• Οι διακοπές του Peter της HSBC, πώς συνδέονται τα πετρέλαια της Βενεζουέλας με την Ελλάκτωρ και ποιος δημοσιογράφος λέγεται ότι έβγαλε λεφτά “έξω” το 2015

    Επίσης μαθαίνω από εφοπλιστικούς κύκλους ότι οι κ. Μπάκος και Καυμενάκης (όπως φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εφοπλιστών) έβγαλαν πολύ καλά λεφτά με τα πετρέλαια της Βενεζουέλας. 

    the wise man
    image
    the wise man

    HSBC: Οι… διακοπές του Peter, τα πούρα και τα ουίσκι

    Με αφορμή το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Eurobank βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση του retail τμήματος της HSBC στην Ελλάδα – κάτι που διαψεύδουν πηγές της ελληνικής τράπεζας – η στήλη θα σταθεί λίγο στην κατάσταση που επικρατεί στην θυγατρική της HSBC στην ελληνική αγορά: Από το 2017 μέχρι και σήμερα η HSBC στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει σχεδόν τίποτα αντίθετα έχει χάσει αρκετές μεγάλες δουλειές στο corporate και στο investment banking.

    Οι αναδοχές έχουν καταρρεύσει καθώς η τράπεζα που κάποτε δέσποζε στα μεγάλα deals και στις μεγάλες επενδύσεις την τελευταία 3ετία ψάχνει την δουλειά με το τουφέκι…, σε αντίθεση με τις  ελληνικές και άλλες ξένες τράπεζες – κυρίως αμερικανικές αλλά και η γερμανική Deutsche Bank – που συνεχίζουν να παίρνουν την μία δουλειά μετά την άλλη.

    Όσο για το φιλόδοξο project της αναγέννησης του retail μέσα από το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων δυστυχώς για όσους το σκέφθηκαν έμεινε μόνο στα όνειρα…

    Στο μεσοδιάστημα η τράπεζα αποψιλώθηκε καθώς δυνατά στελέχη της πήραν το καπελάκι τους και έφυγαν και ήδη κάνουν καριέρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Δύσκολη η τραπεζική, πόσο μάλλον όταν όσοι την ασκούν δεν έχουν επαφή με την αγορά.

    Για παράδειγμα εάν κάποιος θέλει να πάρει στεγαστικό δάνεια από το branch της HSBC για να εγκριθεί απαιτείται ελάχιστο οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ!

    Και να φανταστείτε ότι το CEO της HSBC στην Ελλάδα Peter Yeates δεν έχει κλείσει χρόνο στην καρέκλα του (ανέλαβε καθήκοντα στις 28 Ιανουαρίου 2019).

    Πριν μας έρθει ήταν CEO της τράπεζας στο Λίβανο.

    Ωραίες διακοπές, όπως λένε κάποιοι, για τον Peter και τους ελληναράδες της παρέας του!!!

    Σίγουρα η ημέρα τους, λένε αυτοί που ξέρουν, θα περνάει μεταξύ πούρων και καλού σκωτσέζικου Ουίσκι…

    Τα μυστήρια της Εγνατίας…

    Λοιπόν, σίγουρα έχετε απορίες γιατί τελικά κατατέθηκε μόνο μία προσφορά και στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας ενώ δύο υποψήφια σχήματα με τον Ελλάκτωρ και την MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04 αντίστοιχα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό τον διαγωνισμό.

    Για την περίπτωση της Ελλάκτωρ, θεωρεί η αγορά ότι ζητήθηκε από τον ξένο εταίρο (Roadis) να βγάλει αυτός τις εγγυητικές επιστολές στο σύνολό τους.

    Η ίδια η κατασκευαστική πάντως δεν το επιβεβαιώνει.

    Στην περίπτωση της MYTILINEOS με τους Γάλλους της Vinci, λέγεται οτι δύο πλευρές τα “έσπασαν” σε πολλά θέματα από πολύ νωρίς και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να “κατεβούν” απο κοινού στον διαγωνισμό.

    Αυτό που όμως είναι γεγονός είναι πως όλα τα σχήματα αυτά είχαν προκριθεί στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού εδώ και δυόμισι χρόνια.

    Πάντως η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ δε δόθηκε για να μην λάβει προσφορές το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ζητήθηκε, αλλά μόνο για να μην αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

    Συμπερασματικά η οικονομική προσφορά είναι μία, από την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,12% 16,24 (Egis).

    Αυτό που πιθανολογείται είναι πως η προσφορά αυτή είναι άνω του 1 δισ. ευρώ (εφάπαξ τίμημα και δεσμευτικές επενδύσεις).

    Ο Μπάκος, ο Καϋμενάκης και το «πάρτι» της  Βενεζουέλας

    Χθες πιστοποιήθηκε ότι δυο Έλληνες εφοπλιστές οι κ. Μπάκος και Καϋμενάκης που δραστηριοποιούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι και επίσημα μέτοχοι στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54 καθώς αγόρασαν το 5% των μετοχών που πούλησαν οι Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης, την προηγούμενη Παρασκευή.

    Έτσι τώρα οι μεγαλομέτοχοι της Ελλάκτωρ (αδελφοί Καλλιτσάντση) κατέχουν περίπου το 20% των μετοχών και με τα σημερινά δεδομένα (εάν δεν ρευστοποιήσουν επιπλέον ποσοστά) θα πρέπει να “βάλουν” στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της εισηγμένης, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

    Για να ξέρετε οι δυο Έλληνες εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης, εάν δεν αγοράσουν επιπλέον ποσοστά θα πρέπει να εκταμιεύσουν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ εάν θέλουν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους  στην Ελλάκτωρ, μετά την ΑΜΚ.

    Επίσης μαθαίνω από εφοπλιστικούς κύκλους ότι οι κ. Μπάκος και Καϋμενάκης (όπως φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εφοπλιστών) έβγαλαν πολύ καλά λεφτά με τα πετρέλαια της Βενεζουέλας.

    Δεν είμαι σε θέση να σας πω ακριβές νούμερο αλλά μου λένε ότι στο κάθε φορτίο που έφευγε από τα λιμάνια της Βενεζουέλας, το κέρδος ήταν περίπου 5 εκατ. δολάρια.

    Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν Έλληνες εφοπλιστές που στην κυριολεξία σώθηκαν από αυτή την υπόθεση.

    Υπάρχει για παράδειγμα γνωστή οικογένεια παλαιών εφοπλιστών που το “κοντέρ” των κερδών έγραψε 80 εκατ. δολάρια.

    Άλλωστε ήταν “ένα πάρτι που κράτησε πολύ καιρό”, είχε αναφέρει στο mononews.gr, τον Οκτώβριο του 2020, στέλεχος της ελληνικής ναυτιλίας, του οποίου η εταιρεία δεν συμμετείχε στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.

    Not bad…

    Το moto “το green είναι in”, οι ξένοι με τα πολλά λεφτά και ο Περιστέρης

    Σήμερα η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του ισχυρού manager της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00  Γιώργου Περιστέρη.

    Κι αυτό διότι δεν είναι λίγο να μπαίνουν στο μετοχικό κεφάλαιο ξένα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια – εξ Αμερικής παρακαλώ.

    Τις τελευταίες ημέρες άλλαξε χέρια το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέσα από 5 πακέτα αξίας 68 εκατ. ευρώ.

    Το ποσοστό που πουλήθηκε ανήκε στον Γιώργο Περιστέρη αλλά και στον Μιχάλη Γουρζή, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επί σειρά ετών συνεργάτη του Περιστέρη.

    Μετά από αυτά σήμερα στην έκτακτη γενική συνέλευση της Τέρνα Ενεργειακής θα ειπωθούν πολλά και ο επιχειρηματίας μαθαίνω ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος, καθώς αυτοί που αγόρασαν είναι θεσμικοί και μακροχρόνιου ορίζοντα επενδυτές.

    Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι το ποσοστό του κ. Περιστέρη στην εταιρεία διαμορφώνεται περίπου στο 20% από 22,39%, ενώ σύμφωνα με πηγές του mononews και η ολλανδική Reggeborgh έχει διαθέσει μέρος των μετοχών της σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια και μάλιστα με καθαρό κέρδος πέριξ των 15 εκατ. ευρώ.

    Μόνο τον Αύγουστο οπότε και υλοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, εισήλθαν στο μετοχικό της κεφάλαιο τέσσερα μεγάλα funds με παγκόσμιο βεληνεκές που τοποθέτησαν 68,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και συγκεκριμένα οι Blackrock Inc., Anavio Capital Partners LLP, Kayne Anderson Capital Advisors LP, και Impax Asset Management.

    Απο την στήλη σας έχουμε ενημερώσει νωρίς. To green είναι in….

    Ποιος τη χάρη του Ζαββού

    Στο φόρουμ του Capital Link για την ελληνική οικονομία, στο οποίο παρεμπιπτόντως η συμμετοχή των επιχειρηματιών είναι μεγάλη παρά τον διαδικτυακό του χαρακτήρα λόγω COVID, έγινε αναφορά και στο σχέδιο «Ηρακλής»… Γεγονός που, όπως μαθαίνω, χαροποίησε ιδιαίτερα τον «πατέρα» του σχεδίου, Γιώργο Ζαββό.

    Και η αναφορά δεν έγινε από όποιον κι όποιον, αλλά από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

    «Ο Ηρακλής έχει συμβάλει στην είσοδο επενδυτών διεθνούς εμβέλειας στην Ελλάδας, ιδιαιτέρως Αμερικανών ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», μας είπε ο εντιμότατος κ. Πρέσβης.

    Κουΐζ:

    To σημερινό κουίζ είναι μεγατόνων.

    Ποιος – Ποια δημοσιογράφος που στηρίζει φανατικά τον ΣΥΡΙΖΑ φημολογείται εντόνως ότι έβγαλε το 2015 λεφτά στο εξωτερικό;

    Εάν τα λεφτά “έφυγαν” στο εξωτερικό (για την ακρίβεια σε τράπεζα του Λονδίνου) λίγο πριν την εφαρμογή των capital controls τότε πρόκειται για inside information αλλά είναι νόμιμο.

    Εάν όμως τα λεφτά έφυγαν μετά την ημερομηνία που τέθηκαν οι περιορισμοί, τότε είναι καραμπινάτη παρανομία.

    Μου λένε ότι η υπόθεση είναι δεμένη και θα δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

    Φυσικά θα επανέλθουμε. Εσείς πάντως “κρατήστε” το Λονδίνο… Έχει μεγάλη σημασία…

     

    Αποποίηση Ευθύνης:

    Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές