• H χειρουργική κίνηση Στάσση για την ΔΕΗ, τα νέα ραντεβού της Mytilineos στις ΗΠΑ, οι αποχωρήσεις από τις πολυεθνικές και η νέα δίκη Μαντωνανάκη

    Την Παρασκευή ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης προέβη σε μια κίνηση χειρουργική, καθώς το κλίμα στις αγορές ήταν ιδιαιτέρως βαρύ…

    image

    Η χειρουργική κίνηση Στάσση

    Την προηγούμενη Παρασκευή ο επικεφαλής της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 Γιώργος Στάσσης προέβη σε μια κίνηση χειρουργική, καθώς το κλίμα στις αγορές ήταν ιδιαιτέρως βαρύ.

    Όπως η κάθε σοβαρή επιχείρηση, αποφάσισε να προχωρήσει σε buy back μετοχών ανακόπτοντας (έστω και οριακά) με αυτόν τον τρόπο τις επιθετικές πωλήσεις στην μετοχή.

    Την Τρίτη και ενώ ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 4%, το buyback συνεχίστηκε.

    Η μετοχή τελικά ΥΠΟ το βάρος μεγάλων πιέσεων υποχώρησε κατά 5,32% και έκλεισε στα 5,35 ευρώ.

    Τραπεζικές και χρηματιστηριακές πήγες επισημαίνουν ότι το Buyback θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

    Η ΔΕΗ με βάση το χθεσινό κλείσιμο έχει κεφαλαιοποίηση 2,04 δις ευρώ όταν μόνο στα ταμεία της έχει περίπου 2,1  δισ. ευρώ μετρητά (1,35 δισ . ευρώ από την ΑΜΚ συν 800 εκατ. ευρώ καθαρά  από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ).

    Επί της ουσίας τα μετρητά της ΔΕΗ είναι πολύ περισσότερα από την συνολική της κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο.

    «Πρόκειται για ακραία στρέβλωση» λένε χρηματιστηριακές πηγές.

    Το road show της  Mytilineos

    Φίλοι αναγνώστες σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman η εταιρεία Mytilineos ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30 από χθες 14 Ιουνίου μέχρι και τη Παρασκευή 17 Ιουνίου θα είναι σε Road Show στη Νέα Υόρκη και Βοστώνη.

    Μετά το Road Show του Λονδίνου από την Citigroup, άλλη κορυφαία αμερικανική επενδυτική τράπεζα παρουσιάζει για πρώτη φορά την Mytilineos σε πελάτες της.

    Εκτός όμως από το Road Show που τρέχει η κορυφαία αμερικανική επενδυτική τράπεζα, συγχρόνως τα στελέχη της Mytilineos θα δούνε και άλλα μεμονωμένα αμερικανικά funds, ξεχωριστά από το Road Show.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η εταιρία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε αμερικάνικα long only funds με επενδυτικό ορίζοντα 5ετίας.

    Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι με βάση τα τωρινά επίπεδα της μετοχής μετά και τις χθεσινές ρευστοποιήσεις και με δεδομένο ότι η Mytilineos θα βγάλει το 2022 260 εκατ. ευρώ κέρδη, είναι εξαιρετική ευκαιρία για τοποθετήσεις.

    Χτύπησε το καμπανάκι ο  Ευμορφίδης

    Χθες ο Μάικ Ευμορφίδης χτύπησε το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου, αφού οι 43,2 εκατ. μετοχές της Μπλε Κέδρος είναι και επίσημα στο ταμπλό προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά.

    Ο ένας εκ των δύο βασικών μετόχων διαβεβαίωσε τους παριστάμενους πως στο εξής θα λειτουργήσουν « όπως πάντα, προς όφελος όλων».

    Σε μια δύσκολη για τις αγορές συγκυρία, η μετοχή έκλεισε τα 2,25 ευρώ, όσο και η τιμή εισαγωγής, ενώ είχε φτάσει σε χαμηλό 2 ευρώ. Περίπου 54.000 μετοχές άλλαξαν χέρια και ο τζίρος ξεπέρασε τις 120 χιλ. ευρώ.

    Θυμίζουμε ότι πριν την IPO είχαν διατεθεί 3,6 εκατ. μετοχές σε τρεις ιδιώτες, με το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς να διαμορφώνεται σε λίγο πάνω από το 8%. Από τα κεφάλαια της δημόσιας πρότασης – περί τα 17 εκατομμύρια –, θα χρηματοδοτηθούν δύο νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις της 6ης ΑΕΕΑΠ που μπήκε στο Χρηματιστήριο: το νέο ξενοδοχείο στο Κουκάκι και μία τουριστική μονάδα με πεντάστερο και 60 κατοικίες στη Μονεμβασιά.

    Η Τραυλού και ο Βενιάμης

    Η Μελίνα Τραυλού έχει καταφέρει να κάνει την μεγάλη έκπληξη.

    Η παρουσία της από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είναι εντυπωσιακή.

    Κάθε της βήμα είναι προσεκτικά μελετημένο.

    Προ ημερων στο Yes Forum η κ. Τραυλού βαθιά ανθρώπινη και συναισθηματική μίλησε για την ναυτιλία, την ίδια, τον πατέρα της Νίκο Τραυλό και το μέντορα της τον Θεόδωρο Βενιάμη, τον επί 13 χρόνια πρόεδρο της ΕΕΕ τον οποίο και διαδέχθηκε πριν λίγους μήνες.

    Ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης.

    Όπως είπε η κα. Τραυλού «Ο Θοδωρής ήταν ο άνθρωπος που με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την πειθώ, την επιμονή και υπομονή του με παρότρυνε, με ενέπνευσε να ασχοληθώ ενεργά, επί πολλά χρόνια, με την Ένωση και σήμερα, να είμαι πρόεδρός της. Ο Θοδωρής στήριξε και στηρίζει ενεργά και με όραμα τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στη ναυτιλία και στα κοινά της».

    Η επιτυχία του ευφυέστατου Βενιάμη  

    Από την δικιά του πλευρά ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε σε μια προσωπική του εμπειρία  αναφερόμενος στην πρώτη προσπάθεια του να συμμετάσχει στις αρχαιρεσίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

    «Είχα τη φιλοδοξία να θέσω υποψηφιότητα, όμως υπήρχαν τεράστια ονόματα τότε. Με φώναξε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και μου είπε: ‘’Μικρέ τι θες να κάνεις, δεν θα σε ψηφίσει κανείς γιατί δεν είσαι από τζάκι’’. Τους διέψευσα και αργότερα ήμουν δεκατρία χρόνια πρόεδρος».

    «Ξεκίνησα από το Βροντάδο της Χίου για να φτάσω μέχρις εδώ», ανέφερε συγκινημένος και έστειλε μήνυμα πως τίποτα; Δεν είναι ακατόρθωτο».

    Οι 2 αποχωρήσεις  

    Δυο αποχωρήσεις από πολυεθνικές εταιρίες, είχαμε τις προηγούμενες ημέρες.

    Η Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, έφυγε από την εταιρεία, μετά από 17 χρόνια πορείας.

    Πρόκειται για κίνηση που ξάφνιασε την αγορά.

    Επίσης αποχώρησε  από την θέση της Country Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα της Mastercard, η Άσπα Παλημέρη.

    Την θέση της αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Πολύδωρος.

    Ποια Τράπεζα δίνει έξτρα  βοήθημα 1.200 ευρώ σε όλους τους υπαλλήλους της

    Στην Ελλάδα τα μπόνους στις τράπεζες περιορίζονται αποκλειστικά για τα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης, αν βέβαια το επιτρέψει η Κυβέρνηση.

    Όμως, στη Μεγάλη Βρετανία ο καπιταλισμός λειτουργεί και για τους απλούς τραπεζοϋπαλλήλους.

    Ο Wiseman σας μεταφέρει την ακόλουθη είδηση χωρίς περαιτέρω σχόλια, τα οποία άλλωστε είναι περιττά.

    Η διοίκηση της Βρετανικής  Τράπεζας  Lloyds αποφάσισε να χορηγήσεις εφ΄απαξ οικονομική ενίσχυση 1.000 λιρών (περίπου 1.200 ευρώ)  στο σύνολο των 64.000 εργαζομένων, προκειμένου να τους ανακουφίσει από το αυξημένο βάρος που έχει συσσωρεύσει στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς, η μεγάλη αύξηση των τιμών.

    Στην Μεγάλη Βρετανία ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 9% , ενώ στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει το 11%. Το σχετικό αίτημα είχε τεθεί στη διοίκηση της Τράπεζας από το Σωματείο των εργαζομένων, και έγινε αποδεκτό χωρίς να προηγηθούν σκληρές διαπραγματεύσεις.

    Γιατί είναι σημαντική η σημερινή δίκη Μαντωνανάκη

    Άλλη μία δίκη έρχεται να προστεθεί σήμερα στην μακρά αλυσίδα των προσφυγών που έχει κάνει ο Παντελής Μαντωνανάκης.

    Όμως η υπόθεση που δικάζεται στο Λασίθι της Κρήτης έχει μία ιδιαιτερότητα που την καθιστά ξεχωριστής σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες.

    Το επίδικο της σημερινής διαδικασίας είναι η αναστολή όλων των πράξεων εκτέλεσης σε ληξιπρόθεσμα δάνεια του Ομίλου Μαντωνανάκη, καθώς και η τοκοφορία αυτών έως ότου εκδικαστεί μια άλλη αγωγή που έχει καταθέσει και η οποία είναι, σύμφωνα με τις τραπεζικά στελέχη που έχουν γνώση του αντικειμένου,  παντελώς άσχετη με τα δάνεια.

    Που έγκειται τώρα η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης:  Oπως μου εξήγησε φίλος τραπεζίτης αν γίνει δεκτό τελικώς το αίτημα Μαντωνανάκη, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

    Και τούτο διότι την προσωρινή παύση της τοκοφορίας  των  μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορέσουν να διεκδικήσουν και άλλοι «καλοπληρωτές επιχειρηματίες».

    Παρόλο που έγκριτος νομικός με τον οποίο μίλησε ο Wiseman εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο να ευδοκιμήσει η συγκεκριμένη αγωγή,  ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος όταν για την ετυμηγορία των δικαστών .

    Πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ βλέπει η Fitch 

    Θετικός είναι ο οίκος αξιολόγησης Fitch για το ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60.

    Σε  έκθεση του αναφέρει ότι η πώληση μεριδίου 75% στις δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) της κατασκευαστικής εταιρείας Ελλάκτωρ στην Motor Oil (Hellas)  (MOH) θα επιτρέψει στην εταιρεία να αποπληρώσει το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο  6,375%. ενδεχομένως  πριν από τη λήξη τους τον Δεκέμβριο του 2024.

    Η Fitch εκτιμά ότι τα έσοδα από την πώληση, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα ρευστότητα, θα επαρκούν για την αποπληρωμή των ομολογιών της Ελλάκτωρ ύψους 670 εκατομμυρίων ευρώ ακόμη πριν  από τη λήξη τους το 2024, .

    Η πώληση των ΑΠΕ έχει συμφωνηθεί μεταξύ των βασικών μετόχων Reggeborgh Invest B.V. (RBI; 30,52%) και MOH ως μέρος μιας συμφωνίας-πλαισίου όταν η MOH απέκτησε το 29,87% του μεριδίου της Ελλάκτωρ τον Μάιο του 2022.

    Η εταιρική αξία για τις δραστηριότητες ΑΠΕ έχει συμφωνηθεί στο 1 δισ. ευρώ

    Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης του ομολόγου είναι ορατό, στην περίπτωση που η προαιρετική δημόσια πρότασης  που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την RBI για εξαγορά των άλλων υφιστάμενων μετόχων της Ελλάκτωρ στα 1,75 ευρώ, αλλάξει τις ισορροπίες στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

    Μετά τον διακανονισμό με την ΕΤΑΔ για το ενοίκιο, έρχονται επενδύσεις

     Νέα έργα για να αντιστρέψει τη ζημιογόνα πορεία της μαρίνας Αθηνών δρομολογεί η Άβαξ ΑΒΑΞ -0,67% 1,48, που θυμίζουμε ότι έχει την ιδιοκτησία της μαρίνας μαζί με την οικογένεια Βερνίκου.

    Η διοίκηση της μαρίνας σχεδιάζεται έργα 4 εκατομμυρίων για τον εκσυγχρονισμό της, καθώς και για να διασφαλίσει τους αναγκαίους για τη λειτουργία της πόρους, μέσω φιλοξενίας super yachts της διεθνούς αγοράς.

    Το τελευταίο είναι μάλλον… κατεπείγον, αφού το 2021 η μαρίνα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 6 εκατομμυρίων, επειδή τα ίδια κεφάλαια είχαν καταβαραθρωθεί (ήταν αρνητικά κατά 13 εκατομμύρια).

    Μεγέθη που δεν προδιαγράφονταν το 2004, όταν η μαρίνα κατασκευαζόταν στο ΣΕΦ, για να φιλοξενήσει τα σκάφη των υψηλών προσκεκλημένων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Είχε προηγηθεί, πέρσι, ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της μαρίνας και της ΕΤΑΔ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από μισθώματα των ετών 2019 και 2020.

    Τον Μάρτιο του 2021 υπογράφηκε πρακτικό δικαστικής μεσολάβησης, με το οποίο τα προβλήματα λύθηκαν οριστικά, αφού συμφωνήθηκε η μείωση του ενοικίου της μαρίνας από την 1η ημέρα του 2021 στα 2 εκατομμύρια.

    Και 5% αύξηση, αν τυχόν ο τζίρος της μαρίνας ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. ευρώ.

    Ενδεχόμενο που μάλλον είναι μακρινό, αφού το 2019, προ πανδημίας, είχε τζιράρει 3 εκατομμύρια.

    Σημειωτέο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 η μαρίνα δεν πλήρωσε κανένα ενοίκιο, γλίτωσε δηλαδή 1 εκατομμύριο.

    Οι πλειστηριασμοί κυνηγούν ακόμα τον εφοπλιστή της Wall Street, Αντώνη Λελάκη

    Ήταν ο ιδιοκτήτης της πρώτης ελληνικής ναυτιλιακής που έγινε αποδεκτή για εισαγωγή στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, αλλά η πτώση αφήνει ακόμα το στίγμα στην περιουσία του εφοπλιστή και ξενοδόχου Αντώνη Λελάκη.

    Στις 22 Ιουνίου βγαίνει στο σφυρί το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο στη Σητεία, με τιμή πρώτης προσφοράς 4,9 εκατομμύρια κι επισπεύδουσα την Aegean Baltic Bank.

    Στο ακίνητο 185 στρεμμάτων υπάρχει τριώροφο ξενοδοχείο και 5 συγκροτήματα bungalows, όλα ημιτελή, με άδεια του 1990 και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.

    Πρόκειται για κτίρια που «αντιμετωπίζουν σημαντικές φθορές οι οποίες τα καθιστούν πρακτικά μη λειτουργικά», σύμφωνα με τους εκτιμητές.

    Τα ξενοδοχεία ήταν η δεύτερη δραστηριότητα του Λελάκη, μετά την κρουαζιέρα.

    Είχε μάλιστα αγοράσει από την οικογένεια Ωνάση το ξενοδοχείο Mira Mare Olympia στην περιοχή Πύργος Ηλείας και είχε στην ιδιοκτησία του θέρετρα σε Σητεία, Λασίθι, Ρόδο, Κέρκυρα, ακόμα και στη Βιέννη.

    Είχε ξεκινήσει να δουλεύει ως ναυτικός στο στόλο του Γουλανδρή, ενώ είχε επεκταθεί και στη ναυπηγική βιομηχανία, αποκτώντας τα Ναυπηγεία Χαλκίδας.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.