• Η πρωτιά του Στάσση, η σύγκρουση των μεγάλων παιδιών στον ΔΕΔΔΗΕ, γιατί το KKR είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας και ποιον εφοπλιστή βλέπει η ΑΑΔΕ

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το KKR διαχειρίζεται 429 δισ. δολάρια, το CVC 110 δισ.,  το Macquarie Group 522 δισ. και το  First Sentier Investors 180 δισ. δολάρια. Πρόκειται για big big gyus.

    image

    Η πρωτιά του Στάσση και η μεγάλη σύγκρουση των μεγάλων παιδιών

    Άπαντες οι ενεργειακοί παίκτες από την Παρασκευή το βράδυ κοιτάζουν με τεράστιο ενδιαφέρον τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

    Η ΔΕΗ όπως είναι γνωστό πουλάει το 49% της θυγατρικής της.

    Στο διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορές 4 κολοσσιαία group, η δύναμη πυρός των οποίων δεν αμφισβητείται.

    Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που σε ένα κρατικό διαγωνισμό (Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ) καταθέτουν δεσμευτικές προσφορές στην τελική φάση,  4 θηριώδεις παίκτες, διεθνούς βεληνεκούς.

    Κάτι παρόμοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

    Πάντα ήταν ένας η άντε δυο!!!

    Πρόκειται για τα CVC Capital Partners Group, First Sentier Investors Group, KKR Group και Macquarie Group.

    Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις ισορροπίες αλλά και τα πορτοφόλια των 4 μονομάχων στην κυριολεξία κρατούν την ανάσα τους.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το KKR διαχειρίζεται 429 δισ. δολάρια, το CVC 110 δισ.,  το Macquarie Group 522 δισ. και το  First Sentier Investors 180 δισ. δολάρια.

    Πρόκειται για big big gyus.

    Οι γνώστες έλεγαν προ ημερών, ότι οι δυο παίκτες που θα διεκδικήσουν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ήταν το CVC Capital Partners Group και το Αυστραλιανό Macquarie Group.

    Όμως τώρα τα δεδομένα αλλάζουν με την προσφορά του KKR (Kohlberg Kravis Roberts).

    Όσοι είναι σε θέση να ξέρουν αναφέρουν ότι «πρόκειται για ένα FUND με τεράστιο πορτοφόλι που μπορεί να φέρει ανατροπές.

    Είναι ένας παίκτης με τεράστια κεφάλαια υπό διαχείριση.

    Το CVC και το   Macquarie Group δεν φοβόντουσαν τόσο το First Sentier Investors Group όσο το KKR, το οποίο θα κάνει τον διαγωνισμό ακόμα πιο ενδιαφέροντα”.

    Η στήλη δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με τον διαγωνισμό και ποιος θα επικρατήσει.

    Το σίγουρο είναι ότι ήδη δίνεται μια μάχη γιγαντιαίων funds σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Τώρα όσον αφορά την μετοχή της  ΔΕΗ, έμπειροι χρηματιστές λένε ότι την Παρασκευή το μεσημέρι μετά τις 16,30 κάποιοι αποφάσισαν να πουλήσουν την μετοχή η οποία έκλεισε τελικώς με μικρές απώλειες 0,7% στα 10,03 ευρώ ΔΕΗ -2,30% 11,06 .

    Όμως το παράδοξο είναι ότι το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου της ΔΕΗ  έκλεισε με άνοδο 0,8% στα 10,18 ευρώ.

    Η διαφορά των 0,15 ευρώ στις δυο τιμές είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχει τέτοιο premium μεταξύ συμβολαίων και spot αγοράς.

    Οι ειδικοί λένε ότι «οι κατέχοντες τα συμβόλαια μάλλον ήταν περισσότερο ψύχραιμοι από τους κατέχοντες τις μετοχές της ΔΕΗ.

    Και προφανώς δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις με την ανακοίνωση των ονομάτων για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ».

    Τώρα όσον αφορά τις επόμενα βήματα, θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών φακέλων των υποβληθεισών προσφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. και στη συνέχεια το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

    Αλεξ Φωτακίδης, Partner CVC Capital

     

    Το παρελθόν της KKR

    Όταν στις 17 Μαΐου του 2016 η Alpha Bank και η Eurobank ανακοίνωσαν τη σύμπραξη με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα της KKR (Kohlberg Kravis Roberts) για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, το εγχείρημα χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακό, κυρίως γιατί ακουμπούσε την καρδιά του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας.

    Προβληματικές επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό αλλά με προοπτικές επιβίωσης, εάν «κουρεύονταν» τα δάνειά τους, εάν έμπαινε φρέσκο χρήμα και ενδεχομένως εάν άλλαζε και το μάνατζμεντ, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν η πηγή των κακών, θα μπορούσαν να διασωθούν και να αποτελέσουν μέρος του σχεδίου ανάκαμψης του ελληνικού επιχειρείν.

    Το  αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας διέψευσε τις προσδοκίες, καθώς στην πλατφόρμα που έστησε η Pillarstone στην Ελλάδα εντάχθηκαν τελικώς μόλις δύο επιχειρήσεις, η Famar και η Notos Com.

    Στην περίπτωση της Famar το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης οδηγήθηκε σε αποτυχία, όπως και της  Notos Com.

    Το CVC Capital Partners, έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα μας (Εθνική Ασφαλιστική, Vivartia, Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας, Skroutz.gr).

    Ο εφοπλιστής και η ΑΑΔΕ

    Τον Αύγουστο του 2019  το mononews.gr έχει αποκαλύψει τα ονόματα κάποιων εφοπλιστών σχετικά με την υπόθεση της Βενεζουέλας.

    Δηλαδή την εξαγωγή πετρελαίου από την Βενεζουέλα σε άλλες χώρες παρόλο που υπήρχε εμπάργκο από τις ΗΠΑ.

    «Αυτό το πάρτι κράτησε πολύ καιρό», είχε αναφέρει τότε αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της ελληνικής ναυτιλίας, του οποίου η εταιρεία δεν συμμετείχε στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.

    Εκείνη την εποχή οι Έλληνες αλλά και ξένοι εφοπλιστές φοβήθηκαν πως οι ΗΠΑ μπορεί να έβαζαν πολλά πλοία στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» τους, εξέλιξη που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αρκετές ναυτιλιακές του κλάδου.

    Ωστόσο, όπως φάνηκε στη συνέχεια, η «μαύρη λίστα» των Αμερικανών αποδείχθηκε τελικά μία προειδοποίηση που δεν είχε συνέχεια.

    Η Ουάσιγκτον απέφυγε την κλιμάκωση, στοχοποιώντας μεμονωμένα πλοία και όχι τους ιδιοκτήτες τους.

    Όμως τον Αύγουστο του 2019 οι αμερικανικές αρχές εμπόδισαν τέσσερα τάνκερ, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Γιαλοζόγλου, να παραδώσουν στη Βενεζουέλα πετρέλαιο που είχαν φορτώσει στο Ιράν.

    Ως απάντηση, λίγες μέρες αργότερα, ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν για λίγο σε άλλο πλοίο του Γιαλόζογλου, στον Κόλπο του Ομάν. Κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι η Τεχεράνη θα προχωρούσε σε αντίποινα σε βάρος των πλοιοκτητών που υπέκυπταν στις αμερικανικές παρεμβάσεις.

    Το τι συνέβη εν τέλει με το χωρητικότητας 8.100 dwt πλοίο Wila (κατασκευής 1997), στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Ιρανοί, δεν έγινε γνωστό, αλλά το τάνκερ πουλήθηκε τελικά για scrap.

    Τώρα ο WISE MAN μαθαίνει ότι για κάποιον λόγο οι ελληνικές φορολογικές αρχές ασχολούνται με τον συγκεκριμένο εφοπλιστή.

    Προφανώς θα έχει και συνέχεια η υπόθεση…

    Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Motor Oil

    Υπό την επωνυμία MORE (Motor Oil Renewable Energy) δραστηριοποιείται πλέον ο όμιλος της Motor Oil ΜΟΗ -0,99% 26,00  στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ενώ το τελευταίο τρίμηνο υπήρξαν σειρά συγχωνεύσεων και αλλαγών στο συγκεκριμένο βραχίονα.

    Η Motor Oil Renewable Energy  Μονοπρόσωπη Α.Ε. διαθέτει χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 280 MW ενώ υπό κατασκευή ευρίσκονται τρία αιολικά πάρκα  συνολικής δυναμικότητας 84 MW.

    Τον Ιούνιο η MORE εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της «ΔΙΩΡΥΓΑ GAS» που προωθεί την ανάπτυξη του πλωτού τερματικού σταθμού φυσικού αερίου (FSRU – Floating Storage Regasification Unit) στους Αγίους Θεοδώρους, σε μια επένδυση που θα φτάσει τα 300 εκατ.

    Σειρά συγχωνεύσεων έγινε και στα αιολικά του ομίλου που μπήκαν πλέον υπό την ομπρέλα της «Σέλευκος Ενεργειακή», που ελέγχεται επίσης από την MORE.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.