• Ο «αφανής» Mr Φωτακίδης του CVC και η «κρυφή» ημερομηνία που θα κρίνει τα πάντα στην Mytilineos

    Για ξέρετε αυτές τις ημέρες οι αναλυτές του MSCI Greece έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την Ελλάδα.

    the wise man
    image
    the wise man

    Η 2 κρίσιμες ημέρες της Mytilineos

    Για να ξέρετε, αυτές τις ημέρες οι αναλυτές του MSCI Greece έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την Ελλάδα.

    Ο δείκτης MSCI GREECE INDEX έχει σχεδιασθεί από τον MSCI και μετρά την απόδοση  εισηγμένων ελληνικών μετοχών μεγάλης  κεφαλαιοποίησης.

    Ο δείκτης MSCI Greece Index, όπως διαμορφώθηκε μετά και την τελευταία αναθεώρηση, παρέμεινε με μόλις τέσσερις μετοχές.

    Από τη μία μεριά ο δείκτης μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικός σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο αποτελείται από τέσσερις εταιρείες που συμμετέχουν στον FTSE Large Cap και αποτελούν περί το 35% της συνολικής σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης του εν λόγω δείκτη.

    Με εξαίρεση τη Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 που εμφάνισε ζημιές (δημοσιευμένα καθαρά αποτελέσματα και όχι προσαρμοσμένα) στο α’ εξάμηνο του 2020, οι υπόλοιπες εταιρείες εμφανίζουν κερδοφόρα αποτελέσματα.

    Ειδικότερα, ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 σημείωσε αύξηση της κερδοφορίας του κατά 43% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 συρρίκνωση περί το 22% και ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,86% 16,42 μείωση κερδών 78%.

    Έτσι λοιπόν  από την 20ή Οκτωβρίου ως την 30ή Οκτωβρίου τα κορυφαία στελέχη του MSCI GREECE INDEX θα επιλέξουν 2 τυχαίες ημέρες που τις ξέρουν μόνο εκείνοι και θα  “αξιολογήσουν” τις ελληνικές μετοχές που θα πρέπει να ενταχθούν ή να αποχωρήσουν από τον MSCI Greece.

    Σε εκείνες λοιπόν τις κρίσιμες ημερομηνίες το σταθμισμένο free float των εταιρειών που εξετάζουν οι ειδικοί του MSCI θα πρέπει να υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια (και όχι ευρώ) εξαιρουμένων των μετοχών του βασικού μετόχου ή των βασικών μετόχων της συγκεκριμένης εταιρείας.

    Δηλαδή, για παράδειγμα, εάν σε μια εταιρεία ο βασικός μέτοχος κατέχει το 25% τότε το υπόλοιπο 75% πρέπει να έχει αξία πάνω από 1 δισ. δολάρια.

    Η κεφαλαιοποίηση της Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 αγγίζει σήμερα τα 1, 39 δισ. ευρώ η περίπου 1,640 δισ.  δολάρια.

    Εάν εξαιρέσουμε τις μετοχές που έχει ο βασικός μέτοχος Βαγγέλης  Μυτιληναίος που αγγίζουν το 26,5% και συνυπολογίσουμε (περίπου) 2,5% που είναι οι ιδίες μετοχές  (26,5%+2,5%=29%) τότε το σταθμισμένο free float του ομίλου φτάνει περίπου τα 1,150 δισ. δολάρια.

    Επί της ουσίας ο εισηγμένος όμιλος πληροί τα κριτήρια που θέτει ο MSCI.

    Αξίζει να σημειώσουμε πως ο MSCI Greece Index (USD) δεν είναι ο μοναδικός δείκτης του οίκου που αφορά την Ελλάδα καθώς υπάρχουν και άλλοι που καλύπτουν πάνω από το 90% της αγοράς όπως είναι MSCI Greece IMI (20 εταιρείες) και ο MSCI All Greece Index (27 εταιρείες).

    Ωστόσο ο δείκτης που προαναφέραμε είναι ο δείκτης που ακολουθούν τα ξένα κεφάλαια καθώς αποτελείται μόνο από τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

    Φωτακίδης: Ο Έλληνας που παίζει «μπάλα» στο CVC

    Οι δύο διαπραγματεύσεις του CVC που βρίσκονται σε εξέλιξη -με την MIG για την Vivartia αλλά και με την Εθνική Τράπεζα για την Εθνική Ασφαλιστική (διαβάστε παρακάτω)- αποκάλυψαν τον ρόλο «κλειδί» ενός σημαντικού στελέχους, του Αλέξανδρου (Άλεξ) Φωτακίδη.

    Ο γεννημένος στην Αθήνα Φωτακίδης είναι partner στο CVC Λονδίνου, επικεφαλής του CVC Capital Markets Team και του CVC Greece.

    Εργάζεται στο fund από το 2006 και αποτελεί ένα από τα μυαλά πίσω από τις επενδύσεις του CVC στην Ελλάδα.

    Ζει και εργάζεται επί σειρά ετών στην βρετανική πρωτεύουσα και η στήλη πληροφορείται πως είναι δεινός διαπραγματευτής.

    Εθνική Ασφαλιστική: Τι θα γίνει στο αυριανό ΔΣ της ΕΤΕ

    Σήμερα περιμένουν στην Αιόλου τα νεότερα από την πλευρά του CVC ως προς την βελτίωση της προσφοράς… Η στήλη πληροφορείται ότι μπορεί και να μην γίνει σήμερα αλλά σε λίγες ημέρες.

    Εξάλλου, η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών έχει πάρει τόσες παρατάσεις που μία ακόμη δεν θα κάνει τη διαφορά. Όσο για το αυριανό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, πληροφορούμαι ότι το θέμα θα συζητηθεί αλλά δεν θα υπάρξει απόφαση…

    Στη συνεδρίαση θα τεθούν τα δεδομένα των συνομιλιών με το CVC για να σχηματιστεί μια κατεύθυνση και μέχρι εκεί… Κι αυτό διότι η διαδικασία έχει ακόμη λίγο δρόμο. Καλό Νοέμβριο!

    Η Βασιλική και τα κρυπτονομίσματα

    Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, μας ενημέρωσε ότι θα εποπτεύει τους παρόχους που εκδίδουν κρυπτονομίσματα.

    Η εποπτεία από την Επιτροπή έχει στόχο να αποτραπεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος… διότι συνηθίζεται να αξιοποιούν οι επιτήδειοι τέτοιου τύπου κανάλια.

    Άσε που στην πιάτσα ακούγονται διάφορα και για ορισμένους «δαιμόνιους» Έλληνες… Και όχι απαραίτητα με δραστηριότητα επιχειρηματική ή οικονομική.

    ΟΠΑΠ: Ξεκινά η δημόσια εγγραφή για το 7ετές 

    Ξεκινά σήμερα η δημόσια εγγραφή για την έκδοση του ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός σκοπεύει να αντλήσει 200 εκατ.  ευρώ και το εύρος της απόδοσης ορίσθηκε μεταξύ 2,10% και 2,50%.

    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής.  Μέσω book building θα διατεθούν 200.000 ομολογίες.

    Λίφτινγκ στο προφίλ του χρέους

    Σταθερά και μεθοδικά στο υπουργείο Οικονομικών και στον ΟΔΔΗΧ φτιάχνουν την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων. Εξ ου και το σημερινό reopening του 15ετούς ομολόγου που εξέδωσε η Ελληνική Δημοκρατία στα τέλη Ιανουαρίου.

    Η απόδοση είχε κλειδώσει τότε στο 1,91% και στόχος τώρα είναι να κινηθεί ακόμη και κάτω από το 1%. Τον Ιανουάριο το Δημόσιο είχε αντλήσει από την έκδοση του 15ετούς 2,5 δισ. ευρώ.

    MLS: Τι γίνεται με το δάνειο των 3 εκατ. ευρώ προς την Παρευξείνια Τράπεζα

    Οι συστημικές τράπεζες νιώθουν ήρεμες διότι δεν είχαν δανείσει την MLS ΤΟΥ Γιάννη Καματάκη παρά μόνο άνοιγαν κατά καιρούς κάποιες γραμμές απλού κεφαλαίου κίνησης.

    Ωστόσο, η εταιρεία είχε πάρει πριν από χρόνια ένα δάνειο ύψους 3 εκατ. ευρώ από την Παρευξείνια Τράπεζα…

    Μου λένε ότι η τελευταία πληρωμή δόσης ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020. Έγινε;

    Σταϊκούρας: Ανοίγει θέση Διοικητή

    Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης ετοιμάζει η κυβέρνηση και η λειτουργία της θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027.

    Ο διοικητής διορίζεται με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών και η θητεία του είναι 3ετής.

    Όσο για τον μισθό του θα είναι αντίστοιχος με αυτόν που λαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας.

    Περί τα 4.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως.

    Όλο πιο κοντά στο lockdown

    Τα 667 κρούσματα που ανακοινώθηκαν εχθές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν -αν δεν αποδώσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας – να ωριμάσει η ιδέα επιβολής αυστηρών μέτρων με κλείσιμο καταστημάτων από κάποια ώρα και μετά, όσον αφορά την Αττική.

    Πιο αυστηρά μέτρα θα δούμε στην Θεσσαλονίκη, την Καστοριά και τα Γιάννενα.

    O Λεντούδης και η ΑΑΔΕ

    Για τον εφοπλιστή των 42 πλοίων Κρίτωνα Λεντούδη προκύπτουν όπως μου λένε πολλά ερωτηματικά και ειδικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

    O εφοπλιστής Κρίτων Λεντούδης είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή εξωτερικού;

    Και τα τόσα πολλά super cars (Ferrari, Lamborghini κλπ.) που φημολογείται ότι τα έχει στην Ελλάδα, παρκαρισμένα στην θηριώδη βίλα του, τα δηλώνει στην φορολογική του δήλωση;

    Ερωτήματα που μάλλον πρέπει να απαντηθούν από τις  φορολογικές αρχές και προσωπικά από τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.