• Η μυστική συνεδρίαση του ΤΧΣ, γιατί ο Βουρλιώτης καλεί Μπίτζιο και Λαβράνο, το ράλι της Fourlis λόγω Λάτση, τα 35 εκατ. των εφοπλιστών και η Αγγελικούση, και 3 hot quiz

    Ποιο σχετικά νέο ζευγάρι εντυπωσίασε με την παρουσία του την προηγουμένη Πέμπτη σε κάλεσμα που έγινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ;

    image

    ΤΧΣ: Ο κύβος ερρίφθη

    Τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν ξεκουράζονται ούτε τις Κυριακές.

    Ο επικεφαλής του Ταμείου, Ηλίας Ξηρουχάκης, προκειμένου να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι αποκρατικοποιήσεις, αποφάσισε να συνεδριάσει το Ταμείο, αργά χθες το απόγευμα με απόλυτη μυστικότητα προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα του ΔΣ της Eurobank, για επαναγορά του 1,4% των μετοχών της τράπεζας.

    Σε λίγες ώρες (τη Δευτέρα πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου) θα ξέρουμε, την απόφαση του Ταμείου και την τιμή που θα αγοράσει η τράπεζα τις μετοχές.

    Κάποιοι πιθανολογούν ότι η τιμή θα κυμανθεί μεταξύ 1,65 και 1,70 ευρώ.

    Πάντως την Παρασκευή η Eurobank έκλεισε στα 1,52 ευρώ με κέρδη 4,47%.

    Αlea jacta est δηλαδή, ο κύβος ερρίφθη.

     

    Η Foulis, η Trade Estate και η Μαριάννα Λάτση

    Φίλοι αναγνώστες, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εσάς διαπιστώσατε το άλμα που έκανε την Παρασκευή η τιμή της μετοχής της Fourlis.

    Η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 7,66% στα 4,50 ευρώ.

    Πλέον η αποτίμησής της εισηγμένης ανέρχεται στα 234,6 εκατ. Ευρώ.

    Στη στήλη της Παρασκευής, ο Wiseman σας είχε επισημάνει τη μεγάλη ανισορροπία που εντόπισε στη συγκεκριμένη μετοχή.

    Για την ακρίβεια γράψαμε ότι «Η επένδυση της Μαριάννας Λάτση, την Πέμπτη, στη θυγατρική ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Φουρλή, την Trade Estates, αλλάζει τα δεδομένα για την εισηγμένη Fourlis.

    Η κυρία Λάτση πληρώνει 8 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 4,2% της Trade Estates, εταιρεία που δεν έχει μπει ακόμα στο Χρηματιστήριο.

    Αυτό σημαίνει με απλά μαθηματικά ότι η αποτίμηση της εταιρείας ακινήτων του Φουρλή κοστολογείται για το 100% κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.

    Όμως, η αποτίμηση της εισηγμένης FOURLIS, με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης, διαμορφώνεται στα 218 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή, η θυγατρική του αποτιμάται σχεδόν όσο η εισηγμένη στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Οπότε κάποιος μάλλον κάνει λάθος…

    Ή η κ. Λάτση (εάν αγόρασε πανάκριβα) ή η αγορά που κρατάει τη μετοχή  στα 4,18 ευρώ και στα 218 εκατ. ευρώ αποτίμηση. Να κάνουν και οι δυο λάθος αποκλείεται».

    Την Παρασκευή, λοιπόν, λίγες ώρες μετά την επισήμανση του WISEMAN, η μετοχή σημείωσε εκρηκτικά κέρδη 7,66%.

    Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η «δίκαιη» τιμή της μετοχής είναι μεταξύ 5 και 5,50 ευρώ.

     

    Buyback: Ποιοι αγοράζουν και ποιοι όχι

    Την Παρασκευή, οι διοικήσεις πολλών εισηγμένων έδωσαν εντολές να προχωρήσουν σε αγορές ιδίων μετοχών, καθώς οι τιμές ήταν σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα μετά και τη βουτιά των τελευταίων 2-3 εβδομάδων.

    Έτσι, όπως διαπιστώσαμε, έγιναν αγορές ιδίων μετοχών από τις Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,85% 7,70 Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ κ.λ.π.

    Ειδικά, στη Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 αναμένεται να συγκλιθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 11 Οκτωβρίου προκειμένου να αποφασιστεί η επέκταση και η αύξηση του ορίου του Buy Back της εταιρείας στα 31 ευρώ, από 23 ευρώ σήμερα.

    Εντυπωσιακό είναι πάντως το γεγονός ότι η εταιρεία που δεν έχει ακόμα ενεργοποιήσει το buy back είναι η AEGEAN.

    Η εταιρεία έχει λάβει απόφαση επαναγοράς ιδίων μετοχών έως τα 20 ευρώ, ήδη από τα τέλη Ιουλίου.

    Έως τώρα πάντως δεν έχει αγοράσει ούτε μια μετοχή!!!

     

    ΕΕΕ: Τα 35 εκατ. ευρώ και η Μαρία Αγγελικούση

    Την «εθνική ανάγκη» προτάσσουν οι Έλληνες εφοπλιστές και ένας μετά τον άλλο καταθέτουν στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τις οικονομικές τους προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο θεσσαλικός κάμπος.

    Παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς Έλληνες εφοπλιστές για τη διαδικασία που επιλέχθηκε για να συγκεντρωθούν τα χρήματα, υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες ότι ήδη έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

    Διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι εντός της επόμενης εβδομάδας, όχι μόνο θα καταβληθούν από τους υπόλοιπους εφοπλιστές στον ειδικό λογαριασμό, που δημιούργησε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών υπό την πρόεδρο Μελίνα Τραυλού, τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που είναι ο στόχος που καθορίστηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά το ποσό αυτό θα ξεπεραστεί.

    Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη εφοπλίστρια στον κόσμο η Μαρία Αγγελικούση, με περίπου 150 πλοία, ενώ της αναλογούσε να προσφέρει περίπου 2.250.000 ευρώ, έδωσε περίπου 1 εκατ. Ευρώ.

     

    Βασίλης Πατέρας: Το βραβείο

    Την Πέμπτη το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βράβευσε τον ιδρυτή της AXION HELLAS Βασίλη Πατέρα.

    Στην εκδήλωση που έγινε στην Προεδρία της Δημοκρατίας παρευρέθησαν η Ιωάννα Μαρτίνου, η οποία είναι μέλος του Δ.Σ. της AXION HELLAS, ο θείος της εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος και οι Νίκος Πατέρας και Γιώργος Πατέρας που είναι συγγενείς του βραβευθέντος.

    Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του εφοπλιστή Ντίνου Μαρτίνου, δηλαδή του πατέρα της κ. Ιωάννας Μαρτίνου (προφανώς είχε τους λόγους του)!!!

    Πάντως στους εφοπλιστικούς κύκλους λέγεται επισταμένως ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας ίσως θα έπρεπε να σκεφθεί να βραβεύσει και την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού, που εθεωρείτο έως και πέρυσι «η ψυχή» της AXION HELLAS.

    (από αριστερά προς τα δεξιά) Θανάσης Μαρτίνος, Νίκος Πατέρας, Ιωάννα Μαρτίνου, Βασίλης Πατέρας και Γιώργος Πατέρας

     

    QUIZ 1

    Ποιο σχετικά νέο ζευγάρι εντυπωσίασε με την παρουσία του την προηγουμένη Πέμπτη σε κάλεσμα που έγινε στην πρεσβεία των ΗΠΑ;

    Για να σας βοηθήσω το ζεύγος έχει θεαθεί και στο TATOI CLUB, καθώς αυτός είναι μέλος (γυμνάζεται σχεδόν κάθε πρωί).

    Αυτή, λοιπόν, είναι διάσημη Ελληνίδα εφοπλίστρια, με έντονη δράση στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Αυτός είναι επικεφαλής εταιρείας που παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στη ναυτιλιακή βιομηχανία εστιάζοντας στην προώθηση του ναυπηγικού εξοπλισμού, στις επισκευές πλοίων, στις υπηρεσίες ασφαλείας, στο trading ναυτιλιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων πλοίων, στο engineering και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες.

    Επίσης είναι δραστήριο μέλος στο Propeller Club.

    Η απάντηση θα σας δοθεί αύριο. (Διαβάστε στο τέλος της στήλης επιπλέον 2 quiz).

     

    Μπίτζιος – Λαβράνος: Ποιους λογαριασμούς ερευνά ο Βουρλιώτης

    Προ ημερών, σας είχαμε αναφέρει πως η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος ξεκίνησε έρευνα στη μη συστημική τράπεζα, διότι δεν είχε ενημερώσει, όπως όφειλε την Ανεξάρτητη Αρχή και την Τράπεζα της Ελλάδος για συναλλαγές μεγάλου ύψους που έκαναν το διάστημα 2020-2022 οι εμπλεκόμενες στην υπόθεση των παράνομων υποκλοπών εταιρείες Intellexa και Krikel.

    Τις έρευνες της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, της οποίας ηγείται ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, πυροδότησε αίτημα κορυφαίου πολιτικού προσώπου.

    Το εν λόγω πολιτικό πρόσωπο επικαλέστηκε στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και τα οποία δείχνουν ροές εκατομμυρίων ευρώ από και προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν οι Intellexa και Krikel σε τρεις τελικά συγκεκριμένα τράπεζες.

    Στη μη συστημική, όπως προανέφερα, αλλά και σε δύο ακόμη συστημικές τράπεζες που αποκαλύπτουμε σήμερα. 

    Η Αρχή για το Ξέπλυμα επιδίωξε να μάθει γιατί οι διευθύνσεις κανονιστικής συμμόρφωσης των τριών τράπεζων δεν δήλωσαν ως ύποπτες αυτές τις συναλλαγές υποβάλλοντας Suspicious Activity Report (SAR).

    Eιδικότερα, όσον αφορά στη μία από εκ των δύο συστημικών, και πιο συγκεκριμένα στην μικρότερη σε μέγεθος, όπου έχουν καταγραφεί σημαντικές ροές, η διεύθυνση κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας, δεν ειδοποίησε την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος για μεγάλου ύψους συναλλαγές που είχε στο πρώτο πεντάμηνο του 2021 η Intellexa με την Chadera Enterprises Limited, εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους που ανήκει στον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν, τον βασικό μέτοχο της Intellexa και συνεργάτη του Φέλιξ Μπίτζιου

    Ομοίως, από τον έλεγχο εντοπίστηκαν «περίεργες» τραπεζικές συναλλαγές της εταιρείας Krikel, συμφερόντων Γιάννη Λαβράνου που έγιναν και αυτές μέσω της συγκεκριμένης συστημικής τράπεζας. 

    Ειδικότερα, στις 15 Ιανουαρίου 2020, 2 Απριλίου 2020, 8 Ιουνίου 2021 και 5 Οκτωβρίου 2021, πέρασαν από τον λογαριασμό της Krikel στην εν λόγω Τράπεζα τεράστια ποσά που δεν δικαιολογούνταν από το προφίλ της εταιρείας.

    Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει έλεγχος και διατυπώσεις. 

    Όπως αντιλαμβάνεστε, το ερώτημα είναι πλέον τι κυρώσεις θα επιβληθούν, για αυτές τις παραλείψεις, από τις εποπτικές Αρχές.

    Ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα είναι το εάν θα αφεθούν τα στελέχη της Αρχής για το Ξέπλυμα να ολοκληρώσουν την έρευνα τους για τις Intellexa και Krikel.

    Πώς Εθνική και Eurobank ξεπέρασαν το Ελληνικό Δημόσιο

    Είναι σπάνιο κάποιες επιχειρήσεις να διαθέτουν υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από το Δημόσιο της χώρας στην οποία έχουν την έδρα του.

    Συνήθως το Δημόσιο κατά τεκμήριο θεωρείται από τους οίκους αξιολόγησης ο πλέον φερέγγυος δανειστής και μετά έπονται οι επιχειρήσεις.

    Βέβαια, είπαμε, στην Ελλάδα, όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, μπορούν να συμβούν τα πιο παράξενα.

    Έτσι σε περίπτωση που δεν το έχετε αντιληφθεί δύο τράπεζες και πιο συγκεκριμένα η Εθνική και η Eurobank διαθέτουν ήδη από τη Moody’s την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, Baa3 ενώ η το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται ακόμη μία βαθμίδα χαμηλότερα από αυτή στο Ba1.

    Βέβαια για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος… η επενδυτική βαθμίδα αφορά μόνο στην αξιολόγηση για την «ασφάλεια των καταθέσεων» των δύο τραπεζών και όχι τη συνολική τους αξιολόγηση. 

    Βέβαια ακόμη και στην «γενική αξιολόγηση» Εθνική και Eurobank βρίσκονται στην ίδια βαθμίδα με το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή την Βα2, ενώ η Alpha Bank και η Πειραιώς είναι μία βαθμίδα χαμηλότερα στο Βa3.

    H διαφορά αυτή, σύμφωνα με τη Moody’s, οφείλεται στο ισχυρότερο κεφαλαιακό προφίλ, καθώς και στα υψηλότερα επίπεδα κάλυψης προβλέψεων που διαθέτουν οι δύο Τράπεζες.

    Βέβαια το γεγονός ότι ο διεθνής οίκος ξεχωρίσει τις δύο αυτές τράπεζες στον ευαίσθητο αυτό τομέα, δεν είναι και αμελητέα υπόθεση, καθώς κριτήριο για την συγκεκριμένη αξιολόγηση αποτελεί η «ασφάλεια» που έχουν οι καταθέτες σε περίπτωση που χρεωκοπήσει η χώρα.

    Όμως και οι τέσσερις τράπεζες εμφάνισαν ισχυρά επαναλαμβανόμενα κέρδη προ προβλέψεων (PPI) στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Η Moody’s αναμένει ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν την πορεία βελτίωσης της φερεγγυότητάς τους τους επόμενους δώδεκα έως δεκαοκτώ μήνες, οδηγώντας τις θετικές προοπτικές αξιολόγησης.

     

    H διοίκηση της Eurobank στην Κρήτη

    Σύσσωμη η διοίκηση της Eurobank και υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, υπό τον CEO Φωκίωνα Καραβία θα πραγματοποιήσουν από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας περιοδεία στην Κρήτη.

    Η Eurobank είναι η Τράπεζα του Τουρισμού και η Κρήτη η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και όπως κάθε χρόνο, η διοίκηση και τα στελέχη της τράπεζας θα περιοδεύσουν σε όλο το νησί αρχής γενομένης από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Αγιο Νικόλαο και θα καταλήξουν στο Ηράκλειο. Θα επισκεφθούν τα καταστήματα του δικτύου και θα έχουν επαφές με επιχειρηματίες του νησιού.

    Μάλιστα θα πραγματοποιηθούν και δύο εκδηλώσεις για τους επιχειρηματίες τουρισμού, στις οποίες θα μιλήσει ο κ. Καραβίας, ενώ στην εκδήλωση του Ρεθύμνου θα παραστεί η πρόεδρος της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, και στην εκδήλωση του Ηρακλείου ομιλητής θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ -και CEO του Ελευθέριος Βενιζέλος – Γιάννης Παράσχης.

    Από το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσουν οι εργασίες του board της τράπεζας –σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου– με φυσική παρουσία των μελών του ΔΣ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

     

    «Ξεκλείδωσαν» οι συνομιλίες HHG και Lamda για το Πανεπιστήμιο στο Ελληνικό 

    Όσοι μας διαβάζετε καθημερινά, είστε από τους πρώτους που έμαθαν όλες τις λεπτομέρειες, που αφορούν στη συνεργασία της CVC Capital Partners (Όμιλος HHG) και του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, προκειμένου να λειτουργήσει η πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Ελληνικό.

    Πρόκειται για μια επένδυση 25 εκατ. ευρώ – το ποσό αφορά στην αγορά του ακινήτου της πρώην Olympic Catering, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με το Ελληνικό, στην ανακαίνιση και στον σύγχρονο εξοπλισμό του.

    Οι εγκαταστάσεις έχουν δομημένη επιφάνεια 10.000 τ.μ.

    Όπως σας είχαμε ενημερώσει, είχαν ξεκινήσει συζητήσεις και με τη Lamda Development για την εξασφάλιση χώρων εντός της έκτασης, που διαχειρίζεται η τελευταία στο Ελληνικό, προκειμένου σε επόμενη φάση να ανοίξουν κι άλλα Τμήματα Σχολών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στην Αθήνα, αλλά δεν προχώρησαν.

    Πλέον, μετά την αναφορά του Wiseman στο θέμα και το αναλυτικό δημοσίευμα του Mononews , «ξεκλείδωσαν» οι συνομιλίες μεταξύ του Ομίλου HHG και της Lamda Development.

    Οι πληροφορίες μας λένε ότι ξεκίνησε εκ νέου η συζήτηση και οι κουβέντες γίνονται σε καλό κλίμα.

    Οι, δε, πηγές εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία.

     

    Zεστό χρήμα για την Alstom

    Μπορεί ένα μεγάλο μέρος του σιδηρόδρομου να έχει καταστραφεί λόγω της κακοκαιρίας Daniel, αλλά εκεί στην ΕΡΓΟΣΕ κόβουν επιταγές για την αμαρτωλή σύμβαση 717.

    Για να γίνω πιο σαφής ο οργανισμός έδωσε το πράσινο για την εκταμίευση 3,8 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της συμπληρωματικής σύμβασης για τη σύμβαση 717/2014 προς τις εταιρείες ALSTOM – TOMH. Πρόκειται για τη συμπληρωματική σύμβαση που υπεγράφη το 2021.

    Όλοι πλέον γνωρίζουμε το πόσο προβληματική ήταν η 717, καθώς αυτή θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016, αλλά έχουμε φτάσει αισίως στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και ακόμα παραδίδεται.

    Να σας θυμίσω, επίσης, ότι το αρχικό της κόστος είχε εκτιμηθεί στα 51 εκατ. ευρώ, ενώ με τη νέα συμπληρωματική σύμβαση ο προϋπολογισμός της εκτινάχθηκε στα 67,5 εκατ. ευρώ.

     

    Ποιους θαυμάζει ο Βακάκης

    Δύο κολοσσούς του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και τον μεγαλύτερο όμιλο fast fashion στον κόσμο θαυμάζει ο Απόστολος Βακάκης.

    Πρόκειται για τη Lidl, την Aldi και την Inditex (Zara).

    Το αποκάλυψε ο ίδιος κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου της Jumbo.

    Όπως είπε «Ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη συνεχώς αυξάνεται, οι ανταγωνιστές μας δεν είναι απαραίτητα καλύτεροι, αλλά πιο απελπισμένοι. Ακούμε ιστορίες για ανταγωνιστές που υπερέβησαν το budget του 2024. Αν θαυμάζω κάποια εταιρεία, αυτή είναι η Ιnditex, η Lidl και η Aldi.

    Αυτές είναι εταιρείες που αποδεικνύουν ότι διαθέτουν καθαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

    Όσο για τον αν φοβάται την Pepco, την πολωνική Zara, όπως κάποιοι τη χαρακτηρίζουν η απάντηση ήταν «όχι».

    Η αλυσίδα που έχει επεκταθεί με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μπορεί να μην αντιμετωπίζεται ως ανταγωνιστική της Jumbo από τον κ. Βακάκη, ο οποίος μάλιστα τη χαρακτήρισε μερικώς πετυχημένη, ωστόσο, όπως παραδέχτηκε τους κράτησε σε επαγρύπνηση σε κάποιες περιοχές.

     

    O Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) άλλαξε γνώμη για τον Eurasia και θα ντυθεί… Νάσος Κτωρίδης!

    Όπως έλεγε παλαιότερα ένας σοφός και τίμιος πολιτικός (ο μακαρίτης πλέον Σάκης Πεπονής) «Σε αυτή τη ζωή αγαπητέ μου, πολιτικό κόμμα μπορείς να αλλάξεις, ποδοσφαιρική ομάδα ποτέ!».

    Επειδή, λοιπόν, οι μπίζνες δεν είναι οπαδική ποδοσφαιρική προτίμηση, αλλά κάτι σαν… πολιτικό κόμμα (ρωτήστε και τον Στέφανο Κασσελάκη), ο στενός φίλος και πελάτης της στήλης Μάνος Μανουσάκης, «αφεντικό» του ΑΔΜΗΕ, άλλαξε πλήρως γνώμη, έκανε στροφή 180 μοιρών και πλέον, όχι απλώς υποστηρίζει τον αγωγό Eurasia, όχι μόνο θέτει τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στη διάθεση του αγωγού αλλά, όπως μαθαίνει ο Wiseman, ο ίδιος ο πολύπλαγκτος (Σ.Σ.: ομηρικός χαρακτηρισμός από την Οδύσσεια, για να καταδείξουμε τις διαδρομές του εφτάψυχου μάνατζερ) Μάνος, θα τεθεί επικεφαλής του Eurasia που είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ, σημερινού κόστους άνω των 2 δισ.

    Ο άνθρωπός μας είναι key study για δύο λόγους: Πρώτον επειδή καταφέρνει να επιβιώνει όλων των καταστάσεων!

    Δεύτερον και κυριότερο επειδή είναι ένας «πολιτικός και επιχειρηματικός… μετεωρολόγος»: Καταλαβαίνει εγκαίρως προς τα πού φυσάει ο άνεμος και στρέφεται ταχύτατα προς τα εκεί!

    Έτσι λοιπόν με τον Εurasia:

    Στην αρχή ο ΑΔΜΗΕ ήταν σφόδρα εναντίον. Μάλιστα, ορισμένοι μέσα από τον ΑΔΜΗΕ (ορισμένοι λέω, δεν τολμώ καν να σκεφτώ τον ίδιο τον κ. Μάνο, γι’ αυτό και δεν το γράφω) έκαναν ανώνυμες διαρροές με σκληρά ερωτήματα για τον αγωγό Eurasia, τους μετόχους, τη χρηματοδότηση, τη βιωσιμότητα και την σαφή υπεροχή άλλων, δρομολογημένων αγωγών.

    Εν ολίγοις δήλωναν πλήρως αντίθετοι και σφόδρα καχύποπτοι με το έργο.

    Άλλαξαν, όμως, οι καιροί και τώρα ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή ο Μάνος Μανουσάκης, θα αναλάβει project leader στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ.

    Ο ΑΔΜΗΕ έχει καταθέσει προσφορά στον μέτοχο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά έχει γίνει αποδεκτή και θα ενημερωθεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

     

    Οι μέτοχοι στον Eurasia και τα πεντανόστιμα χαλούμια…

    Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα InBusiness News, «Ο EuroAsia Interconnector Limited είναι κυπριακή εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, ενώ μέτοχοι με συμμετοχή άνω του 5%, είναι ο Αθανάσιος (Νάσος) Κτωρίδης και η Ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ SA. Στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, θα συμμετέχει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) κατά 25% με το υπόλοιπο ποσοστό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθεί από υφιστάμενους και νέους μετόχους».

    Νεώτερες πληροφορίες, όμως, όπως σας γράψαμε, αναφέρουν πως ο ΑΔΜΗΕ κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με ισραηλινό fund για την είσοδό του, με ποσοστό έως 33%, στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia Interconnector.

    Με τη μετοχική συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και του ισραηλινού fund στον Euroasia Interconnector προϋποθέσεις για τη δανειοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής χρηματοδότησής του.

    Άρα ο αγωγός περιμένει χρήματα και ο Μάνος Μανουσάκης με το, «αόρατο» μέχρι στιγμής, ισραηλινό επενδυτικό κεφάλαιο τα φέρνουν.

    Επίσης, όπως διαδίδουν από τον ΑΔΜΗΕ, «Η κυπριακή κυβέρνηση ασχολείται με μεγάλη σοβαρότητα με το έργο της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης και η συνεργασία του ΑΔΜΗΕ με το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου είναι εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα».

    Όλα καλά, αλλά κυβέρνηση των αδελφών Κυπρίων θα βάλει λεφτά στον αγωγό; Ή θα καλύψει τη θρυλούμενη συμμετοχή της με πεντανόστιμα χαλούμια και γευστικά κουπέπια, όπως υποψιάζεται ο wiseman;

     

    Ο κ. Μάνος και ο κυπραίϊκος «λαός» που σημαίνει λαγός στην τοπική διάλεκτο…

    Επειδή λοιπόν ο Μάνος Μανουσάκης είναι θαμών της στήλης και επειδή είναι πιθανότατο να διαδεχθεί τον δαιμόνιο «κουμπάρο» Νάσο Κτωρίδη στη διοίκηση της εταιρείας του αγωγού, ο πάντοτε συμπονετικός wiseman θα του δώσει φιλικές συμβουλές.

    Πρώτον, ο κ. Κτωρίδης είχε αποκληθεί παλαιότερα «ο Σωκράτης Κόκκαλης της Κύπρου» λόγω ενασχόλησης με τυχερά παιχνίδια στη Μεγαλόνησο. Ελπίζω να μην αφήσει στον κ. Μάνο μας,  τον…μουτζούρη από το γνωστό παίγνιο.

    Δεύτερον, το προσωνύμιο του Νάσου Κτωρίδη στην Κύπρο, είναι «λαός» («ο λαός», ουσιαστικό και πληθ. «οι λαοί») που σημαίνει… λαγός, επειδή φεύγει πολύ γρήγορα όταν δει πως δεν έχει συμφέρον κάπου.

    Μήπως να αναρωτηθεί ο κ. Μανουσάκης γιατί τώρα ειδικά ο Νάσος Κτωρίδης γίνεται… «λαός», δηλαδή, λαγός από το πρότζεκτ;

     

    Δεν είναι τυχαίος, αλλά προφέσορας…

    Εντάξει δεν λέω, ο Μάνος Μανουσάκης ούτε χθεσινός είναι ούτε τυχαίος.

    Θυμίζω πως διορίστηκε εκεί επί ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρό φίλο το Στέργιο Πιτσιόρλα και αργότερα πλεύρισε τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

    Έχει ριζώσει στην καρέκλα και τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ, έμπειροι μηχανικοί με πολλά χιλιόμετρα καριέρας στην πρώτη γραμμή, λένε χαριτολογώντας ότι «Ο Μανουσάκης ήρθε στον ΑΔΜΗΕ  πριν ακόμη… ιδρυθεί ο ΑΔΜΗΕ!».

    Κάτι σαν τα ανέκδοτα με τον Τσακ Νόρις που κυκλοφορούν, γι’ αυτό του έχουν κολλήσει δύο παρατσούκλια: α) ο εφτάψυχος (καλά να είναι στην υγεία του ο άνθρωπος, για την ικανότητα επιβίωσής του στο Διαχειριστή το λένε) και β) ο Τσακ, εν ολίγοις ο Τσακ Νόρις του ΑΔΜΗΕ.

    Να μην ξεχάσω και την φιλία του επί ΣΥΡΙΖΑ με τον επιλεγόμενο «Λόρδο» της ΔΕΗ, ξέρετε, τον πρώην φανατικό κομμουνιστή που είδε το… φως του και σήμερα κυκλοφορεί με πανάκριβα πούρα και Bentley (και οδηγό φυσικά, η Βentley χωρίς δικό σου οδηγό είναι σαν βάρκα χωρίς λιμάνι). Σήμερα μου λένε, πως παριστάνει πως δεν τον γνωρίζει ούτε εξ όψεως.

    Αλλά και επί ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη ο διορατικός Μάνος της καρδιάς μας, είχε φροντίσει να δικτυωθεί με το αλάνθαστο σύστημα «Έχω ένα φίλο, που έχει ένα φίλο, που ξέρει πολύ καλά το σωστό άνθρωπο!».

    Έτσι ακριβώς έγινε απλώς δεν μπορώ να γράψω τα τρία ονόματα, θα έχουμε γκρίνιες ολούθε που λένε.

    Και έτσι παρέμεινε άλλα τέσσερα χρόνια και θα παραμείνει και άλλα τέσσερα προβλέπω. Υπήρχε μόνο ένα αγκάθι στην παραμονή του, μία εκκρεμότητα με ένα επιχειρηματία ισχυρό, την τακτοποίησε και αυτή πρόσφατα και αισθάνεται πανίσχυρος.

    Είναι δυνατόν τώρα ο «προφέσορας» Μάνος Μανουσάκης να την πάθει από ένα…«λαό»;

    Η ιστορία και ο Eurasia θα δείξουν…

     

    QUIZ 2

    Την Παρασκευή σας γράψαμε ένα quiz για μια εταιρεία lobbying και PR που πληρώθηκε 2 εκατ. Ευρώ.

    Τα χρήματα αυτά τα έλαβε από μια εισηγμένη, από τις πιο γνωστές, που βρίσκεται στην επικαιρότητα τουλάχιστον 1-2 χρόνια.

    Όμως, την Παρασκευή έμαθα και ένα επιπλέον νέο.

    Το αφεντικό της εταιρείας έχει αγοράσει ένα σούπερ σπίτι (μονοκατοικία) στο Παλαιό Ψυχικό, στο οποίο ήδη έχει εγκατασταθεί.

     

    QUIZ  3

    Ποιος ήταν ο πλέον εκλεκτός καλεσμένος στο κάλεσμα της Βάνας Λαβίδα που έγινε στην οικία της στην Εκάλη παρουσία περίπου 150 ατόμων;

    Για σας φρεσκάρω την μνήμη η κ. Λαβίδα είναι μέτοχος της LAVIPHARM και επικεφαλής του (Σωματείου φροντίδας ατόμων με νευρομυικές παθήσεις) MDA HELLAS.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.