• Ο τρίτος επιχειρηματίας που τα λέει με τον Νίκο, στην Πειραιώς το deal FirstSentier – ΤΕΝΕΡΓ, οι δύσκολες 40 ημέρες του Βασίλη Ψάλτη, το αεροπλάνο του Εξάρχου, ο ΑΔΜΗΕ και η ΕΝΙΑ και οι βόλτες της κ. Καίτης με το σκυλάκι της στις Σπέτσες

    Σήμερα Δευτέρα η την προσεχή Πέμπτη θα συνεδριάσει το ανώτατο συμβούλιο της Πειραιώς, προκειμένου να εγκρίνει το δάνειο που θα χορηγήσει στο Αυστραλιανό fund First Sentier, για την εξαγορά της ΤΕΝΕΡΓ. Η διαδικασία ειναι τυπική καθώς πληρούνται ολες οι προυποθέσεις χρηματοδότησης.

    image

    Το αίνιγμα της αγοράς και ο S&P

    Την Παρασκευή το βράδυ ο διάσημος οίκος S&P προχώρησε στο πολυπόθητο βήμα.

    Έδωσε θετικό outlook για την Ελλάδα κάτι που σημαίνει ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα μας αναβαθμίσει στην κατηγορία investment  grade το Φθινόπωρο.

    Σε λίγες ώρες  ανοίγει και η χρηματιστηριακή αγορά η οποία λογικά, θα επηρεαστεί από την εξέλιξη αυτή.

    Το πιθανότερο είναι ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν με θετικό πρόσημο όπως και πολλές μετοχές του FTSE 25,  χωρίς όμως να είναι από τώρα δυνατόν να προβλεφθεί τι ακριβώς θα γίνει στο τέλος της ημέρας.

    Στα θετικά νέα της ημέρας θα πρέπει να συνυπολογιστεί το deal της Τέρνα Ενεργειακής που είναι σχεδόν έτοιμο να ανακοινωθεί, καθώς όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω σχόλιο, η Τράπεζα Πειραιώς συνεδριάζει είτε σήμερα Δευτέρα είτε την Πέμπτη για να εγκρίνει τα χρηματοδοτικά όρια προς το αυστραλιανό fund First Sentier, που είναι ο αγοραστής της εταιρείας.

    Επίσης ήδη από τις 18 Απρίλιου τρέχει το κρίσιμο 10-ημερο που οι αξιωματούχοι του Morgan Stanley Capital International εξετάζουν την μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 για την ένταξη της στον δείκτη.

    Στην Πειραιώς το deal FirstSentierΤέρνα

    Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα για το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 καθώς, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το χρηματοδοτικό σχήμα από την Εθνική, αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει (η σήμερα Δευτέρα η την προσεχή Πέμπτη) και το ανώτατο συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να εγκρίνει το δάνειο που θα χορηγήσει στο Αυστραλιανό fund First Sentier.

    Η Εθνική τράπεζα έχει ήδη εγκρίνει όρια δανείου έως 1 δισ. ευρώ ενώ η τράπεζα Πειραιώς θα εγκρίνει χρηματοδοτικό όριο έως 500 εκατ. ευρώ.

    Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν οτι η διαδικασία είναι τυπική, καθώς πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης.

    Στην συνέχεια το δάνειο θα εγκριθεί από το ΔΣ της Πειραιώς, κάτι που αναμένεται άμεσα.

    Εάν αυτό συμβεί στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης, τότε το deal θα είναι έτοιμο για να ανακοινωθεί.

    Ακολούθως αντίστοιχες διαδικασίες θα πρέπει να κάνουν και οι AlphaBank και Eurobank, που θα ενταχθούν στο χρηματοδοτικό σχήμα.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι Αυστραλοί θα χρηματοδοτήσουν το deal εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακής, με 40% ιδία κεφάλαια και 60% με δανεισμό.

    Το τελικό τίμημα αναμένεται να ξεπεράσει τα 22,5 ευρώ /μετοχή και να προσεγγίσει την περιοχή των 23 ευρώ.

    Την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 20,18 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ.

    Το συνολικό τίμημα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 2,500 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες «η First Sentier θα προβεί σε  δημόσια πρόταση προκειμένου να εξαγοράσει την εταιρεία και θα γίνει delisting».  

    Δηλαδή θα διαγραφεί η μετοχή της από το Ελληνικό χρηματιστήριο.  

    Ήδη έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν όλοι οι ιδιώτες μέτοχοι. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της Εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης.  

    Ο Γιώργος Περιστέρης κατέχει το 11,06% και η ATALE Enterprises LTD συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη το 6%.

    Η ΓΕΚ Τέρνα που κατέχει το 37,93% δεν θα πουλήσει την συμμετοχή στην α φάση, αλλά σε διάστημα 3 ετών σε τιμές υψηλότερες των 27 ευρώ.

    Μagnifique !!!

    Ο «καυτός» Ιούνιος του τραπεζίτη Βασίλη Ψάλτη

    Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες 40 ημέρες για το αφεντικό της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65  Βασίλη Ψάλτη, καθώς αμέσως μετά τις εκλογές του Μάϊου,  θα ανακοινώσει το στρατηγικό του σχέδιο για το 2023-2024-2025.

    Το πιθανότερο είναι ότι θα ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

    Ο έμπειρος και ευρηματικός τραπεζίτης, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, ως απόρροια της ανόδου των επιτοκίων και της πιστωτικής επέκτασης, περαιτέρω ανάπτυξη του bancassurance και των υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας.

    Επίσης είναι δεδομένο ότι σχεδιάζει την ανάπτυξη της κερδοφορίας διεθνών δραστηριοτήτων.

    Η τράπεζα για το 2023 έχει θέσει ως στόχο σε καθαρές νέες χορηγήσεις 1,7 δισ. ευρώ, με την έμφαση να παραμένει στις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις.

    Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 2022 διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα σε 27,3 δισ. ευρώ, έναντι 24,8 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν σε 8,6 δισ. ευρώ και οι αποπληρωμές σε 6,2 δισ. ευρώ. Η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 2,4 δισ. ευρώ , ενώ 100 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια του παρελθόντος ταξινομήθηκαν ως ενήμερα.

    Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ οδηγεί σε ανατιμολόγηση δανείων και αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση που διατυπώνει η διοίκηση της Alpha στις οικονομικές καταστάσεις μια αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης (σ.σ. 2%) μπορεί να αυξήσει το καθαρό έσοδο από τόκους κατά 15% με 20%.

    Τα καλά νέα για την Alpha bank

    Την προηγουμένη εβδομάδα κοιτώντας την μετοχή της Alpha bank με ενημέρωσαν για τα ομόλογα πρώτης βαθμίδας (AT1) που έχει εκδώσει η τράπεζα.

    Η έκδοση των τίτλων AT1 συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου των τραπεζών.

    Τον τελευταίο μήνα το ομόλογο AT1 της Alpha Bank απόδοσης 11,875%, αορίστου διαρκείας, σταθερού επιτοκίου με ρήτρα αναπροσαρμογής (fixed rate reset) ύψους 400 εκατ. ευρώ, βρέθηκε από τις 98 μονάδες στα μέσα Μαρτίου, στις 84 μονάδες για να επιστρέψει πλέον την προηγούμενη εβδομάδα στις 91 μονάδες βάσης.

    Να σημειωθεί ότι στο δύσκολο αυτό διάστημα μεσολάβησε η μεγάλη υπόθεση της CREDIT SUISSE και η ολική διαγραφή των AT1 της ελβετικής τράπεζας.

    Προφανώς το ομόλογο της τράπεζας είναι αυτή την στιγμή ιδιαίτερα ελκυστικό ενώ όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από την υπόθεση καταστροφής της Credit Suisse τόσο θα ανεβαίνει η τιμή του.

    Superbe!!!

    H κ. Καίτη βολτάρει ανενόχλητη με το σκυλάκι της – Με τις ευλογίες του μεγάλου ευεργέτη

    Δεν ξέρω εάν ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας και μεγάλος ευεργέτης της οικογενείας Κουτσολιούτσου, πήγε το Πάσχα στις Σπέτσες, όμως πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού αιφνιδιάστηκαν όταν αντίκρυσαν μια παλιά τους γνώριμη.

    Την κ. Καίτη Κουτσολιούτσου να βολτάρει στο νησί παρέα με το σκυλάκι της.

    Προφανώς η κ. Καίτη της Αγίας Οικογένειας των Κουτσολιούτσων έμενε στο μεγαθήριο της Ξυλοκέριζας το οποίο μεν έχει δεσμευθεί από το ελληνικό δημόσιο, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την οικογένεια.

    Μπορούν να μένουν στο σπίτι ανενόχλητοι. Φυσικά οι άνθρωποι έχουν συνηθίζει να ζουν «with other people’s money».

    Και φυσικά φαντάζομαι ότι θα άναψε μια λαμπάδα στο μπόι του κ. Tσιάρα σε μια από τις εκκλησίες των Σπετσών η κ. Καίτη.

    Ο Μέγας ευεργέτης  της οικογένειας και υποψήφιος βουλευτής, εξαιτίας των μη ενεργειών του οποίου, η δίκη αναβλήθηκε για το καλοκαίρι του 2023 και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις ποιο αισιόδοξες εκτιμήσεις το φθινόπωρο του 2024 ή το πιθανότερο εντός του 2025 , θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος.

    Σε ένα αεροπλάνο ο Αλέξανδρος Εξάρχου

    Σε εργασιακό οργασμό βρίσκεται ο  ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος ύστερα από το κλείσιμο της συμφωνίας για την Attica Bank έγινε… ιπτάμενος και βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Καλαμάτα και στη συνέχεια στο Ηράκλειο της Κρήτης για να υπογράψει δύο οδικά έργα, στα οποία πρωταγωνιστούν οι μεγάλοι όμιλοι του κατασκευαστικού κλάδου.

    Δηλαδή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50, η  Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 και η Intrakat ΙΝΚΑΤ 1,61% 5,05.

    Εκτός από την επιχειρηματική διάσταση των πρωτοβουλιών αυτών νομίζω ότι θα πρέπει να επισημανθεί και ο πολιτικός συμβολισμός τους.

    Δεν είναι τυχαίο ότι και στις δύο υπογραφές το παρόν έδωσε ο ίδιος ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  αναδεικνύοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την εμβληματική σημασία τους.

    Παράλληλα η παρουσία στα συγκεκριμένα events εκπροσώπων από όλους τους μεγάλους Ομίλους, δείχνει ότι μεταξύ τους κυριαρχεί πνεύμα συναίνεσης, ενώπιον της  μεγάλης «πίτας» έργων υποδομών και τα διεκδικούν.

    Τώρα όσον αφορά στον Εξάρχου, χωρίς αμφιβολία το τριήμερο που μας πέρασε ο μέτοχος της Ιντρακατ και της Παγκρήτιας, που έχει κάνει το deal της χρονιάς με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ,  γυρισε ολόκληρη την Νότια Ελλάδα.

    Από την Μύκονο που πέρασε τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα, επέστρεψε στην Αθήνα για να πάει στην Καλαμάτα στα μέσα της με την AegeanAIR,  για την υπογραφή του ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος- Μεθώνη αξίας 312 εκατ. Ευρώ το οποίο «κλείδωσε» μαζί με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις τον Μάρτιο του 2022.

    Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα, και χθες Κυριακή πέταξε και πάλι στο Ηράκλειο της Κρήτης και πάλι με Aegean Air,  για την υπογραφή του δεύτερου έργου που ανέλαβε η Intrakat στην Κρήτη μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, δηλαδή το ΣΔΙΤ Χερσόνησος-Νεάπολη αξίας 360 εκατ. Ευρώ στο οποίο επικράτησαν επίσημα τον περασμένο Μάιο.

    Με τα έργα αυτά η Intrakat αυξάνει σημαντικά το ανεκτέλεστο της, ενώ το γεγονός ότι πρόκειται για ΣΔΙΤ, της δίνει μία σημαντική ροή εσόδων για την επόμενη 30ετία.

    Επιπλέον η εισηγμένη ακολουθεί κατά γράμμα το νέο επενδυτικό πλάνο που έχει τεθεί από την ανάληψη των ηνίων από τη τριανδρία των Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη, καθώς βασική επιδίωξη είναι να διεκδικεί και να αναλαμβάνει όσο το δυνατό περισσότερα ΣΔΙΤ.

    Πάνω από 55 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις θα εισπράξει ο Αχιλλέας Κωσταντακόπουλος

    Το «ΟΚ» από το υπουργείο Ανάπτυξης πήρε η ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου για την είσπραξη της επιχορήγησης για δύο ξενοδοχεία στο Costa Navarino.

    Πρόσφατα πιστοποιήθηκε η υλοποίηση του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των δύο επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας, ενός ξενοδοχείου 226 δωματίων και 570 κλινών κι ενός ακόμη πεντάστερου 119 δωματίων και 298 κλινών.

    Οι δύο επενδύσεις είχαν ύψος 68,2 και 57 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η επιχορήγηση μέσω αναπτυξιακού έφτασε στο 45% του προϋπολογισμού, δηλαδή ανήλθε σε 30,7 και 25,6 εκατομμύρια.

    Τρέχει με 90 η EFG στη Ζυρίχη

    Φαίνεται ότι η αναταραχή που δημιουργήθηκε εξαιτίας της Credit Suisse δεν άγγιξε όλες τις ελβετικές τράπεζες.

    Πάρτε για παράδειγμα την EFG του Σπύρου Λάτση. Μέσα σε  τρεις μήνες (Ιανουάριο – Μάρτιο) η Τράπεζα κατάφερε να εμφανίσει κέρδη 90 εκατ. ελβετικών φράγκων.

    Κάθε μήνα δηλαδή η Τράπεζα ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει 10 εκατομμύρια κέρδη, κανονική δηλαδή cash cow!

    Να θυμίσουμε ότι την χρονιά που μας πέρασε η Τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 202,4 εκατ. ελβετικών, έχοντας υπό διαχείριση περίπου 145 δισ. ελβετικά φράγκα! Δηλαδή όσο περίπου είναι αθροιστικά το Ενεργητικό της Εurobank και της Αlpha Bank μαζί.

    Νομίζω αυτό εξηγεί γιατί ο Σπύρος Λάτσης πήρε πριν μερικά χρόνια την απόφαση να αποσυρθεί από την ελληνική τραπεζική αγορά.

    Η Τράπεζα πάει τόσο καλά ώστε αναζητεί να προσλάβει 50 (ακριβοπληρωμένα με ελβετικούς μισθούς) στελέχη για την εξυπηρέτηση των vip πελατών (Client Relationship Officers).

    Κλειδώνει σήμερα και επίσημα το deal για την πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat

    Επίσημα κλειδώνει σήμερα το deal μεταξύ Ελλάκτωρ και Intrakat για την πώληση της ΑΚΤΩΡ, καθώς στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα δώσει το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει η συμφωνία μεταξύ των δύο Ομίλων.

    Με την κίνηση αυτή η Ελλάκτωρ αποχωρίζεται τον ιστορικό τομέα των κατασκευών, αλλά αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητά της, καθώς αναμένεται έως τα τέλη του έτους να λάβει 100 εκατ. Ευρώ και σε διάστημα 19 θα προστεθούν επιπλέον 114 εκατ. Ευρώ προκειμένου να εκπληρωθούν οι ενδοομιλικές υποχρεώσεις της ΑΚΤΩΡ προς τις μητρικές της Ελλάκτωρ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

    Από τη μία πλευρά πρόκειται για ένα τέλος εποχής με τη διοίκηση της Ελλάκτωρ να έχει καταφέρει το απόλυτο break-even στις κατασκευές και επικεντρώνει σε παραχωρήσεις, real estate, ΑΠΕ και έργα περιβάλλοντος.

    Από την άλλη πλευρά η Intrakat αναρριχάται στις τάξεις των μεγάλων κατασκευαστών καθώς το ανεκτέλεστο έργων της αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4 δισ. Ευρώ με αποτέλεσμα να αποτελεί το νο.2 στη λίστα των big 4 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat, ΑΒΑΞ, Mytilineos).

    Δημήτρης Πολίτης: Aποκαλυπτήρια σήμερα για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού

    Το πράσινο φως για το τελικό κείμενο με τους όρους της νέας παραχώρησης για την Αττική Οδό  πρόκειται να δώσει σήμερα το δ. σ του το ΤΑΙΠΕΔ .

    Το ΤΑΙΠΕΔ από ό,τι μου λένε πηγές κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία, που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022, έχει λάβει σοβαρά υπόψη τα σχόλια που υπέβαλαν οι οκτώ μνηστήρες και μάλιστα υπάρχει μία σημαντική αλλαγή όσον αφορά την τιμή των διοδίων.

    Θα θυμάστε ότι το Ταμείο προωθούσε το μοντέλο για την εφαρμογή κλιμακωτών διοδίων ανάλογα το διάστημα της ημέρας με στόχο να μειωθεί η κίνηση τις ώρες αιχμής, αλλά με πολιτική απόφαση το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε και τα διόδια θα ανέρχονται στα 2,5 ευρώ με τη νέα παραχώρηση.

    Ωστόσο, τόσο οι δυσκολίες στη τραπεζική χρηματοδότηση, που προκύπτει από την καλπάζουσα αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας του πληθωρισμού, αλλά και η ανάγκη για τη σωστή διαχείριση του κυκλοφοριακου όγκο στον οδικό άξονα, οδήγησε σε μία σημαντική αλλαγή.

    Αυτή είναι ότι με το πέρας της πρώτης πενταετίας της παραχώρησης, δηλαδή το 2029, εφόσον δεν έχουμε νέες παρατάσεις, ο ανάδοχος θα μπορεί να ζητήσει αναπροσαρμογή των διοδίων βασιζόμενος στα δεδομένα κυκλοφορίας, δηλαδή εάν αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά.

    Δε ξέρω αν πρόκειται για μία νίκη του Δημήτρη Πολίτη του ΤΑΙΠΕΔ που προωθούσε τα κλιμακωτά διόδια, αλλά η νέα αλλαγή στη σύμβαση φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά σε αυτό που είχε προτείνει.

    Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, ο μόνος κριτής για το αν θα δοθεί παράταση για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, είναι το πότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση.

    Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει να δει αν θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη και επομένως η ενδεικτική ημερομηνία παραμένει ως έχει, δηλαδή στις 29 Μαΐου, ενώ στο ενδεχόμενο δεύτερης κάλπης οι δεσμευτικές προσφορές θα μετατεθούν σίγουρα  για μετά τον Ιούλιο.

    Ο Γιώργος Στάσης (ΔΕΗ) ρίχνει  τις τιμές ηλεκτρικού και δίνει τον τόνο στην αγορά…

    Το καλό να λέγεται και το αναφέρω επειδή ο wiseman χαρακτηρίζεται γενικά «γκρινιάρης» αλλά δεν φταίει ο wiseman αν καταγράφει απλώς την πραγματικότητα.

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: πρώτος ο Γιώργος Στάσης και η  ΔΕΗ ανακοίνωσαν επίσημα τιμές  ρεύματος για το Μάιο, μειωμένες κατά 3,5% που δεν το λες και λίγο.

    Για  τις οικιακές καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες, η τιμή της κιλοβατώρας έπεσε στα 0,159 ευρώ από 0,165 ευρώ τον Απρίλιο.

    Για πάνω από 500 κιλοβατώρες η τιμή έπεσε  στα 0,171 από 0,177 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Απρίλιο.

    Οι τιμές αυτές δεν είναι οι τελικές αφού δεν περιλαμβάνουν την κρατική επιδότηση, άρα ο καταναλωτής θα πληρώσει ακόμη πιο λίγα.

    -Οι άλλες εταιρίες ακολούθησαν το παράδειγμα και πολύ καλά έκαναν…

    Αμέσως μετά οι βασικοί ανταγωνιστές του Στάση ανακοίνωσαν και αυτοί μειωμένες τιμές και πολύ καλά έκαναν για να ωφεληθούν και οι νοικοκύρηδες που τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ για να τα βγάλουν πέρα.

    Η Ήρων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Γιώργος Περιστέρης) ανακοίνωσε τιμή στα 0,1940 ευρώ για το πρόγραμμα Generous Home που με την έκπτωση συνέπειας διαμορφώνεται σε 0,1552 ευρώ. Στο νέο πρόγραμμα SIMPLY GENEROUS Home η τιμή είναι στα 0, 1420 λεπτά ανά κιλοβατώρα με δώρο 10% στην ποσότητα κατανάλωσης.

    Η Elpedison (Helleni Q Energy-Edison με δύο λόγια Λάτσης) προσφέρει το πρόγραμμα ELPEDISON ECONOMY στα 0,1250 ευρώ/KWh και το πρόγραμμα ElectricityHome Day στα 0,2150 ευρώ/KWh.

    Η Protergia (Ευάγγελος Μυτιληναίος) ανακοίνωσε χρέωση 0,19 ευρώ ανά kWh στο πρόγραμμα Οικιακό MVP Reward, όσο και τον Απρίλιο. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας μειώνεται στα 0,13 ευρώ.

    H VOLTERRA ανακοίνωσε χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ίση με 0,18800 €/kWh.

    Η Volton έχει τιμολόγιο στα 0,099 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Energy Control.

    Η ΖΕΝΙΘ διαθέτει το πρόγραμμα Power Home Now στα 0,11500 ευρώ/KWh. Στο Power Home Basic η τιμή είναι 0,18500 ευρώ για κατανάλωση ως 270 KWh.

    Η Watt+Volt προσφέρει το πρόγραμμα Value στα 0,1396 ευρώ.

    Η χρέωση της ‘ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ’ είναι 0,13 ευρώ ανά KWh. Η χρέωση αποκλιμακώνεται στα 0,10 ευρώ ανά KWh συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας.

    Η Ελίν έχει τιμή στα 0,139 ευρώ για το Power On! Home Comfort.

    Τις επόμενες ημέρες ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει και το ύψος της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά πάνω-κάτω  στα ίδια επίπεδα.

    «Εμφανίστηκε» και τρίτος επιχειρηματίας που… γλυκοκοιτάζει προς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ…

    Όπως σας έγραφα την Παρασκευή, δύο πασίγνωστοι επιχειρηματίες έχουν  εδώ και λίγο καιρό αρχίσει να… γλυκοκοιτάζουν προς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μεριά, αξιοποιώντας πληροφορίες και κρυφές δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη και μετά τις εκλογές στις 2 Ιουλίου, είναι πολύ δύσκολο να προκύψει αυτοδυναμία Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Μάλιστα «φωτογράφισα» για χάρη σας τους δύο, καθ’ όλα  σοβαρούς και υπολογίσιμους επιχειρηματίες και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

    Επειδή πολλοί αναγνώστες που δεν ήταν και πολύ σίγουροι, ‘έσπασαν’ τα τηλέφωνα τόσο του mononews.gr  όσο και -ειδικά- του wiseman, σήμερα θα σας αποκαλύψω και κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον: αθόρυβα και αποτελεσματικά, υπάρχει και τρίτος επιχειρηματίας που έριξε εδώ και αρκετό καιρό γέφυρες στο Νίκο Ανδρουλάκη.

    Εδώ μιλάμε για παραδοσιακό Όμιλο μεγαλύτερο από τους προηγούμενους δύο, με ακόμη πιο πολύχρονη ιστορία στην οικονομική ζωή της χώρας και ομαλή διαδοχή.

    Τί έχουν διαβάσει όλοι αυτοί και πλέον «βλέπουν» Ανδρουλάκη;

    Ίσως (λέω ίσως) τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που σας αποκαλύπτω  αμέσως τώρα…

    -«Δεν βγαίνει αυτοδυναμία, ούτε στις δεύτερες εκλογές» λέει μία εν Αθήναις Πρεσβεία (αλλά όχι, δεν είναι  Η Πρεσβεία!).

    Πρόσφατα παρήγγειλε αναλυτική δημοσκόπηση με υψηλό μπάτζετ μάλιστα, μία Πρεσβεία στην Αθήνα, αλλά σας προλαβαίνω, δεν αναφέρομαι ΣΤΗΝ Πρεσβεία που κατοικοεδρεύει δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής.

    Στις ερωτήσεις της εκτεταμένης (τηλεφωνικής) δημοσκόπησης, υπήρχε το βασικό ερώτημα «τί θα ψηφίστε στις 21 Μαίου αλλά και τί θα ψηφίστε στις 2 Ιουλίου» με σχετική πίεση προς τους ερωτώμενους να απαντήσουν προσεκτικά για τις δεύτερες εκλογές αφού εκεί «θα υπάρχει διακύβευμα εξουσίας».

    Γνωρίζετε πολύ καλά πως η μισή αξία μίας δημοσκόπησης είναι ο τρόπος που διατυπώνεται η ερώτηση.

    Ε λοιπόν, στη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, μπορεί να βγήκε πρώτος και στις δύο εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε στη δεύτερη πήρε ποσοστό αυτοδυναμίας. Περισσότερα δεν μπορώ -προς το παρόν- να αποκαλύψω.

    Πάμε τώρα και στο πιο ενδιαφέρον: ποια ξένη Πρεσβεία έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και πλήρωσε αρκετές χιλιάδες ευρώ για μία τόσο αναλυτική δημοσκόπηση;

    Είπαμε δεν είναι Η Πρεσβεία!

    Μήπως τότε οι στενοί φίλοι και σύμμαχοι Γάλλοι; Όχι.

    Οι …κάποτε καθοδηγητές μέσω Μέρκελ, οι Γερμανοί; Ούτε.

    Οι καλοί μας φίλοι Άραβες; Δεν πολυασχολούνται με δημοσκοπήσεις.

    Τότε ποιοι; Για να μην σας κουράζω σας λέω πως πρόκειται για Πρεσβεία κράτους με το οποίο τσακωνόμαστε μέχρι πολύ πρόσφατα, αλλά πλέον -και προς ώρας, να εξηγούμαστε- οι σχέσεις μας είναι μέλι-γάλα.

    Τι συμβαίνει με τον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ και την ΕΝΙΑ (νο2)

    Δημοσιεύσαμε την απάντηση της ΕΝΙΑ στο άρθρο μας της στήλης της 31.3.2023 «ΑΔΜΗΕ: Ένας περίεργος διαγωνισμός», η οποία έκανε αναφορά σε «ψεύδη, συκοφαντίες, άσπονδους φίλους» και σε μια Υπουργική Απόφαση.

    Η στήλη έψαξε περαιτέρω το θέμα με παράγοντες της αγοράς και στα δημοσιοποιημένα στοιχεία στο ΚΗΔΜΗΣ και  βρήκε τα εξής αναφορικά με τις απαντήσεις της εταιρείας:

    • Υπήρξε αλλαγή όρων του Διαγωνισμού ΔΕΑ-403004, καθώς προβλεπόταν αύξηση έως 30% για όλα τα είδη αλλά χωρίς αλλαγή των τιμών μονάδος. (Άρθρο 2 της Διακήρυξης ΔΕΑ-403004 και Άρθρο 4 της Σύμβασης ΔΕΑ-4030041).

    Από τα στοιχεία δημοσιότητας (ΚΗΔΜΗΣ) προκύπτει ότι η επαύξηση των ποσοτήτων με συνολικό τίμημα 681.610€ προκύπτει από τιμές μονάδος αυξημένες σε ποσοστό σχεδόν 50%. Ισχύει;

    • Η Υπουργική απόφαση 359881/2021 που επικαλείται η ΕΝΙΑ και η Διευκρινιστική Εγκύκλιος (που δεν μπορεί να είναι άλλη από την 2040/13.4.2022), που χρησιμοποιείται σαν τυπική κάλυψη, αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο βρίσκει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς δεν συντρέχουν σωρευτικά οι παράγοντες που απαιτούνται από αυτήν:

    Ο διαγωνισμός διεξήχθη τον Ιανουάριο 2021 όταν η πανδημία Covid-19 είχε ήδη επηρεάσει τα μεταφορικά κόστη από Κίνα με το ναύλο για 40’’ container να αγγίζει τα $9.500 και ανανέωσε την προσφορά της τον Σεπτέμβριο 2021 όταν ο ίδιος ναύλος είχε εκτοξευθεί στα $14.650.

    Όταν δόθηκε η περιβόητη επαύξηση τον Οκτώβριο 2022, η αγορά ήταν ήδη σε φάση εξομάλυνσης και ο ναύλος για το 40΄΄ είχε πέσει στα $6.300 ενώ σήμερα είναι κάτω από τις $3.000.

    Δεδομένου ότι το μεταφορικό κόστος είναι σημαντικός παράγοντας της διαμόρφωσης του κόστους αυτών των προϊόντων και ο μόνος που επηρεάζεται άμεσα από τις έκτακτες συνθήκες που επικαλείται η ΕΝΙΑ, λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και την όποια μεταβολή του USD έναντι του EUR, προκύπτει ότι όχι μόνο δεν επιβαρύνεται η εταιρεία αλλά κερδίζει και πολλές χιλιάδες ευρώ.

    Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση αφορά σε συμβάσεις με τύπο αναπροσαρμογής των τιμών ή συμβάσεις για τις οποίες σωρευτικά και αποδεδειγμένα συντρέχουν προϋποθέσεις αύξησης του κόστους, ώστε να μην διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν ισχύει «για όλες ανεξαιρέτως τις συμβάσεις» όπως ισχυρίστηκε η εταιρεία, ισχύει με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, η δε ευθύνη απόδειξης αυτών βαρύνει τον ανάδοχο. Εφόσον λοιπόν η ΕΝΙΑ δεν έχει παραδώσει έως σήμερα ούτε έναν μονωτήρα, πως αξιολογήθηκε  και δικαιολογήθηκε η αύξηση των τιμών κατά περίπου 50%;

    • Η αναπροσαρμογή της σύμβασης με στοιχεία ΔΕΑ:27135/17.10,2022, ορίζει παράδοση του συνόλου των υλικών εντός 6 μηνών από την υπογραφή της ήτοι έως 17/4/2023, ημερομηνία που έχει ήδη παρέλθει, συνεπώς σύμφωνα με τους ειδικούς «η δήλωση της εταιρείας για παράδοση σύμφωνα με την σύμβαση είναι ψευδής». Ισχύει;

    Οι ίδιοι ειδικοί αναρωτιούνται με νόημα «θα δοθεί και άλλη ευεργετική ευκαιρία στον συγκεκριμένο ανάδοχο, στον οποίο χαρίστηκαν ήδη ποινικές ρήτρες ύψους περίπου 80.000€ ή επιτέλους θα επαναδιακηρυχτεί ο διαγωνισμός, ώστε να διασφαλιστεί το συμφέρον του ΑΔΜΗΕ και κατ’ επέκταση του Δημοσίου;»

    • Δεδομένου ότι τελικά όλες οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για τον ανάδοχο, μια λογική ερμηνεία για το ότι δεν έχει ακόμα παραδώσει ούτε καν μέρος της σύμβασης, είναι η αδυναμία χρηματοδότησης της προμήθειας. Αναζητώντας στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της ΕΝΙΑ από τα στοιχεία δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι η εταιρεία δεν διαθέτει ως όφειλε δημοσιευμένες, ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το 2021 (!). Ισχύει;

    Επίσης υπάρχει άλλο ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει το σύστημα του ΑΔΜΗΕ. “Άραγε ο ΑΔΜΗΕ έχει επικαιροποιήσει τη χρηματοοικονομική επάρκεια της εταιρείας, κάτι που αποτελούσε και αναγκαία συνθήκη για τη συμμετοχή στην διαγωνιστική διαδικασία; (Διακήρυξη ΔΕΑ-403004. Άρθρο 11. Παρ. Γ)”.

    Οι ειδικοί λένε “Εάν δεν έχει γίνει αυτό τότε είναι σαφές ότι κάποιος πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του αφεντικού του ΑΔΜΗΕ του Mανιάτη  Μάνου Μανουσάκη.

    Η στήλη έχει δεχθεί πληροφορίες από αρκετές πηγές και ένα τελευταίο στοιχείο που έχει έρθει σε γνώση μας αφορά επιστολή συνεργαζόμενου με την ΕΝΙΑ οίκου του εξωτερικού που έχει αποσταλεί από τις αρχές του χρόνου στον ΑΔΜΗΕ, ενημερώνοντάς τον ότι αποκλείστηκε από την συμμετοχή του στο project και ουδεμία ευθύνη φέρει πλέον για το τελικό προϊόν, το οποίο δεν θα είναι αυτό που αρχικά είχε προσφερθεί, ενώ δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση επ’ αυτού…

    Πάντως το καλύτερο θα ήταν να ανατεθεί η υπόθεση σε ένα εισαγγελέα και ας αποφασίσει η δικαιοσύνη τι ακριβώς έγινε. Να είναι όλα καθαρά και ξάστερα.

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.