• Τι ζητά η Lady G από τους τραπεζίτες, το «χτίσιμο» της Παγκρήτιας, η σκοτοδίνη του Σταϊκούρα με τον Πριόβολο και ποιος είναι ο Μιχάλης Γουρζής της Τέρνα

    Λοιπόν για να ξέρετε το κ. Γουρζής είναι αντιπρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στενός συνεργάτης του αφεντικού της εισηγμένης Γιώργου Περιστέρη εδώ και πολλές δεκαετίες.

    the wise man
    image
    the wise man

    Η σκοτοδίνη του Σταϊκούρα

    Λοιπόν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όταν έμαθε την προσφορά των 15,1 εκατ. ευρώ του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έπαθε σκοτοδίνη.

    Δεν μπορούσε να το πιστέψει.

    Τις προηγούμενες ημέρες ο εφοπλιστής είχε αφήσει να διαρρεύσει στα media ότι η προσφορά του θα ήταν ιδιαιτέρως ανταγωνιστική. Όμως τελικά άλλαξε γνώμη (άγνωστο γιατί), έδωσε 15,1 εκατ. ευρώ και  τελικά ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος.

    Πάντως εχθροί του κ. Πριόβολου στην ελληνική αγορά λένε συνεχώς ότι «ο ίδιος συνεχώς υπόσχεται ότι θα επενδύσει στην Ελλάδα, αλλά τελικά κάνει πίσω».

    Φυσικά ουδείς δεν μπορεί να υποδείξει σε κάποιον επιχειρηματία πως θα κάνει την δουλειά του.

    Προφανώς και ο κ. Πριόβολος την ξέρει πολύ καλύτερα από τον οποιονδήποτε.

    Τι ζητά η Lady G από τους τραπεζίτες

    Τηλεδιάσκεψη – διαδικτυακή φυσικά – με τα στελέχη των τραπεζών (υπήρξε συμμετοχή από όλες τις τράπεζες) πληροφορούμαι ότι είχε την Παρασκευή η επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Η γνωστή και ως Lady G παρουσίασε, όπως πληροφορείται η στήλη, στις τράπεζες στο νομισματικό πρόγραμμα της Επιτροπής και τους ζήτησε να το στηρίξουν όπως έκανε η Εθνική με το αναμνηστικό μετάλλιο «Προπομπός», το οποίο πουλά μέσα από τα καταστήματά της έναντι 25 ευρώ το κομμάτι.

    Ο «Προπομπός», το λέει και το όνομά του, είναι μόνο η αρχή καθώς θα ακολουθήσουν και άλλα αναμνηστικά μετάλλια-νομίσματα!

    Κι εδώ η Γιάννα έριξε τα δίχτυα της προς τις άλλες τράπεζες ζητώντας να χρηματοδοτήσουν – να αγοράσουν ουσιαστικά – και να πουλήσουν κι αυτές μέσα από τα δικά τους δίκτυα, τα νομίσματα που θα ακολουθήσουν…

    Πρόκειται επί της ουσίας για μια χορηγία προς το έργο της Επιτροπής.

    Και επειδή το project «Ελλάδα 2021» έχει έξοδα και με δεδομένο ότι δεν χρηματοδοτείται από το δημόσιο, η Lady G τους παρουσίασε και το επόμενο στάδιο που δεν είναι άλλο από τις χορηγίες τοπικών και άλλων δράσεων που θα γίνουν εντός του 2021.

    Μου λένε ότι τα λεφτά δεν είναι λίγα και πως υπάρχουν ψιλο-γκρίνιες πίσω από κλειστές πόρτες αλλά τι να πουν και οι τραπεζίτες καθώς ο σκοπός είναι πανεθνικός!

    Όσο για τον «Προπομπό» πληροφορούμαι ότι η πορεία του – και αναφέρομαι στις πωλήσεις – δεν προκαλεί χαμόγελα… τουναντίον θα έλεγα (άσε που κοστίζει 25 ευρώ).

    Όπως καταλαβαίνετε το «πανεθνικό μπαλάκι» είναι στα χέρια των υπόλοιπων CEOs (ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας το έκανε το χρέος του), οι οποίοι όπως φαίνεται θα βάλουν και εκείνοι «το χέρι στην τσέπη»…

    Πάντως εδώ που τα λένε σε τέτοιες εποχές ο Έλληνας μόνο το 1821 δεν σκέφτεται.

    Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το ξανασκεφτεί; Να γίνει δηλαδή μια εκδήλωση και τέρμα;

     Παγκρήτια: Μετά τον CEO, άντε και με νέο πρόεδρο

    Ο Αντώνης Βαρθολομαίος αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Παγκρήτιας Τράπεζας στις 21 Δεκεμβρίου.

    Ο Βαρθολομαίος έχει περάσει από διάφορες θέσεις από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΥΔΑΠ στην οποία ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αλλά και από την Attica Bank, από την θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

    Μάλιστα, φεύγει από την Attica και κατευθύνεται στην Παγκρήτια.

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο Βαρθολομαίος ήταν επιλογή του βασικού στρατηγικού εταίρου της τράπεζας, του fund Lyktos, το οποίο «τρέχει» ο Μιχάλης Σάλλας.

    Σύντομα η Παγκρήτια θα ανακοινώσει και τον νέο της πρόεδρο.

    Η τράπεζα έχει ήδη αναδιοργανωθεί και αναμένεται να δώσει -ήδη δίνει- έμφαση στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα με εξαγωγικό προσανατολισμό αλλά και σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

    Μου λένε ότι ο πρόεδρος Μιχάλης, στον οποίο αναγνωρίζεται από φίλους και εχθρούς ότι έχει επιχειρηματική «μύτη», έχει δώσει κατευθύνσεις για να γίνει η τράπεζα ανταγωνιστική στην στήριξη του μεσαίου και μικρού επιχειρείν.

    Ο Άρης πάει νότια

    Προς τα νότια της Αττικής θα μετακομίσει ο Άρης Ξενόφος, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ για να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα…

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο Άρης θα αποκτήσει ρόλο σε μεγάλο (ιδιωτικό) όμιλο, ενώ έχει προτάσεις και από εταιρείες επενδύσεων κεφαλαίου.

    Στην κυβέρνηση έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εξεύρεσης νέου προέδρου. Πολλοί, όπως μαθαίνω, αυτοπροτείνονται, ωστόσο όπως έλεγε στην στήλη έγκυρη πηγή «ο πετεινός θα λαλήσει προς τα τέλη Ιανουαρίου»…

    Πληροφορούμαι ότι ρόλο και λόγο στην επιλογή του νέου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ έχει ο Θόδωρος (Σκυλακάκης) καθώς όπως στα έχει ενημερώσει η στήλη το Ταμείο θα αποκτήσει συμβουλευτικό ρόλο στα μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα κεφάλαια του Recovery Fund.

    Πολλές καραμπόλες… γιατί πολλοί θέλουν να γίνουν πρόεδροι!

    Intrakat: Οι φουρτούνες του Κούτρα

    Δεν λέει να πάρει τα πάνω της – ένεκα της πανδημίας – η Intrakat, η οποία υπέστη μείωση 40% στις πωλήσεις το εννεάμηνο Ιανουάριος -Σεπτέμβριος του 2020.

    Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός της στα 79,4 εκατ. ευρώ.

    Ο πρόεδρος Δημήτρης Κούτρας και η διοικητική ομάδα (Σουρέτης, Κόκκαλης Κ. και Θεοδωρίδης) θα έπρεπε να προβληματίζονται και μάλιστα έντονα.

    Ακάθεκτο το ΧΑ

    Παρά τις μικρές παλινωδίες το χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία με τις τράπεζες να ωθούν όσο μπορούν.

    Και επειδή η αγορά θέλει stories (επενδυτικά) για να πάρει τα πάνω της, αυτά υπάρχουν σε μια σειρά από τομείς αλλά και στις τράπεζες καθώς το 2021 – αν δεν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας – θα δούμε αναπτυξιακές κινήσεις…

    O Στουρνάρας τα είπε, η κυβέρνηση θα μιλήσει;

    Πολλά και ενδιαφέροντα έχει η έκθεση για την νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Το πιο ζουμερό είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης που έχει κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας για την σύσταση μιας εταιρείας Asset Management, κοινώς μιας bad bank.

    Ο διοικητής το χρέος του το έκανε, η κυβέρνηση όμως δεν έχει πει ακόμη κουβέντα…

    Γιατί;

    Ο αντιπρόεδρος 

    Λοιπόν πολλοί  γνώστες του χρηματιστηρίου αναρωτήθηκαν, ποιος είναι ο Μιχαήλ Γουρζής εκ των μεγάλων μετόχων της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 που την Παρασκευή μεταβίβασε ένα σεβαστό πακέτο μετοχών της εταιρείας, πιθανότατα σε κάποιο fund.

    Λοιπόν για να ξέρετε το κ. Γουρζής είναι αντιπρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,48% 16,88 και στενός συνεργάτης του αφεντικού της εισηγμένης, Γιώργου Περιστέρη, εδώ και πολλές δεκαετίες.

    Είναι 80 ετών (γεν 1940) αλλά όσοι τον ξέρουν λένε ότι είναι ιδιαίτερα δραστήριος και εργάζεται τουλάχιστον 14 ώρες την ημέρα.

    Εάν μάλιστα τον δείτε σε συνεντεύξεις του που έχουν αναρτηθεί στο youtube, θα καταλάβετε ότι είναι παλαιάς κοπής κατασκευαστής.

    Τα καλοκαίρια πηγαίνει μόνιμα στον τόπο καταγωγής του στην Λευκάδα που την λατρεύει και προ ολίγων μηνών δώρισε στο νοσοκομείο του νησιού, 10.000 μάσκες.

    Έχει δυο κόρες, η μια εκ των οποίων, η Αλεξάνδρα Γουρζή, είναι ιδιαίτερα πεπειραμένη νομικός, εξειδικευμένη στα ενεργειακά θέματα.