• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μερίσματα vs εκλογικού θριάμβου ΝΔ

    Χρηματιστήριο


    Τα μερίσματα που κόβουν σήμερα μια σειρά από δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η Motor Oil, δεν επιτρέπουν στην αγορά να «διαφοροποιηθεί» σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια.

    Οι αποκοπές αυτές, λοιπόν, λειτουργούν ανασταλτικά για τοποθετήσεις με φόντο τη θριαμβευτική επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι η αυτοδυναμία ήρθε με 158 βουλευτές και όχι με 160 που ιδανικά θα ανέμεναν τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης.

    Μπροστά στα προβλήματα που έχει, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση, η νίκη της ΝΔ αποκτά άλλη διάσταση εκτιμούν οι αναλυτές, αφού η διαφορά των 23 μονάδων λύνουν τα χέρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές.

    Εκτός των μερισμάτων, η αγορά εντάσσεται στη δίνη που πλήττει τα ξένα χρηματιστήρια, έπειτα από το παραλίγο πραξικόπημα το περασμένο Σάββατο στη Ρωσία.

    Οι αγορές ανησυχούν για τις εξελίξεις και τις παρενέργειες σε ενέργεια και οικονομία στη χώρα που συνεχίζει να πολεμά στην Ουκρανία.

    Πάντως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν να υποχωρούν και σήμερα.

    Κατά τα άλλα, μετά την επικράτηση της Ν.Δ., το ελληνικό 10ετές υποχωρεί με την απόδοσή του στο 3,55%, τη χαμηλότερη εδώ κι ένα χρόνο.

    Σημειώνεται ότι μεταξύ της πρώτης κάλπης την 21η Μαΐου και της δεύτερης χθες, 25/6 τα κέρδη για την αγορά ξεπέρασαν το 12%!

    Στις 971 μονάδες υποχωρεί ο τραπεζικός κλάδος και με απώλειες λίγο πάνω από 1% αυτή την ώρα.

    Πτώση 1,44% για την Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 στα 2,74 ευρώ, 0,62% υποχωρεί η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 -1,13% η ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 και -1,88% η μετοχή της Eurobank.

    Πιέσεις βγαίνουν σε μια σειρά από μετοχές που πρωταγωνίστησαν το περασμένο διάστημα.

    Ταυτόχρονα, έχουμε αποκοπές μερισμάτων που επηρεάζουν την τάση. Μέρισμα κόβουν Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, με απώλειες 4,94% και 1,64% αντίστοιχα Ιουνίου.

    Το ίδιο συμβαίνει στην Ελβαλχαλκόρ (0,06 ευρώ/μετοχή), την Ideal (0,20 ευρώ/μετοχή), τη Λούλης (0,12 ευρώ/μετοχή) και την Performance (0,042ευρώ/μετοχή).

    Πιέσεις 1,295 βγαίνουν στην Aegean, τη Βιοχάλκο που υποχωρεί 1,17%, στα 10 ευρώ υποχωρεί η ΔΕΗ, 1,85% η πτώση στην Coca Cola, 1,95% οι απώλειες στην ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, 2% η πτώση στη Jumbo.

    Διαβάστε επίσης:

    Axia: Νωρίτερα η επενδυτική βαθμίδα – Η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας για τα επόμενα 4 χρόνια

    Eurobank Equities: Ανοικτός ο δρόμος για re-rating μετά το εκλογικό αποτέλεσμα – Οι 5 επιλογές στο ΧΑΑ



    ΣΧΟΛΙΑ