• Η γκάφα των δυο υπουργών με τον εφοπλιστή Λογοθέτη, η μοναξιά του Τζώρτζη στο MALKONIS (αποκλειστική φωτό), τα σκουπίδια της Μυκόνου, οι δύο εξαγορές και το ομολογιακό της Prodea

    Ο Tζώρτζης Κουτσολιούτσος διανύει ίσως την κρισιμότερη περίοδο της ζωής του.Η δίκη των Folli Follie στην οποία ο ίδιος είναι κατηγορούμενος με πολλαπλά κακουργήματα έχει ξεκινήσει αλλά θέλει ακόμα πολλούς μήνες έως ότου ολοκληρωθεί…

    image

    Η Κεραμέως και ο Δήμας στον Λογοθέτη

    Έγινε το απίστευτο, το οποίο μόνο γέλια προκαλεί.

    Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Χρήστος Δήμας παρευρέθηκαν σε μια εκδήλωση.

    Στην εκδήλωση για τα Envolve Award Greece 2022 που έγινε στις 8 Ιουνίου στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό.

    Τα βραβεία αυτά τα χορηγεί ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης.

    Δηλαδή ο εφοπλιστής το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στο περίφημο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς.

    Είναι ο εφοπλιστής που “πιστόλιασέ” την Τράπεζα Πειραιώς με δάνεια 600 εκατ. ευρώ καθώς δεν πλήρωσε τις υποχρεώσεις του.

    Πρόσφατα μάλιστα αγγλικό δικαστήριο δικαίωσε τον επιχειρηματία  Βικτωρα Πιζάντε καθώς φαίνεται να του έχει υπεξαιρέσει περίπου 14 εκατ. ευρώ.

    Απίστευτο.

    Και σε αυτή την εκδήλωση πήγαν δυο υπουργοί της κυβέρνησης…

    Να τιμήσουν τον εφοπλιστή που έγινε διάσημος στο πανελλήνιο για τις δικαστικές του ήττες  και επειδή η Τράπεζα Πειραιώς του έβγαλε στο σφυρί τα “σκασμένα” δάνεια.

    Το αστείο είναι ότι έναν σύντομο αλλά ιδιαίτερα συναισθηματικό λόγο (SIC) εκφώνησε ο Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και CEO του Libra Group, απευθυνόμενους στη νέα γενιά και τους νέους επιχειρηματίες.

    Τελικά ο Λογοθέτης έχει πολύ χιούμορ….

    Πιο πολύ χιούμορ εχει ο Μητσοτάκης που κρατάει τους δυο υπουργούς στην κυβέρνηση, μετά από αυτό….

    Τα ακίνητα της Πειραιώς και η Επιχειρησιακή σύμβαση Εργασίας

    Απ΄ότι  αντιλαμβάνομαι η υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς, κολλάει από καραμπόλα,  στο σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων που θέλει να εφαρμόσει ο Χρήστος Μεγάλου.

    Ο σχεδιασμός  σε γενικές γραμμές προβλέπει ότι η Τράπεζα θα μειώσει το απόθεμα των ακινήτων μέχρι το 2025 σε 1,6 δισ. ευρώ (από 2,1 δισ. σήμερα).

    H μείωση θα γίνει με πώληση ακινήτων και μεταφορά άλλων στην Trastor, η οποία θα διπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου της από 0,3 δισ. Ευρώ  σήμερα σε 0,6 δισ. Ευρώ το 2025.

    Όλα αυτά καλά έως εδώ, όμως  το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τους 60 εργαζόμενους  στη συγκεκριμένη διεύθυνση Τράπεζας,  μετά την απόσχιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας.

    Η διασφάλιση τόσο των εργαζόμενων αυτών όσο και των υπολοίπων που θα «περισσέψουν» μετά την συρρίκνωση του δικτύου των υποκαταστημάτων, φαίνεται ότι θα καθορίσουν εν πολλοίς τη στάση των Συνδικαλιστών, οι οποίοι ήδη έχουν προκηρύξει απεργία για την Τρίτη 21 Ιουνίου.

    Δύο εξαγορές κι ένα ομολογιακό για την Prodea

    Deal πάνω στο deal έκλεισε το τελευταίο δίμηνο η Prodea, που κατοχύρωσε το ένα από τα τρία ακίνητα του Λουκά Έλληνα στο Μαρούσι, αυτού που μισθώνεται από την ΕΥ, καθώς εκεί στεγάζεται η έδρα της εν Ελλάδι θυγατρικής.

    Το ακίνητο κατακυρώθηκε στην ΑΕΕΑΠ μέσω ελεύθερης πώλησης στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, αν και το ακίνητο ήταν αναρτημένο και στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών.

    Το κτίριο Α του γνωστού συγκροτήματος του Έλληνα στο Δαχτυλίδι – επί των οδών Χειμάρρας 8 και Γραβιάς – αποκτήθηκε από την Prodea έναντι 35 εκατομμυρίων, ενώ είχε εκτιμηθεί στα 34,1 εκατ. ευρώ.

    Με αυτή τη συναλλαγή κατεβάζει σιγά σιγά αυλαία και το σίριαλ των ακινήτων του Έλληνα στην περιοχή, αφού προηγουμένως η Trastor είχε ανακοινώσει την εξαγορά των γραφείων που φιλοξενούν Bayer και Fourlis.

    Βέβαια η Prodea δε σταμάτησε στα γραφεία.

    Στα μέσα Απριλίου εξαγόρασε το 80% της Θριασεύς Α.Ε. (επικεφαλής εμφανίζεται ο Νίκος Κουντουριώτης) έναντι μισού εκατομμυρίου.

    Η εταιρεία ελέγχει μετά την είσοδο της Prodea 17 αγροτεμάχια 110 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου θα χτίσει σύγχρονο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής.

    Μάλιστα, όταν αυτό ολοκληρωθεί η Prodea θα αποκτήσει το υπόλοιπο 20% της Θριασεύς.

    Σημειωτέον ότι ο Άρης Καρυτινός αναφέρθηκε στη στρατηγική της ΑΕΕΑΠ για τα logistics τις προάλλες, αφού μέχρι πρότινος αποτελούσαν μόλις το 3% του χαρτοφυλακίου της.

    Είναι γνωστό, όμως, ότι τα big deals θέλουν και καύσιμο, κι έτσι η Prodea έφτασε στο γκισέ.

    Μία μέρα μετά τη συμφωνία στον Ασπρόπυργο υπέγραψε ομολογιακό δάνειο έως 75 εκατομμυρίων με τη Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 .

    Το δάνειο είναι πενταετές με επιτόκιο Euribor 3 μηνών πλέον περιθωρίου 2,60% το χρόνο.

    Το ΤΧΣ η Εθνική και η Πειραιώς

    Αρκετά σενάρια έχουν γραφεί μέχρι σήμερα αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει η αποεπέδνυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις δύο βασικότερες συμμετοχές του, δηλαδή στην Εθνική (40%)  και στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 (27%).

    Καταρχήν το μόνο βέβαιο είναι ότι εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και των πιθανολογούμενων με σχετική βεβαιότητα πλέον, πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, οι όποιες κινήσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το τέλος του έτους.

    Πάντως μετά και την τριετή παράταση που δόθηκε στη ζωή του ΤΧΣ η όλη διαδικασία θα γίνει σταδιακά.

    Αυτό άλλωστε άφησε να διαφανεί και ο πρόεδρος του Ταμείου Ανδρέας Βερύκιος μιλώντας στη Βουλή.

    Όπως ανέφερε η τριετής παράταση εύλογο διάστημα ούτως ώστε να προγραμματιστεί ορθά η αποεπένδυση με τη βοήθεια των συμβούλων που προβλέπει και το νομοσχέδιο» και εκτίμησε ότι αυτό θα είναι δυνατό να συμβεί μέσα στην τριετία, «με την προϋπόθεση ότι και οι διεθνείς συνθήκες θα το επιτρέψουν να μπορέσει το ταμείο να επιτελέσει και αυτό το τελικό του έργο της αποεπένδυσης επιτυχώς.

     

    Κουτσολιούτσος :  Η ζωάρα του χθες και η μοναξιά του σήμερα 

    Ο Tζώρτζης Κουτσολιούτσος διανύει ίσως την κρισιμότερη περίοδο της ζωής του.

    Η δίκη των Folli Follie στην οποία ο ίδιος είναι κατηγορούμενος με πολλαπλά κακουργήματα έχει ξεκινήσει, αλλά θέλει ακόμα πολλούς μήνες έως ότου ολοκληρωθεί.

    Ο κοσμικός Τζώρτζης μετά την παρέλευση του 18μηνου που ήταν προφυλακισμένος  και για όσο διαρκεί  η δίκη θα βρίσκεται σπίτι του.

    Ο Κουτσολιούτσος τα παλιά χρόνια, τις ημέρες των Αγίου Πνεύματος θα ήταν μακριά από την πολύβουη Αθήνα.

    Είναι βέβαιο ότι τέτοιες ημέρες θα βρίσκονταν στο mansion των ΣΠΕΤΣΩΝ στο οποίο θα είχε προσγειωθεί με το ελικόπτερο της εταιρείας.

    Είναι σίγουρο ότι σήμερα το βράδυ  θα έπινε τα ποτά του στο BIKINI η στο GUZIEL αφού πρώτα θα είχε δειπνήσει στον Ταρσανά.

    Η εναλλακτικά θα είχε πάει για φαγητό και ποτά στο Hono & Lulu.

    Εάν πάλι βαριόταν στις ΣΠΕΤΣΕΣ, θα είχε κανονίσει να φύγει με το σκάφος του για την Μύκονο η την Αντίπαρο.

    Και σίγουρα θα είχε ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το μεγάλο πάρτι του Αυγούστου με καλεσμένους περί τους 1000 ανθρώπους.

    Όμως η ζωάρα για τον κοσμικό Τζώρτζη αποτελεί παρελθόν.

    Τώρα βρίσκεται στην Αθήνα και αγωνιά για το μέλλον της δίκης που βρίσκεται  σε εξέλιξη.

    Την τελευταία εβδομάδα εθεάθη με ολιγομελή παρέα σε δυο bar-restaurant.

    Στο Malconis στο Κολωνάκι και στο Albion στο Ψυχικό.

    Προτίμησε και τα δυο βράδια να συναντηθεί με 1 άτομο, αντί για τις θωρυβώδεις παρέες του παρελθόντος.

    Οι επόμενοι μήνες είναι σίγουρο ότι θα είναι αργοί και βασανιστικοί για τον άλλοτε περιζήτητο επιχειρηματία.

    (Η παρακάτω φωτογραφία  είναι από το MALKONIS. Ο Κουτσολιούτσος με ένα ακόμα άτομο απολαμβάνουν το ποτό τους).

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στο Malconis στο Κολωνάκι την προηγούμενη εβδομάδα

     

     

    Τα σκουπίδια της Μυκόνου

    Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα σχόλια για την αγανάκτηση των κατοίκων  της Μυκόνου για την απαράδεκτη  κατάσταση με τα σκουπίδια.

    Απλά δείτε τις παρακάτω φωνογραφίες που τραβήχτηκαν χθες το πρωί, στο πιο διάσημο νησί του κόσμου.

    Τα σκουπίδια της Μυκόνου
    Τα σκουπίδια της Μυκόνου
    Τα σκουπίδια της Μυκόνου
    Τα σκουπίδια της Μυκόνου

     

    NET METERING: Γιατί επενδύουν όλοι εκεί;

    Tί ακριβώς είναι το net metering  (αυτοπαραγωγή ενέργειας)  και γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν σε αυτό;

    Είναι ο συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας  και εφαρμόζεται κυρίως για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε διάφορες χώρες όπως η Ελλάδα, Κύπρος, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία και οι ΗΠΑ.

    Το Νet Μetering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνει ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που παράγει το φωτοβολταϊκό του σύστημα.

    Ο όρος “net” προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας σε μία ορισμένη χρονική περίοδο.

    Η περίοδος αυτή είναι συνήθως ο κάθε κύκλος καταμέτρησης και τιμολόγησης της καταναλισκόμενης ενέργειας.

    Αν υπάρχει περίσσεια ενέργειας, αυτή συνήθως δεν χάνεται για τον καταναλωτή αλλά συμψηφίζεται για μια ορισμένη χρονική περίοδο οπότε και γίνεται η τελική εκκαθάριση.

    Η περίοδος αυτή σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση ορίζεται στους 12 μήνες.

    Η κυβέρνηση εντάσσει οσονούπω μεγάλο  πρόγραμμα, μέσω ΕΣΠΑ, ενίσχυσης της διείσδυσης του net metering σε παραγωγικές μονάδες για την ανάσχεση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις.

    Μια συνηθισμένη  επένδυση για φωτοβολταϊκά κυμαίνεται από 80.000 έως 100.000 ευρώ το κάθε πάρκο και η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε πέντε χρόνια.

    Αξίζει να σημειωθεί πως με  εξαίρεση  το κόστος προσωπικού, η συμμετοχή του κόστους ενέργειας στα έξοδα μίας εταιρίας είναι πάνω από 10%.

     

    Οι επιχειρηματίες 

    Νωρίς επένδυσε στον τομέα αυτό  η κρητική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης», στην οποία συμμετέχει με 60% η «Σκλαβενίτης».

    Το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα το εγκατέστησε πριν από 11 χρόνια στις κεντρικές εγκαταστάσεις της και, έκτοτε, προχώρησε στην εγκατάσταση επιπλέον 5 φωτοβολταϊκών net metering.

    Το τελευταίο διάστημα η Lidl  μπαίνει δυνατά  στις επενδύσεις της σε αυτό το κομμάτι, ενώ την ακολουθεί και η αλυσίδα «Μασούτης».

    Εκτός από τον σχεδιασμό για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες καταστημάτων, η αλυσίδα ετοιμάζεται να κάνει άνοιγμα προς την αγορά των ΑΠΕ μέσω της δημιουργίας πάρκων.

    Στη αξιοποίηση ΑΠΕ προσανατολίζεται και η «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη».

    Στο νέο κατάστημα που ετοιμάζεται στο πρώην ακίνητο της Renault, επί της οδών Λ. Θεσσαλονίκης, Σκρα και Λαχανά στη Ν. Φιλαδέλφεια, προβλέπεται να τοποθετηθούν στην οροφή συστοιχίες φωτοβολταϊκών.

    Η Metro και My market έχει δρομολογήσει επενδυτικό πλάνο 18 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των καταστημάτων για ιδιόχρηση μέσω του net metering.

    Η επένδυση θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια.

    Στην αναβάθμιση των μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στην Πύλη Τρικάλων προχωρεί η γαλακτοβιομηχανία ‘Όλυμπος’.

    Αλλά και ο όμιλος Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,68% 26,70 προχωρεί στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης σε 28 κτιριακές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, με ισχύ που θα ξεπεράσει τα 9,7 MWp, προχωρά

    Στην αναβάθμιση των υποδομών, για τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας των υφιστάμενων συστημάτων, που θα οδηγήσει στη μείωση του λειτουργικού κόστους της, και ειδικότερα του ενεργειακού, προχωρά και η ΕΥΑΘ.

    Στην εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων επενδύει στην περιοχή της Ξάνθης (net metering), ισχύος 1,5 MW, και ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης.

    Η ‘Ολυμπος’ έχει δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ισχύος 3,00MW, με ταυτόχρονη εκμετάλλευση θερμικής ενέργειας καθώς και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από φωτοβολταϊκό σταθμό.

    Την ίδια στιγμή, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος» σχεδιάζει την ίδρυση δύο ενεργειακών κοινοτήτων σε Ιωάννινα και Κέρκυρα, που θα εκμεταλλευτούν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 18 MW η καθεμία.

    Η Κρι Κρι σχεδιάζει την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος φωτοβολταϊκών.

    Ο Όμιλος Quest, έχει επιπλέον εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 190 kW στις οροφές δύο κτιρίων του, για την παραγωγή αντισταθμιστικά πράσινης ενέργειας, τα οποία, κατά το 2021, παρήγαν, 259.370 KWh ηλεκτρικής ενέργειας.

    Επίσης, μέσω των 100% έμμεσων θυγατρικών της εταιριών Αιολικό Πάρκο Βοιωτίας Αμαλία ΜΑΕ και Αιολικό Πάρκο Βοιωτίας Μεγάλο Πλάι ΜΑΕ, ολοκλήρωσε την 14η Ιανουαρίου 2022 την εξαγορά φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2 MW, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί εντός του Νομού Αττικής, έναντι συνολικού τμήματος € 1,56 εκατ.

    Με την ανωτέρω εξαγορά, η εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, του ενεργειακού βραχίονα του Ομίλου Quest Συμμετοχών, ανέρχεται σε 30 MW.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.