• Η Μorgan Stanley, o MSCI, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η Goldman, το οκ των τραπεζών στην First Sentier και η άνοδος της ΤΕΝΕΡΓ, ο ικανός Σαρρηγεωργίου, οι happy οι τραπεζίτες και γιατί ενοχλεί το υπερ – εγώ της Κεραμέως 

    Χθες η αγορά παρασύρθηκε από το report της Morgan Stanley για την τράπεζα Πειραιώς, που της δίνει μικρές πιθανότητες για ένταξη στο δείκτη Morgan Stanley Capital International.

    image

    Οκ από την Πειραιώς στο δάνειο για την εξαγορά της ΤΕΝΕΡΓ

    Χθες η αγορά παρασύρθηκε από το report της Morgan Stanley για την τράπεζα Πειραιώς, που της δίνει μικρές πιθανότητες για ένταξη στο δείκτη Morgan Stanley Capital International.

    Το γεγονός αυτό παρέσυρε και τις άλλες τράπεζες σε πτώση.

    Παρόλα ταύτα η είδηση που δημοσίευσε χθες ο WISEMAN, ότι επίκειται η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της Πειραιώς (είτε χθες Δευτέρα είτε την προσεχή Πέμπτη) για να εγκρίνει το χρηματοδοτικό όριο ύψους έως 500 εκατ. ευρώ στην First Sentier για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 , βοήθησε την μετοχή να κλείσει με ισχυρά κέρδη 2,18% στα 20,62 ευρώ.

    Λοιπόν τα νεότερα είναι ότι εγκρίθηκε χθες από την Πειραιώς το χρηματοδοτικό όριο και την Τέταρτη θα συνεδριάσει το ΔΣ της τράπεζας προκειμένου να δώσει το τυπικό οκ.

    Εφόσον Εθνική και Πειραιώς έχουν δώσει το ΟΚ, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί το deal.

    Θα ακολουθήσουν EUROBANK ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 και Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 που θα αναλάβουν επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της χρηματοδότησης.

     

    Happy οι τραπεζίτες από το δάνειο έως 1,5 δισ. ευρώ

    Πάντως οι τραπεζίτες είναι ιδιαίτερα happy με την υπόθεση της FIRST SENTIER ειδικά μετά την απόφαση πολλών ελληνικών εταιρειών να αποπληρώσουν μεγάλα δάνεια.

    Όπως για παράδειγμα τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -2,11% 8,34 , η AEGEAN ΑΡΑΙΓ 0,16% 12,54 AIR κλπ.

    Οι αποπληρωμές των δάνειων, δυσαρέστησε τα αφεντικά των τραπεζών αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούσαν να αντιδράσουν.

     

    Η Μorgan Stanley, o MSCI, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η GOLDMAN

    Φίλοι αναγνώστες, είδε χθες το φως της δημοσιότητας το note της Morgan Stanley κατά πόσο θα μπει ή όχι η τράπεζα Πειραιώς στην αναθεώρηση του Μαΐου.

    Εδώ φίλοι αναγνώστες οφείλουμε να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη τι έλεγε η Morgan Stanley πέρσι (βλ. πίνακα παρακάτω) και συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου κατά πόσο θα μπει η μετοχή της Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 στην αναθεώρηση της 11ης Μαΐου.

    Μιλάμε, τα τσακάλια της Morgan Stanley , ενώ είχαν όλες τις ημέρες για να υπολογίσουν κατά πόσο μπαίνει η Mytilineos, αποφάνθηκαν στις 4 Μαΐου ότι η Mytilineos ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

    Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν της έδιναν χαμηλή πιθανότητα.

    Τέτοιο Βατερλό δεν έχει ξαναγίνει.

    Μετά από 7 ημέρες και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου το βράδυ, η Mytilineos κατάφερε και μπήκε στον MSCI Greece Standard.

    Αυτή η αποτυχία ήταν τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της Morgan Stanley.

    Αυτή τη φορά η Morgan Stanley είναι λίγο πιο προσεκτική και μας λέει ότι η Πειραιώς έχει πολύ λίγες πιθανότητες να μπει στον MSCI Greece Standard.

    Παρόλο που παραδέχεται η τράπεζα ότι πληροί τον όρο της κεφαλαιοποίησης και της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης δεν βλέπει να μπαίνει στον δείκτη.

    Ο λόγος της μη ένταξής της θα είναι ότι δεν πληροί την απαίτηση ένταξης κατά προτεραιότητα.

    Δηλαδή, θα πρέπει να αυξηθεί ο μέγιστος αριθμός των εταιρειών στον δείκτη MSCI Greece από τις 10 που είναι σήμερα σε 11.

    Μετά το περσινό Βατερλό που υπέστη με την Mytilineos, θέλει να συνεχίσει την παράδοσή της να ΜΗΝ πέφτει μέσα στις προβλέψεις της.

    Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο δείκτης MSCI Greece Standard πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικός.

    Δεν μπορεί να είναι μέσα η ΤΕΝΕΡΓΑ και η Motor Oil με πολύ χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και σταθμισμένες κεφαλαιοποιήσεις σε σχέση με την Πειραιώς και η Πειραιώς να μην είναι μέσα.

    Δηλαδή για να καταλάβετε τι μας λέει η Morgan Stanley είναι ότι και 4 δις ευρώ να πάει η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς, δεν μπορεί να μπει.

    Για να ξέρετε, το συγκεκριμένο θέμα το γνωρίζει και το Μέγαρο Μαξίμου και το ΤΧΣ.

    Μη ξεχνάμε ότι σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες και δεν υπάρχει περίπτωση πριν ξεκινήσει η διαδικασία να μην έχει μπει η Πειραιώς στον MSCI εφόσον φυσικά πληροί τα κριτήρια κεφαλαιοποίησης και σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης.

    Ο MSCI θα αναγκαστεί να ανοίξει την πόρτα του για να γίνει η Πειραιώς η 11η εταιρεία που θα απαρτίζει τον MSCI Greece Standard.

    Οι ειδικοί λένε στον Wiseman «ότι όπως και πέρσι μπήκε η Mytilineos στον MSCI ενώ η Morgan Stanley δεν τον είχε με τίποτε να μπαίνει, έτσι και τώρα θα μπει η Πειραιώς γιατί της αξίζει και το δικαιούται.»

    Με το που είδε το φως της δημοσιότητας το report της Morgan Stanley για την Πειραιώς, ότι δεν μπαίνει δηλαδή, άρχισαν οι ρευστοποιήσεις στην μετοχή.

    Απολύτως λογικό.

    Αυτοί όμως που έχουν άγχος είναι όσοι έχουν παράγωγα και παίζουν την άμεση εισδοχή της Πειραιώς στον δείκτη στην αναθεώρηση του Μαΐου.

    Όσοι είναι αγορασμένοι στην spot με μετρητά, δεν πρέπει να έχουν καθόλου άγχος.

    Η Πειραιώς ότι και να γίνει, μέσα στο 2023 θα μπει στον MSCI.

    Οι ειδικοί που μιλάει ο Wiseman «πιστεύουν ότι θα μπει τώρα, στις 11 Μαΐου.»

    Πειραιώς: Είναι υπερτιμημένη η υποτιμημένη; 

    Αυτό όμως που έχει τεράστια σημασία κατά την ταπεινή άποψη του Wiseman είναι κατά πόσο η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς είναι τώρα υπερτιμημένη ή υποτιμημένη.

    Σ’ αυτή την ερώτηση μας βοηθά πάρα πολύ το πρόσφατο report που έβγαλε η Goldman Sachs για την ολλανδική ING Groep NV που της δίνει σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 17.40€ από τα 12.04€ που είχε όταν βγήκε το report.

    Το report της Goldman κρύβει πραγματικό χρυσάφι για την τράπεζα Πειραιώς.

    Για να γνωρίζετε, η ING στα 11.78€ παίζει με ένα P/TBV 2022 = 0.87 και με ένα προσδοκώμενο P/TBV 2023e = 0.81.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman, η ING έχει ένα ROTE 2022 = 8%, ένα ROTE 2023e = 12.2%, ένα ROTE 2024e = 12.2% και ένα ROTE 2025e = 13.4%.

    Άρα η Goldman Sachs μας λέει να αγοράσουμε τώρα την ING με ένα P/TBV 2023e = 0.81 και με ένα ROTE 2023e = 12.2% για να την πουλήσουμε στα 17.40€ που εκεί η ING θα παίζει με ένα P/TBV 2023e = 1.19 και με βάση τις προβλέψεις του αναλυτή για το 2025 θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/TBV 2025e = 1.03.

    Για να γνωρίζετε φίλοι αναγνώστες, με βάση το τελευταίο report της Wood για την Πειραιώς, για να παίξει η τράπεζα Πειραιώς με ένα P/TBV 2023e = 0.8, η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 3.92€.

    Λίγο παραπάνω από την τιμή στόχο των 3.80€ που δίνει ο αναλυτής.

    Δηλαδή, με το ίδιο εκτιμώμενο ROTE για το 2023, η Πειραιώς πρέπει να πάει στα 3.92€ και η ING να μείνει στάσιμη στα 12.04€.

    Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι αναγνώστες, υπάρχει τεράστια στρέβλωση.

    Η Πειραιώς είναι πολύ βαθιά υποτιμημένη και δεν χρειάζεται τον MSCI για να ανέβει.

    Αυτό που περιμένει η αγορά είναι τα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου 2023 που θα βγουν στις 5 Μαΐου και τους στόχους που θα δώσει η διοίκηση Μεγάλου για το 2023, 2024 και 2025.

    Ο Wiseman θα συμφωνήσει απόλυτα με τον αναλυτή της Wood και θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου και μόνο να βρει την τιμή στόχο των 3.80€.

    Απλώς θέλει υπομονή και επιμονή.

     

    Intrakat: Αναλαμβάνει δύο «ταλαιπωρημένα» έργα

    Δύο αρκετά “ταλαιπωρημένα” έργα του υπουργείου υποδομών και μεταφορών μαθαίνω ότι αναλαμβάνει να  “ξεκολλήσει”  η Intrakat ΙΝΚΑΤ -0,55% 5,38.

    Πρόκειται για τα ρέματα Αγίου Γεωργίου και Ερασινού στην Ανατολική Αττική και η  συνολική τους αξία ξεπερνάει τα  64 εκατ. Ευρώ και έχουν δημοπρατηθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ακόμα να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, καθώς οι σχετικές συμβάσεις διαλύθηκαν το 2022 με αποτέλεσμα να επιλεγεί εκ νέου ανάδοχος ο δεύτερος μειοδότης, ο οποίος ήταν η Intrakat.

    Το πρώτο έργο είναι το ρέμα Ερασινού αξίας 48,6 εκατ. ευρώ που δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και ανάδοχος ήταν η Ελληνική Υδροκατασκευαστική, η οποία «σκότωσε» το έργο με έκπτωση 60%.

    Ωστόσο, παρήλθε ένα τρίμηνο χωρίς να ξεκινήσει τα έργα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαλυθεί η σύμβαση.

    Το υπουργείο κάλεσε το δεύτερο μειοδότη, που ήταν η Κοινοπραξία Intrakat-ΤΕΚΑΛ, να αναλάβει το έργο, η οποία και δέχθηκε το Νοέμβριο του 2022 κλειδώνοντας το με έκπτωση 51,6%.

    Το δεύτερο έργο που ανέλαβε με τον ίδιο τρόπο η Intrakat ήταν το Ρέμα Αγίου Γεωργίου αξίας 15,5 εκατ. Ευρώ που δημοπρατήθηκε το 2021 και είχε ως αρχικό ανάδοχο πάλι την Ελληνική Υδροκατασκευαστική που είχε δώσει έκπτωση 53%.

    Ωστόσο, και αυτή η σύμβαση διαλύθηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο και η Intrakat που είχε δώσει έκπτωση 52% δέχθηκε να το αναλάβει.

     

    Μισό δισ. ευρώ για ημιτελή έργα υποδομής στα Τρένα 

    Ξεπερνούν το μισό δισ. Ευρώ τα ποσά που έχουν διατεθεί για τα έργα υποδομής στο σιδηρόδρομο από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, τα οποία ωστόσο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία στα Τέμπη, παραμένουν κολλημένα στην πλειοψηφία τους.

    Πρόκειται για πέντε συμβάσεις συνολικής αξίας 528 εκατ. Ευρώ που έχουν υπογραφεί από το 2007 με πρωταγωνιστές μεγάλες διεθνείς εταιρείες, όπως η γερμανική Siemens και η γαλλική  Alstom, οι οποίες ξεκίνησαν να υπογράφονται το 2006 και θα έπρεπε κατά μέσο όρο να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα εύλογο διάστημα 3-4 ετών.

    Τα έργα αυτά, που προχωρούν στην πλειοψηφία τους με πολύ αργούς ρυθμούς ή έχουν παραδοθεί τμηματικά, αφορούν κατά κύριο λόγο το Ευρωπαϊκό Σύστημα ελέγχου της Κυκλοφορίας (ECTS) και τον εξοπλισμό για την επικοινωνία μεταξύ των τρένων και των σταθμών (GSM-R).

    Για να γίνω πιο σαφής η πρώτη σύμβαση υπεγράφη το 2006 και η πιο πρόσφατη το 2014 και όλα τα έργα θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί έως το 2016. Ωστόσο, παρατηρούνται σημαντικές πλημμέλειες με αποτέλεσμα τα έργα αυτά να έχουν κολλήσει και να σέρνονται για περισσότερο από μία δεκαετία.

    Μερικά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχει μεγάλο κενό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του σιδηροδρόμου με πιο τρανό παράδειγμα την εγκατάσταση του GSM-R το οποίο ναι μεν έχει εγκατασταθεί στο δίκτυο αλλά όχι στα τρένα της Hellenic Train.

    Δε χρειάζεται, φυσικά, να σας πω για την αμαρτωλή σύμβαση 717/2014, η οποία συμπαρασύρει και τη 10005/2007, ενώ υπάρχει και διαγωνισμός όπου το αντικείμενο που παρέδωσε ο ανάδοχος (ANSALDO SEGNALAMENTO FERROVIARIO SPA) είναι μη λειτουργικός και η αναθέτουσα δεν μπορεί να βρει νέο ενδιαφερόμενο για το έργο με αποτέλεσμα να ζητά από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) το πράσινο φως για να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις.

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: Σε μία πενταετία η Fairfax έβγαλε την επένδυση της στην Eurolife

    Ικανοποιημένος μαθαίνω ότι είναι το αφεντικό της Fairfax Prem Watsa από την πορεία της Eurolife, ενός από τα δυνατά χαρτιά του Ινδοκαναδού επιχειρηματία στην Ελλάδα.

    Όπως είναι γνωστό, η Fairfax έχει εξαγοράσει το 80% του ασφαλιστικού ομίλου, με την επένδυση μέχρι στιγμής να αποδεικνύεται…χρυσάφι.

    Πριν μερικές ημέρες και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

    Εκεί βρέθηκε και ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

    Όπως μου λένε καλά ενημερωμένες πηγές, το κλίμα μεταξύ Watsa και Σαρρηγεωργίου ήταν πολύ θετικό, με τον ισχυρό άνδρα της Fairfax να είναι πολύ ικανοποιημένος από τα νούμερα που εμφάνισε η Eurolife το 2022.

    Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν μέσα σε μια πενταετία (2016-2021) έχει βγάλει μέσω μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίου περί τα 307 εκατ. ευρώ, όταν η αρχική επένδυση των Fairfax και OMERS για την εξαγορά του 80% άγγιζε τα 324,7 εκατ. ευρώ.

    Πλέον η Fairfax είναι ο μοναδικός μέτοχος καθώς τον Ιούλιο του 2021 αγόρασε το ποσοστό της OMERS.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η Eurolife εμφάνισε συνολικά κέρδη προ φόρων που ξεπέρασαν τα 112 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων του ομίλου άγγιξαν τα 75,7 εκατ. ευρώ.

    ΒΟΑΚ όπως Γιοφύρι της Άρτας…

    Ο wiseman δεν παριστάνει τον μ.Χ. (μετά Χριστόν) Προφήτη  άλλωστε μετά Χριστόν Προφήτες δεν υπάρχουν.

    Σας είχε γράψει όμως εμπιστευτικά από τις 4 Απριλίου («Χανιά – Χερσόνησος του ΒΟΑΚ: Λεφτά (δεν) υπάρχουν, υπάρχουν όμως συνεχείς αναβολές») ότι ΔΕΝ θα τηρηθεί ούτε η νέα προθεσμία υποβολής προσφορών για το οδικό τμήμα του ΒΟΑΚ  Χανιά – Χερσόνησος, μήκους 157,5 χλμ. και προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ που ήταν η 20η Απριλίου.

    Πλέον, νέα ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε η 8η Μαΐου.

    Θυμίζω προς όλους πως η  αρχική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών ήταν η 31η Μαρτίου, αλλά το υπουργείο Υποδομών τη μετέθεσε για τις 20 Απριλίου και  τώρα, με τη νέα παράταση που την είχαμε προβλέψει «θα πιάσουμε τον λεγόμενο …κόκκινο Μάη» όπως έλεγαν οι παππούδες μας όταν αναφέρονταν σε κάτι πολύ μακρινό, σαν άπιαστο όνειρο ένα πράγμα.

    Οι υποψήφιοι για το έργο είναι οι μεγάλοι  όμιλοι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΤΕΡΝΑ, VINCI και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTERTOLL.

    Έχουν  βαριά επιχειρηματικά ονοματεπώνυμα πίσω τους, όπως Γιώργος Περιστέρης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Χένρι Χόλτερμαν , Χρήστος Ιωάννου και Κωνσταντίνος Μιτζάλης για τον “Άβακα”  και Richard Francioli και Christian Labeyrie που είναι τα μεγάλα αφεντικά της Vinci Construction και της Vinci SA.

    Οι δύο τελευταίοι έχουν πολλά λεφτά και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και πολύ μεγάλες αμφιβολίες για την Ελληνική τεχνική-κατασκευαστική αγορά.

    Τις αμφιβολίες πάντως τις ενσπείρει στους Γάλλους,  Έλληνας βετεράνος του κλάδου που τους γνωρίζει από παλιές ημέρες δόξας και ο οποίος  πλέον έχει αποσυρθεί εκών-άκων από το σκηνικό λόγω … προϊούσης αφραγκίας.

    Μου λένε επίσης και εγώ απλώς σας μεταφέρω πως το Φεβρουάριο  ο τότε Υπουργός Μεταφορών & Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής και ο υφυπουργός του Γιώργος Καραγιάννης, έκαναν όρκους και σταυρούς ότι η ημερομηνία του Μαρτίου θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

    Ο wiseman όμως ακόμη και τότε είχε εκφράσει επιφυλάξεις και εδώ και καιρό δικαιώνεται.

    Μάλιστα ο  wiseman σας πληροφορεί ευσεβάστως και για δεύτερη φορά  πως ένας από τους μεγάλους υποψηφίους, (ίσως και δύο!), δεν θα υποβάλει τελικά οικονομική προσφορά.

    Το …«ψωμί» της υπόθεσης…

    Από το Υπουργείο κάποιος μας είπε ότι δεν υπήρχε πολύς χρόνος για τα σχόλια των υποψηφίων και ότι το έργο είναι τόσο περίπλοκο τεχνικά που δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβαιναν όλοι να το μελετήσουν, να καταρτίσουν και να καταθέσουν προσφορά.

    Ο wiseman όμως, επειδή είναι και «άπιστος Θωμάς», έψαξε και έμαθε   το καλύτερο  το οποίο σας το άφησε για το τέλος: σας λέω ξεκάθαρα λοιπόν  πως δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι της αναβολής.

    Είναι κυρίως  ότι ο ένας από τους προεπιλεγέντες, πολύ απλά έχει ξεμείνει από λεφτά και δεν θα μπορεί να δώσει όλα τα εχέγγυα όταν έλθει η κρίσιμη ώρα.

    Οι παροικούντες την «τεχνική-κατασκευαστική Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι αυτός ο ένας αλλά εμείς ονόματα δεν λέμε και οικογένειες δεν θίγουμε.

    Είμαι περίεργος να δω εάν μέχρι τις 8 Μαίου αυτός ο ένας και εκλεκτός θα έχει βρει τα πολυπόθητα εχέγγυα (τα ψάχνει εναγωνίως και τρέχει δεξιά αριστερά) ώστε να μην πηγαίνουμε σε καινούργιες αναβολές και σε ένα ακόμη… «κόκκινο Μάη».

    Aρχίζει να ενοχλεί το υπερ – εγώ της Κεραμέως 

    Παρόλο που η έννοια του “υπερ -εγώ” την εισήγαγε στην ψυχανάλυση ο Φρόιντ για διαφορετικούς λόγους, νομίζω ότι ταιριάζει γάντι στο προεκλογικό προφίλ της Νίκης Κεραμέως, υπουργού Παιδείας και   υποψήφιας στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

    Δεν είναι μόνο ότι η υπουργός διακατέχεται από μια δεσπόζουσα θέση του υπερθετικού στο δημόσιο λόγο της, όπως πιστοποιεί το τουλάχιστον υπερβολικό «Τολμήσαμε τη συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, από το Νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο και τη Διά Βίου Μάθηση.

    Σπάσαμε τα στερεότυπα»,  που διαβάζει κανείς στη νέα ιστοσελίδας της.

    Ανάλογες υπέρ το δέον αναφορές, συνοδευόμενες από άκριτη και άκρατη χρήση του πρώτου ενικού κάνει, μαθαίνουμε, η φέρελπις πλην πολιτικά επηρμένη εσχάτως Θεσσαλονικιά, με μεγαλοαστική, έτσι κι αλλιώς, καταγωγή, ακόμα και όταν βρίσκεται ανάμεσα σε ψηφοφόρους της, σε «λαϊκές γειτονιές» των Βορείων Προαστείων.

    Δεν ξέρουμε αν την «ελιτίστικη αύρα» της, για την οποία μιλούν ακόμα και συνδαιτημόνες της, επιτείνουν οι αξιοζήλευτες σπουδές στο Χάρβαρντ και τη Σορβόννη, ή η ψευδαίσθηση, που προδήλως φαίνεται ότι της προκαλεί η εντεινόμενη (και αυτοτροφοδοτούμενη;) φημολογία περί ανάληψης της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον οι πολίτες δώσουν δεύτερη εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Ή ακόμα και σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας, όπως φαίνεται η ίδια να πιστεύει, με εφαλτήριο τα «how do you do», που μοιράστηκε με το Αμερικανικό establishment στον Λευκό Οίκο κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Το βέβαιον είναι ότι, παρά το έργο, που πράγματι συντελέστηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, η κα. Κεραμέως ουδέν έπραξε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για μείζονος σημασία ζητήματα, όπως η βία στα Πανεπιστήμια, οι ανενόχλητοι «μπαχαλάκηδες» και οι «καταληψίες», το γεγονός ότι η Ελλάδα «πατώνει» σταθερά στις διεθνείς αξιολογήσεις, ακόμα και για την κατανόηση κειμένου, το «χρυσό» στην παπαγαλία, ο «πληθωρισμός» με οσμή ψηφοθηρικών κριτηρίων για τις θέσεις στα ΑΕΙ (καθώς αυτές που ανακοινώθηκαν είναι πολλαπλάσιες αυτών που πρότειναν οι πρυτανικές Αρχές), οι «αιώνιοι» φοιτητές (ένα «καρκίνωμα» της μεταπολίτευσης που, σύμφωνα με κορυφαίους ακαδημαϊκούς, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε, αλλά εξακολουθεί να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις), και ούτω καθ’ εξής.

    Ας σταματήσει, λοιπόν, η κα. Νίκη Κεραμέως να τροφοδοτεί την πολιτική της συμπεριφορά με το «όταν εκπληρώνω τα καθήκοντα που έχω προς τον εαυτό μου, νοιώθω μια απέραντη ευχαρίστηση», του Όσκαρ Ουάιλντ, ας αφιππεύσει το «καλάμι» και ας ασχοληθεί με το μέλλον. Όχι το προσωπικό της, των παιδιών μας.

     

    Η “Αγία Τριάς ” της Ν.Δ στη Διακομματική 

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Γιάννης Μπρατάκος και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Τσιόδρας θα εκπροσωπήσουν το κυβερνών κόμμα στις συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για το debate που εκκινούν  οσονούπω.

    Αν θέλετε την εκτίμησή μου, το ενδεχόμενο να δούμε τηλεμαχία Μητσοτάκη- Τσίπρα, είναι σχεδόν ανύπαρκτο, όχι μόνο πριν από τις πρώτες κάλπες.

    Να σας πω, επίσης, ότι ο κ. Σκέρτσος δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς, όπως παραδέχεται, εμμένει στη θέση του για το βουλευτικό αξίωμα («δεν μου ταιριάζει η δουλειά του βουλευτή»).

    Τα ξένα funds… σε προεκλογικό τουρισμό

    Τι είναι η Ελλάδα, κίνδυνος ή ευκαιρία;

    Ποιες είναι οι πολιτικές ισορροπίες στο δρόμο για τις εκλογές και ποια είναι τα πιο πιθανά εκλογικά σενάρια;

    Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και πώς μπορεί να επηρεαστεί από το κάθε ενδεχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα;

    Τα ερωτήματα αυτά δεν απασχολούν μόνο τους ψηφοφόρους αλλά και τους ξένους επενδυτές.

    Και για να μπορέσουν να έχουν μια εικόνα…ιδίοις όμασι για το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα, και να μπορούν να σταθμίσουν τον όποιο πολιτικό κίνδυνο, μικρά και μεγάλα funds επισκέπτονται τη χώρα και αναζητούν απαντήσεις.

    Γνωστό fund των ΗΠΑ που διαχειρίζεται κεφάλαια μεγάλων family office, και έχει ήδη παρουσία σε συστημική τράπεζα, προσέρχεται την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει πολιτικούς, κυβερνητικούς συμβούλους, τραπεζίτες αλλά και γνωστούς δημοσιογράφους, για να αποκτήσει άποψη για το τι γίνεται στην προεκλογική Ελλάδα.

    Η Ελλάδα, έχει κάνει τους επενδυτές να αγωνιούν αυτή τη φορά….διπλά: από τη μια φοβούνται μήπως τελικά υπάρχει πολιτικός κίνδυνος -ποτέ δεν ξέρεις- και από την άλλη, μήπως δεν …υπάρχει καθόλου, και έπρεπε να έχουν μπει με τα μπούνια και επειδή φοβούνται δεν μπαίνουν, χάνοντας μια ευκαιρία για σημαντικές αποδόσεις…

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.