• ΑΓΟΡΕΣ

    Πρόβλεψη Goldman Sachs: Θετικά στις 4.500 μονάδες θα κλείσει τη χρονιά ο δείκτης S&P 500

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs


    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs διατηρεί μια αισιόδοξη ματιά για τις αμερικανικές μετοχές μέχρι το τέλος του έτους, παρότι για το δωδεκάμηνο παραμένει ουδέτερη.

    Η Cecilia Mariotti και η ομάδα Portfolio Strategy της τράπεζας εκτιμούν άνοδο σχεδόν 5% στις 4.500 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 μέχρι το τέλος του έτους με σύσταση υπεραπόδοσης (overweight). Αντίθετα, για την περίοδο του ενός έτους, η σύσταση είναι ουδέτερη (neutral) και ο στόχος ανεβαίνει 200 μονάδες στις 4.700 μονάδες, έναντι 4.320 μονάδων που είναι η τρέχουσα αποτίμηση.

    Για τις ευρωπαϊκές μετοχές, η Mariotti δεν είναι εξίσου αισιόδοξη στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους με ανοδικό περιθώριο μόλις 3,5% και ουδέτερη σύσταση. Την ίδια σύσταση διατηρεί και για την περίοδο δωδεκαμήνου με στόχο τιμής για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 στις 480 μονάδες από 453 μονάδες που είναι η τρέχουσα αποτίμηση.

    Η σαφής προτίμηση της Goldman Sachs είναι τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα και τα μετρητά. Οι δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων είναι με συστάσεις υπεραπόδοσης τόσο για το τρίμηνο, όσο και για το δωδεκάμηνο.

    Για τα αμερικανικά ομόλογα η τράπεζα εκτιμά ταχεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα δεκαετή από τα επίπεδα του 4,43% σε 3,90% τέλος του έτους (+5,2%), σε 3,81% σε 6 μήνες και 3,75% σε 12 μήνες (+9,8%).

    Για τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα, η αποκλιμάκωση θα είναι πιο αργή και θα ξεκινήσει σε 6 μήνες (2,61% απόδοση έναντι 2,74% τρέχουσας) και θα μειωθεί περαιτέρω στο 2,27% σε ένα έτος.

    Για τα μετρητά, οι αποδόσεις του αμερικανικού εντόκου τρίμηνης διάρκειας θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα στο 5,46%, έναντι 3,74% για τα γερμανικά.

    «Την τελευταία εβδομάδα, τα επιτόκια έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Γερμανία, ενώ προσωρινά μειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας συνδυασμός μακροοικονομικών δεδομένων και επανεκτίμησης της νομισματικής πολιτικής οδήγησαν στις κινήσεις αυτές.

    Η FOMC αιφνιδίασε για τις περικοπές στο επόμενο έτος και οδήγησε την αγορά να αναπροσαρμόσει σε μια “υψηλότερη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα” αυστηρή πολιτική, ενώ η ΕΚΤ σηματοδότησε ισχυρή εξάρτηση από τα δεδομένα από εδώ και πέρα», επισημαίνει η Mariotti.

    «Η ανατιμολόγηση των επιλογών των κεντρικών τραπεζών και οι χαμηλότερες προσδοκίες για την ανάπτυξη δυσκολεύουν τις μετοχές.

    Από τις αρχές του μήνα, ο δείκτης Nasdaq υποαποδίδει σε σχέση με τον δείκτη S&P 500. Το ίδιο ισχύει για τις μετοχές της ανάπτυξης έναντι της αξίας, τις μικρές έναντι των μεγάλων εταιρειών και τις μετοχές συνολικά.

    Οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έχουν ανακάμψει, αλλά συνεχίζουν να υστερούν στη σχέση με τα επιτόκια, ενώ η ενέργεια έχει υπεραποδώσει σημαντικά.

    Η συσχέτιση μετοχών και ομολόγων έχει γίνει έντονα αρνητική για άλλη μια φορά, με τις μετοχές να πωλούνται παράλληλα με τα ομόλογα και αυτό είναι συνεπές με ένα καθεστώς “τα καλά νέα είναι κακά νέα” στις ΗΠΑ και τους συνεχιζόμενους φόβους ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονος στην Ευρώπη», εκτιμά η αναλύτρια της Goldman Sachs.

    «Oι στρατηγικοί αναλυτές μας για τα εμπορεύματα αναμένουν περαιτέρω άνοδο από εδώ και πέρα για το πετρέλαιο και αναθεώρησαν την πρόβλεψη τους για τους 12 μηνες για το Brent σε 100 δολάρια ανά βαρέλι (από 93 δολάρια ανά βαρέλι). Ταυτόχρονα, η ομάδα μας για το συναλλαγματικό ισοζύγιο αναμένει ότι η στερλίνα θα βρίσκεται υπό πίεση λόγω μιας συνδυασμού της ασθενέστερης ανάπτυξης, του υψηλότερου πληθωρισμού και των χαμηλότερων πραγματικών επιτοκίων», καταλήγει η Cecilia Mariotti.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Ποιες μετοχές θα απογοητεύσουν τους επόμενους μήνες

    Πόσα παραπάνω πληρώνουν σε τόκους οι εισηγμένες

    Βουτιά στις μετοχές των οίκων πολυτελείας – Συγχωνεύσεις και εξαγορές για να επιβιώσουν



    ΣΧΟΛΙΑ