• Η κρίσιμη Παρασκευή του Μητσοτάκη, ο Εξάρχου στο κλαμπ των ισχυρών, το ράλι του Λάμπρου, ο περίεργος διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ, η απαράδεκτη λογική του Δημοράγκα και ένα κουΐζ για δυο επιχειρηματίες, πρώην φίλες, που συναντήθηκαν τυχαία

    Μια από τις μεγαλύτερες και πιο υγιείς χρηματοοικονομικά εταιρίες στην Ελλάδα είναι πλέον η Ιντρακάτ, μετά και την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ.

    image

    Το ΜΜ, οι εκλογές και οι μετοχές

    Το χρηματιστήριο όπως έχουμε ξαναπεί είναι ο καθρέφτης της αγοράς.

    Ειδικά φέτος οι εκλογές συνδέονται άμεσα με την πορεία του και θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ανακοινώσεις δημοσκοπήσεων.

    Χθες η αγορά έδειξε την δυναμική της στις εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    Σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μάξιμου θα πάρουν στα χέρια τους τις πρώτες μετρήσεις μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.

    Η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο.

    Το ένα κόμμα πυροβολεί το άλλο και είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν οι αλληλοκατηγορίες για τους βουλευτές όλων των μεγάλων κομμάτων.

    Προχθές είχαμε τον Παπαθανάση, χθες τον Ραγκούση  και είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα βγουν και άλλα ονόματα που θα κατηγορηθούν δικαίως η αδίκως.

    Χθες μου ήλθε η πληροφορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ρίξει χολή εναντίον υπουργού της ΝΔ, χωρίς να μου εξηγήσουν τις ακριβώς του έχουν βρει.

    Ο υπουργός αυτός είναι από τους αγαπημένους του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Θα περιμένω και θα δω..

     

    Πώς ο Εξάρχου δημιουργεί ένα επιχειρηματικό θηρίο 

    Μια από τις μεγαλύτερες και πιο υγιείς χρηματοοικονομικά εταιρίες στην Ελλάδα είναι πλέον η Ιντρακάτ, μετά και την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ.

    Η εξαγορά ολοκληρώθηκε χθες και είναι δίχως άλλο, το deal της χρονιάς.

    Μέσα σε διάστημα 9 μηνών (από το καλοκαίρι του 2022), από την εξαγορά της από τους Αλέξανδρο Εξάρχου, Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καυμενάκη, η εισηγμένη, από μια ζημιογόνα εταιρεία, μετατρέπεται σε έναν «κατασκευαστικό θηρίο» με ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισ. ευρώ, με 160 εκατ. ευρώ ταμείο και εκτιμώμενο τζίρο 900 εκατ. κατ’ έτος.

    Περισσότερο ευνοημένοι είναι οι μέτοχοι της Ιντρακατ και ειδικά όσοι τοποθετήθηκαν στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ.

    Η ΑΜΚ στην τιμή των 1,17 ευρώ, πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2022.

    Όσοι τοποθετήθηκαν σε αυτή την τιμή, τώρα έχουν μια μετοχή εταιρείας που τούτη την ώρα, μετατρέπεται σε μια από τις κυρίαρχες στην Ελλάδα, με 5.000 εργαζόμενους.

    Επιπρόσθετα το “επιχειρηματικό θηρίο” της επιχειρηματικής τριάδας υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου, που θεωρείται ο εμπνευστής του σχεδίου,  υλοποίει με σταθερά βήματα την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα με την συγχώνευση των Attica bank, HSBC και Παγκρήτιας τράπεζας.

    Ο Μυτιληναίος και ο Λάμπρος με νέα ρεκόρ  

    Πάντως η μέρα ήταν καλή χθες για την αγορά και τις ενεργειακές μετοχές.

    Η Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 χθες ήταν σημείωσε μεγάλη άνοδο 7% ενώ εξαιρετική επίδοση είχαν η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 η μετοχή της οποίας σημείωσε νέο ρεκόρ και η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 .

    Πάντως άποψη του mononews.gr είναι όσον αφορά την ΔΕΗ ότι πρέπει κάποια στιγμή οι επενδυτές να καταλάβουν ότι η εταιρεία έχει αλλάξει επίπεδα και πλέον το management είναι απόλυτα τεχνοκρατικό.

    Στην Mytilineos αναμένουμε σε λίγες ημέρες την έκτακτη γενική συνέλευση που θα αποφασίσει τα νέα όρια του buyback της μετοχής στα 40 ευρώ.

    Εξαιρετική εικόνα για την ΙΝΤΕΑΛ του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου που έκλεισε στα 4,27 ευρώ.

    Σας έχουμε ενημερώσει εδώ και αρκετό καιρό, ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, η δίκαιη τιμή για την εταιρεία είναι τα 5 ευρώ.

    Άλλωστε αυτό είχε επισημάνει και το report της Παντελάκης προ ολίγων μηνών.

     

    Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Αθανασίου και στο Ελληνικό

    Εντάξει είπαμε προεκλογική περίοδος ήρθε θα ακούσουμε διάφορα, αλλά χθες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να ” τσακωθούν” και πάλι με την πραγματικότητα.

    Επιτέθηκαν στο έργο του Ελληνικού ότι δήθεν δεν προχωράει, τους έπιασε όψιμη καούρα, και δεν θα έχουμε ανάπτυξη έβαλαν και λίγο Αδώνη στο κάδρο και έστησαν την ιστορία.

    Μια απλή βόλτα στα εργοτάξια του έργου ή στο κομμάτι του Πάρκου που είναι ήδη έτοιμο θα αρκούσε για να δουν την αλήθεια εάν τους ενδιέφερε.

    Αλλά φευ, για αυτό και άλλους παρόμοιους λόγους στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά με τέτοιες παλαιοαριστερές προσεγγίσεις.

    Και φυσικά από την ιστορία δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Πολάκης.

     

    Ελληνικό: Το κτίριο των ΕΜΕΑ

    Σε δύο μήνες από τώρα το υπερσύγχρονο κτίριο των ΑΜΕΑ στο έργο του Ελληνικού που ο Οδυσσέας Αθανασίου είχε ως πρώτη προτεραιότητα θα παραδοθεί για χρήση στα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

    Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τον Σπύρο Λάτση εξ ολοκλήρου και τελειώνει πρώτο.

    Τις τελευταίες 20 ημέρες τα εργοτάξια του έργου έχουν επισκεφθεί πάνω από 500 στελέχη της αγοράς και έχουν ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

     

    ΑΔΜΗΕ: Ένας περίεργος διαγωνισμός

    Λοιπόν, προχθές με ενημέρωσαν για μια περίεργη ιστορία στον ΑΔΜΗΕ.

    Προ μηνών προκηρύχθηκε  ένας διαγωνισμός από τον ΑΔΜΗΕ για την προμήθεια μονωτήρων.

    Οι μονωτήρες είναι τα στρογγυλά πιάτα που βλέπετε στην κορυφή των (σύγχρονων) πυλώνων της ΔΕΗ.

    Τον διαγωνισμό που ανήλθε στο ποσό των 1,7 εκατ. ευρώ, τον κέρδισε μια εταιρεία η ΕΝΙΑ, η οποία συνεργάζεται με ένα κινεζικό εργοστάσιο.

    Προέδρος της Επιτροπής του ΑΔΜΗΕ είναι ένας κύριος Σάββας Κατεμλιάδης.

    Ως εδώ όλα καλά.

    Όμως αιφνιδιαστικά αλλάξαν οι όροι του διαγωνισμού.

    Αποφασίστηκε η παραγγελία να αυξηθεί ποσοτικά και σε πιο ακριβές τιμές για τον κάθε μονωτήρα.

    Όμως σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, απαγορευόταν  ακόμα και εάν η παραγγελία αυξανόταν σε ποσότητα, να αυξηθούν οι τιμές.

    Όμως και αυτό έγινε με αποτέλεσμα το τίμημα να εκτοξευθεί στα 2,5 εκατ. ευρώ.

    Πρακτικά το περιθώριο κέρδους για την ΕΝΙΑ ενώ ήταν περίπου στις 150.000 ευρώ, με την νεα προμήθεια άγγιξε τα 450.000 ευρώ.

    Όπως υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο.

    Οι μονωτήρες πρέπει να παραδοθούν έως τις 24 Απρίλιου 2023.

    Όμως ακόμα δεν έχει δοθεί στους Κινέζους η παραγγελία, καθώς λέγεται ότι η ΕΝΙΑ δεν έχει να πληρώσει στο κινεζικό εργοστάσιο έτσι ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή τους.

    Προσέξτε τώρα: Για να κατασκευαστούν οι μονωτήρες και να έλθουν στην Ελλάδα, χρειάζονται περίπου 6 μήνες.

    Άρα ακόμα και εάν αύριο δοθεί η παραγγελία οι μονωτήρες θα φθάσουν στην Ελλάδα περί τα τέλη του Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου του  2023.

    Χμχμχμχ!!!

    Μήπως πρέπει να κηρυχθεί έκπτωτη η ελληνική εταιρεία να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να ξαναγίνει από την αρχή.

    Κύριε Μάνο Μανουσάκη την ξέρετε την περίπτωση, ότι κάποιοι υπάλληλοι ενεργούν χωρίς τις εντολές σας;

    Μήπως κάποιοι υπάλληλοι περνάνε την μπάλα κάτω από τα πόδια του επικεφαλής του μανιάτη κ. Μανουσάκη που είναι ο CEO του ΑΔΜΗΕ;

    Υ.Γ.: Το mononews.gr ανάρτησε στις 10 Απριλίου την απάντηση της εταιρείας ENIA που διευκρινίζει τι ακριβώς ισχύει με τον διαγωνισμό.

     

    Έρχεται αναδρομικός μποναμάς για υπαλλήλους της Eurobank και της Πειραιώς

    Η Εurobank και η Πειραιώς  φροντίζουν για τους υπαλλήλους της.

    Δεν το αναφέρω για να φιλοτεχνήσω φιλεργατικό προφίλ για τους  CEO των Τραπεζών Φωκίων Καραβία και Χρήστο Μεγάλου  αλλά διότι αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ που έκανα στον ΕΦΚΑ.

    Πως εμπλέκεται τώρα ο ΕΦΚΑ με τους υπαλλήλους των τραπεζών είναι μία παλιά θλιβερή ιστορία.

    Με δύο λόγια οι Τράπεζες παρακρατούσαν στους εργαζομένους τους αυξημένες εισφορές για τον Κλάδο Υγείας, τους παλιούς καλούς καιρούς που υπήρχαν τα ευγενή ταμεία.

    Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε για λίγο καιρό και μετά την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥ,  με αποτέλεσμα τα επιπλέον ποσά να πρέπει να επιστραφούν στους εργαζόμενους.

    Για να επιστρέψει όμως ο ΕΦΚΑ «τα αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά θα πρέπει να έχει στη διάθεση του τις λίστες με τους δικαιούχους.

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 , όσο και η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98   λοιπόν όπως μου μετέφεραν φρόντισαν και έστειλαν εγκαίρως τις λίστες αυτές στον ΕΦΚΑ.

    Επομένως οι εργαζόμενοι τουλάχιστον της πρώτης μπορούν να περιμένουν σήμερα στους λογαριασμούς τους να πιστωθούν τα ποσά αυτά.

    Να σας ενημερώσω ότι ο ΕΦΚΑ έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών, πλην της Εθνικής ΕΤΕ 1,85% 7,70 εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου από τον Γενάρη του 2022, να του στείλουν τα σχετικά αρχεία με τους δικαιούχους.

    Tριπλασιάστηκαν τα επιτόκια του RRF

    Ασύμφορα μου φαίνεται ότι έχουν γίνει τα μέχρι πέρυσι φθηνά δάνεια που χορηγούσε το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RFF).

    Όπως μου μετέφερε μεγάλος επιχειρηματίας που απευθύνθηκε σε Τράπεζα για μεγάλο επενδυτικό project που ενταχθεί στα επιλέξιμα έργα για χρηματοδότηση  το επιτόκιο για το κομμάτι των δανείων που θα λάβει απευθείας από το RFF φθάνει στο 3,5%, όταν πέρυσι το επιτόκιο αυτό ήταν 1,2%.

    Το επιτόκιο για το δάνειο που θα χορηγήσει η ίδια η Τράπεζα υπολογίζεται πέριξ του 5%.

    Επιπλέον σύμφωνα με τα ισχύοντα ο επιχειρηματίας θα πρέπει να βάλει και από την τσέπη του ένα μη ευκαταφρόνητο ποσό ως ίδια συμμετοχή.

    Βέβαια για όλα αυτά προφανώς φταίει ο πληθωρισμός και η επιθετική πολιτική αντιμετώπισης του από την ΕΚΤ.

    Άλλωστε όταν η ίδια η Ευρωπαική Επιτροπή δανείστηκε στις 28 Μαρτίου με επιτόκιο 3,34% (εκδίδοντας πράσινο ομόλογο 6 δις. ευρω 25ετους διάρκειας), προφανώς με ανάλογο επιτόκιο θα δανείσει και την αγορά.

    Μάλιστα τα δάνεια του RRF χορηγούνται με μηδενικό περιθώριο.

    Δεν ξέρω τι λέει για όλα αυτά ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης (εκτός και αν ίδιος έχει μείνει στα περυσινά επιτόκια), όμως  κλειδώνοντας σε αυτά τα επίπεδα  το κόστος του χρήματος δεν βλέπω να προχωράνε οι επενδύσεις.

    Απ΄ό,τι μαθαίνω κάποιοι επιχειρηματίες ήδη έχουν αρχίσει να γυρνάνε την πλάτη στο πολλά υποσχόμενο “εργαλείο” της Ε.Ε.


    Η ανησυχία του Κώστα Μπακογιάννη για τα  Airbnb…

    Στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η λύση για την υπερέκθεση των πόλεων στο Airbnb, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο Κώστας Μπακογιάννης.

    Από το βήμα του Real Estate Summit 2023, ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε φιλικά από την κεντρική διοίκηση να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στους δήμους να αποφασίσουν πού και αν θέλουν να αφήσουν χώρο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

    «Το airbnb δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

    Η λύση είναι ξεκάθαρη: πρέπει να έχουμε μέτρο, δε μπορεί να υπάρχει αναρχία, πρέπει να γίνει σε επίπεδο πόλης. Οι υπουργοί δεν ξέρουν καμία γειτονιά της Αθήνας, όπως τις ξέρουμε εμείς.

    Υπάρχουν και γειτονιές που θέλουν το Airbnb.

    Πρέπει όμως να έχουμε ένα εργαλείο, να παίζουμε με το φρένο και με το γκάζι», είπε ο δήμαρχος που έχει στείλει ήδη ραβασάκια σε ιδιοκτήτες ακινήτων για να καταβάλουν αναδρομικά τέλη παρεπιδημούντων.

     

    …και Μητράκος για τα κόκκινα δάνεια

    Ο Θόδωρος Μητράκος, από την άλλη, μία ανησυχία  έχει: τη δημιουργία πρόσθετου αποθέματος κόκκινων δανείων.

    «Υπάρχει απόθεμα 30 δισ. ευρώ δανείων που αναδιαρθρώθηκαν την τελευταία τριετία.

    Τώρα που το κόστος εξυπηρέτησης έχει αυξηθεί, κάποιοι θα αδυνατούν να αποπληρώσουν».

    Για τα «κανόνια» των τραπεζών, τόνισε μεν ότι «τα φαινόμενα αυτά είναι ακόμα μακριά από τη χώρα», αλλά «είμαστε μια ανοιχτή και μικρή οικονομία», είπε, μάλλον για να μη χρησιμοποιήσει τον όρο «ρηχή».

     

    Βάιος Δημοράγκας: Είναι νοσταλγός; 

    Ως κλειστό κλαμπ για λίγους και εκλεκτούς φαίνεται πώς αντιλαμβάνεται η NielsenIQ στην Ελλάδα την υποχρέωση της για ενημέρωση της κοινής γνώμης.

    Η εταιρεία αναλύσεων αγοράς με επικεφαλής τον Βάιο Δημοράγκα διοργάνωσε χθες το ετήσιο  Shopper Trends event.

    Μια εκδήλωση που παρουσιάστηκαν στοιχεία για το λιανεμπόριο και τις καταναλωτικές τάσεις, θέματα άκρως επίκαιρα σε αυτή τη συγκυρία.

    Η συγκεκριμένη λοιπόν παρουσίαση, δεν ήταν ανοιχτή σε όλους τους δημοσιογράφους, παρά μόνο προς τους αρεστούς της εταιρείας – χωρίς καμία διάθεση να θίξουμε τους συναδέλφους που προσκλήθηκαν.

    Όπως μαθαίνει ο Wiseman το επιχείρημα που επικαλείται η εταιρεία για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν όλοι οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ είναι ότι καλούνται οι παλαιότεροι και αυτοί με τους οποίους έχουν πιο συχνή επικοινωνία.

    Αυτή η ιδιότυπη επετηρίδα της NielsenIQ που κόβει Μέσα Ενημέρωσης από την πληροφόρηση, δεν δίνει και την καλύτερη εταιρική εικόνα πολύ περισσότερο την επικοινωνιακή.

    Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια από την πλευρά του κ. Δημοράγκα, ο οποίος συμπεριφέρεται σαν η χώρα να βρίσκεται στην περίοδο της χούντας.

    Μήπως νομίζει αυτός ο υπαλληλίσκος , όπως τον ονομάζουν στην αγορά, ότι τα media είναι χωράφι του και μπορεί να επιλεγεί;

    Απαράδεκτη λογική.

    Μήπως είναι νοσταλγός της χούντας, του Παπαδόπουλου και του Παττακού;

    Εμείς ρωτάμε.

    Για να ξέρουμε εμείς και οι πελάτες του.

    Ας μας απαντήσει, καθώς εμείς θα επανέλθουμε με το ίδιο ερώτημα και αύριο…

    Τι  παραπάνω  ξέρει ο Γιάννης Λιανός

    It was time…

    Ένα ενδιαφέρον τουϊτάρισμα έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός

    Σχολιάζοντας  “It was time” πόσταρε δημοσίευμα των Financial Times  με τίτλο «οι κεντρικές τράπεζες προειδοποιούν τις επιχειρήσεις για τα περιθώρια κέρδους».

    Αν θυμάστε πριν από περίπου κανένα μήνα οι Κεντρικοί Τραπεζίτες του Ευρωσυστήματος είχαν συνεδριάσει σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Φιλανδίας.

    Τότε ο Wiseman σας είχε ενημερώσει ότι  στην ομήγυρη παρουσιάστηκε μία μελέτη η οποία έδειχνε ότι οι εταιρείες βρήκαν ευκαιρία με τον υψηλό πληθωρισμό να αυξήσουν σημαντικά τα  περιθώρια κέρδους τους, ανατροφοδοτώντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Το δημοσίευμα των FT που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κ. Λιανού, αναφέρει ότι  οι κεντρικές τράπεζες στρέφουν την προσοχή τους στις επιχειρήσεις και στα κέρδη τους.

    Μετά τον Wiseman, σεμνύομαι να πω , και οι  FT τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τον πληθωρισμό για να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους, εκμεταλλευόμενες επίσης το γεγονός της ανεκπλήρωτης ζήτησης και των αυξημένων αποταμιεύσεων των νοικοκυριών την περίοδο της πανδημίας.

    Τα περιθώρια κέρδους των αμερικανικών εταιρειών αυξήθηκαν το 2022 στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενώ οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης κατέγραψαν επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση κερδοφορίας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 την τελευταία διετία.

    To πήρε πάνω του ο Μητσοτάκης και ζητάει παράταση στην αναστολή της ρήτρας

    Κυκλοφορεί ήδη η πληροφορία ότι η Ελλάδα ζητάει παράταση στην αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, που λήγει την 1η Ιουλίου.

    Ο wiseman σας πληροφορεί τέσσερα πράγματα και σημειώστε τα:

    α) την απόφαση να ζητήσουμε παράταση της αναστολής και μάλιστα ως το τέλος του χρόνου, πήρε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από μία εβδομάδα, αφού άκουσε θετικές αλλά και αρνητικές εισηγήσεις για το θέμα.

    β) στο ίδιο πλαίσιο αποφάσισε να ζητήσουμε από τις Βρυξέλλες να εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την 1η Ιουνίου οπότε λήγει το πλαφόν στη χονδρεμπορική αφού το καλοκαίρι όλοι προβλέπουν νέο μπουμ των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

    Κι εδώ μιλάμε για παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

    Το πλαφόν στη χονδρεμπορική, όπως είναι γνωστό, αποτελεί  ο προσωρινός μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών.

    γ) αποφάσισε να συγχρονιστεί για τις παρατάσεις με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, στα πλαίσια του μετώπου του Ευρωπαϊκού Νότου.

    Να θυμίσω ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα πέτυχαν παράταση έως το τέλος του έτους του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.

    Θα θυμάστε πως και η «ιβηρική εξαίρεση» αποτελούσε προσωρινό μέτρο, το οποίο θα εξέπνεε τον Μάρτιο αλλά παρατάθηκε μέχρι τέλους Δεκεμβρίου.

    δ) αποφάσισε να αγνοήσει τις συνεχείς παρεμβάσεις μεγάλων και μεσαίων Ομίλων, που λένε πως περιμένουν εναγωνίως  την απόσυρση των παρεμβάσεων θεωρώντας ότι «έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις ενεργειακές αγορές».

    Λένε χαρακτηριστικά οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι πως «τα μέτρα πλήττουν τον ανταγωνισμό, ενώ αυξάνουν το κόστος των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας» αλλά ο Μητσοτάκης αποφάσισε να πάει «με την πλευρά των νοικοκυριών και των καταναλωτών» όπως μου έλεγε στενός συνεργάτης του.

    Θυμίζω ότι πολύ πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας είχε πει δημόσια πως «η κρίση έχει αμβλυνθεί αυτή την περίοδο, χωρίς ωστόσο να έχει τελειώσει και πολύ κρίσιμη θα είναι η περίοδος του καλοκαιριού, όπου θα χρειαστεί να γεμίσουν ξανά οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου».

    Ο wiseman προβλέπει πως θα πάρουμε έστω με λίγο …καυγά το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, που ενέκριναν ήδη την εφαρμογή του μέτρου στους φίλους Ίβηρες.

    Ήδη μετά την εντολή Μητσοτάκη, ο Κώστας Σκρέκας  έχει κάνει μία πρώτη βολιδοσκόπηση-αίτηση  στην Κομισιόν για το θέμα.

    Η «καθημερινή τρέλα», ο Μπουκόφσκι και οι «δόκτορες της γκάφας» στο ΚΑΠΕ…

    Όπως σας έγραφα και χθες, οι «ιστορίες καθημερινής τρέλας» του Τσαρλς Μπουκόφσκι έχουν ριζώσει για τα καλά στο ΚΑΠΕ.

    Με αφορμή την είδηση που ανέφερε χθες ο wiseman  ότι δηλαδή ο εσωτερικός κανονισμός του ΚΑΠΕ δεν έχει εγκριθεί άρα λειτουργεί παράτυπα από το 2009 και περίπου 15-20 ανώτερα στελέχη καλούνται να επιστρέψουν επιδόματα 14 ετών, ύψους 40-100.000 ευρώ ο καθένας, με πληροφόρησαν επίσης και το εξής καταπληκτικό:

    Την τελευταία διετία αποχώρησαν από το  ΚΑΠΕ, πάνω από 30 έμπειρα στελέχη, άλλα στελέχη προς πρόωρη συνταξιοδότηση και άλλα στελέχη  που έβαλαν πλώρη για ιδιωτικές εταιρίες με αιολικά και ηλιακά πάνελ.

    Όλα αυτά σε  μία πρωτοπόρο εταιρία σαν το ΚΑΠΕ όπου κάποτε γινόταν …σκοτωμός και παρέλαση διδακτορικών για να προσληφθούν εξειδικευμένοι επιστήμονες.

    Μία ακόμη μεγάλη επιτυχία της διοίκησης του ΚΑΠΕ (Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής-άνθρωποι της νέας ‘εσοδείας’) , που μάλιστα είναι γεμάτη δόκτορες!

    Όπως μου είπε και στέλεχος του ΥΠΕΝ «ώρα να σκίσουν τα διπλώματά τους οι δόκτορες της …γκάφας!».

     

    Κουΐζ

    Ποιες κυρίες, πολύ καλές φίλες στο παρελθόν (και οι δυο επιχειρηματίες στον ίδιο χώρο), που δεν μιλάνε πλέον, βρέθηκαν tête-à-tête προ ημερών σε ένα κάλεσμα, νομίζω σε μουσείο;

    Αφού κοιτάχτηκαν για λίγα δευτερόλεπτα είπε η μια στην άλλη:

    Γιατί με κοιτάς;

    Και η απάντηση ήταν: Σκέφτομαι εάν σε φτύσω ή όχι…

    Τελικά τράβηξε η κάθε μια τον δρόμο της, χωρίς να δημιουργηθεί επεισόδιο.

    Πάντως με έχουν ενημερώσει ότι τώρα τελευταία, η μια κυρία που είναι επιχειρηματίας κάτοχος γνωστής φίρμας και στο παρελθόν ήταν ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, που δεν πολυμιλούσε όταν έβγαινε έξω, τώρα στην κυριολεξία έχει μεταμορφωθεί.

    Έχει κάνει στροφή 180 μοιρών.

    Είναι κοινωνικότατη, μιλάει πλέον με όλους και μου λένε ότι είναι η ψυχή της παρέας.

    Επίσης οι σχέσεις με τον τέως σύζυγο είναι καλές, κυρίως λόγω των παιδιών…

     MAGNIFIQUE.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την αγορά η πώληση κινητών αξιών.