• Business

    Γιώργος Λογοθέτης: Ένας χαρισματικός ψεύτης ή ένας ατσίδας των θαλασσών; Ο Πιζάντε και η δικαστική απόφαση καταπέλτης

    Πιζάντε

    Ο Γιώργος Λογοθέτης με την σύζυγο του Νίτζια Εμπερίκου


    Ποιος πραγματικά είναι ο Γιώργος Λογοθέτης; Είναι δικομανής; Είναι ατσίδας των θαλασσών;

    Είναι ένας άνθρωπος που παραπλανά τους φίλους του προκειμένου να τους αποσπάσει χρήματα, όπως αναφέρει πρόσφατη απόφαση του Αγγλικού Δικαστηρίου για την υπόθεσή του με τον επιχειρηματία και κουμπάρο του Βίκτωρα Πιζάντε;

    Ή μήπως είναι ένας χαρισματικός ψεύτης, όπως τον χαρακτήρισε ο 56χρονος δικαστής του Λονδίνου, sir ANDREW BAKER, διάσημος στη βρετανική πρωτεύουσα για το δηλητηριώδες χιούμορ του και την αγάπη του για τα μαθηματικά και τα γρήγορα αυτοκίνητα;

    Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση ανθρώπου που τα τελευταία 7 χρόνια απασχόλησε αρνητικά την οικονομική ζωή της Ελλάδας.

    Το όνομα του έχει εμπλακεί σε σωρεία δικαστικών υποθέσεων.

    Περιλαμβάνεται στο περίφημο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για δάνεια που είχε πάρει από συστημική τράπεζα και τουλάχιστον σε ένα εισαγγελικό πόρισμα.

    Για αυτές τις υποθέσεις δεν έχει δικαστεί στην Ελλάδα.

    Έως τώρα γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας εφοπλιστής είτε χρησιμοποίει μεθόδους για να αποσπάσει χρήματα από φίλους και συνεργάτες του η εναλλακτικά κατηγορεί άλλους συνεργάτες του ότι τον εξαπάτησαν χωρίς όμως ποτέ να δικαιωθεί στα δικαστήρια.

    Το αντίθετο μάλιστα.

    Μέχρι τώρα έχει χάσει όλες τις δίκες που είτε είναι εναγόμενος σε δικαστήριο του Λονδίνου (Υπόθεση Πιζάντε vs Λογοθέτη) είτε είναι ενάγων σε δικαστήριο της Κύπρου (Υπόθεση Λογοθέτης VS Μπιτσιος, Λαζαράκης, Στασινόπουλος, Τζιαμούρτας κλπ.).

    Εκτός από τις δικαστικές περιπέτειες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί χρόνια τα δάνεια που είχε λάβει από την Τράπεζα Πειραιώς αρνιόταν να τα εξοφλήσει.

    Το ύψος των δανείων του άγγιζε τα 400 εκατ. ευρώ.

    Ποιος πραγματικά λοιπόν είναι ο Λογοθέτης;

    Στο παρελθόν έχει επικαλεστεί στα δικαστήρια διάφορες απίθανες δικαιολογίες, στην προσπάθεια του να πείσει τους δικαστές ότι έχει πέσει θύμα απάτης.

    Όπως για παράδειγμα στην υπόθεση Λογοθέτης VS Μπιτσιος κλπ., που εκδικάστηκε στα Κυπριακά Δικαστήρια εντός του 2021, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να ηγηθεί των επιχειρήσεων του καθώς υποστήριξε ότι έχει μπει μια αλογόμυγα στο αυτί του.

    Αποτέλεσμα ήταν να ακούει συνεχόμενους βόμβους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Ως εκ τούτου, υποστήριζε ότι οι επιχειρήσεις του έμειναν χωρίς διοίκηση και για αυτό τον λόγο ο Μπίτσιος και οι συνεργάτες του τον εξαπάτησαν και τον ζημίωσαν με 500 εκατ. ευρώ.

    Το εντυπωσιακό είναι ότι επικαλέστηκε στο Δικαστήριο λόγο ανικανότητας, όταν η οικογένεια Λογοθέτη αποτελείται από τα 2 αδέλφια του Γιώργου Λογοθέτη και τον πατέρα τους.

    Άπαντες είναι ενεργοί στις εταιρείες LOMAR, LIBRA κλπ., ως μέλη διοικητικών συμβουλίων.

    Σε μια άλλη υπόθεση στις ΗΠΑ ένας τέως συνεργάτης του ο Brooks ο οποίος έχει μηνύσει τον Λογοθέτη υποστήριξε ότι: “η πρακτική που ακολουθεί η LIBRA και ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης είναι «κλέψε τον Πίτερ να πληρώσεις τον Πολ», ανακατεύοντας κεφάλαια και μεταφέροντας χρήματα από τη μία εταιρεία στην άλλη για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των διαφόρων εταιρειών του ομίλου σε ρευστό.

    Επιπλέον τα δάνεια και τα επενδυτικά κεφάλαια που διοχετεύονται από τρίτους σε μια οντότητα της Libra μεταφέρονται τακτικά σε άλλη, αμέσως μετά τη λήψη τους, για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες μιας άλλης οντότητας”.

     

    Υπόθεση Πιζάντε VS Λογοθέτη

    Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ένας από τους καλύτερους φίλους του Βίκτωρ Πιζάντε, ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης είπε στο επιχειρηματία: «Δώσε μου 14 εκατομμύρια να βάλω και εγώ άλλα τόσα να ξεκινήσουμε εφοπλιστικές business».

    Λογοθέτης και Πιζάντε εκτός από φίλοι ήταν και κουμπάροι.

    Όπως αναφέρει στην απόφασή του, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, ο βρετανός δικαστής στην υπόθεση Πιζάντε VS Λογοθέτη

    1. Ο πρώτος ενάγων Βίκτωρ Πιζάντε και ο πρώτος κατηγορούμενος Γιώργος Λογοθέτης ήταν στενοί φίλοι επί σειρά ετών. Η φιλία τους δημιούργησε ένα ισχυρό αίσθημα εμπιστοσύνης και θαυμασμού μεταξύ τους. 
    2. Ο κ. Πισάντε και ο κ. Λογοθέτης γνωρίστηκαν στη Νέα Υόρκη περίπου το 2012 και έγιναν καλοί φίλοι. Μετά από πρόταση του κ. Pisante, ο κ. Λογοθέτης νοίκιασε ένα σπίτι στο Hamptons, όπου ο κ. Pisante είχε ήδη ένα νοικιασμένο σπίτι και θα έβλεπαν ο ένας τον άλλον τακτικά τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους διακοπών. Συχνά συζητούσαν για την ναυτιλιακή αγορά. Ανέπτυξαν υψηλό σεβασμό ο ένας για τον άλλον και μια ζεστή σχέση εμπιστοσύνης.
    3. Όταν ο κ. Λογοθέτης ανέφερε στον αδερφό του στις 30 Μαΐου 2013 ότι ο κ. Pisante θα συνεπένδυε, κάτι που ο αδερφός του σημείωσε ως « V καλά νέα! », ο κ. Λογοθέτης απάντησε: « Πολύ πολύ καλά θα σας αρέσει, είναι κορυφαίος τύπος».

     

    Εξαϋλώθηκαν 14 εκατ. δολάρια 

    Όμως ο Λογοθέτης, όπως και στις περισσότερες business στην Ελλάδα, αποδείχθηκε αναξιόπιστος.

    Μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες φέρεται να εξαπάτησε τον κουμπάρο του (και κορυφαίο τύπο όπως τον αποκαλούσε) κ. Πιζάντε.

    Ο κ. Βίκτωρ Πιζάντε σήμερα είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Bluehouse Capital, μιας μεγάλης κτηματομεσιτικής επενδυτικής εταιρίας (McArthurGlen, Fashion City Outlet στην Λάρισα, Castello Bibelli κλπ.) .

    Έτσι προ ετών ξεκίνησε μία ακόμη δικαστική διαμάχη στην Βρετανική Δικαιοσύνη εναντίον του Γιώργου Λογοθέτη ο οποίος ήταν στενός φίλος του Πιζάντε -για πολλά χρόνια- αλλά και νονός της κόρης του.

    Ο κ. Πιζάντε που προσέφυγε στα Δικαστήρια του Λονδίνου γιατί -όπως ισχυρίζεται- ο Γ. Λογοθέτης τον παραπλάνησε και τον έπεισε να επενδύσει 14 εκατ. δολάρια στην αγορά κάποιων πλοίων στα οποία θα επένδυε κατά 50% και η Libra (εταιρία συμφερόντων Λογοθέτη).

    VICTOR Pizante και οι εταιρείες του, η BCA Shipping Investment και Swindon Holdings & Finance, κατήγγειλαν τον Γ. Λογοθέτη και τις επιχειρήσεις του για εμπορική απάτη.

    Όμως την Παρασκευή το πρωί το Βρετανικό δικαστήριο με μια απόφαση καταπέλτη, δικαίωσε τον Βίκτωρ Πιζάντε.

    Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr. η απόφαση (Neutral Citation Number: [2022] EWHC 161 (Comm) Case No: CL-2019-000320) δικαιώνει πλήρως τον Πιζάντε.

    Καταρχήν η απόφαση ορίζει ότι ο Πιζάντε θα λάβει από τον Γιώργο Λογοθέτη και τις εταιρείες του 6,25 εκατ. δολάρια συν τους τόκους. Επιπρόσθετα επιδικάστηκαν και 500 χιλ. δολάρια από ζημία που υπέστη ο Πιζάντε εξαιτίας αγοραπωλησίας μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. 

    Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται προσωπικά ο ίδιος ο Λογοθέτης σε αποζημίωση.

    Όμως ο δικαστής υποχρεώνει τις δυο πλευρές να συζητήσουν μεταξύ τους και επιπλέον αποζημίωση λόγω διαφυγόντων κερδών της πλευράς Πιζάντε.

    Στην περίπτωση που δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία, τότε θα συνεδριάσει εκ νέου το δικαστήριο για να αποφασίσει ο δικαστής το ύψος της αποζημίωσης, λόγω διαφυγόντων κερδών.

    Χαρακτηριστική ήταν η πρόταση του Βρετανού δικαστή, που περιλαμβάνεται στην απόφαση του: «κ. Λογοθέτη είστε γοητευτικός αλλά είστε ψεύτης».

    Για την ακρίβεια ο δικαστής στην απόφαση του (195) αναφέρει:

    “Ο κ. Λογοθέτης είναι εντυπωσιακός και χαρισματικός, με έναν αέρα που αποπνέει ουσιαστική αυτοπεποίθηση.

    Έχει μεγάλη άνεση στο λέγειν και είναι επικοινωνιακός, αλλά η γοητεία του και το χάρισμα του λέγειν υποδηλώνουν μια μη ικανοποιητική στάση απέναντι στο απλό θέμα της ακρίβειας των πραγματικών περιστατικών όταν κάνει business προς όφελος των Lomar/Libra.

    Θα εστιάσει στο να δημιουργήσει μια καλή αίσθηση για μια συμφωνία, στο να είναι πειστικός, ενδεχομένως σε βάρος της ακρίβειας όπου αυτή μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα και αισθάνεται ότι μπορεί να βλέπει την ανακρίβεια σαν λευκό ψέμα.

    Αλλά δεν υπάρχουν λευκά ψέματα σε δηλώσεις γεγονότων που γίνονται με σκοπό να πειστεί κάποιος να κάνει μια συμφωνία._

    Σε άλλο σημείο ο δικαστής αναφέρει:

    “Ο κ. Λογοθέτης αποδείχθηκε ότι είναι ένας επιχειρηματίας που μπορεί να είχε παραπλανήσει τον κ. Pisante”

     

    Τι αναφέρει το Libra Group

    Λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου, το Libra Group, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

    «Το Libra Group σέβεται την απόφαση του Δικαστηρίου, από την οποία είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι και με την οποία διαφωνούμε κατηγορηματικά.

    Η συνεπένδυση αυτή ήταν περίπλοκη και ο κ. Πιζάντε, εξαιρετικά έμπειρος επενδυτής, είχε πλήρη ενημέρωση και γνώση των σχετιζόμενων με αυτήν κινδύνων.

    Η ειρωνεία της υπόθεσης δε, είναι ότι, εάν είχε επιλέξει να κάνει τη δέουσα υπομονή και δεν είχε πανικοβληθεί, το αποτέλεσμα για αυτόν θα ήταν πολύ διαφορετικό.

    Η συμπεριφορά του κ. Πιζάντε αποτελεί δίδαγμα στην πικρία και τη χειραγώγηση και δεν εκπλαγήκαμε με το γεγονός ότι επέλεξε να κινήσει νομικές διαδικασίες, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τα παράπονά του εξωδικαστικά.

    Αν και λυπούμαστε που αυτό το θέμα δεν μπόρεσε να επιλυθεί φιλικά και επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας, ελπίζουμε ότι και τα δύο μέρη θα μπορέσουν σύντομα να προχωρήσουν και να θέσουν ένα τέλος στο θέμα αυτό».



    ΣΧΟΛΙΑ