• Η ΤτΕ, τα δάνεια του Τράγκα και ο Βγενόπουλος, ποιους εκβίαζε ο θείος, γιατί γιγαντώνεται ο πόλεμος Κυπριώτη – Μπήτρου, τι γίνεται με το TERRA της Τράπεζας Πειραιώς και οι 2 νέες κυρίες του ΣΕΒ

    Στο σήριαλ με την αμύθητη κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα – η οποία όσο προχωράμε μεγαλώνει  καθώς η αποτίμηση της  ξεκινήσει από τα 25 με 30 εκατομμύρια για να  ξεπεράσει πλέον  τα 150 εκατ. ευρώ – ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εμπλοκή του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

    image

    Στη φάση του due diligence ο διαγωνισμός για τα ακίνητα 800 εκατ. της Πειραιώς

    Μπορεί οι ενδιαφερόμενοι και διάφοροι «ανεξάρτητοι παρατηρητές»  να βιάζονται να πουληθεί το πακέτο των ακινήτων 820 εκατ. ευρώ της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,76, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο διαγωνισμός για το project Terra, όπως λέγεται, έχει ακόμη αρκετό  δρόμο μπροστά του.

    Οι υποψήφιοι, μεγάλα διεθνή επενδυτικά ονόματα όπως οι Bain Capital, Davidson Kempner, Dromeus, Brook Lane, βρίσκονται στη φάση των virtual data room για τα σχεδόν 2.500 ακίνητα της τράπεζας.

    Ο λόγος, όπως εξηγούν όσοι ξέρουν, είναι ακριβώς αυτό το μέγεθος του χαρτοφυλακίου που κάνει το due diligence αργοκίνητο καράβι, αφού οι επενδυτές βάζουν στο μικροσκόπιο κάθε ακίνητο που διεκδικούν.

    Πάντως, πριν το 2023 δε φαίνεται φως για τη μεταβίβαση, καθώς τέλος του 2022 προβλέπεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, όσο κι αν είναι ευχής έργο για την Πειραιώς να κλείσει τη συμφωνία φέτος.

    Τι ψάχνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τα δάνεια και τις καταθέσεις του Τράγκα

    Στο σήριαλ με την αμύθητη κληρονομιά του Γιώργου Τράγκα – η οποία όσο προχωράμε μεγαλώνει  καθώς η αποτίμηση της  ξεκινήσει από τα 25 με 30 εκατομμύρια για να  ξεπεράσει πλέον  τα 150 εκατ. ευρώ – ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εμπλοκή του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

    Στο περιβόητο πλέον  πόρισμα των περίπου 60 σελίδων της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), με το οποίο δεσμεύτηκε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών (και καταθέσεων) του εκλιπόντος και της συζύγου του Μαρίας Καρρά,  δεσπόζουσα θέση καταλαμβάνει δάνειο που είχε λάβει ο αείμνηστος Γιώργος Τράγκας από τον επίσης αείμνηστο πολυπράγμωνα Τραπεζίτη – Επενδυτή.

    Με απλά λόγια το συγκεκριμένο δάνειο φαίνεται να «χαρίστηκε» στον δανειολήπτη κατά τα 2/3 , δηλαδή από τα 2 εκατ. ευρώ που είχε λάβει επέστρεψε μόνον τα περίπου 500 με 600 χιλιάδες ευρώ.

    Η ζωή δεν επεφύλαξε μέρες δόξης για την συγκεκριμένη Τράπεζα η οποία για να μην κλείσει το 2013 απορροφήθηκε από άλλη «συστημική Τράπεζα.».

    Όπως μαθαίνω ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβει προκειμένου να χαρτογραφηθούν πλήρως όλοι οι λογαριασμοί και οι δανειακές συμβάσεις που είχε συνάψει ο αείμνηστος «θείος».

    Φυσικά όπως αντιλαμβάνεστε το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επίμαχη δανειακή σύμβαση και στον χρόνο κατά τον οποίον έγινε η χαριστική ρύθμιση.

    ΥΓ: Τελικά ο Βγενόπουλος καθόριζε πολλά περισσότερα από όσα είχαμε φανταστεί σε αυτή την χώρα. 

    Οι off shore και οι εκβιασμοί

    Πάντως οι αρχές ψάχνουν τις εξής εταιρείες: Tragkas Georgios Sole Trader Company με έδρα την Γαλλία, Manorgold LTD με έδρα το Λονδίνο, Family Line LTD με έδρα τις Βρετανικές παρθένες Νήσους, η VEER VIEW LLC με εδρα την Νεβάδα και η PENNVIEW LLC με εδρα το Ντελαγουέαρ….

    Επίσης στο 60σελιδο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα αναφέρεται ότι ο Τράγκας (“θείος” για τους φίλους του) εκβίαζε ιδιώτες από τον Ναυτιλιακό, εμπορικό και ασφαλιστικό χώρο…

    Πάντως το πόρισμα αναφέρει ότι οι καταγγελίες ήταν προφορικές χωρίς να γίνει επίσημη καταγραφή καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός διασταύρωσης.

     

    Τα δυο χαρισματικά κορίτσια

    Δυο κυρίες θα βρίσκονται στο ΔΣ  του ΣΕΒ σε λίγες ημέρες.

    Η μια είναι η Ασημίνα Τζίκα της Βορειοελλαδίτικης ΕΛΒΙΑΛ και η άλλη η Νάγια Καλογεράκη της COCA COLA HBC.

    Η κ. Τζίκα σχετικά άγνωστη στους δημοσιογραφικούς “κύκλους” των Αθηνών λέγεται ότι κάνει πολύ καλή δουλειά.

    Στο ΔΣ του ΣΕΒ ήδη βρίσκεται και η Ιουλία Τσέτη της UNIPHRMA η οποία θα αναλάβει καθήκοντα γενικής γραμματέως.

     

     

    Γιώργος Καραγιάννης:   Πώς θα καλυφθεί το κενό των 10.000 μηχανικών 

    Την απάντησή του στο πρόβλημα των εργοληπτών, των κατασκευαστών και του ΤΕΕ για την έλλειψη νέων Ελλήνων μηχανικών έδωσε τις προάλλες  ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πάνελ για τα έργα υποδομών που έγινε στην Πάτρα .

    Από ό,τι άκουσα ο Υφυπουργός ανέφερε πως το στρατηγικό σχέδιο έργων Υπουργείου ύψους 13,5 δισ. Ευρώ δημιουργεί μεγάλες ανάγκες στις εταιρίες για την απορρόφηση μηχανικών και τεχνιτών, ενώ κάνει δυνατή και την επιστροφή Ελλήνων μηχανικών.

    Για να επιταχυνθεί το brain regain, δηλαδή η επιστροφή των Ελλήνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ο Γιώργος Καραγιάννης έριξε το μπαλάκι στις εταιρείες καθώς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι  «Είναι η σειρά των εταιριών να αυξήσουν του μισθούς τους και τα κίνητρα ώστε όλοι οι νέοι μας να έρθουν πίσω στη χώρα μας».

    Η τοποθέτηση αυτή μου θύμισε ένα παρόμοιο σκηνικό όταν ο Κώστας Καραμανλής απάντησε την προηγούμενη εβδομάδα (σε άλλη εκδήλωση)   στον Πρόεδρο του  ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, σχετικά με την έλλειψη μηχανικών πως μπορεί να του βρει αρκετούς μηχανικούς για να καλύψει τα κενά.

    Και πρόσθεσε, πως η κατάσταση αυτή αποδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος επιστρέφει δυναμικά ύστερα από μία υπερδεκαετή αποεπένδυση.

    Στο συγκεκριμένο πάνελ συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, ο Κώστας Μιτζάλης της ΑΒΑΞ, ο Πέτρος Σουρέτης της Intrakat, ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος της ΑΚΤΩΡ, καθώς και εκπρόσωποι των ΤΕΡΝΑ και Mytilineos.

    Ποιο ΣΔΙΤ χρηματοδοτεί ο Κώστας Καραμανλής με 30 εκατ. ευρώ

    Νέο κονδύλι 30 εκατ. Ευρώ βγάζει το Υπουργείο Υποδομών για το ΣΔΙΤ ύψους 160 εκατ. Ευρώ που αφορά στην κατασκευή 17 σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία και διεκδικούν όλοι οι μεγάλοι Όμιλοι.

    Διαβάζω ότι με την απόφαση του ο  Κώστας Αχ. Καραμανλής δίνει τη δυνατότητα στην ΚΤΥΠ Α.Ε. που «τρέχει» τον διαγωνισμό να λάβει την παραπάνω χρηματοδότηση για το ΣΔΙΤ που στόχο έχει τη δημιουργία σύγχρονων σχολείων σε εννέα δήμους της Περιφέρειας (Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη και Κατερίνης).

    Να σας θυμίσω πως πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που δημοπρατεί η ΚΤΥΠ Α.Ε. και προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2021.

    Οι αρχικοί ενδιαφερόμενοι για το έργο ήταν 8 και επρόκειτο για τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Όμιλος Κοπελούζου (REDEX)-Intrakat, Mytilineos-ΑΤΕΣΕ, ΤΕΚΑΛ, ΕΚΤΕΡ-ΕΡΕΤΒΟ και Μηχανική Α.Ε.

    Η τελευταία έμεινε μετεξεταστέα, καθώς «κόπηκε» στη διαδικασία αξιολόγησης των εγγράφων της από το Υπουργείο στις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Παρατηρώ πάντως πως η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία του Πρόδρομου Εμφιεμτζόγλου προσπαθεί να πλασαριστεί ξανά στα ΣΔΙΤ, όπως για παράδειγμα το ΕΥΣ Αττικής και το βιοκλιματικό κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών αλλά δύσκολα καταφέρνει να φτάσει στο στάδιο υποβολής προσφορών.

    Aθώος ο Βλαστός, παράνομες οι προσλήψεις

    Να πανηγυρίσει έσπευσε ο επικεφαλής της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός  με  την αθωωτική δικαστική απόφαση, για την υπόθεση για παράβασης καθήκοντος κατ’  εξακολούθηση σχετικά με τις παράνομες προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ΕΤΑΔ ΑΕ.

    Εκτός από τον ίδιο κατηγορούμενοι ήταν και  ο Γεώργιος Τερζάκης πρόεδρος και Διευθύνοντoς σύμβουλος επί κυβέρνησης Σύριζα, ο πρώην εντεταλμένος Σύμβουλος Άκης Μαρκατος ο οποίος τώρα έχει μεταπηδήσει στη νέα εταιρεία του υπερταμείου για το 5G και άλλα εκτελεστικά μέλη.

    Προς υπεράσπιση του Βλαστού προσήλθε  ο Διευθύνων Σύμβουλος του υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης  παρόλο που πριν από μερικές ημέρες φέρεται να είχε ζητήσει την παραίτηση του , την οποία προφανώς ουδέποτε και πήρε.

    Η πρόταση της Εισαγγελέως  ήταν απαλλαγή των κατηγοριών, για παράβαση καθήκοντος με ενδεχόμενο δόλο πράγμα που τελικά αποδέχθηκε  το Τριμελές δικαστήριο.

    Ωστόσο οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν και παραμένουν παράνομες σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή ΑΣΕΠ ενώ στο πόρισμα του δεν υπάρχει θεραπεία ή ένσταση.

    Και οι παράνομες (κατά τον ΑΣΕΠ) προσλήψεις παραμένουν στη θέση τους απολαμβάνοντας μισθούς χιλιάδων ευρώ μηνιαίως,  όπως άλλωστε και ό ίδιος ο  Βλαστός παρά τις  αρνητικές εκθέσεις των θεσμών.

     

    O Πόλεμος του Κυπριώτη 

    Την εταιρία HIG Capital την έχετε σίγουρα ακουστά.

    Είναι ένα μεγάλο αμερικανικό fund που δραστηριοποιείται πλέον και στην Ελλάδα με την καθοδήγηση του αμερικανού Γκάς Μπήτρος.

    Ο συγκεκριμένος αγόρασε μέσω συγκεκριμένων τραπεζικών πλειστηριασμών τουλάχιστον πέντε ξενοδοχεία στη Ρόδο και στην Κω.

    Συνηθισμένη διαδικασία αφού ένα σωρό υπερχρεωμένοι Έλληνες ξενοδόχοι έχασαν τις μονάδες τους από τις δανείστριες τράπεζες, οι οποίες κατόπιν τις έβγαλαν στο σφυρί.

    Σε κάποια από αυτά τα ξενοδοχεία όμως ο Γκάς Μπήτρος έμπλεξε διότι του άνοιξε σφοδρό πόλεμο ο γνωστός ξενοδόχος κ. Κυπριώτης, πρώην ιδιοκτήτης κάποιων από τις μονάδες που εξαγόρασε ο ελληνοαμερικανός.

    Βεβαίως η HIG Capital πήρε τα ξενοδοχεία σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες και αφού τα έχασε ο κ. Κυπριώτης.

    Τώρα τι του έφταιγε ο τελικός αγοραστής και του έχει ανοίξει πόλεμο σε Ρόδο και σε Κω αυτό μόνο η ψυχιατρική μπορεί να το εξηγήσει.

    Πάντως ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, ούτε τα βάσανα του Γκας Μπήτρος αφού ο κ. Κυπριώτης που υπόσχεται «θύελλες» έχει ισχυρούς δεσμούς τόσο με την τοπική αυτοδιοίκηση στα δύο μεγάλα νησιά όσο και με τις τοπικές ενώσεις ξενοδόχων που ασκούν μεγάλη επιρροή.

    Συμπέρασμα: καλά ξεμπερδέματα σε όλους.

     

    Μπήτρος VS Φωτακίδη για την ΔΕΗ

    Μιας όμως  και αναφερθήκαμε στον Γκας Μπήτρος να πούμε ότι πάει να διαφανεί στον ορίζοντα μια κόντρα Ελληνοαμερικανών αφού πληροφορίες λένε ότι ο συγκεκριμένος θα ήθελε να αγοράσει σε συμφέρουσα τιμή το επιπλέον ποσοστό 10% της ΔΕΗ από την Goldman  Sachs, στην περίπτωση που θελήσει να πουλήσει το Ελληνικό Δημόσιο.

    Αυτό όμως το 10% το θεωρεί κλειδωμένο δικό του  ο πολύ γνωστός μας Άλεξ Φωτακίδης της CVC Partners.

    Για να δούμε αν θα δούμε αναμέτρηση ελληνοαμερικανών όχι φυσικά στο Ελ Πάσο αλλά στη Χαλκοκονδύλη.

    Άντε να τρέχει μετά ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τσούνης να τους τα συμβιβάσει.

    Κάτι θα γίνει τελικά, τον ξέρουν άλλωστε και οι δύο πολύ καλά.

    Τι συμβαίνει με την Βιοχάλκο;

    Και μια και μιλάμε για την Goldman Sachs οι φήμες από μεγάλη συστημική τράπεζα λένε ότι έχει βγει με εντολή, στην γύρα του εξωτερικού για να πουλήσει ποσοστό 17 έως 25% τις ΒΙΟΧΑΛΚΟ σε μεγάλο ξένο fund.

    Το υψηλόβαθμο στέλεχος της συστημικής τράπεζας που το διαδίδει αυτό και μάλιστα με αρνητικό πρόσημο, είναι και ο υπεύθυνος δανεισμού της τράπεζας προς την ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

    Γιατί όμως ο συγκεκριμένος τραπεζίτης είναι τόσο πολύ επιθετικός όταν αναφέρεται στον κ. Χάρη Ηλιάδη της Goldman Sachs;

    Σε όλους κάνει εντύπωση αυτό αφού η ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της.

    Προφανώς κάτι θέλει να τσιμπήσει σε παροχή υπηρεσιών ο τραπεζίτης μας, αλλά είναι πολύ αμφίβολο εάν θα τα καταφέρει…

     

    Όλοι επενδύουν στο NET METERING

    Χθες ανέφερα τους λόγους για τους οποίους όλοι οι βασικοί επιχειρηματίες σπεύδουν να επενδύσουν στο net metering.

    Η μεγαλύτερη έως σήμερα συνεισφορά προστιθέμενης αξίας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης μέσω net metering αναμένεται να ανακοινωθεί από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μπέη την ερχόμενη Πέμπτη 16 Ιουνίου στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Hellas 2002 | A New Era» που διοργανώνουν η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών και η Ευρωπαϊκή Ένωση Επενδυτών «Better Finance» υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ο Wiseman γνωρίζει ότι αφορά στην καινοτόμο παραγωγή πράσινης θερμικής ενέργειας που εξασφαλίζει την παροχή θέρμανσης-ψύξης και ζεστών νερών χρήσης μειώνοντας σε ποσοστό άνω του 50% την ολική κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από ηλεκτρικό, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης.

    Επίτευξη πλήρους net zero μέσω net metering χωρίς περιορισμούς κλιματικών συνθηκών ή επιφάνειας οροφών!

    Καλή η αύξηση των ΑΠΕ από τα Big Boys της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ως γνωστόν το σοβαρό στοίχημα αυτή την στιγμή παίζεται στην κατανάλωση….

    Ομιλώντας περί κατανάλωσης ενέργειας και στοιχημάτων, το πρόσθετο καυσίμων «Blue Marble» που μειώνει θεαματικά τους ρύπους και την κατανάλωση των οχημάτων το θυμάστε;

    Ο Wiseman στοιχηματίζει ότι σύντομα θα το βλέπετε στις αντλίες πρατηρίων ως νέο τύπο καυσίμου.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.