• Γιατί ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ είναι το απόλυτο play, γιατί το Helikon αγοράζει Eurobank, το παρασκήνιο με τους Clarksons, η επανεμφάνιση Πατεράκη, το βραβείο της Δίκας, και ο καθηγητής οικονομολόγος

    Καλά τα νέα για την ΤΙΤΑΝ του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, καθώς οι εκθέσεις που βγαίνουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δείχνουν μεγάλα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    ΤΕΝΕΡΓ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Aπόλυτo play

    Αγαπητοί αναγνώστες, είναι προφανές ότι οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν χθες ήταν της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακή.

    Δηλαδή ο όμιλος Περιστέρη.

    Η ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 έκλεισε με κέρδη 7,23% στα 18,25 ευρώ, με 719.000 μετοχές όγκο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,48% 16,50 στα 16,26 με κέρδη 5,72% με όγκο συναλλαγών 552.000 χαρτιά.

    Εσείς έχετε ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις και μάλιστα την προηγούμενη Δευτέρα 11 Μάρτιου, σας είπα ότι θα πάντα θα κριθούν εντός των επόμενων 30 ημερών.

    Άρα μας έμειναν ακόμα 25 ημέρες.

    Οι συζητήσεις μεταξύ της ηγεσίας της ΤΕΡΝΑ με την κρατική εταιρεία των ΗΑΕ MASDAR (θυγατρική της Mubadala Investment Company) βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο (ακόμα και η τιμή έχει οριστικοποιηθεί) αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό άπαντες να καταλάβουν ότι δεν έχουν πέσει ακόμα οι τελικές υπογραφές.

    Το δάνειο που θα δοθεί στην MASDAR από τις 4 συστημικές έχει εγκριθεί,  και οι τραπεζίτες είναι ιδιαίτερα happy καθώς ο δανεισμός που θα σηκώσουν τα big boys από τα ΗΑΕ δεν θα είναι ούτε το 40% του συνολικού ποσού που χρειάζονται.

    Στην ουσία τα αγόρια από τα ΗΑΕ δεν τα χρειάζονται τα  λεφτά.

    Έχουν όσα θέλουν.

    Όμως, θα σηκώσουν και ένα δάνειο για να έχουν καλές σχέσεις και με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Επίσης να σας πω ότι για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σαν αναγνώστες του WISEMAN, δεν πρέπει να έχετε κανένα παράπονο.

    Σας την έχουμε επισημάνει από τα 14 ευρώ, πριν από 20 ημέρες.

    SUPERBE!!!

     

    165 εκατ. σε ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΓΕΚ, ΕΛΠΕ, Ιντρακάτ;

    Ας δούμε, όμως, μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην περίπτωση που η Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πωληθεί στα ΗΑΕ και διενεργηθεί και Δημόσια πρόταση.

    Προσέξτε το παρακάτω.

    Είναι ένα σενάριο.

    Σενάριο μεν, υπαρκτό δε.

    Αυτή τη στιγμή τα εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια και τα asset management των τραπεζών, κατέχουν περίπου το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τέρνα Ενεργειακής που αντιστοιχεί σε 165.000.000 ευρώ.

    Εάν υποθέσουμε ότι όλα τελειώσουν ομαλά και γίνει δημόσια πρόταση, τότε τα Αμοιβαία Κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τα asset management των τραπεζών θα βρεθούν με ρευστότητα πέριξ των 165.000.000 ευρώ.

    Προφανώς αυτά τα λεφτά θα κατευθυνθούν κυρίως σε μετοχές του 25αρη.

    Και κατά βάση, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, σε μετοχές της ενέργειας και των κατασκευών, όπως για παράδειγμα στον Μυτιληναίο, στην ΜΟΗ, στα ΕΛΠΕ, στην ΔΕΗ, στην ΓΕΚ, την ΙΝΤΡΑΚΑΤ κ.λ.π.

    Οι ειδικοί μου λένε ότι για αυτόν τον λόγο χθες οι μετοχές της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 και της Motor Oil ΜΟΗ 0,08% 26,62 «έκαναν» ράλι.

    Ο ΜΥΤΙΛ έκλεισε με κέρδη 3,40% και η ΜΟΗ με κέρδη 5,82%.

    Βέβαια, τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 1,33% 8,38 έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητα…

    Σε κάθε περίπτωση, αγαπητοί αναγνώστες όλα αυτά είναι εκτιμήσεις.

    Καλό είναι όμως να έχουμε όλες τις παραμέτρους υπόψιν μας.

     

    ΕΛΠΕ: Ηρεμία

    Όπως έχετε διαπιστώσει στα ΕΛΠΕ υπάρχει σχετική ηρεμία.

    Οι φίλιες δυνάμεις μαζεύουν τη μετοχή, σεμνά και ταπεινά.

    Κάθε ημέρα πραγματοποιεί υψηλούς όγκους και χθες έκλεισε στα 8,10 ευρώ με όγκο 310.000 μετοχές.

    Νομίζω ότι είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα νέων τιμών.

     

    HELIKON: Αγοραστής στην Eurobank

    Αγαπητοί αναγνώστες, σας έχω big news από το Λονδίνο, καθώς εκεί ήταν πολλοί Έλληνες τραπεζίτες τα τελευταία 24ωρα.

    Λοιπόν, αυτό που έμαθα είναι ότι έγιναν πολλά και κρίσιμα ραντεβού με θεσμικά και μη funds.

    Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ραντεβού Ελλήνων έγινε λοιπόν με τους ανθρώπους του ιταλικού fund Heliκon.

    Το μιλανέζικο fund σας θυμίζω ότι ανακοίνωσε ότι πούλησε σημαντικό κομμάτι μετοχών της Πειραιώς που είχε, ενώ προχθές κυκλοφόρησαν φήμες στην αγορά (ο χθεσινός WISEMAN αναφέρθηκε σε αυτό) ότι ρευστοποιεί μέρος της θέσης  που έχει σε Eurobank και ΔΕΗ.

    Όμως, ενώ δόθηκε η εντύπωση ότι εκτός από την Πειραιώς ρευστοποιεί και μέρος της θέσης του σε EUROBANK και την ΔΕΗ, στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

    Το HELIKON που κατέχει το 5,08% των μετοχών της EUROBANK όχι μόνο δεν έχει βγει πωλητής, αλλά πολύ περισσότερο συνεxίζει να αγοράζει.

    Μετά από αυτή την πληροφορία, έβαλα τους ειδικούς συνεργάτες του mononews να διερευνήσουν ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα τιμών για τη μετοχή της Eurobank.

    Καταρχήν χθες Πέμπτη έκλεισε στα 1,78 ευρώ με οριακή άνοδο και όγκο συναλλαγών τα 11,050 εκατ. χαρτιά.

    Συνολικά τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις έχουν αλλάξει χέρια 51.000.000 μετοχές της Eurobank.

    Σαν ποσοστό είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

    Άρα είναι δεδομένο ότι υπάρχει και μεγάλος πωλητής και μεγάλος αγοραστής.

    Η τεχνική ανάλυση δείχνει καθαρά ότι είναι για αγορά, και έχει περιθώριο ανόδου περίπου 15%.

     

    Intrakat: Νέο πακέτο

    Ένα νέο πακέτο της Ιντρακάτ έγινε χθες στο auction.

    Για την ακρίβεια πουλήθηκαν 1.130.000 χαρτιά στην τιμή των 4,80 ευρώ.

    Αποδέκτης ήταν ξένος αγοραστής.

    Στο ταμπλό η μετοχή είχε 5,50 ευρώ.

     

    Αθανασιάδης: Οι λόγοι της αποχώρησης από τους Clarksons

    Χθες το mononews.gr σας ενημέρωσε για την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Διευθυντού της πολυεθνικής Clarksons στην Ελλάδα.

    Για την ακρίβεια ο CEO της Clarksons ANDI CASE (shipping’s largest brokerage) κατέφθασε αιφνιδιαστικά στην Ελλάδα πριν από 3 εικοσιτετράωρα και προχώρησε στην απόλυση του επικεφαλής του γραφείου στην Αθήνα, Σάββα Αθανασιάδη.

    Λοιπόν τι μάθαμε, από ανεπίσημες πηγές φυσικά.

    Ότι ο κ. Αθανασιάδης έχει συμμετοχές σε κάποια πλοία του εφοπλιστή Γιώργου Σουραβλά της Load Line Marine S.A., κάτι που απαγορεύεται βάση των εσωτερικών κανόνων της πολυεθνικής.

    Φυσικά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται.

    Για αυτό σας το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη.

    PS: Στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 15/03/2024,  πηγές που έχουν γνώσεις,  διαβεβαίωσαν το mononews.gr ότι η διοίκηση των  Clarksons δεν εχει ιδέα για το εάν ο κ. Αθανασιάδης είχε μετοχικά συμφέροντα με Έλληνες εφοπλιστές.

    Και πάντως σε κάθε περίπτωση δεν ήταν αυτός ο λόγος της διακοπής  συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυο πλευρές  (Clarksons-Αθανασιάδης)  συμφώνησαν από κοινού να διακόψουν την συνεργασία τους.

     

    Δίκα Αγαπητίδου: Στην κορυφή

    Το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας παροχής συμβου­λευτικών και κτηματομεσιτικών υπηρεσιών – Best Real Estate Consultancy & Agency 2023-24 – απέσπασε τον περασμένο μήνα η Αθηναϊκή Οικονομική.

    Είχε προηγηθεί η ανάδειξή της ως καλύτερη εταιρεία στον κλάδο της στην Ελλάδα προ οκταμήνου.

    Με έδρα τη Μ. Βρετανία, τα International Property Awards αξιολο­γούν κάθε χρόνο τους top επαγγελματίες του real estate σε παγκό­σμια κλίμακα μέσω διαδικασίας αξιολόγησης από επιτροπή αποτελούμενη από περισσότερους από 50 επίλεκτους και συμπληρωματι­κούς ως προς την γνώση και ειδικότητα εμπειρογνώμονες.

    Οι νικη­τές προκρίνονται με βάση κριτήρια αριστείας και απτής επαγγελμα­τικής ικανότητας και υπευθυνότητας.

    Στην Αθηναϊκή Οικονομική, η οποία πρόσφατα έκλεισε 30 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, και εκπροσωπεί στη χώρα μας την JLL, μία από τις εμβληματικότερες διεθνείς εταιρείες real estate, το βρα­βείο είχε ξανά απονεμηθεί το 2019-20.

    Η Δίκα Αγαπητίδου, η οποία ίδρυσε και διευθύνει την Αθηναϊκή Οι­κονομική, από κοινού με όλους τους συνεργάτες της εταιρείας, εκ­φράζουν την ικανοποίησή τους για τη συγκεκριμένη αναγνώριση αριστείας και ανανεώνουν τη δέσμευσή τους για προσήλωση σε βέλτιστες πρακτικές και παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

     

    Τα Eurofighter, τα υποβρύχια που έγερναν, ο Πατεράκης και μια επένδυση 70 εκατ. στις μπαταρίες

    Σήμερα θα σας διηγηθώ και μια ιστορία που υπέπεσε στην αντίληψή μου και μου θύμισε αλλοτινές εποχές… πασοκικές.

    Τότε που συζητούσαμε για συμβάσεις οπλικών συστημάτων, μίζες, τον μακαρίτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο κι άλλα καινά δαιμόνια.

    Λοιπόν, οι μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι το επόμενο μεγάλο project στο οποίο αναμένεται να μπουν πολλές εταιρείες.

    Όπως μαθαίνει η στήλη, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

    Για παράδειγμα πρόσφατα η Sunlight Group πέτυχε να μπει στο ΕΣΠΑ ερευνητικό της έργο για την παραγωγή μπαταριών λιθίου.

    Τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον για την ίδρυση εργοστασίου παραγωγής και εμπορίας καινοτόμων οργανικών μπαταριών στερεάς ροής.

    Η γερμανική εταιρεία είναι η CMBlu Energy η οποία συνέστησε θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα και σχεδιάζει επένδυση 70 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η μονάδα παραγωγής θα λειτουργήσει μέσα στο 2025.

    Η γερμανική μητρική εταιρεία ιδρύθηκε το 2014, έχει έδρα την περιφέρεια Ρηνανίας – Μάιν και απασχολεί πάνω από 190 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων στην έρευνα και ανάπτυξη μπαταριών ροής.

    Θεωρείται από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως κατασκευαστές συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας υψηλής απόδοσης χωρίς λίθιο.

    Ως εδώ όλα μια χαρά.

    Η ελληνική θυγατρική εταιρεία, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, συστάθηκε στις 10 Ιανουαρίου και διαχειριστής είναι ο κ. Γιώργος Πατεράκης, αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

    Κι αν αναρωτιέστε γιατί το όνομα σας φαίνεται γνωστό να σας πως ότι πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία που συνδέθηκε με την Lufthansa, την Dornier που μετέπειτα ονομάστηκε Airbus και κυρίως τα Eurofighter, τα μαχητικά αεροσκάφη που αντιπροσώπευε ο ίδιος στην Ελλάδα.

    Θυμάστε το χαμό που έγινε για το αν θα πάρουμε τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, αν θα επιλέξουμε F-35, αν θα τα αγοράσει ο Ερντογάν και άλλα τέτοια.

    Επίσης, ο Γιώργος Πατεράκης, ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το 2004-2005 όταν αυτά εξαγοράστηκαν από την Thyssen Group, είχε μεσολαβήσει το 2000, όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, για να αγοράσει η Ελλάδα από την γερμανική εταιρεία HDW τέσσερα υποβρύχια 214.

    Μια σύμβαση ύψους 1,9 δισ. ευρώ όπου έμεινε στην ιστορία γιατί κάποιοι είχαν πει ότι τα υποβρύχια… έγερναν.

    Μάλλον ο κ. Πατεράκης άφησε την προτεραία εργασία του στον τομέα των οπλικών συστημάτων και μπαίνει στο χώρο των μπαταριών… πάντα με σφραγίδα γερμανική.

     

    Ο Κουτσολιούτσος, η γραμματέας και ο Μπουκόφσκι

    Η πολύκροτη δίκη της Folli Follie συνεχίστηκε την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας μετά από μικρή διακοπή, λόγω της ασθένειας της εισαγγελέως.

    Και ναι… επιτέλους, μετά κόπων και βασάνων -μιας και αυτή η δίκη έχει γίνει ολίγον τι «γεφύρι της Άρτας»- ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

    Αν και ο λαός λέει ότι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται… στην περίπτωση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αλλά και ολόκληρης της «αγίας οικογένειας», πλανιέται πλάνην οικτράν.

    Μπορεί οι επιφανείς φίλοι του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου να «έκαναν φτερά», αλλά η πιστή και συμπαθέστατη ιδιαιτέρα γραμματέας του από τα χρόνια της Folli Follie, βρέθηκε χθες στο δικαστήριο για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισής του.

    «Ευγενής, χαμηλών τόνων, φιλόδοξος και πανέξυπνος».

    Με αυτές τις λέξεις περιέγραψε το πρώην αφεντικό της η κυρία Ελευθερία Γαρυφάλλου.

    Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, η μάρτυρας μίλησε για τη δραστηριότητα του αφεντικού της, τα ταξίδια του και τις προσπάθειές του για την εξυγίανση του ομίλου, που έπεσαν στο κενό.

    Και χωρίς τους rich and famous φίλους της οικογένειας Κουτσολιούτσου -φαίνεται πως είχαν να πάνε σε άλλο πάρτι χλιδής- οι καταθέσεις των μαρτύρων ολοκληρώθηκαν.

    Όμως, δεν μπορώ παρά να μη θίξω την… τραγωδία των Κουτσολιούτσων.

    Να παίζεται η τύχη τους, να κινδυνεύουν να πάνε φυλακή για το έγκλημα της Folli Follie και ο μόνος που έσπευσε να τους υποστηρίξει να είναι η… πιστή γραμματέας του πατριάρχη της οικογένειας.

    Δεν φαντάζομαι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος να έχει διαβάσει Τσαρλς Μπουκόφσκι ο οποίος είχε γράψει: «Αν θες να μάθεις ποιοι είναι οι φίλοι σου, δες τι θα γίνει αν καταδικαστείς σε φυλάκιση».

    Ομως, τώρα έρχεται η ώρα των απολογιών…

     

    Υψηλή τιμή-στόχος για ΤΙΤΑΝ

    Καλά τα νέα για την ΤΙΤΑΝ του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου καθώς οι εκθέσεις που βγαίνουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δείχνουν μεγάλα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή.

    Η Citi αναβάθμισε την τιμή στόχο από τα 26 στα 30 ευρώ εκτιμώντας ότι και ο ίδιος ο Όμιλος θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων του.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο όμιλος καθοδηγεί θετικές προοπτικές για φέτος, με τα θεμελιώδη στοιχεία της ζήτησης στην αγορά να υποστηρίζουν βελτιωμένους όγκους και τιμές στις ελκυστικές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    Το περιβάλλον τιμολόγησης παραμένει θετικό, τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ευρώπη.

    Η αύξηση των τιμών έχει ήδη ανακοινωθεί σε ορισμένες αγορές, αλλά «όχι στο επίπεδο του 2022 ή στις αρχές του 2023».

    Παράλληλα, η ολοκλήρωση έργων με αναπτυξιακό προσανατολισμό αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω τις επιδόσεις του ομίλου σε επίπεδο περιθωρίου κέρδους, συμπεριλαμβανομένων των δύο νέων θόλων στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής με αποθηκευτική ικανότητα 130 χιλ. τόνων.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος ανακοίνωσε μέρισμα 0,85 ευρώ ανά μετοχή, αν και κάποιοι έβλεπαν πιο ψηλά.

    Μέχρι το 2026, ο όμιλος αναμένει οι καθαρές πωλήσεις να ξεπεράσουν τα €3 δισ. (οικονομικό έτος 23: €2,55 δισ. ευρώ), αύξηση EBITDA πάνω από 10% ετησίως (2023: +63%, που αντιστοιχεί σε 4ετή CAGR 13%), δείκτης αποδοτικότητας ROACE πάνω από 12% (2023: 16,9%), Κέρδη ανά μετοχή €3,0 (2023: €3,6), δείκτης καθαρού χρέους / EBITDA στις 1,5 με 2,0 φορές (2023: 1,2 φορές), πιστοληπτική αξιολόγηση όχι κάτω από BB+ (2023: BB από S&P, BB+ από Fitch).

     

    Γιατί περιμένουν ράλι της Mytilineos

    Μεγάλα τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της Mytilineos καθώς και η ίδια η αγορά θεωρεί υποτιμημένο το χαρτί στα επίπεδα των 35-36 ευρώ.

    Σύμφωνα με την Pantelakis, η τιμή στόχος ανεβαίνει στα 46 ευρώ από 41 ευρώ προηγουμένως.

    Και πρόκειται για μια ακόμη ανάλυση που δίνει τιμή στόχο πάνω από τα 45 ευρώ, αφού έχουν προηγηθεί Morgan Stanley, Citi, NBG, Eurobank, EUROXX, Optima και EDISON.

    Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή στόχος της Mytilineos πλέον διαμορφώνεται από το σύνολο των αναλυτών που καλύπτουν την Εταιρεία στα €46 (μεταξύ €43.1 και €50).

    Το γεγονός ότι, σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αναλυτών, το εύρος της Τιμής-Στόχου περιορίζεται μόλις στα €7, υποδηλώνει τόσο ότι το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας προσβλέπει σε σημαντικό upside το επόμενο διάστημα.

    Για το 2024 ο αναλυτής της PANTELAKIS προβλέπει Καθαρά Κέρδη >€650 εκατ. και EBITDA €1,091 εκατ. τα οποίο αυξάνεται σημαντικά στα €776 εκατ. και ~€1,250 εκατ. αντίστοιχα το 2026, προσβλέποντας σε μία σταθερή ανάπτυξη της κερδοφορίας της εταιρείας από εδώ και στο εξής, της τάξης άνω του 8% ετησίως (CAGR >8%).

     

    Μυτιληναίος: Με… αέρα από Ντουμπάι

    Τον καυτό αέρα της ερήμου που σηκώνει τα πάντα, θύμισε η μετοχή του Μυτιληναίου χθες.

    Έκανε τον υψηλότερο τζίρο από τις 29 Φεβρουαρίου με περισσότερα από 302 χιλιάδες κομμάτια.

    Άρτι αφιχθέντα τα οικονομικά στελέχη του ομίλου από το Ντουμπάι.

    Ο όμιλος συμμετείχε σε roadshow που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα η HSBC, η οποία κάλεσε, σύμφωνα με όσα μαθαίνω, μόλις τέσσερις εταιρείες από την Ελλάδα: Τον Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και από τις τράπεζες την Πειραιώς (που είναι hot λόγω placement) και την ΕΤΕ ( η μόνη από τις τράπεζες που έκλεισε με κέρδη την Πέμπτη).

    Με +3,4% στα 36,46 και κεφαλαιοποίηση ο όμιλος στα 5,209 δις. ευρώ (μόνο), ενώ προχωρούν α) οι επενδύσεις για το γάλλιο στα Άσπρα Σπίτια μπαίνοντας στην αγορά των μικροτσιπς, β) η Ευρώπη βλέπει συμπαραγωγή εξοπλιστικών προγραμμάτων μεταξύ των κρατών μελών, με τρεις ανοιχτούς πολέμους στη γειτονιά μας (Ουκρανία, Γάζα, Χούτι) και γ) 14 γιγαβάτ παγκοσμίως για τον όμιλο, μαθαίνουμε ότι δεν θα πλήξουμε φέτος…

     

    Τι συμβαίνει με Κυριακούλη

    Ξαναζεσταμένο φαγητό στον Κυριακούλη μετά το +40% από τις 23 Φεβρουαρίου.

    Τυχαίο;

    Τότε πέρασε το πακέτο των 400 χιλιάδων τεμαχίων.

    Γυρίζοντας στα οικονομικά αποτελέσματα του 6μήνου, πρέπει να ήταν η μοναδική από τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό σε μια χρονιά που η χώρα κατακλύστηκε από τουρίστες, που είχε μείωση μεγεθών!

    Και μάλιστα επιβαρύνθηκε, λέει από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

    Όχι τόσο τα ιστιοπλοϊκά που νοικιάζει, όσο οι μαρίνες, που τροφοδοτούν τα ιστιοπλοϊκά που δένουν.

    Η στήλη πληροφορείται ότι το πακέτο των 400 χιλιάδων τεμαχίων έγινε κοντά στο ευρώ.

     

    Bαρδινογιάννης – Περιστέρης έτοιμοι για… δράση στη Θράκη

    Στην τελική φάση ολοκλήρωσης έβαλαν ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ) και Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης (ΜΟΗ-MOTOR OIL HELLAS) τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής».

    Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ, η οποία υλοποιείται στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής σε ιδιόκτητο ακίνητο 100 στρεμμάτων και αναμένεται να παράγει 877 MW ενώ θα δημιουργήσει 100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

    Όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Ευάγγελος Παπαδημητρίου, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και η εμπορική λειτουργία του σταθμού, ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρουμένων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

    Η κατασκευή του εργοστασίου έτρεξε γρήγορα αφού σε λιγότερο από δύο χρόνια από την έκδοση των αδειών, το Μάιο του  2020, μπήκε  στη φάση των δοκιμών, παρά την καθυστέρηση στη διάρκεια των αδειοδοτήσεων.

    «Παρότι η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις, όταν φτάνουμε στο δια ταύτα παρατηρούνται προβλήματα.

    Η χώρα υποφέρει από την γραφειοκρατία» είπε ο κος Παπαδημητρίου.

    Ανέδειξε μάλιστα τις καθυστερήσεις που αντιμετώπισαν σε όλο το φάσμα της αδειοδοτικής διαδικασίας για τη δημιουργία του εργοστασίου.

    Οι οποίες, όπως είπε, ήταν «καταφανέστατα μη λογικές».

     

    Παπαδημητρίου VS Μάνου Μανουσάκη (ΑΔΜΗΕ)

    Ο  Ευάγγελος Παπαδημητρίου από τη θέση του γενικού διευθυντή της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» που χειρίζεται το έργο, κατονόμασε τον ΑΔΜΗΕ («αφεντικό» ο Μάνος Μανουσάκης) ως υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις.

    Μίλησε για την διασυνδετική γραμμή με τον ΑΔΜΗΕ, η οποία περιελάμβανε την κατασκευή 45 πύργων υψηλής τάσης σε απόσταση 7 χιλιομέτρων.

    Πρόκειται για γραμμή που είναι απαραίτητη για την μεταφορά του ρεύματος που θα παράγει ο σταθμός στο δίκτυο.

    Το συγκεκριμένο έργο καθυστέρησε πολύ να πάρει έγκριση από τον ΑΔΜΗΕ παρότι εντάχθηκε σε ειδικό άρθρο για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ως στρατηγικής σημασίας, που προβλέπει συγκεκριμένους χρόνους.

    «Οι χρόνοι  δεν έγιναν σεβαστοί από τους δημόσιους φορείς» είπε χαρακτηριστικά.

    Τι λέει ο κος Μάνος Μανουσάκης επί όλων αυτών;

     

    Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Σδούκου-Κομισιόν…

    Με ενστάσεις εκατέρωθεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια, όπως διαπιστώθηκε  στη συνάντηση της υφυπουργού ΠΕΝ κας Αλεξάνδρας Σδούκου με την ευρωπαϊκή Task Force για το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την έγκαιρη  υποβολή του αιτήματος για τη 4η δόση.

    Όπως είναι γνωστό, το ελληνικό Πρόγραμμα Ενεργειακής Μετάβασης – REPower περιλαμβάνει μια σειρά περίπλοκων και σύνθετων έργων, ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων.

    Τα αγκάθια δεν είναι τόσο πολύ στο «Εξοικονομώ» (560 εκατ.), όσο σε υδρογόνο και βιομεθάνιο (75 εκατ.), στην εφοδιαστική αλυσίδα του CCS (75 εκατ. για συστήματα μεταφοράς και αγωγούς) και κυρίως στα 85 εκατ. για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταρίες) ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση με την μαζική κατασκευή ΑΠΕ.

    Αν δεν υπάρχει χώρος αποθήκευσης, τότε η παραγόμενη ενέργεια θα «πετιέται στα σκουπίδια», αφού δεν θα μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα μεταφοράς και διανομής.

    Πάντως η βασική ένσταση και κόντρα   της κοινοτικής Task Force είναι η καθυστέρηση  στην ψήφιση των Κανονισμών για τις μεταρρυθμίσεις.

    Η Αθήνα πρέπει να ψηφίσει στη Βουλή, μέχρι τον Ιούνιο τέσσερις βασικές δράσεις:

    – το νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο,

    – το πλαίσιο για το βιομεθανιο,

    – τον Κανονισμό για την εφοδιαστική αλυσίδα (CCS) και

    – τον Κανονισμό για τα Υπεράκτια αιολικά.

    Όπως έλεγε πριν περίπου 35 χρόνια ο Χαρίλαος Φλωράκης στον πατέρα του σημερινού Πρωθυπουργού, τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη: «Όμως, θα προκάνουμε;».

    Οι Κοινοτικοί το αποκλείουν, αλλά Σκυλακάκης και Σδούκου αισιοδοξούν, έστω και συγκρατημένα.

    Ίδωμεν…

     

    Τέλος εποχής για την Entersoft

    Στην έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών θα οδηγηθεί όπως όλα δείχνουν η Entersoft, καθώς η Verdalite συμφερόντων Πάνου Γερμανού, απέκτησε το 90,99% των μετοχών της εισηγμένης.

    Η Entersoft, η οποία ιδρύθηκε το 2002, μπήκε πρώτη φορά στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ τον Μάιο του 2008 στην τιμή των 2,52 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική της κεφαλαιοποίηση τότε να διαμορφώνεται στα 11,23 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο η είσοδός της στην Κύρια Αγορά έγινε 12 χρόνια αργότερα, το 2020.

    Όντας από τις πρώτες εταιρείες πληροφορικής που έκαναν τη μετάταξη.

    Στις αρχές Μαρτίου η Entersoft ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με το Olympia Group να εξαγοράσει το 53,73%, στην τιμή των 8 ευρώ.

    Πλέον, με χθεσινή ανακοίνωση, το Olympia Group κατέστησε σαφές ότι έχει προβεί στην απόκτηση του 90,99% της Entersoft, μέσω της Verdalite (Olympia-Imker).

    Και θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Κατάληξη η οποία ήταν λίγο-πολύ γνωστή από την πρώτη στιγμή.

    Η εξαγορά της Entersoft και η έξοδος από το Χρηματιστήριο αλλάζει το τοπίο στην πληροφορική, αφού πλέον το Olympia θα ελέγχει δύο από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες στο business software (ελέγχει ήδη τη SoftOne), ενώ σε δεύτερο χρόνο όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, θα προχωρήσει στη συγχώνευσή τους.

     

    Οι φόβοι του Μητσοτάκη για τις κάλπες

    Και να σας πάω τώρα στα πολιτικά για να έχετε τροφή για σκέψη στο τριήμερο που ακολουθεί.

    Διότι και στα κόμματα υπάρχουν πολλοί… μασκαράδες ενώ κάποια από αυτά ετοιμάζονται για… νηστεία διαρκείας.

    Για παράδειγμα στη Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να βρουν τρόπους να «μπαλώσουν» τα δίχτυα από τα δεξιά που έχουν γίνει σουρωτήρι.

    Μαθαίνουμε ότι οι διαρροές γαλάζιων ψηφοφόρων προς το κόμμα του Βελόπουλου και στη Νίκη του θεολόγου είναι σοβαρές.

    Τις βλέπει ο Γκρίνμπεργκ μαζί με τους συνεργάτες του και χτυπά το καμπανάκι.

    Ίσως γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά υποψήφιους για τις ευρωεκλογές που έχουν «σκληρό», «δεξιό» προφίλ προκειμένου να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις κάλπες.

    Ο Wiseman πληροφορείται ότι τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν κι ευρέθησαν ελλιπή.

    Ο Φαήλος Κρανιδιώτης «δεν πουλάει» με τίποτε και δεν θα είναι υποψήφιος, ο στρατηγός Φλώρος, πρώην ΑΓΕΕΘΑ δεν κάνει το γκελ που πολλοί περίμεναν και βρίσκεται σε επίπεδα ποσοστών γύρω στο 3% με 4% ενώ και ο Αλκιβιάδης Στεφανής, επίσης στρατηγός, που ηττήθηκε από τον Κώστα Μουτζούρη στο Βόρειο Αιγαίο, δεν… τραβάει.

    Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι ως «πούροι» δεξιοί είναι αυτά του Ευρυπίδη Στυλιανίδη, αναφανδόν καραμανλικού, και του Κώστα Γκιουλέκα, όμως υπάρχει προβληματισμός αν μπορούν να χτυπήσουν στα ίσια το λαϊκιστή Βελόπουλο που στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται με μεγάλα ποσοστά και την Ελληνική Λύση δεύτερο κόμμα.

    Το καμπανάκι, μαθαίνουμε, προς το Μαξίμου χτύπησε ο κ. Γκρίνμπεργκ και για τον Στέφανο Κασσελάκη.

    Όπως δείχνουν οι μετρήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο απολιτίκ νεανικό κοινό του TikTok και των social media, που τον βλέπει με συμπάθεια παρά τις εμφανείς ανεπάρκειές του.

    Απευθύνεται επίσης στο λούμπεν στοιχείο χωρίς κομματικούς χρωματισμούς που άγεται και φέρεται.

    Όπως το κοινό που θα ψηφίσει ξανά Τραμπ στις ΗΠΑ με λίγα λόγια. Από αυτές τις δεξαμανές «τσιμπάει» ο Κασσελάκης και θα είναι η βάση του για το νέο κόμμα που ετοιμάζεται να φτιάξει.

     

    Ο Κασσελάκης στον στρατό, τα προβλήματα και ο «υπαρχηγός»

    Στον ΣΥΡΙΖΑ ζουν στον αστερισμό της περιόδου χωρίς αρχηγό.

    Ο κεκκαρμένος… ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκης θα κάνει τη θητεία του για τις επόμενες ημέρες, χαιρέτησε τον Τάιλερ και τη Φάρλι και θα τον ξαναδούμε ενεργό πολιτικά από τον Απρίλιο και μετά.

    Το πρόβλημα για την Κουμουνδούρου είναι οι ανοικτές πληγές που αφήνει, τα αναπάντητα ερωτήματα για τις εταιρείες του και κυρίως αυτό το «παιχνίδι» με τον Αλέξη Τσίπρα.

    Από τη μια δηλαδή αποκαλύπτει ότι συναντήθηκε μαζί του, από την άλλη αποκηρύσσει την πολιτική του, όπως έκανε και με τον «κακό» νόμο για τα περουσιακά στοιχεία των πολιτικών αρχηγών.

    Κι ενώ θέλει να αποσυνδέσει τη δική του περιπέτεια στην πολιτική με την περίοδο 2015-2019, βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να στηρίξει τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολλάκη.

    Ο πρώτος μάλιστα ήταν και ο συντάκτης των οικονομικών προτάσεων που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Προτάσεις βεβαίως που περισσότερο γέλιο προκάλεσαν σε οικονομολόγους που ξέρουν, παρά ενθουσιασμό.

    Κάποιοι άσπονδοι φίλοι του κ. Παππά μας έλεγαν επ’ αυτού;

    «Ό,τι πιάνει ο Παππάς, με ό,τι καταπιάνεται κάρβουνο γίνεται…»

    Και προειδοποιούσαν ότι ο «υπαρχηγός» του Κασσελάκη και άλλοτε του Τσίπρα μπορεί ακόμη να τα διαλύσει όλα…

     

    Οι φουρτούνες του ΠΑΣΟΚ

    Φουρτούνες και στο ΠΑΣΟΚ που βουλιάζει στην εσωστρέφεια, δείχνει δημοσκοπική κάμψη, ο αρχηγός είναι κάπως εξαφανισμένος και όλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι «είναι μια ωραία ατμόσφαιρα» κι ότι έχει δοθεί εντολή από το Μαξίμου να χτυπιέται ο Ανδρουλάκης.

    Ο τελευταίος επιχειρεί «φυγή προς τα εμπρός» ανακοινώνοντας τα πρώτα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο που φαίνεται να έχει και τον αρχηγό Ζαγοράκη, και τον εργατολόγο που άλλοτε «φλέρταρε» με τον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσουκαλά αλλά και τον πρώην υπουργό Σταύρο Κοντονή και τον συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο.

    Θα είναι επίσης σίγουρα ο γραμματέας του κόμματος, ο σοβαρός και μετρημένος Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Νίκος Παπανδρέου ενώ αναζητούνται και κάποιοι που θα κάνουν την έκπληξη.

     

    Ο Μητσοτάκης, ο Alexis de Tocqueville και η τυραννία της πλειοψηφίας

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η εκδήλωση με τίτλο Upfront Initiative για την ουσιαστική συμπερίληψη στην εργασία, τις διακρίσεις σε γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ανάπηρους συμπολίτες μας ή άτομα διαφορετικής καταγωγής ή θρησκείας.

    Και θα σταθώ σε ορισμένες αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Γιώργο Καπουτζίδη.

    Αναφορές άκρως… φιλελεύθερες, όπως είναι και ο ίδιος άλλωστε.

    «Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους.

    Και κατ’ εξοχήν τα ζητήματα των δικαιωμάτων, εξ ορισμού είναι ζητήματα τα οποία αφορούν κατά κανόνα τους λίγους.

    Και όταν οι φιλελεύθεροι στοχαστές του 18ου ή του 19ου αιώνα άρχισαν να επεξεργάζονται τις έννοιες της ευνομούμενης δημοκρατίας με πιο αναλυτικό τρόπο, πάντα επεσήμαναν έναν κίνδυνο: ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας.

    Δεν μπορεί μια ευνομούμενη δημοκρατία να ανεχθεί την τυραννία της πλειοψηφίας, γι’ αυτό και τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να μπαίνουν σε δημοψηφισματικές λογικές.

    Και γι’ αυτό και πρέπει να νομοθετούμε, για να προστατεύσουμε και τον έναν ή την μια, εάν αυτό χρειάζεται να γίνει.

    Και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ως παντογνώστης και σοφός να θυμίσω απλά ότι η προέλευση του όρου «τυραννία της πλειοψηφίας» αποδίδεται στον Alexis de Tocqueville και στο βιβλίο του  «Democracy in America».

    Ο Alexis de Tocqueville, διάσημος Γάλλος αριστοκράτης, πολιτικός επιστήμονας, φιλόσοφος και ιστορικός, γεννήθηκε το 1805 και πέθανε μόλις το 1859.

    Το συγκεκριμένο βιβλίο το έγραψε μετά το ταξίδι που έκανε στην Αμερική και ανέλυε τη σχέση που έχουν οι κοινωνικές συνθήκες με την αγορά και το κράτος στις δυτικές κοινωνίες.

    Θεωρείται κλασσικός φιλελεύθερος, αρχικά ήταν στην κεντροαριστερά και στη συνέχεια μετακινήθηκε προς την κεντροδεξιά.

    Αναφερόμενος δε στην τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη τόνισε:

    «Όλοι μας αισθανθήκαμε ένα σοκ, μια οργή για τις εικόνες που είδαμε στη Θεσσαλονίκη, που μας υποχρεώνουν να μην βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο, να μην πούμε “εντάξει ωραία, κάναμε κάποια σημαντικά πράγματα, πάμε να προχωρήσουμε παραπέρα».

    Αλλά να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα αυτό έχει βαθιές ρίζες και θα χρειαστεί πολλή δουλειά όχι για να το ξεριζώσουμε, αλλά σε πρώτη φάση για να το κατανοήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε».

    Αν μη τι άλλο σοβαρές δηλώσεις που δείχνουν άλλωστε και γιατί ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κυριαρχούν και στο πολιτικό κέντρο.

    Αλλά και γιατί όλοι θεωρούν τον Μητσοτάκη φιλελεύθερο.

    Μάλλον διαβάζει Τοκβίλ…

     

    Ο Παπασταύρου και η Εθνική Στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία

    Θα σταθώ, όμως, και σε μια δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος μίλησε στην ίδια εκδήλωση και τόνισε: «Οι έννοιες συμπερίληψη και διαφορετικότητα είναι έννοιες που όλοι οφείλουμε να δώσουμε ορατότητα.

    Πολλοί ορισμοί υπάρχουν.

    Τον πιο μεστό τον έδωσε μια εθελόντρια που μου είπε στην πραγματικότητα είναι πλέγμα εμποδίων και φραγμών που θέτει μια οργανωμένη κοινωνία.

    Αναπηρία δεν είναι η συνθήκη μιας πάθησης ή ενός μόνιμου τραυματισμού αλλά η αλληλεπίδραση της κοινωνίας και εμποδιζόμενου ατόμου, εμπόδια που βάζουμε, ώστε να μην μπορεί κανείς να έχει ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής».

    Και συνέχισε: «Είμαστε πολύ πίσω στο θέμα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

    Το 65% των αναπήρων είναι εκτός εργατικού δυναμικού, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είμαι στο 50%.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα, όπως η κάρτα αναπηρίας, ο προσωπικός βοηθός και οι 6.000 εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί».

    Γνωστός για τις δράσεις του υπέρ της συμπερίληψης σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ο κ. Παπασταύρου, έχει ένα λόγο παραπάνω.

    Κι όπως είπε, στο υπουργικό συμβούλιο του Μαρτίου θα παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

     

    Όλγα εναντίον Λίνας: Μια κόντρα… μετά μουσικής

    Κι εκεί που δεν το περιμέναμε, να η πρώτη μεγάλη κόντρα υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

    Και μάλιστα με… γυναικείο άρωμα.

    Ο λόγος, η ηχηρή παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, στο νομοσχέδιο που προωθεί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την ποσόστωση στην ελληνόφωνη μουσική που ακούγεται στα ξενοδοχεία.

    Όπως σας είχε ενημερώσει ο wiseman έγκαιρα, η κ. Μενδώνη είχε ζητήσει να ακούγεται κατά 45% ελληνόφωνο τραγούδι σε ξενοδοχεία, τουριστικά συγκροτήματα κ.λπ.

    Έλα, όμως, που η… Κρητικιά Όλγα έχει αντίθετη άποψη.

    Μιλώντας την Παρασκευή σε συνέδριο για τον τουρισμό, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ρίχνοντας σπόντα ότι η ίδια δεν… ρωτήθηκε.

    Το παρασκήνιο της υπόθεσης, ωστόσο, είναι ότι οι ξενοδόχοι και οι λοιποί άνθρωποι του τουρισμού τηλεφώνησαν οργισμένοι στην κ. Κεφαλογιάννη και της ζήτησαν να παρέμβει.

    Οπερ και το έκανε με αρκετά… εκρηκτικό τρόπο.

    «Oλοι θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική γλώσσα, την ελληνική μουσική και τους δημιουργούς της, ωστόσο είμαστε μία φιλελεύθερη κυβέρνηση, τέτοιου είδους ρυθμίσεις έχουν τελείως διαφορετική αφετηρία και σίγουρα δεν μπορώ να φανταστώ την ελληνική Πολιτεία να έρχεται να παρεμβαίνει σε ένα τέτοιο θέμα.

    Θεωρούμε ως υπουργείο Τουρισμού ότι είναι μία ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά, θα πρέπει να στηριχθεί το ελληνικό ρεπερτόριο όχι όμως με ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την ελευθερία της αγοράς».

    Και τώρα τι θα γίνει;

    Από τη μια πιέζουν οι ξενοδόχοι την Όλγα, από την άλλη οι Έλληνες τραγουδιστές και μουσικού είναι αναφανδόν υπέρ της Λίνας. Κι έχουν δίκιο αν μη τι άλλο για πολλούς λόγους. Και για την ελληνική γλώσσα και για την ενίσχυση του ελληνικού τραγουδιού.

    Ποιος θα κάνει τον διαιτητή;

    Το Μέγαρο Μαξίμου να υποθέσω…

     

    Ο οικονομολόγος καθηγητής και ο Ηρόδοτος

    Γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο Wiseman εκ φύσεως είναι μεγάλο… πειραχτήρι.

    Του αρέσει η ίντριγκα και κυρίως να αναρωτιούνται πολλοί με τα κουίζ που βάζει κατά καιρούς «είμαι εγώ αυτός (ή);»

    Κάπως έτσι έγινε, λοιπόν, και με το hot κουίζ που βάλαμε στις 13 Μαρτίου για τον οικονομολόγο που έχει τραπεζικές καταβολές κι εργάζεται σε πανεπιστήμιο, αλλά οι φοιτητές του δεν τον έχουν σε εκτίμηση.

    Για να σας το κάνουμε πιο εύκολο και για να μην αναρωτιέστε σας λέμε το εξής: Το εν λόγω στέλεχος δεν έχει καμιά σχέση με τις συστημικές τράπεζες, ούτε βεβαίως με τις μικρότερες.

    Και ούτε έχει δουλέψει σε αυτές…

    Από την άλλη συμπεριφέρεται σαν «σταρ» διότι ακόμη και στη θέση που βρίσκεται αισθάνεται άβολα αφού πιστεύει ότι είναι για πολύ υψηλότερες θέσεις.

    Και κάπου εδώ θυμήθηκα το αρχαίο ρητό του Ηροδότου: «Ου γαρ εά φρονέειν μέγα ο Θεός άλλον ή εαυτόν», δηλαδή «Ο θεός δεν επιτρέπει σε κανέναν, εκτός από τον ίδιο, να έχει μεγαλεπήβολες ιδέες».

     

    Τσαμάζ, Μυτιληναίος και Λασκαρίδης στο Πολεμικό Μουσείο

    Η ανακοίνωση θα μπορούσε να είναι αδιάφορη: «Ορίστηκε το νέο δ.σ. του Πολεμικού Μουσείου με απόφαση Νίκου Δένδια».

    Να, όμως, που τα μέλη του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση ορίζονται για τριετή θητεία:

    Καραμεσίνης Κωνσταντίνος, αντιπτέραρχος ε.α. ως πρόεδρος.

    Διακόπουλος Αλέξανδρος, αντιναύαρχος ε.α.  – επίτιμος διοικητής ΣΕΘΑ ως Α΄ αντιπρόεδρος.

    Τζουνάκος Ιωάννης, αντιστράτηγος ε.α. ως Β΄ αντιπρόεδρος.

    Μυτιληναίος Ευάγγελος, δωρητής, ως μέλος.

    Τσαμάζ Μιχαήλ, διακεκριμένος επιστήμονας (Διοίκηση Επιχειρήσεων), ως μέλος.

    Αγγελάκος Ευάγγελος, δωρητής, ως μέλος.

    Βελέντζας Κωνσταντίνος, διακεκριμένος επιστήμονας  (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός), ως μέλος.

    Ποταμίτης Ευστάθιος, διακεκριμένος επιστήμονας (Νομικός),  ως μέλος.

    Λασκαρίδης Παναγιώτης, υποναύαρχος ε.τ. – δωρητής, ως μέλος.

    Συμμάχους από το χώρο των επιχειρήσεων, βρίσκει λοιπόν το Πολεμικό Μουσείο.

    Ο Μιχάλης Τσαμάζ, απερχόμενος πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής της MYTILINEOS-Energy & Metals, αλλά και ο Πάνος Λασκαρίδης, από τους πιο ισχυρούς Ελληνες εφοπλιστές, αποδεικνύουν την πολυσχιδή δραστηριοποίησή τους σε πολλούς τομείς, αλλά και τη διάθεσή τους να προσφέρουν.

    Αεικίνητοι παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας στις επιχειρήσεις που διοικούν. Ξεχωρίζουν επίσης και ο Κ. Βελέντζας της European Dynamics, ο Στάθης Ποταμίτης της γνωστής νομικής εταιρείας, ο Ευάγγελος Αγγελάκος επίσης εφοπλιστής.

    Στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η αναβάθμιση των Πολεμικών Μουσείων, με εξυγίανση και εκσυγχρονισμό του συστήματος λειτουργίας τους και αναβάθμιση των υποδομών τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής άμυνας.

     

    Ποιος έχει πάρει το σμήνος των πουλιών του Αλέκου Φασιανού;

    Περπατώντας στο Σύνταγμα, πέρασα από το κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, όπου παλαιότερα, έως το 2010 στεγαζόταν το υπουργείο Αιγαίου.

    Όμως, από το 2010 το υπουργείο Αιγαίου καταργήθηκε όταν έγινε πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου και ενσωματώθηκε στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Αλιείας και Αιγαίου.

    Σ’ αυτό το κτίριο, το 2002, είχε τοποθετηθεί στον τοίχο της αυλής, ένα έργο του Αλέκου Φασιανού.

    Επρόκειτο για ένα σμήνος 16 πουλιών, κατασκευασμένων από μέταλλο τα οποία και απογειώνονταν από τη γη προς τον ουρανό.

    Στον απέναντι τοίχο από την είσοδο διέκρινα τα πουλιά.

    Πλησίασα, για τα θαυμάσω.

    Ωστόσο, έλειπαν, αλλά είχαν σχηματιστεί τα πουλιά στον τοίχο από τον ήλιο και ήταν σβησμένο το όνομα του Φασιανού.

    Κάποιοι, φαίνεται τα έχουν αφαιρέσει.

    Επειδή το σμήνος με τα 16 πουλιά, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από μέταλλο, πληρώθηκαν από το τότε υπουργείο Αιγαίου, που ενσωματώθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, θα ήθελα να μάθω που βρίσκονται;

    Ανήκουν πλέον στην Πινακοθήκη του υπουργείου Ναυτιλίας ή κάπου αλλού ή σε χέρια ιδιώτη;

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.