• Γιατί βγήκαν τα πιστόλια για τη DORY, ο ύποπτος ρόλος του Ξηρουχάκη, οι ισχυρές επιδόσεις του ΟΠΑΠ και ο γύρος του κόσμου σε 18 ημέρες για τη Δήμητρα Κούστα

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη, τον Αύγουστο του 2019  το mononews.gr έχει αποκαλύψει τα ονόματα κάποιων εφοπλιστών σχετικά με την υπόθεση της Βενεζουέλας.

    image

    Οι big guys, τα «μεγάλα πιστόλια» και η DORY

    Μάχη για δυο εξελίσσεται από ότι φαίνεται η κατάκτηση του περίφημου project DORY, δηλαδή το πακέτο ναυτιλιακών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκεται προς πώληση.

    Πρόκειται για ένα πακέτο δανείων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δάνεια παλαιών και νέων εφοπλιστών που κάποιοι από αυτούς είχαν μπλεξίματα με την υπόθεση «Πετρέλαιο της Βενεζουέλας».

    Ένα από αυτά τα δάνεια είναι του τέως εφοπλιστή Γιώργου Γιαλόζογλου.

    Ο ίδιος εφοπλιστής φαίνεται να έχει και μπλεξίματα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

    Λοιπόν,  οι δυο μεγάλοι μονομάχοι του DORY είναι το Davidson Kempner και η Fortress.

    Τεράστια μαγαζιά και τα δυο με πολλά δισεκατομμύρια στην φαρέτρα τους, που θέλουν οπωσδήποτε τα ναυτιλιακά δάνεια του συγκεκριμένου πακέτου.

    Η οικονομική διαφορά των δυο μονομάχων για το DORY, όπως πληροφορείται ο WISEMAN έχει να κάνει με την αποτίμηση κυρίως στο δάνειο του συγκεκριμένου εφοπλιστή. Δηλαδή του Γιώργου Γιαλόζογλου.

    Δηλαδή τι εγγυήσεις έχει δώσει, τα collaterals, η αξία των πλοίων κλπ.

    Μεγάλα δάνεια στο ίδιο πακέτο DORY  έχει και ο εφοπλιστής Κροντηράς.

    Τα δάνεια όμως είναι περισσότερο διαχειρίσιμα .

    Η αξιολόγηση της Πειραιώς είναι άκρως επαγγελματική και επί της ουσίας ο νικητής θα κριθεί στο νήμα.

    Άρα οι πληροφορίες της προηγουμένης εβδομάδας ότι η μάχη έχει κριθεί,  έχουν  ανατραπεί.

    Η μάχη δίδεται επί ίσοις όροις.

    H τελική απόφαση για το DORY εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί ως την προσεχή Κυριακή ή Δευτέρα.

    Στην συνέχεια οι νικητές θα μπορούν να διαλέξουν για τα Χριστούγεννα: Χιόνια και σκι στα Ευρωπαϊκά Resorts η τον καυτό ήλιο του Ντουμπάι.

    Magnifique!

     

    H Υπόθεση της Βενεζουέλας

    Για να σας φρεσκάρουμε την μνήμη, τον Αύγουστο του 2019  το mononews.gr έχει αποκαλύψει τα ονόματα κάποιων εφοπλιστών σχετικά με την υπόθεση της Βενεζουέλας.

    Δηλαδή την εξαγωγή πετρελαίου από την Βενεζουέλα σε άλλες χώρες παρόλο που υπήρχε εμπάργκο από τις ΗΠΑ.

    «Αυτό το πάρτι κράτησε πολύ καιρό», είχε αναφέρει τότε χαρακτηριστικά στέλεχος της ελληνικής ναυτιλίας, του οποίου η εταιρεία δεν συμμετείχε στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.

    Εκείνη την εποχή οι Έλληνες αλλά και ξένοι εφοπλιστές φοβήθηκαν πως οι ΗΠΑ μπορεί να έβαζαν πολλά πλοία στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» τους, εξέλιξη που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αρκετές ναυτιλιακές του κλάδου.

    Ωστόσο, όπως φάνηκε στη συνέχεια, η «μαύρη λίστα» των Αμερικανών αποδείχθηκε τελικά μία προειδοποίηση που δεν είχε συνέχεια.

    Η Ουάσιγκτον απέφυγε την κλιμάκωση, στοχοποιώντας μεμονωμένα πλοία και όχι τους ιδιοκτήτες τους.

    Τα ονόματα των εφοπλιστών –Γιώργος Προκοπίου, Ντίνος Μαρτίνος, Νίκος Μουνδρέας και Παύλος Κορώνης– τα δημοσίευσαν τα διεθνή ΜΜΕ και όχι οι αμερικανικές αρχές.

    Ειδοποιός διαφορά, η οποία θυμίζει κινήσεις σε διπλωματική σκακιέρα με αποδέκτες όλους τους παίκτες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

    Όμως τον Αύγουστο του 2019 οι αμερικανικές αρχές εμπόδισαν τέσσερα τάνκερ, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Γιαλόζογλου, να παραδώσουν στη Βενεζουέλα πετρέλαιο που είχαν φορτώσει στο Ιράν.

    Ως απάντηση, λίγες μέρες αργότερα, ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν για λίγο σε άλλο πλοίο του Γιαλόζογλου, στον Κόλπο του Ομάν. Κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι η Τεχεράνη θα προχωρούσε σε αντίποινα σε βάρος των πλοιοκτητών που υπέκυπταν στις αμερικανικές παρεμβάσεις.

    Το τι συνέβη εν τέλει με το χωρητικότητας 8.100 dwt πλοίο Wila (κατασκευής 1997), στο οποίο επιβιβάστηκαν οι Ιρανοί, δεν έγινε γνωστό, αλλά το τάνκερ πουλήθηκε τελικά για scrap.

    Τώρα ο WISE MAN μαθαίνει ότι για κάποιον λόγο οι ελληνικές φορολογικές αρχές ασχολούνται με τον συγκεκριμένο εφοπλιστή.

     

    H Ελλάκτωρ και η υπόθεση Άγραφα

    Το φιάσκο για την διοίκηση της Ελλάκτωρ με την απόρριψη των σχεδίων για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα είναι το χειρότερο έως τώρα.

    Είχε βέβαια χάσει προηγουμένως τους περισσότερους διαγωνισμούς μεγάλων έργων, αλλά τώρα υποχρεώνεται να απομακρυνθεί κι από έργα που είχε αναλάβει.

    Το σχέδιο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων 86 MW  στα Άγραφα, απορρίφθηκε με απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας.

    Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου απέρριψε το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του αιολικού σταθμού των 40 MW στις θέσεις «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα», στους δήμους Άγραφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα, της «ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε», εταιρεία ειδικού σκοπού της Ελλάκτωρ.

    Επίσης, απέρριψε και αντίστοιχο αίτημα για το αιολικό πάρκο των 46 MW στις θέσεις «ΓΡΑΜΜΕΝΗ – ΤΟΥΡΛΑ –ΚΑΡΝΟΠΙ» στους ίδιους δήμους της εταιρείας «ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.», επίσης θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ απέδιδε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων στα Άγραφα στις διοικητικές καθυστερήσεις και στην πανδημία και γι’ αυτό είχε μεταθέσει την ολοκλήρωσή τους για το 2022.

    Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορά, τον περασμένο Ιούλιο, στο ενημερωτικό για την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων, πιθανόν να προκαλούσε ενδείξεις απομείωσης των αδειών χρήσης, οι οποίες περιλαμβάνονται στα άυλα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου.

     

    Ο μεγάλος παίκτης που άλλαξε τις ισορροπίες στην Attica Bank

    Ας μην γελιόμαστε, αυτή πρέπει να είναι η είδηση της μέρας.

    Ως μοναχός του Αγίου Όρους, έχω ιερή υποχρέωση να σας αποκαλύψω, όλα όσα συνέβησαν χθες στην βραδινή προσευχή της Attica Bank.

    Η είδηση είναι ότι υπάρχει όχι ένας αλλά δύο σοβαροί θεσμικοί επενδυτές που θέλουν να βάλουν πολλά λεφτά στην Attica Bank, να μείνουν μαζί της μέχρι την πλήρη εξυγίανση και αναγέννηση της.

    Στην ερώτηση «μα ποιος εγγυάται την αξιοπιστία των αριθμών, των μεγεθών και των ανοιγμάτων που θα προκύψουν στον μέλλον;» το Ellington Group που συνεργάζεται με το ΤΜΕΔΕ, έφερε στο τραπέζι την αποστομωτική απάντηση:

    – «Θα έρθει o πιο εξειδικευμένος στα τραπεζικά ζητήματα παγκοσμίως ελεγκτής, η Boston Consulting Group

    – «Σιγά το πράγμα, θα έρθει, θα μας κάνει μια έκθεση και θα φύγει…Πως θα μας βοηθήσει αυτό;» ξαναρώτησαν οι ελεγκτές.

    – «Η Boston Consulting Group, θα μείνει στην Attica Bank όχι ένα αλλά δύο ολόκληρα χρόνια» απάντησε το Ellington Group.

    Θα μείνει, θα ελέγχει και θα εποπτεύει ολόκληρη τη διαδικασία για τους επόμενους 24 μήνες.

     

    Οι επόμενες κινήσεις

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι, αφού ανακοινωθεί η απόφαση του ΤΧΣ, θα υπογραφεί η συμφωνία Shareholders Agreement, για το πρώτο μεγάλο ποσό συμμετοχής του ιδιώτη επενδυτή.

    Κατόπιν θα μπουν στην «Ηρακλή ΙΙ» τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank και θα προσδιοριστούν οι ζημιές από την τιτλοποίηση.

    Αμέσως μετά η Αttica θα προχωρήσει, μέσα στο καλοκαίρι, στην δεύτερη μεγαλύτερη Αύξηση Κεφαλαίου.

    Η διαδικασία όμως δεν θα τελειώσει εδώ.

    Θα ακολουθήσει και μια 3η κεφαλαιακή ενίσχυση με warrants ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον της νέας Attica Bank χωρίς καμία αμφισβήτηση.

    Το γεγονός ότι υπάρχει ένας -τουλάχιστον- επενδυτής πρόθυμος να βάλει μέχρι και … 450 εκατομμύρια ευρώ(!)  για να αποκτήσει, να εξυγιάνει και να αξιοποιήσει την Τράπεζα Αττικής είναι -πέραν πάσης αμφιβολίας- το μεγάλο γεγονός του μήνα…

     

    Ο ύποπτος ρόλος του Ηλία Ξηρουχάκη

    Ολόκληρη η διαδικασία εξυγίανσης της Attica Bank, αποκάλυψε το εξαιρετικά αναποτελεσματικό, βαρύ, βραδυκίνητο, δύσθυμο και αντιπαραγωγικό διοικητικό σχήμα με το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Ένας εσμός συμβούλων, διοικητών, διευθυντών, παραγόντων και γραφειοκρατών που μέρες τώρα, πετούσε το ένα χαρτί από το ένα γραφείο στο άλλο, χωρίς να τολμά να λάβει απόφαση, παρά την πίεση του χρόνου και των συνθηκών.

    Ανάμεσα σε όλους αυτούς, ο CEO, Ηλίας Ξηρουχάκης.

    Είναι πολύ πιθανό, ορισμένοι από αυτούς τους «παράγοντες του ΤΧΣ» να καθυστερούσαν επίτηδες τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο για να διαπραγματευτούν την επόμενη μέρα (τους).

    Είναι σίγουρο ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Πρόσωπα και καταστάσεις.

    Μπορεί να προσελήφθη προ μηνών αλλά αποδεικνύεται,  ότι ο άνθρωπος δεν κάνει για την δουλειά.

    Ίντριγκες, καθυστερήσεις και ύποπτες διαρροές είναι στην καθημερινότητα του.

    Και φυσικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν ενημερωθεί αρμοδίως…

    Ευτυχώς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι η πρώτη φορά που ακούν για αλαζονικές συμπεριφορές.

     

    Οι μεγάλες στιγμές του ΟΠΑΠ

    Η τριπλέτα που κερδίζει πάντα στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -1,81% 16,28 είναι ο Kamil Ziegler Εκτελεστικός Πρόεδρος, ο CEO Jan Karras και ο αναπληρωτής CEO Οδυσσέας Χριστοφόρου (που είναι και Παναθηναϊκός).

    Aπό την χθεσινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου στους αναλυτές νομίζω ότι αξίζει να κρατήσουμε δύο στοιχεία:

    Πρώτον, επανεπιβεβαιώθηκε ότι ο ΟΠΑΠ θα διανέμει μέρισμα τουλάχιστον 1 ευρώ/μετοχή για τα επόμενα 10 χρόνια.

    Δεύτερον, από το 2022 ολόκληρη η πλατφόρμα των λοταριών του ΟΠΑΠ (ΚΙΝΟ, Joker κλπ) ανεβαίνει στο Διαδίκτυο.

    Η αξιοποίηση του διαδικτύου, μαζί με τα ιδιαίτερα κίνητρα προς τους πράκτορες, θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την αύξηση του τζίρου.

    Το πιο σημαντικό ίσως συμπέρασμα από τη χθεσινή εμφάνιση της διοίκηση του ΟΠΑΠ ήταν η σιγουριά που ενέπνευσαν οι τρεις, για το μέλλον του Οργανισμού αλλά και -παράλληλα – για την συνολική πορεία της οικονομίας μας.

    Ο ΟΠΑΠ είναι μια κλασική GDP related εταιρεία του Χρηματιστηρίου μας…

     

    Ο Όμιλος που προσεύχεται στο όνομα της CENERGY

    Νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή της μετοχής της CENERGY CENER -0,66% 7,52 στα 3 ευρώ, με επόμενο στόχο τα 3,2 ευρώ και κατόπιν sky is the limit.

    Ανεκτέλεστο υπόλοιπο 800 εκατ. ευρώ.

    Μόνο τα πάρκα που θα κατασκευαστούν για την υπεράκτια αιολική ενέργεια θα εκτοξεύσουν την ζήτηση καλωδίων καθιστώντας την Cenergy αδιαμφισβήτητο leader στην παγκόσμια αγορά.

    Αν ολοκληρωθεί και η συνεργασία με την δανέζικη Orsted για την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στις ΗΠΑ, οι αριθμοδείκτες της εταιρείας θα εκτοξευτούν.

    Μια σοβαρή ελληνική εταιρία επεκτείνεται σε μεγάλες δουλειές στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού όπου τα έργα κατασκευής δικτύου και υποδομών είναι και θα είναι (μετά το πακέτο Jo Biden) πολύ μεγάλα.

     

    Ο γύρος του κόσμου σε 18 μέρες για την Δήμητρα Κούστα…

    Μέρες που είναι, όλος ο καλός ο κόσμος, σχεδιάζει τις Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις του. Άλλοι θα πάνε στην Κοζάνη κι άλλοι στην Λωζάνη.

    Εγώ ως άνθρωπος του Θεού, θα μείνω στο μοναστήρι με νηστεία και προσευχή.

    Αντιθέτως η κυρία Δήμητρα -σύζυγος Γιάννη Κούστα, έχει σχεδιάσει ένα μικρό γύρο του κόσμου γι’ αυτά τα Χριστούγεννα.

    Μαζί με τα δύο της παιδιά (6μηνών και 2 ετών) θα υποστεί την ταλαιπωρία του οικογενειακού learjet και θα πετάξει μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο διαμερισματάκι που έχουν στο Plaza της Νέας Υόρκης, με θέα το χιονισμένο Central Park.

    Δεν θα μείνουν όμως πολύ.

    Υπάρχει αδήριτη οικογενειακή υποχρέωση, στις Γαλλικές Άλπεις, στην μικρή και ταπεινή, μακρινή Courchevel 1850, για να μπορέσουν τα παιδιά να νιώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων σε χιονισμένο τοπίο.

    Μετά από αυτόν τον εξαντλητικό ταξιδιωτικό μαραθώνιο, η κυρία Δήμητρα Κούστα και η οικογένεια θα χρειαστούν απαραιτήτως …βιταμίνη D.

    Γι’ αυτό θα μεταβούν αεροπορικώς μέχρι το Saint Barth, στην Καραϊβική.

    Στο Γαλλικό νησί του Αγίου Βαρθολομαίου θα μπορεί να χαριεντίζεται με τα παιδιά της κάτω από τον καυτό ήλιο και τα γαλαζοπράσινα νερά, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

    Μικρή αλλά μάλλον σημαντική λεπτομέρεια:

    Σ’ αυτό το μακρύ κι επίπονο ταξίδι, την κυρία Δήμητρα Κούστα, εκτός από τα 2 της παιδιά, θα την συνοδεύουν 3 νταντάδες (κυλιόμενο ωράριο), 2 Φιλιππινέζες (αυξημένες ανάγκες) και φυσικά ο …μάγειρας της οικογένειας (τα παιδιά δεν μπορούν να τρώνε ό,τι κι ό,τι..)

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.