• Η ατζέντα του Socrates, η Ελλάκτωρ των εκπλήξεων, τα διαβήματα των πρεσβειών για τις ΑΠΕ και ένα juicy μιντιακό κουίζ

    Ποιος δημοσιογράφος του ενεργειακού κλάδου τα… παίρνει και – δηλαδή πέρα από τον μισθό του στο digital media όπου εργάζεται – από 2 κρατικές εταιρείες του συγκεκριμένου τομέα;

    the wise man
    image
    the wise man

    Τα διαβήματα στο υπουργό

    Γιατί η Μυτιληναίος (Mytilineos) ευνοείται από την πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας να πληρώσουν οι άλλες εταιρείες το έλλειμμα των ΑΠΕ των 280 εκατ. ευρώ;

    Απλά επειδή θα επιβαρυνθούν οι ανταγωνιστές της, δηλαδή η ΓΕΚ Τέρνα, η Ελλάκτωρ και 4-5 πολυεθνικές εταιρείες που επένδυσαν εδώ και πολλά χρόνια στις ΑΠΕ.

    Φυσικά, για την πρόταση αυτή, λέγεται ότι έχουν «εξαγριωθεί» οι πολυεθνικές οι οποίες έχουν κάνει τα κατάλληλα διαβήματα στην κυβέρνηση και στο ίδιο το υπουργείο. Όπως επίσης και οι πρεσβείες τους.

    Λογικό.

    Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν οι εταιρείες  που επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια στις ΑΠΕ τα ωραία τους λεφτά, για ένα έλλειμμα χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για την δημιουργία του.

    Τρομάζει την Ευρώπη η πανδημία- Συναγερμός στο Μαξίμου

    Έτοιμη να πατήσει το κουμπί της έκτακτης Συνόδου Κορυφής είναι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η πανδημία παίρνει και πάλι ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η μία χώρα μετά την άλλη βρίσκονται ενώπιον ενός νέου lockdown.

    Το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι επιπτώσεις στις οικονομίες ισοπεδωτικές.

    Βέβαια, καλό θα ήταν στην Ευρώπη να βάλουν εμπρός άμεσα το Ταμείο Ανάκαμψης διότι με τους ρυθμούς που κινούνται θα μετράμε θύματα (σ.σ. στο μέτωπο της οικονομίας).

    Κι ενώ στην Ευρώπη για μια ακόμη φορά πάνε με τον αραμπά, στην Αθήνα δυσκολεύει η κατάσταση και ήδη τα μέτρα γίνονται μέρα με τη μέρα πιο αυστηρά καθώς τα 865 κρούσματα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

    Γκαζώνει η Χριστίνα

    Η πρόεδρος της PQH -της ειδικής εταιρείας εκκαθάρισης κόκκινων δανείων- Χριστίνα Παπακωνσταντίνου τρέχει τη δουλειά, καθώς εδώ και χρόνια τα συγκεκριμένα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία προήλθαν από την πρώην Αγροτική, πρώην Proton κλπ. κλπ., κοιμόντουσαν και οι διοικήσεις του εκκαθαριστή δεν έκαναν τίποτα.

    Η στήλη πληροφορείται ότι η πρόεδρος είναι έτοιμη να βγάλει στο σφυρί μια σειρά από ακίνητα που έχουν περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της PQH και συνδέονταν με τα θαλασσοδάνεια άλλων εποχών.

    Δεν είναι τυχαίο ότι η δυναμική κ. πρόεδρος προορίζεται για υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η προσοχή στον Socrates

    Το βλέμμα σήμερα είναι στραμμένο στον Σωκράτη Κόκκαλη.

    Ο Socrates θα βρεθεί ενώπιον των μετόχων της Intracom ΙΝΤΚΑ -0,56% 3,53 στην έκτακτη γενική συνέλευση στην ατζέντα της οποίας είναι η εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου, αλλά και η έγκριση των αποδοχών των μελών του.

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο πρόεδρος συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τις συζητήσεις με τους ομολογιούχους όσον αφορά το προβληματικό παιδί του ομίλου, που δεν είναι άλλο από την Intralot, και μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν εξελίξεις…

    Όπλο στην φαρέτρα του έμπειρου επιχειρηματία αποτελεί η πληρωμή του κουπονιού των 21 εκατ. ευρώ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Ωστόσο, σήμερα είναι η ημέρα της Intracom και όχι της Intralot. Και όπως είπε ο Socrates τον περασμένο Ιούλιο: «Δεν πρέπει να συγχέεται η Intracom με την Intralot»…

    Ελλάκτωρ: ήρθε η έκπληξη, έπονται όμως κι άλλες…

    Τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, την ΕDP Renewables, ανακοίνωσε ο κατασκευαστικός όμιλος Ελλάκτωρ.

    Η στήλη μπαίνει στον πειρασμό και σας υπενθυμίζει ότι πριν από λίγες ημέρες σας είχε ενημερώσει ότι έρχονται εκπλήξεις…

    Και τώρα μαθαίνω ότι σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις, ίσως και μετοχικού χαρακτήρα με πρωταγωνιστές τους αδελφούς Καλλιτσάντση και τους Ολλανδούς μετόχους.

    Πάντως και χθες η μετοχή ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60 σημείωσε άνοδο πέριξ του 5% με 1,19 εκατ. χαρτιά να αλλάζουν χέρια.

    Επιστρέφοντας στα της συμφωνίας στον κλάδο των ΑΠΕ, η από κοινού με την EDP Renewables επένδυση θα φθάσει το 1 δισ. ευρώ.

    Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η Ελλάκτωρ αποκτά τη δυνατότητα να υπερδιπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ της (σήμερα 491 MW), ενισχύει περαιτέρω την ηγετική θέση που διαθέτει στην εγχώρια αγορά και επεκτείνει το επενδυτικό της πλάνο στην Ελλάδα.

    «Η Ελλάκτωρ λοιπόν προχωρά στις τολμηρές κινήσεις που απαιτούνται και τοποθετείται στρατηγικά, μέσα από το συγκεκριμένο σχήμα, ως ένας από τους βασικούς οδηγούς στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ενεργειακής μετάβασης της χώρας για την περίοδο 2020-2030», τόνισε ο CEO Σάκης Καλλιτσάντσης.

    Κοντομέρκος: Θέλουμε 36 μήνες

    Ο CEO της MoheganMario Kontomerkos, μας αποκάλυψε ότι από την στιγμή που θα πάρει και την τελευταία τυπικού χαρακτήρα άδεια θα ολοκληρώσει το μεγάλο τουριστικό project -συν το καζίνο- στο Ελληνικό εντός 36 μηνών, δηλαδή σε 3 χρόνια.

    Η στήλη πληροφορείται έχει βρεθεί μέρος της χρηματοδότησης (Εθνική Τράπεζα κλπ.), εξ ου και η ομάδα των 60 στελεχών – από managers μέχρι αρχιτέκτονες – έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

    Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν και η Lamda Development γνωρίζει πόσο καιρό θα της πάρει η ολοκλήρωση του δικού της έργου…

     Κουίζ:

    Ποιος δημοσιογράφος του ενεργειακού κλάδου τα… παίρνει και -δηλαδή πέρα από τον μισθό του στο οικονομικό digital media όπου εργάζεται- από 2 κρατικές εταιρείες του συγκεκριμένου τομέα και μια ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία;

    Κανονικό payroll δηλαδή από 3 εταιρίες του ιδίου τομέα.