• Η περίεργη επίθεση σε δυο υπουργούς, τι λένε στο ΜΜ για τον Σταϊκούρα, πού είναι η δίκαιη τιμή της IDEAL και τα καλέσματα των πρεσβειών για lobbying στα offshore

    Μπορεί η τιμή της μετοχής της Ideal holdings υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, να «πιάσει» τα 8 ευρώ; Σε αυτό το ερώτημα απαντάει σε ανάλυση της η Eurobank Equities…

    image

    Ο STEFANOS και ο Ερντογάν

    Δεν ξέρω εάν είναι το πιο πετυχημένο (σοβαρό) post στα social media, αλλά το βρήκα εύστοχο.

    Φυσικά αφορά τον STEFANOS, σε περίπτωση που κάποια στιγμή γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας:

    Ε ρε γλέντια που θα κάνει ο Ερντογάν!!!!

     

    Οι δυο υπουργοί, οι NYT και ο… STEFANOS

    Και πάμε τώρα στα σοβαρά.

    Είναι δυνατόν να «κατηγορείται» κάποιος υπουργός, επειδή μπορεί να παίζει τένις με στέλεχος πολυεθνικής, ή επειδή χρησιμοποιεί το tablet συγκεκριμένης εταιρείας;

    Και όμως.

    Τις επόμενες ημέρες έγκυρο αμερικανικό μέσο μαζικής ενημέρωσης αναμένεται να δημοσιεύσει κείμενο που θα αναφέρεται σε δύο Έλληνες υπουργούς, για υποτιθέμενες σχέσεις με κινεζική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιακών δικτύων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών.

    Χωρίς μάλιστα η εταιρεία αυτή να έχει πάρει δουλειές στην Ελλάδα.

    Είναι εντυπωσιακό ότι οι δημοσιογράφοι των New York Times, ερωτούν τους υπουργούς, εάν οι ίδιοι η συγγενικά τους πρόσωπα χρησιμοποιούν το κινητό η το tablet της συγκεκριμένης εταιρείας.

    Η εταιρεία αυτή είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο.

    Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν τα τιμολόγια αγοράς των συγκεκριμένων κινητών.

    Φυσικά θα αναμένουμε το δημοσίευμα για να διαπιστώσουμε ποια είναι ακριβώς τα σημεία που έχουν εστιάσει οι δημοσιογράφοι της αμερικάνικης εφημερίδας.

    Δεν περνάει απαρατήρητο ότι η «επίθεση» αυτή εναντίον της κυβέρνησης γίνεται λίγες ώρες μετά την εκλογή του STEFANOS, στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Χμχμχμχ!!!

     

    Μητσοτάκης: Απόλυτη στήριξη στον Σταϊκούρα

    Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτάται από εκδότη (off the record), για ποιον λόγο έκανε την επιλογή και τοποθέτησε τον Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών.

    Η απάντηση του πάντα προσεκτικού πρωθυπουργού ήταν «Ο Χρήστος ξέρω ότι δεν πρόκειται ποτέ να με “εκπλήξει” αρνητικά.

    Είναι τόσο προσεκτικός που δεν περιμένω ποτέ από αυτό να κάνει μια γκάφα ακόμα και σε κάποια συνέντευξή του.

    Η οικονομία θέλει ανθρώπους με δομημένη σκέψη, άριστες γνώσεις και κυρίως ψύχραιμους».

    Μετά τις εκλογές του 2023 ο Σταϊκούρας μετατέθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

    Ένα υπουργείο δύσκολο με υψηλές απαιτήσεις.

    Μόλις 3 μήνες μετά την ανάθεση του χαρτοφυλακίου στον Βουλευτή Φθιώτιδας, λέγεται ότι κάποιοι άρχισαν να γκρινιάζουν.

    Στο Μέγαρο Μάξιμου, όμως, είναι κάθετοι, όταν η κουβέντα «έρχεται» στον Σταϊκούρα και τους συνεργάτες του.

    «Ήταν εντολή του πρωθυπουργού, ο Σταϊκούρας να διαλέξει τους συνεργάτες του.

    Σε αυτά τα υπουργεία ο υπουργός πρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του, ειδικά σε αυτούς που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

    Ο Μητσοτάκης στηρίζει απόλυτα τον υπουργό του» διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση από το ΜΜ.

     

    Τι σημαίνει για την Εθνική το νέο ομόλογο 1

    To ομόλογο Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας των 500 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε χθες, λίγες εβδομάδες πριν την πώληση του 20% των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)  σε θεσμικούς επενδυτές, είναι βαρύνουσας σημασίας.

    Στην ουσία η τράπεζα έχει καλύψει όλες τις ανάγκες της για το 2023 και 2024, ενώ ταυτόχρονα έχει την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

    Είναι σημαντικό ότι λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης, το κουπόνι του ομολόγου υποχώρησε στο 8%.

     

    Τι σημαίνει για την Εθνική το νέο ομόλογο 2

    Γράφαμε χθες ότι το «όριο της επιτυχίας» για το ομόλογο Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 1,85% 7,70 ήταν το 9%.

    Τελικά το επιτόκιο «έκατσε» στην περιοχή του 8% μετά από τη μεγάλη ζήτηση που υπήρξε, οι οποίες ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. ευρώ έναντι μόλις 500 εκατ. ευρώ που ήθελε να αντλήσει η Τράπεζα από την αγορά.

    Τα σημαντικότερο, όμως, είναι ότι όλοι αυτοί οι επενδυτές που απλόχερα προσέφεραν τα κεφάλαια τους πήγαν κόντρα μάλιστα στις δυσοίωνες προβλέψεις της Goldman Sachs.

    Να σας θυμίσω ότι σε πρόσφατη έκθεση της η αμερικανική τράπεζα προέβλεπε ότι εξαιτίας της υπερβολικής προσφοράς senior εκδόσεων (παρόλο που η συγκεκριμένη της Εθνικής δεν ήταν) τα spreads των ομολόγων θα πιεστούν.

    Περιμένει, δε, οι ελληνικές τράπεζες να ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν και να προχωρήσουν σε ανάκληση των ομολόγων που λήγουν πριν από το τέλος του 2025.

     

    IDEAL: Στα 8 ευρώ;

    Μπορεί η τιμή της μετοχής της Ideal Holdings υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, να «πιάσει» τα 8 ευρώ;

    Σε αυτό το ερώτημα απαντάει σε ανάλυση της η Eurobank Equities.

    Η χρηματιστηριακή θέτει ως βασική δίκαιη τιμή για τη μετοχή της IDEAL κοντά στα 7,9 ευρώ και σε ένα εύρος μεταξύ 7,2 και 8,7 ευρώ ανά μετοχή ή από 40% έως 70% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή των 5,20 ευρώ στο ταμπλό του Χ.Α..

    «Η IDEAL έχει αποδώσει πάνω από 40% φέτος, αλλά έχει αλλάξει ελάχιστα μετά την εξαγορά της Attica Department Stores (Πολυκαταστήματα Attica) που τη μετασχηματίζει.

    Με δείκτη αποτίμησης 5,5 φορές σε όρους EV/EBITDAaL, η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση πάνω από 25% έναντι των ομοειδών εταιρειών, η οποία φαίνεται «ικανοποιητική» κατά την άποψή μας».

    Η IDEAL είναι ένας από τους πιο μεγάλους ομίλους την ελληνική αγορά με πωλήσεις κοντά στα €400 εκατ. κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) άνω των €50εκατ. και καθαρά κέρδη πάνω από €30εκατ. για το 2023.

    Επί της ουσίας είναι ανάμεσα στις 25 μεγαλύτερες εισηγμένες (εξαιρουμένων των τραπεζών) με βάση τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία.

    Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι η σημερινή αποτίμηση είναι στα 195 εκατ. ευρώ σημαντικά  χαμηλότερη από ομοειδής εισηγμένες, ενώ εξαιτίας του χαμηλού δανεισμού της έχει τεράστια περιθώρια περαιτέρω μόχλευσης για επιχειρηματικές κινήσεις.

    Χθες η μετοχή έκλεισε στα 5,20 ευρώ με κέρδη 0,78% και όγκο συναλλαγών τα 242.000 χαρτιά.

     

    Έρχονται προσλήψεις στον Συνήγορο του Καταναλωτή

    Μετά τον Γιάννη Λιανό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήρθε η σειρά για προσλήψεις από μία άλλη, μια ανεξάρτητη Αρχή.

    Ο λόγος για τον Συνήγορο του Καταναλωτή με επικεφαλής τον Λευτέρη Ζαγορίτη, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματική και γρήγορη επίλυση των καταγγελιών που δέχεται.

    Η υποστελέχωση της Αρχής σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και μάλιστα λιγότεροι σε αριθμό σε σχέση με το 2021 καλούνται να χειριστούν μεγαλύτερο αριθμό αναφορών με αποτέλεσμα να έχει επιμηκυνθεί ο μέσος χρόνος επίλυσης των διαφορών.

    Ο Συνήγορος του Καταναλωτή δέχτηκε 14.000 αναφορές καταγγελίες το 2022 και η μέχρι τώρα ροή δείχνει ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεραστεί.

    Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ κατάφερε να βάλει στο πλάνο τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2021 και 2022 αλλά ακόμη είναι στο περίμενε…

    Και ας αφήσουμε απέξω τη ΔΙΜΕΑ, η υπηρεσία  που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας διενεργώντας ελέγχους, ψάχνει μέσα από τη δεξαμενή του Δημοσίου να αποσπάσει προσωπικό για να ενισχύσει το στελεχιακό της δυναμικό που αριθμεί μόλις 83 εργαζόμενους.

     

    «Ήξεις – Αφήξεις» η απόφαση του ΣτΕ για το πάρκο Ριζάρη

    Λίγες ημέρες έμειναν για να μάθουμε τι αποφάσισε το ΣτΕ για την υπόθεση του Πάρκου Ριζάρη, το οποίο αφορά άμεσα τα έργα της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας, και είχε υποβληθεί από τον εφοπλιστή Νίκο Πατέρα.

    Άνθρωπος με πολύ καλή γνώση των όσων συμβαίνουν αυτή την περίοδο στο ανώτατο δικαστήριο μου είπε ότι o εισηγητής, ο κ. Χρήστος Ντουχάνης, πήρε το χρόνο του για να καθαρογράψει τη σχετική απόφαση, καθώς την είχε στα χέρια του από τον Ιούνιο.

    Όσον αφορά την απόφαση  από το ρεπορτάζ που έκανα μαθαίνω ότι το ΣτΕ μάλλον τα «μασάει» καθώς από τη μία πλευρά προσπαθεί να δικαιώσει την Ελληνικό Μετρό για τα σφάλματα που έγιναν στη διαβούλευση του 2017 για το εργοτάξιο της Γραμμής 4 στο Πάρκο Ριζάρη.

    Ταυτοχρόνως όμως,  αποδέχεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα  περιβαλλοντικά ζητήματα που θα μπορούσαν να αφήσουν ανοικτά «παραθυράκια» για το Νίκο Πατέρα και τους κατοίκους της περιοχής.

    Να σας θυμίσω, επίσης, ότι ο Νίκος Πατέρας σε συνέντευξή του στο mononews είχε αναφέρει ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων για τη διαβούλευση του 2017, ενώ στο πλευρό του στάθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Νίκος Δένδιας και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

    Αν δικαιωθεί  τότε θα πρέπει να αλλάξει η χάραξη για το σταθμό του Ευαγγελισμού, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στο Υπουργείο Υποδομών και την Αττική Μετρό, καθώς το κόστος της Γραμμής 4 θα αυξηθεί.

    Το κόστος της αλλαγής αυτής είναι αμφιλεγόμενο, καθώς αρχικά η ΑΒΑΞ που κατασκευάζει τη νέα γραμμή του Μετρό Αθήνας είχε ζητήσει 5 εκατ. ευρώ αλλά στην πορεία αποφάσισε να δεκαπλασιάσει το ποσό.

     

    Ψήνεται η υποχρεωτική ασφάλιση

    Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και κυβέρνησης για την υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις, είπε όπως μαθαίνω ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ergo Ασφαλιστικής κ. Νίκος Αντιμησάρης, κατά τη διάρκεια εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν χθες στο βράδυ, για το πρώτο Ergo Store που ανοίγει στη Νέα Σμύρνη.

    Όπως είπε οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ενώ φάνηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν τα κοινά σημεία για να περάσει το μέτρο.

    Αναφορικά με το ύψος των ζημιών που θα πρέπει να αποζημιώσουν οι ασφαλιστικές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, η εκτίμηση του είναι ότι ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ έδειξε σίγουρος ότι οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να τις καλύψουν.

    Ο κ. Αντιμησάρης μίλησε και για το μετρό μείωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τις ασφαλισμένες κατοικίες από φυσικές καταστροφές.

    Όπως είπε ακόμα δεν γνωρίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες με βάσει τις οποίες θα ισχύσει το μέτρο και αναμένεται να γίνουν γνωστές το αμέσως επόμενο διάστημα.

     

    Μητσοτάκης: Στη Θεσσαλονίκη

    Τουρ στα εργοτάξια της συμπρωτεύουσας θα κάνει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την υπογραφή μετρό… θα δώσει το «παρών» για να απευθύνει χαιρετισμό στην επίσημη παρουσίαση του έργου αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας Φιξ.

    Πρόκειται για επένδυση της Dimand, που εντάσσεται στο πλαίσιο αναβάθμισης της δυτικής Θεσσαλονίκης.

     

    Έρχονται τα «πλωτά αιολικά πάρκα» με  έργα 1,6 δισ.

    Με τη μέθοδο του «πιλοτικού έργου» αποφάσισε η τριάδα του ΥΠΕΝ (Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αλεξάνδρα Σδούκου, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης) να τρέξει τα πλωτά (offshore) αιολικά πάρκα, διαφορετικά η γραφειοκρατία θα ήταν τόσο μεγάλη που δεν θα ξεκινούσαν ούτε σε ένα 12μηνο.

    Τα offshore αιολικά είναι βασικό κομμάτι της στρατηγικής της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΝ, γι’ αυτό  θα προωθήσει ταχύτατα την δημιουργία, με ειδικούς επενδυτικούς όρους, 3 ή 4  πιλοτικών offshore σε έργα που πάντως θέλουν καιρό να «ωριμάσουν».

    Σε ερώτημα του wiseman «από που θα βρεθούν τα -πολλά- λεφτά που χρειάζονται για τις επενδύσεις αυτές» η απάντηση κορυφαίου παράγοντα του ΥΠΕΝ ήταν πως «έρχεται το τεράστιο πακέτο μέτρων για τη στήριξη του αιολικού τομέα, αυτού που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως success story της ΕΕ και από εκεί θα πάρουμε τις μεγάλες ενισχύσεις, μαζί φυσικά με την ιδιωτική συμμετοχή».

    Θυμίζω πως το «Πακέτο  φον ντερ Λάιεν για τις ΑΠΕ» προβλέπει την ταχύτατη  αδειοδότηση για offshore αιολικά έργα,  τη διασφάλιση σταθερών προμηθειών και την πλήρη απλοποίηση  των κανόνων για  τους διαγωνισμούς.

    Έλληνες διπλωμάτες στις Βρυξέλλες μου λένε πως το πακέτο θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 24 Οκτωβρίου.

    Πάντως τα ‘ελληνικά’ πλωτά πιλοτικά έργα, δεν σχετίζονται με τα πιλοτικά σταθερής βάσης στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τα οποία ακολουθούν άλλη διαδικασία και έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους.

    «Υπάρχει η  πρόσφατη αρνητική εμπειρία του κλάδου στη Βρετανία όπου δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά στο διαγωνισμό που έγινε.

    Έτσι φαίνεται η ανάγκη  για την ενίσχυση  συνολικότερα των υπεράκτιων αιολικών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητου ναυαγίου» μας λένε τα … ‘μεγάλα κεφάλια’ του ΥΠΕΝ.

     

    Οι Έλληνες που μπήκαν δυνατά στην «πίτα»

    Το τελευταίο διάστημα και ενόψει του πακέτου 1,6 δισ. για τα έργα αυτά, είχαμε πολύ δυνατές συμμαχίες Ελλήνων με μεγάλους ξένους που δραστηριοποιούνται στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

    Πολύ σημαντική στην αγορά θεωρείται η συνεργασία που έκανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και αφορά στη Mytilineos και τη δανική Copenhgagen Infrastructrure Partners (CIP) για την ανάπτυξη από κοινού υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

    Στο σχήμα η CIP θα έχει μερίδιο 60% και η Mytilineos 40% ενώ οι δύο εταιρείες θα εντοπίσουν τις κατάλληλες περιοχές όπου θα χτίσουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα.

    Επίσης ο Γιώργος Περιστέρης υπέγραψε σύμπραξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Ocean Winds για έργα στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

    Η Ocean Winds είναι κοινοπραξία της γαλλικής Engie και της πορτογαλικής EDPR και διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως των 1,5 GW υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα  5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

    Υπάρχει και η «κολεγιά» που έκανε ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy με τη  γερμανική RWE, με αντικείμενο την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.

    Αλλά και ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια  και βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση συνεργασίας με εταίρο ή εταίρους με τους οποίους θα κινηθεί από κοινού στην νέα αγορά.

    Η πρώτη κρούση έγινε από την νορβηγική εταιρεία Equinor, την μετεξέλιξη του γνωστού πετρελαϊκού κολοσσού Statoil.

    Δύο ακόμη μεγάλοι ξένοι, η πορτογαλική Principle Power και η γερμανική Innogy θυγατρική της EON, είναι υποψήφιοι  επενδυτές για την ελληνική αγορά.

     

    Ξένες Πρεσβείες: Διοργανώνουν συναντήσεις για offshore αιολικά

    Εδώ και κάμποσο καιρό πάντως, οι πρεσβείες της Νορβηγίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας διοργανώνουν διακριτικές συναντήσεις με αντικείμενο την είσοδο εταιριών από τη χώρα τους στα  offshore αιολικά.

    Τον τελευταίο καιρό μου λένε πως στο παιχνίδι μπήκε και ο «δικός» μας, Τζόρτζ Τσούνης αφού υπάρχει ενδιαφέρον από τους αμερικανικούς κολοσσούς Principal Power, Quantum και BlueFloat.

    Αλλά και πολύ μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, όπως η ισπανική Iberdrola, η Ideol, η γερμανική Innogy, η αγγλο-ολλανδική Shell και η γαλλική Total ψάχνουν για συμμαχίες στη χώρα μας.

    «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» που έλεγε και ο μακαρίτης ο Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο σε μία παλιά ελληνική ταινία…

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.