• Γιατί δεν πουλάνε οι Αμερικανοί μέτοχοι των τραπεζών, το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι στην Παγκρήτια, ποιος Μυκονιάτης πήρε 10,6 εκατ. ευρώ και ένα hot κατασκευαστικό κουΐζ

    Δεν ξέρω τι συνέβαινε πριν από λίγες εβδομάδες αλλά πρέπει να σας πω ότι έχω νέες πληροφορίες για τα φημολογούμενα τραπεζικά deals των τελευταίων ημερών.

    The wiseman
    image
    The wiseman

    Οι εξ Αμερικής μέτοχοι δεν πουλάνε τράπεζες

    Δεν ξέρω τι συνέβαινε πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά πρέπει να σας πω ότι έχω νέες πληροφορίες για τα φημολογούμενα τραπεζικά deals των τελευταίων ημερών.

    Λοιπόν οι πήγες μου με ενημερώνουν ότι οι εξ Αμερικής μέτοχοι των ελληνικών τράπεζων δεν πουλάνε.

    Αντίθετα μάλιστα.

    Θέλουν να καρπωθούν όλες τις υπεραξίες, που ενδεχομένως θα τους δώσουν οι ελληνικές τράπεζες που είναι μέτοχοι, εντός του 2022-2023.

    Αφήστε που με τα υπάρχοντα επίπεδα τιμών είναι χαμένοι.

    Ίσως μάλιστα να πουλάνε άλλες συμμετοχές που έχουν σε μη τραπεζικές μετοχές.

    Αυτά όσον αφορά τους Αμερικανούς μεγαλοεπενδυτές (πάνω από 5%) των ελληνικών τραπεζών.

    Και για να μην υπάρξει καμία σύγχυση δεν αναφέρομαι στην EUROBANK, καθώς το μεγάλο αφεντικό δηλαδή ο PREM WATSA είναι Ινδό-Καναδός.

    Τώρα ο Ευρωπαίος μεγαλοεπενδυτής που φημολογείται ότι ενδιαφέρεται, εάν θέλει να τοποθετηθεί σε ελληνικές τράπεζες, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να πάει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να ζητήσει να εξαγοράσει μετοχές της τράπεζας που θέλει.

    Και εκτιμώ ότι αυτό θα κάνει…

    Θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις…

    Μύκονος: O Χαρακόπουλος της Ιντρακάτ και της Αγγελοπούλου

    Η οικογένεια Χαρακόπουλοι της Μυκόνου είναι οι μεγάλοι ευνοημένοι της εξαγοράς του ξενοδοχείου APANEMA RESORT στην περιοχή Ταγκού και σχεδόν δίπλα από το περίφημο CAVO TAGΟO του Πάρη Λιάκου.

    H εξαγορά έγινε από την INTRAKAT και το τίμημα για την εξαγορά ανήλθε στα 10,6 εκατ. ευρώ.

    Η ξενοδοχείο ανήκε στην οικογένεια κατά 100%.

    Η χαμηλών τόνων οικογένεια και προ ετών είχε πουλήσει και στην Γιάννα Αγγελοπούλου οικόπεδα στο Άγιο Λάζαρο για την κατασκευή πολυτελών βιλών, οι οποίες στην συνέχεια μεταβιβάστηκαν.

    Άρα μιλάμε για οικογένεια εκατομμυριούχων, που κληρονόμησαν μερικά οικόπεδα που “απλά” ήταν στην Μύκονο.  Την οικογένεια  δεν την ξέρει κανένας η σχεδόν κανένας.

    Πάντως η εισηγμένη Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ 2,42% 5,08 πιστή στο πλάνο της υλοποιεί τον σχεδιασμό που έχει χαράξει η νέα διοίκηση υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου.

    Ας σημειωθεί ότι ο Όμιλος Intrakat λειτουργεί ήδη, από τις αρχές του 2022, το ξενοδοχείο 5 αστέρων «Xenodocheio Milos» στην Αθήνα, δυναμικότητας 43 δωματίων.

    Η ανακατασκευές του συγκροτήματος θα ξεκινήσουν άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες, που θα το μετατρέψουν σε high end luxury boutique hotel.

    Αυτή είναι η δεύτερη σε εξέλιξη επένδυση της INTRAKAT στη μυκονιάτικη real estate αγορά, αφού οσονούπω βγαίνουν οι άδειες και για την κατασκευή κατοικιών προσωπικού 200 κλινών στην Άνω Μερά.


    Ο Πιτσιόρλας, ο Μανούσος και οι
    business

    Συνεργάτες του ΑΔΜΗΕ όπως ήδη διαβάσατε στο mononews είναι οι βασικοί υποψήφιοι επενδυτές για το 20% της θυγατρικής του, της εταιρίας ‘ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection’, που συνδέει με ηλεκτρικό καλώδιο το Λαύριο με την Κρήτη, χωρίς αυτό να είναι απαραιτήτως κακό.

    Το αφεντικό του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μανούσος Μανουσάκης (ο και «εφτάψυχος» αποκαλούμενος στην πιάτσα, αφού επιβιώνει από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη θέση και δεν φαίνεται να τον κουνάει κανένας)  οδηγεί σε γνώριμα νερά τον διαγωνισμό.

    Το ερώτημα είναι εάν για την εξέλιξη του διαγωνισμού ο κ. Μανουσάκης θα συμβουλευτεί το «Μέντορά του» από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, τον μετριοπαθή  και ικανό στις διαβουλεύσεις τέως υπουργό κο Στέργιο Πιτσιόρλα.

    «Τότε τον άκουγε σε πολλά και βγήκε κερδισμένος.

    Άγνωστο τί θα κάνει τώρα» λένε στην αγορά.

    Το γράφω αυτό επειδή και οι τέσσερις υποψήφιοι λένε βάσιμα πως θα κερδίσουν ή όπως προσθέτουν με νόημα «δεν θα χάσουμε ακόμη και αν πάρει άλλος το διαγωνισμό» αλλά εγώ αυτό το ρητό δεν μπορώ να το ερμηνεύσω.

    Οι κινέζοι  της State Grid  είχαν υπογράψει  από το 2019 συμφωνία ενδιαφέροντος με τον ΑΔΜΗΕ και μάλιστα  στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, τότε, του προέδρου της Κίνας, Xi Jinping, στην Ελλάδα.

    Είναι ήδη μειοψηφικός συνεταίρος του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 24%, αλλά  προ μηνών προσπαθούσαν με κάθε τρόπο και με διαρροή επιστολών να αποπέμψουν  τον κ. Μανουσάκη, ανεπιτυχώς φυσικά.

    Οι ίδιοι λένε σχεδόν δημόσια πως έχουν τον πρώτο λόγο αλλά διαγωνισμός είναι, ουδείς προεξοφλεί το αποτέλεσμα.

     

    Οι μεγάλοι παίκτες

    Τον διαγωνισμό «χτυπάει» και το  fund Macquarie που έχει αγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

    Οι Αυστραλοί μάλιστα έχουν κάνει  κοινοπραξία με την Phaethon Holdings του Ομίλου Κοπελούζου άρα έχουν και αυτοί γερές βάσεις και μεγάλες ελπίδες για την καρποφορία του διαγωνισμού.

    Στο παιχνίδι δυνατά  και με όλα τα όπλα της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη που γνωρίζει από ΑΔΜΗΕ αφού μέσω της ΤΕΡΝΑ, έχει αναλάβει δύο εργολαβίες για τη διασύνδεση της Κρήτης και ολοκλήρωσε την κατασκευή του υποσταθμού στην Ανατολική Πελοπόννησο, μαζί με την αναβάθμιση του  υποσταθμού στα Χανιά, για τη μικρή διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα.

    Έχει αναλάβει, επίσης, σε κοινοπραξία με την Siemens, τη σύμβαση για τους Σταθμούς Μετατροπής, που αφορούν στη μεγάλη διασύνδεση, η οποία είναι σε εξέλιξη.

    Τελευταία αλλά όχι έσχατη   η ιταλική TERNA  που είναι ο αντίστοιχος ‘ΑΔΜΗΕ της Ιταλίας’ και έχει κολλητούς φίλους,  συνεργάτες και ισχυρές διασυνδέσεις στην Ελλάδα και θα δώσει σκληρή μάχη.

    Ο ταχύτατα ελισσόμενος κος Μανουσάκης  θα ολοκληρώσει μέσα στον Οκτώβριο την αξιολόγηση ώστε να καταλήξει στη short list.

    Δεσμευτικές οικονομικές προσφορές αναμένονται έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

    Θα το κάνει μόνος του ή θα ακούσει τους «σοφούς φίλους» του;

    Ιδού η απορία.

    Το γράφουμε αυτό διότι σε  κλειστό κύκλο λέγεται πως «ο ΑΔΜΗΕ  χρειάζεται  ιδιωτικά κεφάλαια για την ολοκλήρωση του έργου, πάνω από 1 δισ. ευρώ  και για αυτό μπορεί να υπάρξει …‘σφαγή’ από τους μνηστήρες και να δούμε ποιος θα την πληρώσει στο τέλος».

    «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» όπως έλεγε ο Σπύρος Καλογήρου στο Νίκο Κούρκουλο στην ταινία «Λόλα», ή εν προκειμένω «είναι πολλά τα λεφτά Μάνο (Σ.Σ. Μανουσάκη) και πρόσεχε» όπως θα του υπενθύμιζε με νόημα ο Στέργιος Πιτσιόρλας του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Ο Ισπανός του ΔΕΣΦΑ και οι γκρίνιες

    Στην Ελλάδα βρέθηκε προ ημερών ο κ. Αρτούρο Αϊζίπρι, Διευθύνων Σύμβουλος της ισπανικής Enagás, που μαζί με τους Ιταλούς είναι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ.

    Έγινε δεκτός μάλιστα  από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνοδευόμενος  από  την επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ στην Ελλάδα την γοητευτική και κομψή κα  Ρίτα Γκάλι για την οποία και για το «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και Περικοπών στο αέριο» σας γράφαμε προ ημερών.

    Στο παρασκήνιο των συναντήσεων  ο Ισπανός επίσημος (που όπως μαθαίνει ο Wiseman είναι ‘βαρύ’ ενεργειακό  και όχι μόνο, όνομα με μεγάλη επιρροή στην πατρίδα του) γκρίνιαξε πάρα πολύ και προς όλους για τις καθυστερήσεις στο διαγωνισμό  για την Υπόγεια Αποθήκη της Νότιας Καβάλας, όπου η ΕΝΑGAS  συμμετέχει μέσω του ΔΕΣΦΑ και ενδιαφέρεται πάρα πολύ.

    Σας θυμίζουμε  ότι στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που χρονίζει   για πάνω από ένα χρόνο, στον τελικό έχουν περάσει  η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ (άρα και η ENAGAS ως εταίρος του ΔΕΣΦΑ) και η Energean.

    Η πληροφορία του wiseman  μάλιστα είναι πως εφόσον το διαγωνισμό κερδίσει η κοινοπραξία, την λειτουργία της αποθήκης θα την «τρέξει» η ισπανική εταιρία που έχει εξειδίκευση σε αυτό τον τομέα.

    Ένα από τα πολλά εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι και ο Κανονισμός Τιμολόγησης στον οποίο προχώρησε η ΡΑΕ.

    Όπως τόνισε προς κάθε κατεύθυνση  ο Iσπανός μεγαλοπαράγων  «ο Κανονισμός αυτός καθιστά ουσιαστικά ασύμφορη την επένδυση και ο κίνδυνος ακύρωσης είναι ορατός».

    Αμέσως μετά σήμανε άνωθεν  συναγερμός προς πάσα κατεύθυνση με την εντολή «δείτε γρήγορα τί μπορεί να γίνει με τον Κανονισμό».

    Στην ΕΕ  υπάρχουν 146 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου με την Ελλάδα να βρίσκεται  μεταξύ των ελάχιστων χωρών που δεν διαθέτουν ανάλογη υποδομή.

    Εξ ού και ο …«ισπανικός συναγερμός».

    Το παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας

    Τις τελευταίες ώρες τα όσα έχουν διαδραματιστεί γύρω από την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας εμένα μου θυμίζουν το παιγνίδι που παίζει η γάτα με το πoντίκι.

    Το ποιος παίζει τον κάθε ρόλο στην ιστορία μας θα τον βρείτε εσείς, αφού όμως ο Wiseman σας παραθέσει όλα τα πραγματικά γεγονότα.

    Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

    Στην πρώτη φάση της ΑΜΚ που έληξε χθες στην οποία έπρεπε να μπουν οι παλιοί μέτοχοι συγκεντρώθηκαν περίπου 39 εκατ. ευρώ.

    Επομένως μέχρι τις 27 Οκτωβρίου που λήγει η περίοδος και για τους νέους μετόχους θα πρέπει να συγκεντρωθούν αλλά περίπου 59 εκατ. ευρώ.

    Επομένως απομένει δρόμος και μάλιστα ανηφορικός.

    Ο Μιχάλης Σάλλας δια της Lyctos, η οποία κατέχει το 20% της Τράπεζας δεν συμμετείχε.

    Όπερ σημαίνει ότι αν τηρήσει την ίδια θέση μέχρι τέλους θα γίνει diluted.

    Με άλλα λόγια αν δεν βάλει περίπου 20 εκατομμύρια – αν υποθέσουμε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης που είναι τα 98 εκατ. ευρώ – από βασικός μέτοχος θα μεταβληθεί σε μέτοχος μειοψηφίας.

    Δεν είμαι βέβαια στο μυαλό του για να γνωρίζω πως σκέφτεται αλλά κάτι μου λέει ότι θα περιμένει μέχρι το παρά πέντε της καταληκτικής ημερομηνίας και αναλόγως θα πράξει λειτουργώντας στην περίπτωση αυτή  ως «από Μηχανής Θεός» ο οποίος θα «σώσει» την αύξηση.

    Θεωρητικά βέβαια μπορεί να βρεθούν νέοι μέτοχοι – επενδυτές οι οποίοι θα βάλλουν αυτοί τα κεφάλαια – καλύπτοντας το κενό που έχει αφήσει η Lyctos – και έτσι θα πάρουν και τον έλεγχο της Τράπεζας αποκτώντας και τη συμμετοχή στα όργανα της Διοίκησης, εφόσον διαθέτουν το fit and proper.

    Η διοίκηση της Τράπεζας πάντως σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ότι  η πρώτη περίοδος της άσκησης δικαιωμάτων  μάζεψε μια καλή μαγιά (και χωρίς την Lyktos ) που της επιτρέπει να απευθυνθεί σε ειδικούς επενδυτές με πολύ μεγάλη πιθανότητα στις επόμενες δυο εβδομάδες να έχει μαζέψει όλο το ποσό.

    Μπακογιάννης & Prodea VS «Εξαρχείων»

    Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο των Αθηναίων για να προλάβει να παραστεί στο πλευρό της Prodea, που έχει έρθει αντιμέτωπη με τους «πολέμιους» της ανάπλασης του λόφου του Στρέφη.

    Με απόφαση Κώστα Μπακογιάννη, ο δήμος αποφάσισε να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της Prodea κατά της οποίας ασκήθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από 16 άτομα αναφορικά με τη χορηγία για το λόφο του Στρέφη.

    Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια χθες, με πρώτο στόχο την προσωρινή διαταγή παύσης παντός είδους εργασίας.

    Θυμίζουμε ότι η Prodea ανέλαβε να χορηγήσει με 1 εκατ. ευρώ την αλλαγή σελίδας για την περιοχή, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ιδιωτικοποίηση κι έφτασε για να κρεμαστεί στα μανταλάκια μέχρι και ο Άρης Καρυτινός.

    Τα σχέδια της MasterCard για την ελληνική αγορά

    Μεγάλα σχέδια έχει για την ελληνική αγορά η Mastercard, τα οποία έχει αναλάβει να προωθήσει ο νέος ταλαντούχος  country manager Παναγιώτης Πολύδωορος .

    Απ ότι αντιλαμβάνομαι η εταιρεία θέλει να μετεξελιχθεί από απλή εταιρεία διαχείρισης καρτών σε μία ολοκληρωμένη εταιρεία πληρωμών.

    Άλλωστε, το «σπορ» μετά την πανδημία και την αλματώδη χρήση του πλαστικού χρήματος (σε όλες του τις μορφές) έχει γίνει αρκετά διαδεδομένο.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι παραδοσιακές εργασίες οι οποίες αφορούν στην διαχείριση των καρτών έχουν μείνει πίσω.

    Αντιθέτως η ανάπτυξη του τομέα αυτού τα τελευταία χρόνια ήταν αλματώδης.

    Αρκεί να αναφερθεί ότι στην Mastercard Ηellas το 2017 εργάζονταν μόνον επτά άτομα, ενώ σήμερα ο αριθμός των εργαζομένων έχει φθάσει τους 80.

    Η εξέλιξη αυτή όπως προαναφέραμε συμβαδίζει με την μεγάλη αύξηση στη χρήση των καρτών που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.

    Σήμερα πλέον 7 στις 10 συναλλαγές γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος, ενώ λίγα χρόνια πίσω, το 2015, το ποσοστό της διείσδυσης των καρτών επί του διαθεσίμου εισοδήματος των καταναλωτών ήταν μόλις στο  7% .

    Ποιοι παίζουν καθυστερήσεις στο διαγωνισμό της Αττικής Οδού

    H   «νύχτα των Κρυστάλλων» φαίνεται ότι θα γίνει μετά την απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, να παρατείνει την ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2023, αντί της 23ης Φεβρουαρίου  που ήταν η αρχική ενδεικτική ημερομηνία.

    Οι κακές γλώσσες λένε ότι η καθυστέρηση συνδέεται με την τον παραπάνω που χρειάζονται για να υποβάλλουν προσφορά οι  ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν την παραχώρηση και τη συντήρηση της Αττικής Οδού.

    Οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ με τους οποίους επικοινώνησα δε δείχνουν να είναι ανήσυχοι, καθώς όπως μου επεσήμαναν, « η αρχική ημερομηνία που είχε δοθεί ήταν ενδεικτική» και με διαβεβαίωσαν ότι ο  διαγωνισμός προχωράει κανονικά.

    Οι ενδιαφερόμενοι έχουν εισέλθει από το καλοκαίρι στο Virtual Data Room, όπου και μπορούν να δουν τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία του διαγωνισμού, ενώ πρόσφατα τους απεστάλη και το κείμενο με τους όρους της σύμβασης.

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη στη μάχη για την Αττική Οδό έχουν ριχθεί τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-First Sentier, Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ-Ardian, Όμιλος Κοπελούζου-Macquarie, Mytilineos-Vinci, ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A,  INC SpA, Brisa-Rubicone BidCo, EGIS-VAUBAN-DIF.

    Τι έχει συμβεί με τις αποχωρήσεις στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία

    Διαμαρτυρήθηκαν χθες από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία για το δεύτερο σκέλος του σχολίου  που αφορούσε τις αποχωρήσεις στελεχών, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν γίνει αποχωρήσεις και τέλος πάντων, όποιες έγιναν πραγματοποιήθηκαν προ διετίας.

    Επικοινώνησα μετά ταύτα με την πηγή μου η οποία μου επιβεβαίωσε ότι οι αποχωρήσεις των υψηλόβαθμών στελεχών της εταιρείας έγινε προ διετίας.

    Ωστόσο επέμεινε ότι και φέτος τον Γενάρη είχαμε αποχωρήσεις και συγκεκριμένα προς την Coca Cola.

    Aυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

     

    Κουΐζ

    Ποιο πρόσωπο που βρίσκεται σε κορυφαία θέση σε τράπεζα, έλεγε, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον wiseman, ότι ο  τέως CEO της Ιντρακατ, Πέτρος Σουρέτης από τον Ιανουάριο του 2023, θα βρίσκεται στην νέα του top θέση; Πιο top δεν γίνεται…

    Ποια θα είναι αυτή;

    Magnifique!!!

     

    Aποποίηση ΕυθύνηςΤο περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.