• Η δεκαετία του Περιστέρη και του Copelouzos Group, τα νέα πρόσωπα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ και οι εκβιασμοί και τα καλά νέα της Κλουκίνας

    the wise man
    Δημοσιεύτηκε:

    Η δεκαετία του Περιστέρη

    Ο επιχειρηματίας Γιώργος Περιστέρης μετά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,19% 16,58, την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να αισθάνεται πιο σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια “είναι δικά του”. 

    Τους μήνες που πέρασαν έχτισε ισχυρές συμμαχίες και σήμερα, φυσικά, ο όμιλος αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους της χώρας στην ενέργεια, τις κατασκευές και στις παραχωρήσεις. 

    Ηδη βρίσκονται στα σκαριά επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με ορίζοντα την προσεχή 5ετία στην πράσινη ενέργεια, τις υποδομές, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις παραχωρήσεις και άλλες business. 

    H ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως και η ΤΕΝΕΡΓΑ είναι εταιρίες που κρύβουν πολλαπλές υπεραξίες. 

    Μάλιστα χρηματιστηριακά ήδη η Τερνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,49% 18,33 έχει αρχίσει να ανεβάζει στροφές. 

    Στην ενέργεια που είναι και το ισχυρό χαρτί του ομίλου, στόχος είναι εντός της προσεχούς πενταετίας να έχει χτιστεί ένα τεράστιο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, ισχύος 4,5 GW από παλαιάς και νέας γενιάς επενδύσεις. 

    Στην καθαρή ενέργεια, οι δρομολογούμενες επενδύσεις μεταφράζονται σε 3 GW εγκατεστημένης ισχύος, ενώ την ίδια στιγμή η θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή «τρέχει» μια σειρά έργων ΑΠΕ νέας γενιάς, ισχύος 7 GW, έχοντας ήδη εξασφαλίσει άδειες για τα πρώτα 5 GW. 

    Στη συμβατική ενέργεια η κοινή επένδυση με τη Motor Oil για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 870 MW στην Κομοτηνή, είναι το πιο εμβληματικό έργο.

    Νέο ΔΣ στην ΤΕΡΝA

    Το νέο 15μελές διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τετραετή θητεία, εξέλεξε, μεταξύ άλλων, η γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης. 

    Στις θετικές εκπλήξεις δυο κυρίως πρόσωπα. 

    Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Λάμπρου, που χειρίζεται τα MME του ομίλου και θεωρείται άνθρωπος των ειδικών αποστολών για τον όμιλο και η έμπειρη Σοφία Στάικου, επί χρόνια πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς. 

    Στο ΔΣ συμμετέχουν επίσης ο τραπεζίτης Απόστολος Ταμβακάκης και ο στενός συνεργάτης της Μαριάννας Λάτση, Δημήτρης Αφεντούλης.

    Μην ξεχνάμε ότι η Μαριάννα Λάτση είναι μέτοχος με περίπου 8% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Τα νέα έργα του Copelouzos Group

    Εν αναμονή ανακοινώσεων νέων συμφωνιών και έργων βρίσκεται η αγορά από το Copelouzos Group. 

    Όπως σημείωσε ο Ιωάννης Καρύδας CEO του τμήματος ΑΠΕ του ομίλου στο συνέδριο Green Deal Greece 2021, έχουν σχεδιαστεί νέα έργα που θα ανακοινωθούν, ενώ σημείωσε πως ο κλάδος του πράσινου υδρογόνου θα συμβάλει καίρια στον πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. 

    Ο ίδιος επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης και ψηφιοποίησης των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ο όμιλος των κ. Δημήτρη και Χρήστου Κοπελούζου είναι σίγουρο ότι έχει μπροστά του μια “χρυσή” δεκαετία. 

    Ο Μανουσάκης, η Κρήτη και οι εκβιασμοί

    Θα ξεκινήσω την περιγραφή της κάτωθι ιστορίας από την καταγωγή του Μανούσου Μανουσάκη.

    Ο CEO του ΑΔΜΗΕ κατάγεται από την Κρήτη. 

    Όμως εδω και ένα 24ωρο τον βρίζουν άπαντες στην Κρήτη.  

    Ο λόγος; 

    Το υποβρύχιο καλώδιο Πελοποννήσου – Κρήτης, που μεταφέρει ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα σε ένα από τα πιο τουριστικά ελληνικά νησιά, δεν  λειτουργεί ακόμα. Και άρα δεν μπορεί να βοηθήσει στην ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης, σε μέρες, όπως η χθεσινή, όπου λόγω αύξησης της ζήτησης και βλάβης σε μια παμπάλαια τοπική μονάδα, ο ΔΕΔΔΗΕ αναγκάζεται, εν μέσω τουριστικής περιόδου, να κόβει από το πρωί εκ περιτροπής το ρεύμα σε περιοχές στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι, για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακ άουτ.

    Καθώς ο κίνδυνος ζημιάς στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό είναι προφανής, κινητοποιήθηκε το ΥΠΕΝ (και προσωπικά ο υπουργός Κώστας Σκρέκας), το οποίο και ζήτησε από την εταιρεία που υλοποίησε και εκμεταλλεύεται το καλώδιο, τον ΑΔΜΗΕ, να επιταχύνει τις ενέργειες για να το λειτουργήσει εκτάκτως και να διοχετευθεί ρεύμα στο νησί εντός του επόμενου 24ώρου.

    Το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν έχει ακόμη ηλεκτριστεί ένα έτοιμο εδώ και ένα μήνα έργο. 

    Πηγές αναφέρουν οτι “εκκρεμούν ρυθμιστικές και υπουργικές αποφάσεις, καθώς και άλλες διαδικασίες, απαραίτητες για την έναρξη λειτουργίας του project, το οποίο κατασκεύασε και θα διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ».

    Άλλες πηγές αναφέρουν οτι “ο ΑΔΜΗΕ όφειλε να έχει ήδη ηλεκτρίσει το έτοιμο καλώδιο, καθώς εισπράττει τέλη γι’ αυτό μέσω και των αυξήσεων που του ενέκρινε πρόσφατα η ΡΑΕ”.

    Δεν το έχει όμως κάνει. 

    Καθυστερεί, όπως λένε οι ίδιες πηγές, πιέζοντας να αποκτήσει τα πάγια του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη (το προβλέπει ούτως ή άλλως η συμφωνία), αλλά στη λογιστική τους αξία και όχι στην εμπορική, παρ’ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του τελευταίου.

    Ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμα και για εκβιασμούς….

    Το δυνατό εξάμηνο της Κλουκίνας Λάππας

    Η ομάδα της Κλουκίνας Λάππας φαίνεται ότι κινείται με εξαιρετική όρεξη για δουλειά και αυτό φαίνεται στα αποτελέματα του 6μήνου. 

    Ο όμιλος εμφανίζει στην λιανική αύξηση πωλήσεων 15% σε σχέση με πέρυσι αλλά και 7% σε σχέση με το καλό εξάμηνο του 2019. 

    Η συνεισφορά του ηλεκτρονικού καταστήματος βρίσκεται πίσω από την αύξηση των εσόδων καθώς πραγματοποιεί πλέον το 15% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων. 

    Αν τα αποτελέσματα της λιανικής θεωρούνται ικανοποιητικά η έκπληξη αναμένεται να έρθει από το υδροηλεκτρικό που έχει ο όμιλος στην Ήπειρο: 

    Ήδη έχει ξεπεράσει σε απόδοση ολόκληρη την περυσινή επίδοση λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν το α’ εξάμηνο. 

    Η τακτική γενική συνέλευση αναμένεται να συνεχιστεί στις 14 Ιουλίου με θέμα μεταξύ άλλων τη διανομή επιστροφής κεφαλαίου ύψους 2 λεπτών ανά μετοχή.

    Intertech: Κίνδυνος ρευστότητας

    Κίνδυνος ρευστότητας υπάρχει στην Intertech, τον οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί η διοίκηση της εισηγμένης. 

    Η εταιρεία αντλεί κεφάλαια μέσω τραπεζικού δανεισμού ή αύξησης μετοχικούς κεφαλαίου από τις κεφαλαιαγορές και επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

    Διαθέτει επίσης αλληλόχρεο λογαριασμό για την εκχώρηση απαιτήσεων από πελάτες με επιτόκιο από 3,5-5%. 

    Ωστόσο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αν διατηρηθεί η μειωμένη χρηματοδότηση να μην μπορεί να διατηρήσει τις πιστωτικές γραμμές και να επηρεαστούν σημαντικά τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης και να πάει πίσω το business plan της εταιρείας.

    Η Διονυσία Ξηροκώστα στον Σκλαβενίτη

    Επικεφαλής του  Corporate Affairs στα Ελληνικά Υπερμάρκετ Sklavenitis αναλαμβάνει η έμπειρη δικηγόρος Διονυσία Ξηροκώστα.

    Η επιλογή χαρακτηρίζεται απο την αγορά ως εξαιρετική.  H κ. Ξηροκώστα ήταν για πάνω απο 10 χρόνια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Οι νέες business του Νότη Μπερνίτσα

    Στην υπογραφή της σύμβασης προχώρησε η ΔΕΗ με την Pimco για το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ και συγκεκριμένα αυτής που είναι για χρέη άνω των 90 ημερών. Νομικός Σύμβουλος της PIMCO ήταν το γραφείο του Νότη Μπερνίτσα.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.