Business

Υπεγράφη η συμφωνία Intrakat-Ελλάκτωρ για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ – Δημιουργείται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο

Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), Ευθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ)


Υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ των εταιριών Ελλάκτωρ και Intrakat για την πώληση της ΑΚΤΩΡ, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύθηκε προ ολίγου.

Με αυτή την κίνηση κλείνει ο κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και πλέον η Intrakat με διευθύνοντα σύμβουλο, τον Αλέξανδρο Εξάρχου, αναρριχάται στη δεύτερη θέση των εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων, καθώς το συνδυαστικό ανεκτέλεστο έργων ανέρχεται πλέον στα 4 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα είχε συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ και εξουσιοδότησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εισηγημένης, Ευθύμιο Μπουλούτα για να προχωρήσει τη διαδικασία της υπογραφής, ενώ χθες έγινε το ίδιο από το διοικητικό συμβούλιο της Intrakat, η οποία εξουσιοδότησε τον Αλέξανδρο Εξάρχου.

Όπως έχει γράψει το mononews.gr, το τίμημα για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ ανέρχεται στα 214 εκατ. ευρώ και μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, οι οποίες είναι η Ελλάκτωρ (κατέχει το 81,1% του μετοχικού κεφαλαίου) και η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (κατέχει το υπόλοιπο 18,9%).

Για να ολοκληρωθεί, ωστόσο, και επίσημα η συμφωνία και να αυξηθεί το ανεκτέλεστο της Intrakat που ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ κατά 2,7 δισ. ευρώ (σ.σ. πρόκειται για το ανεκτέλεστο της ΑΚΤΩΡ) θα πρέπει να περιμένουμε έως το καλοκαίρι καθώς θα χρειαστεί να δοθεί το τελικό ΟΚ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, και η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες.

Από την άλλη πλευρά ο Όμιλος Ελλάκτωρ απαλλάσσεται από τις δανειακές υποχρεώσεις της ΑΚΤΩΡ και αποκτά ρευστότητα, ώστε να υλοποιήσει το νέο αναπτυξιακό της σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει έργα διαχείρισης απορριμμάτων (ΗΛΕΚΤΩΡ), παραχωρήσεις (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), ανάπτυξη ακινήτων (REDS) και ΑΠΕ (μέσω κοινού σχήματος με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη, στο οποίο η εισηγμένη συμμετέχει στο 25% του μετοχικού κεφαλαίου).

Αναλυτικά το ενημερωτικό δελτίο:

H INTRAKAT ΓΙΝΕΤΑΙ Ο 2Ος ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

● Ολοκληρώθηκε σήμερα η υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση από την INTRAKAT του συνόλου των μετοχών της Άκτωρ (τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου Ελλάκτωρ).

● H κίνηση αυτή της INTRAKAT επιβεβαιώνει τη στρατηγική της διοίκησης Εξάρχου και των νέων βασικών μετόχων της (Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης, Εξάρχου) να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα πρωταγωνιστικό ρόλο στις εγχώριες κατασκευές

● Με την εξαγορά της Άκτωρ, η INTRAKAT καθίσταται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, καθώς η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 4 δις. Ευρώ (4 δις ευρώ ανεκτέλεστο: 2,7 δις η Άκτωρ και 1,3 δις η INTRAKAT – στοιχεία 9μήνου 2022)

● Για τη διοίκηση της INTRAKAT, το στοίχημα της επόμενης μέρας δεν είναι απλά η αύξηση των έργων και του ανεκτέλεστου, αλλά η κατασκευή μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας και σημασίας με σύγχρονους όρους, που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (βιωσιμότητα, πράσινα υλικά, κοινωνικό αποτύπωμα)

● Η INTRAKAT από τον Ιούλιο του 2022 που πέρασε σε νέο μετοχικό σχήμα και υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Εξάρχου, έχει εστιάσει στην απόδοση επιχειρηματικής υπεραξίας στα έργα που αναλαμβάνει, ενώ πολλές φορές έχει τονίσει ότι είναι κρίσιμο τα έργα να εκτελούνται και να παραδίδονται στην ώρα τους ώστε να στηρίζουν την υγιή ανάπτυξη της χώρας και το θετικό momentum της Ελλάδας.

● Η εξαγορά της Άκτωρ από την INTRAKAT αντανακλά αφενός την ισχυρή πίστη των μετόχων της στις προοπτικές και τη δυναμική ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου και αφετέρου την στρατηγική πεποίθηση ότι το νέο εταιρικό σχήμα θα επωφεληθεί από πολύπλευρες συνέργειες και θα διαθέτει μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση που θα οδηγήσει την INTRAKAT να πρωταγωνιστήσει σε υποδομές και έργα ΣΔΙΤ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

● Ήδη και οι δύο εταιρείες έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ΝΑ Ευρώπη, το οποίο θα διευρυνθεί ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου INTRAKAT και εκτός συνόρων.

● Αντίστοιχα, θα προκύψουν άμεσες συνέργειες από την αυτόματη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του νέου σχήματος σε σειρά από κοινοπραξίες μεγάλων έργων

● Τα μεγέθη των δύο εταιρειών σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν στον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο έργων,

● Οι νέες συμβάσεις έργων που υπέγραψε ο Όμιλος INTRAKAT στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 ανέρχονται σε €406,4 εκ., ενώ αντίστοιχα η Άκτωρ το ίδιο διάστημα εξασφάλισε έργα ύψους €723 εκ. Και οι δύο εταιρείες κατέγραψαν θετικές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2022 με αύξηση εσόδων, στα €148,3 εκ., η INTRAKAT και στα €380 εκ., η Άκτωρ.

● Η INTRAKAT ενίσχυσε περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση μετά την επιτυχή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 100 εκατομμύριων ευρώ που ολοκλήρωσε στα τέλη του Ιανουαρίου, με στόχο να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου το οποίο εστιάζει σε Κατασκευές – Υποδομές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, Διαχείριση Απορριμμάτων και Real Estate.

● Η συμφωνία των δύο πλευρών δεν περιλαμβάνει την Άκτωρ Παραχωρήσεις και τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

● Μέχρι την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι δυο εταιρείες θα λειτουργούν τελείως αυτόνομα

Διαβάστε επίσης:

Φατσέα (Intrum): Δεν διαπιστώνεται αξιοσημείωτη επιδείνωση της συμπεριφοράς των οφειλετώνΣΧΟΛΙΑ