• Ο Στάλιν και η Ελλάκτωρ, τα μυστήρια της Ιντρακόμ και της Ιντρακάτ και η μεγάλη αναταραχή στην Εθνική Τράπεζα

    Η χρηματιστηριακή αξία της Ιντρακόμ είναι 10% χαμηλότερη από τα καθαρά λεφτά (δηλαδή μείον τα δάνεια) που πήρε από την πώληση της Intrasoft.

    image

    Η στρατηγική του Στάλιν και η Ελλάκτωρ

    Δεν ξέρω εάν οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ,  εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης η ο Γενικός Διευθυντής της Greenhill (της εταιρείας που κατέχει μετοχές της Ελλάκτωρ), Αλέξανδρος Εξάρχου, είναι λάτρεις της ιστορίας, αλλά η χθεσινή τους ανακοίνωση περί λαθών στους χειρισμούς της ΑΚΤΩΡ… μου θύμισε μια φράση του Στάλιν.

    Ο πάλαι ποτέ σοβιετικός ηγέτης λοιπόν είχε πει:

    «Αν ένας υπουργός Εξωτερικών αρχίζει να υπερασπίζεται μέχρι θανάτου μια «συμφωνία ειρήνης», πρέπει να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη παραγγείλει νέα θωρηκτά και αεροπλάνα».

    Πώς θυμήθηκα τον Στάλιν θα μου πείτε.

    Την Τρίτη το μεσημέρι ο ισχυρός άνδρας και πρόεδρος της Άκτωρ Χρήστος Παναγιωτόπουλος και σαφώς Νο 2 του ομίλου της Ελλάκτωρ (καθώς η ΑΚΤΩΡ θεωρείται η ισχυρότερη εταιρεία του ομίλου) σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, κάλεσε την πλευρά των εφοπλιστών να τα βρουν, λέγοντας ότι η διαμάχη των δυο πλευρών μόνο κακό κάνει στις κατασκευαστικές business της εταιρείας.

    Επιπρόσθετα εξήγησε ότι η ΑΚΤΩΡ θα επανέλθει σε κερδοφορία το 2022.

    Γενικώς έδωσε πολλές νότες αισιοδοξίας για το μέλλον.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος λένε όσοι τον ξέρουν ότι “είναι ένας άνθρωπος ηπίων τόνων, που γενικώς δεν θέλει να προκαλεί”.

    Επιδιώκει τις ισορροπίες και συνολικά χαίρει εκτίμησης στον κόσμο των κατασκευών.

    Ιεραρχικά και σύμφωνα με τους επίσημους ρόλους ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι σαφώς το νο 2 στην ηγεσία της Ελλάκτωρ, καθώς ιεραρχικά ως εκτελεστικός πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ είναι ο πιο ισχυρός άνδρας του ομίλου μετά τον CEO της Ελλάκτωρ, Θύμιο Μπουλούτα.

    Βέβαια ισχυροί είναι και ο (μη εκτελεστικός) πρόεδρος της Ελλάκτωρ και λαμπρός νομικός Γιώργος Μυλωνογιάννης, όπως και το μέλος του ΔΣ της Ελλάκτωρ Κώστας Τούμπουρος,  αλλά σε άλλο επίπεδο.

    Σε μια κυβέρνηση τώρα είναι γνωστό ότι ένας υπουργός Εξωτερικών είναι ο πιο ισχυρός άνδρας μετά τον πρωθυπουργό.

    Για να επανέλθω στο νόημα της φράσης του Στάλιν, προφανώς η πλευρά των εφοπλιστών θεώρησε (δικαίως η αδίκως δεν είμαι σε θέση να το ξέρω) ότι το κάλεσμα σε ειρήνη του κ. Παναγιωτόπουλου ήταν ένας τακτικός διπλωματικός ελιγμός.

    Ίσως και να θεώρησαν ότι η πλευρά των Ολλανδών ετοιμάζεται για νέες επιθετικές κινήσεις.

    Δεν εξηγείται αλλιώς η έκδοση της ανακοίνωσης της πλευράς των εφοπλιστών χθες πρωί πρωί που έκανε λόγο για ψέματα και αλήθειες από την πλευρά της ΑΚΤΩΡ.

    Εάν πράγματι ήταν ειλικρινείς οι προθέσεις του κ. Παναγιωτόπουλου και έκαναν λάθος οι εφοπλιστές, με την έκδοση της ανακοίνωσης αυτό μένει να φανεί.

     

    Τα μυστήρια της Ιντρακόμ και της Ιντρακάτ

    Εντυπωσιακή πτώση για μια ακόμα συνεδρίαση χθες για την Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ -1,70% 3,47 καθώς υποχώρησε κατά 5%.

    Η αξία της Ιντρακόμ είναι 10% χαμηλότερη από τα καθαρά μετρητά (δηλαδή μείον τα δάνεια) που πήρε από την πώληση της θυγατρικής της κατά περίπου 92% Intrasoft International.

    Δηλαδή έχει κεφαλαιοποίηση 152,8 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά μετρητά που πήρε ήταν 166,8 εκατ. ευρώ.

    Η τιμή της Ιντρακόμ έκλεισε χθες στα 2,01 ευρώ.

    Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό δημιουργεί η πτώση των τελευταίων ημερών της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -0,60% 4,97  η οποία για κάποιο ανεξήγητο … λόγο παρακολουθεί την πορεία της Ιντρακόμ.

     Η Ιντρακάτ έκλεισε με απώλειες περίπου 3,7% στα 2,07 ευρώ.

     

    Ηλίας Ξηρουχάκης ο πρωταγωνιστής…

    Αυτή την εποχή η πρώτη και μοναδική προτεραιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ο νέος νόμος για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του ΤΧΣ.

    Ταυτόχρονα όμως ο Ηλίας Ξηρουχάκης, καλείται να λάβει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πολλές κρίσιμες αποφάσεις.

    Η πρώτη απ’ όλες αφορά την Τράπεζα Αττικής.

    Ως βασικός μέτοχος (68%) της Attica Bank από την ερχόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να «ανάψει το πράσινο φως»,  στα σχέδια των συμβούλων της διοίκησης, για την επόμενη φάση της διπλής διαδοχικής αύξησης κεφαλαίου των 240 εκατ. Ευρώ που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της.

    Η διαδικασία πρέπει να γίνει γρήγορα, αποτελεσματικά, με το ΤΧΣ να χάνει το μερίδιο του στην τράπεζα ώστε να βάλουν τα πολλά λεφτά οι ιδιώτες χωρίς αμφιβολίες και δισταγμούς.

    Επόμενη δύσκολη απόφαση: η κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο Παύλος Μυλωνάς δεν ακούει κουβέντα, αντιδρά σε κάθε σκέψη αύξησης κεφαλαίου.

    Προτείνει στον Ηλία Ξηρουχάκη να πουλήσει μερικές μετοχές της Εθνικής από το πακέτο του 40,2% που κατέχει και με τον τρόπο αυτό να διεθνοποιηθεί το μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας.

    Ο Ηλίας Ξηρουχάκης πιστεύει ωστόσο ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες πρέπει να γίνει αργά-αργά και μεθοδικά, μόνο σε περιόδους χρηματιστηριακής αναλαμπής.

    Όσο πιο αργά γίνει η πώληση των μετοχών τόσο περισσότερο θα απολαμβάνει του μισθού και των προνομίων του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ….

     

    Ο νέος μεγάλος θεσμικός επενδυτής της Attica Bank

    Ένας μεγάλος -πολύ μεγάλος- ευρωπαϊκός θεσμικός επενδυτής, έχει αποφασίσει να τοποθετηθεί στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank.

    To όνομα του προσδίδει κύρος και σιγουριά στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της τράπεζας αλλά οι διαδικασίες για την έγκριση αυτής της επένδυσης από την Επενδυτική του Επιτροπή είναι χρονοβόρες και αυστηρές.

    Γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες …βραχύβιας παράκαμψης και έμμεσης τοποθέτησης προσωρινά …ώστε τα λεφτά να μπουν στην ώρα τους και οι μετοχές να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο αργότερα, όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες…

     

    Μεγάλη Αναταραχή στην Εθνική Τράπεζα

    Με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του mononews στα χέρια, οι συνδικαλιστές της Εθνικής περιφέρονται στους διαδρόμους και τα καταστήματα της Τράπεζας προσπαθώντας να αποτρέψουν την εθελούσια μετακίνηση εργαζομένων -με γενναία οικονομικά κίνητρα στην doValue του Θόδωρου Καλαντώνη.

    Το δημοσίευμα της Έφης Καραγεώργου (της 12ης Οκτωβρίου) αποκάλυπτε ότι θα δοθεί ελκυστικό πακέτο bonus για τους 150 εργαζόμενους που θα μετακινηθούν στην doValue

    Λίγο οι επικείμενες εκλογές που θα αναδείξουν νέους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, λίγο η εσωτερική διχόνοια στο ΠΑΣΟΚ που κυριαρχεί ακόμη στην Εθνική, λίγο η αγωνία από την διαρκή συρρίκνωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων (-30.000 εργαζόμενοι τα τελευταία 8 χρόνια) και κατά συνέπεια της επιρροής της ΟΤΟΕ, όλα αυτά προκαλούν εκνευρισμό και υπερβολικές αντιδράσεις στους επαγγελματίες συνδικαλιστές που χρόνια έχουν να εργαστούν και να αφουγκραστούν τις συναρπαστικές εξελίξεις στον κλάδο τους…

     

    Χριστούγεννα χωρίς προϊόντα στα ράφια…

     Η Ελληνική αγορά δεν διαφέρει από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Η τροφοδοτική αλυσίδα του λιανεμπορίου έχει διαταραχθεί βάναυσα από ένα μείγμα ασυγκράτητης αισχροκέρδειας και οδυνηρής αδράνειας από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.

    Μόλις χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden ξύπνησε από τον κυβερνητικό λήθαργο κι αποφάσισε τα λιμάνια να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο για να κατευνάσει τον θυμό και τις ανησυχίες των μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων.

    Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις παρατηρούν απαθείς, το πρόβλημα που δεν αφορά μόνον την τροφοδοσία της χριστουγεννιάτικης αγοράς από την Ασία αλλά και μέσα στην ίδια την Ευρώπη….

    Στο μεταξύ τα καρτέλ της ναυτιλιακής αισχροκέρδειας και των εταιρειών logistics συνεχίζουν με απληστία να βάζουν νάρκες στην αγορά…

     

    Οι κορεάτικες business των Ελλήνων εφοπλιστών

    Από το mononews -ως συνήθως- πρώτοι πληροφορηθήκατε για την επίσκεψη του προέδρου της Korea Exim Bank στην Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή και την συμφωνία που υπέγραψε με την ναυτιλιακή εταιρεία της Μαρίας Αγγελικούση.

    Ο πρόεδρος της Τράπεζας Εξαγωγών – Εισαγωγών της Νότιας Κορέας, Bang Moon-kyu, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί εκτός από την κυρία Αγγελικούση και με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Κωνστα) Ντίνο Μαρτίνο, αλλά και με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

    Είναι ενδιαφέρον αυτό που μετέφερε στους Έλληνες εφοπλιστές, ο Κορεάτης τραπεζίτης:

     «Έχω διαθέσιμα 19 δις Ευρώ τα οποία μπορώ να σας τα δανείσω με ευνοϊκούς όρους, αρκεί να αποφασίσετε να ναυπηγήσετε τα καινούργια σας πλοία, στα  ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας»….

    Μαθαίνω ότι τα λόγια του δεν πήγαν χαμένα και σύντομα θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις…

     

    Τι αποκάλυψε η AUDI Γερμανίας στο Domotel

    Στο Καστρί και στο ξενοδοχείο Domotel, αποφάσισε η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία AUDI, να πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια των 2 νέων super car μοντέλων της, το RS3 και το RS4.

    Αυτά τα δύο πολύ γρήγορα αυτοκίνητα ήταν ο κρυφός πόθος των λίγων αλλά εκλεκτών Ελλήνων -από τους έχοντες και κατέχοντες, νεαρής ηλικίας ως επί το πλείστον- που παρακολούθησαν την παρουσίαση.

    Είχαν έρθει πολλοί Γερμανοί δημοσιογράφοι αλλά και καλοί πελάτες της AUDI από διάφορες χώρες του κόσμου, σε μια τελετή που είχε πολύ μυστήριο, άφθονο glamour, εξαιρετική μπύρα αλλά και μοναδικούς μεζέδες…..

     

    Quiz

    Πρόεδρος μαριονέτα…

    Ποιος είναι ο υποψήφιος που δηλώνει ότι «εγώ πρόεδρος-μαριονέτα, υποχείριο του Βενιάμη, δεν δέχομαι να γίνω…»;

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.