• Οικονομία

    Μετά τις προγραμματικές η επενδυτική βαθμίδα – Το κλειδί στα χέρια της Scope στις 4 Αυγούστου

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ


    Με μια δήλωση πολλών…grades ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανέβασε το θερμόμετρο εκτιμώντας πως είναι ίσως θέμα λίγων εβδομάδων αν όχι ημερών να ανακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg ερωτηθείς εάν η Ελλάδα είναι πιθανόν να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα από το γερμανικό οίκο Scope Ratings στην προγραμματισμένη του αξιολόγηση το καλοκαίρι (4 Αυγούστου) ο Διοικητής δήλωσε αισιόδοξος πως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε λίγες μέρες, η επενδυτική βαθμίδα ίσως είναι θέμα λίγων εβδομάδων εάν όχι ημερών.

    Αυτό φέρνει πρακτικά το γερμανικό οίκο αξιολόγησης, Scope Ratings στο προσκήνιο καθώς θα είναι ο πρώτος οίκος που θα τοποθετηθεί για τη χώρα στις 4 Αυγούστου και με δεδομένο πως διατηρεί τη βαθμολογία μας μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική είναι ο πρώτος που θα μπορούσε να κάνει τη μεγάλη κίνηση.

    Μπορεί ο οίκος να μην είναι επιλέξιμος, ακόμη, από την ΕΚΤ αυτό όμως δεν υποβαθμίζει τη σημασία μίας τέτοιας κίνησης καθώς η χώρα θα σπάσει το μεγάλο φράγμα μετά από 13 χρόνια, ωθώντας την οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μια άλλη πίστα.

    «Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Όπως γνωρίζετε είχαμε εκλογές και πλέον έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει μεταρρυθμίσεις και είμαι βέβαιος πως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών» δήλωσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

    Ενδεχόμενη αναβάθμιση από τη Scope σε σχεδόν ένα μήνα από σήμερα, θα διαμορφώσει μια ισχυρή δυναμική στις αγορές, διευκολύνοντας τον μεγάλο στόχο που είναι να έχει πάρει φέτος η χώρα την επενδυτική βαθμίδα από δύο τουλάχιστον επιλέξιμους οίκους από την ΕΚΤ.

    Άλλωστε όπως εκτιμάται στην αγορά ως προς τη Scope, το πιθανότερο είναι να μην αργήσει να αλλάξει το καθεστώς και να γίνει επιλέξιμη και αυτή, ως ο πρώτος ευρωπαϊκός οίκος.

    Σε κάθε περίπτωση, επιλέξιμος ή μη ο οίκος έχει σοβαρό προφίλ και track record ενώ ο λόγος του έχει αντίκτυπο στην αγορά. Μια τέτοια κίνηση θα διαμόρφωνε ένα ισχυρό μομέντουμ φέρνοντας πια σε πρώτο πλάνο τον, επιλέξιμο, καναδικό οίκο DBRS που αναμένεται να μιλήσει στις 8 Σεπτεμβρίου, και ο οποίος επίσης διατηρεί τη χώρα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική.

    Στη συνέχεια, ακολουθεί η Moody’s, στις 15 Σεπτεμβρίου που το πιθανότερο είναι να μειώσει την απόσταση των τριών σκαλοπατιών από την επενδυτική στα οποία επιμένει εδώ και καιρό να κρατά πεισματικά την ελληνική αξιολόγηση.

    Ακόμη και αυτό όμως, η αλλαγή στάσης από τη Moody’s θα πολλαπλασιάσει τη θετική δυναμική καθώς μιλάμε για τον μεγαλύτερο οίκο με πολύ ισχυρό αντίκτυπο στην επενδυτική κοινότητα.

    Ουσιαστικές ελπίδες αναβάθμισης στην επενδυτική συγκεντρώνονται στην 20η Οκτωβρίου κατά την αξιολόγηση από τον έτερο πολύ μεγάλο παίκτη, τη Standard & Poor’s, που θα έχει πια στα χέρια της και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2024 όπου η κυβέρνηση θα δεσμεύεται και τυπικά στα όσα θα εξαγγείλει μέσω και των προγραμματικών.

    Το τελευταίο ραντεβού είναι την 1η Δεκεμβρίου με τη Fitch που επίσης θα μπορούσε να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

    Το βέβαιο είναι πως ο χρόνος πια μετρά αντίστροφα για να κατακτήσει φέτος η χώρα το μεγάλο αυτό στόχο.

    Όχι απλώς την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα αλλά την επιστροφή σε αυτήν από τουλάχιστον δύο επιλέξιμους από την ΕΚΤ οίκους οι οποίοι τελούν εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων.

    Διαβάστε επίσης

    Έκπληξη από Γιάννη Στουρνάρα: Η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα λίγων εβδομάδων αν όχι ημερών

    Fitch: Σε τροχιά υπεραπόδοσης στα δημόσια οικονομικά

    JPMorgan: H Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τέλη του 2023 – Τι προτείνει για τα ελληνικά ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ