• O Γιώργος Περιστέρης και τα 6,5 GW της ΤΕΝΕΡΓ, οι νέες εντολές Μυλωνά της Εθνικής, η σούπερ χρονιά του Κωνσταντά και τι θέλει να κάνει η Ελληνίδα Miss Gucci

    Δεν άρεσαν ούτε  και στον Κώστα Χαλιόρη τα αποτελέσματα που παρουσίασαν τα Πλαστικά Θράκης .Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 φαίνεται ότι «πήγε χαμένο» καθώς παρόλο που η εταιρεία αύξησε σημαντικά τις πωλήσεις της (κατά περίπου 82 εκατ. ευρώ) τα κέρδη για το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν μόλις κατά 1 εκατ. ευρώ…

    image

    Παρέμβαση Φωτακίδη για όσα  έγιναν στην Skroutz

    Ενοχλημένος είναι όπως πληροφορούμαι ο Αλεξ Φωτακίδης της CVC  Capital με το θέμα που δημιουργήθηκε στην Skroutz και την 365 Shop.

    To συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο φαίνεται να «φιλοξενείτο» για πολλά χρόνια στην πλατφόρμα της Skroutz κατά τα φαινόμενα «έριξε κανόνι» αφήνοντας στα κρύα του λουτρού δεκάδες καταναλωτές οι οποίοι περιμέναν εις μάτην να ολοκληρωθεί η παραγγελία τους.

    Αν και επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό το ποσοστό που κατέχει η CVC στην ελληνική εταιρεία, ο Wiseman έχει ενημερωθεί ότι είναι οριακά κάτω από το 50%.  Με τον «αέρα»  που του δίνει το ποσοστό αυτό ο Αλεξ Φωτακίδης  επικοινώνησε χθες με τη  διοίκηση της Skroutz για να εκφράσει την ενόχληση του για τα τεκταινόμενα.

    Διαπίστωσε όμως για μία ακόμη φορά (μια που εξ όσων γνωρίζω έχουν γίνει και άλλα τηλεφωνήματα για διάφορα άλλα θέματα) ότι ως μέτοχος του 49%  μπορεί μεν να διαθέτει ισχυρή μειοψηφική δύναμη με αντίστοιχα δικαιώματα,  όχι όμως και αντίστοιχη εξουσία.

     

    Γιατί δεν άρεσαν αποτελέσματα των Πλαστικών Θράκης στον Κώστα Χαλιόρη

    Δεν άρεσαν ούτε  και στον Κώστα Χαλιόρη τα αποτελέσματα που παρουσίασαν τα Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ 1,29% 3,93 .

    Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 φαίνεται ότι «πήγε χαμένο» καθώς παρόλο που η εταιρεία αύξησε σημαντικά τις πωλήσεις της (κατά περίπου 82 εκατ. ευρώ) τα κέρδη για το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν μόλις κατά 1 εκατ. ευρώ. !

    Το «πάγωμα» των κερδών έφερε όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε …παγωμάρα στην αγορά με αποτέλεσμα η μετοχή να χάσει χθες περίπου 6%.

    Η εταιρεία εμφανίζεται να διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα, κάτι που φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει στην τρέχουσα χρήση με αύξηση του συνολικού δανεισμού.

    Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία την ρευστότητα αυτή πρόκειται να  την διαθέσει για την υλοποίηση ενεργειών που θα συνδράμουν στην περαιτέρω μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και βιωσιμότητα του Ομίλου.

     

    Οι επισημάνσεις του Γιώργου Περιστέρη

    Μπορεί χθες η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΝΕΡΓ 2,59% 17,85 να ξεκουράστηκε χρηματιστηριακά (έκλεισε στα 17,02 ευρώ με απώλειες 1,33% και όγκο 106,000 μετοχές) αλλά από την επόμενη εβδομάδα όπως λέγεται αρμοδίως, ότι θα συνεχιστεί το ράλι.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Αυστραλών της  Macquarie Asset Management είναι δεδομένο και άπαντες αναμένουν ότι οι οποίες συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν (αν ολοκληρωθούν γιατί υπάρχουν και τα απρόοπτα) προς την περιοχή των 22,80 ευρώ η 23 ευρώ.

    Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι ποσοστό της  Τέρνα Ενεργειακής διαπραγματεύονται να αγοράσουν οι Αυστραλοί.

    Και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις οριστικές αποφάσεις του Γιώργου Περιστέρη. Κάποιοι θεωρούν ότι ο επιχειρηματίας δεν είναι έτοιμος να πουλήσει.

    Χθες πάντως ο ισχυρός άνδρας της ΤΕΝΕΡΓΑ Γιώργος Περιστέρης τόνισε την αναγκαιότητα απεξάρτησης της χώρας από την εισαγόμενη ενέργεια μέσω μαζικής στροφής στις ΑΠΕ.

    Με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ο κ. Περιστέρης εξήγησε ότι: «η χώρα μας έχει τη δυνατότητα – έστω και τώρα – με επιτάχυνση των δρομολογημένων επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια κι αυτάρκεια της και χαμηλές τιμές ενέργειας για όλους, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις», συμπληρώνοντας πως «είναι πλέον σαφές ότι οι ΑΠΕ όχι απλά ρίχνουν, αλλά κατακρημνίζουν το κόστος της ενέργειας.

    Είναι, επίσης, σαφές σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο ότι μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου, που προκαλούν αποκλειστικά γεωπολιτικοί παράγοντες, είναι η μαζική στροφή στις ΑΠΕ και προς αυτό τον στόχο προετοιμαζόμασταν συστηματικά και κινούμαστε δυναμικά ως Όμιλος εδώ και 25 χρόνια προς όφελος των μετοχών μας, αλλά και της χώρας μας».

    Ως το 2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μέσω ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος σχεδιάζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια της τάξεως των 6,5 GW.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας δηλαδή τα 4 GW θα παράγονται από αιολικές και φωτοβολταϊκές υποδομές.

    Ένα, ακόμη, σημαντικό τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από υδροηλεκτρικά έργα, ενώ ένα μικρότερο μερίδιο 250 MW θα παράγεται από βιομάζα, διαχείριση αποβλήτων και από συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες.

    Το υπόλοιπο κομμάτι της ενέργειας, περί τα 895 ΜW θα παράγεται από την ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

     

    Oλικό Lifting στα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας

    Aλλάζουν πρόσωπο πολύ σύντομα τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0,28% 7,07 .

    Σε λίγο καιρό τα υποκαταστήματα της μεγάλης μας φίλης σε τίποτε δεν θα θυμίζουν σε τίποτε με την σημερινή τους εικόνα.

    Όπως μαθαίνω ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς  έδωσε χθες το τελικό ΟΚ προκειμένου να προχωρήσει το φιλόδοξο εγχείρημα.

    Για να πάρετε μία εικόνα – όσοι είστε ανυπόμονοι – για τη νέα μορφή των καταστημάτων εσωτερικά και εξωτερικά αρκεί μία βόλτα στη συμβολή της οδού Αθηνάς με την Ευριπίδου.

    Στη γωνία αυτή στεγάζεται το λεγόμενο κατάστημα «μόντέλο» της Εθνικής, σύγχρονης αισθητικής προκειμένου να ανταποκρίνεται τις σύγχρονες ψηφιακέ ανάγκες, το οποίο θα αποτελέσει και το «καλούπι» για ολόκληρο το δίκτυο.

    Το συγκεκριμένο κατάστημα όπως μου λένε άνθρωποι της Εθνικής σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής του ιστορικού κέντρου των Αθηνών.

     

    Ταφόπλακα βάζει η Λαγκάρντ στο QE που χάνεται και στα χαμηλά επιτόκια

    Η Κριστίν Λαγκάρντ  έκλεισε χθες κάθε χαραμάδα προσδοκίας για τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων μετά τον Ιούνιο.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ κατέστησε εμφατικά σαφές ότι οι αγορές ομολόγων σταματάνε στο τέλος Ιουνίου.

    Η μόνη περίπτωση να ανατραπεί η απόφαση αυτή είναι … «να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα».

    Άλλωστε όλες σχεδόν  οι άλλες πληγές του Φαραώ (πανδημίες πολέμους) έχουν ήδη επιπέσει επι των κεφαλών μας.

    Τώρα τι σημαίνει τέλος του QE ;

    Μάντης δεν είμαι αλλά στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο που η FED σταμάτησε το αντίστοιχο πρόγραμμα, μέχρι σήμερα το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων έχει τσιμπήσει περίπου 1% (από το 1,7% στο 2,7%).

    Στα καθ΄ ημάς  τώρα μία αντίστοιχη άνοδος των επιτοκίων θα εκτινάξει την απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου κοντά στο 4% από 2,91% που είναι σήμερα.

    Την ίδια ώρα βέβαια οι τράπεζες προχωρούν σε μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων….

     

    Μπορούν οι πράσινες επενδύσεις να φέρουν γκρίνια;

    Την απάντηση δίνει ο δεύτερος σε εξαγωγές κλάδος της χώρας, αυτός του αλουμινίου.

    Αφορμή στάθηκαν οι διαφημίσεις της Alumil, της βορειοελλαδίτικης εισηγμένης βιομηχανίας του Γιώργου Μυλωνά, που “πείραξαν” την Europa της οικογένειας Τζιρακιάν.

    Η Europa προσέφυγε στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας που ελέγχει τις διαφημιστικές καμπάνιες, με δύο χαρτιά στο χέρι.

    Το ένα αφορούσε στη μελέτη που χρησιμοποίησε η Alumil για να διαφημίσει πως τα δικά της προϊόντα εξοικονομούν ενέργεια σε ποσοστό έως και 50%. Οι αρμόδιοι έκριναν ότι η μελέτη δεν επαρκεί, γιατί εκπονήθηκε από την ίδια την Alumil, που κέρασε και ήπιε τεκμήρια.

    Το δεύτερο είχε να κάνει με τον ισχυρισμό της Alumil ότι τα κουφώματά της φτιάχτηκαν από “πράσινο” αλουμίνιο, με την Επιτροπή να κρίνει ότι αυτό δε μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους τηλεθεατές.

     

    Ποιες εταιρείες μπαίνουν στην τελική ευθεία για τα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΑ

    Στα χέρια του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά βρίσκονται οι φάκελοι με τις συμμετοχές στο διαγωνισμό των διαγωνισμός  383 εκατ. Ευρώ για την ενίσχυση των στόλων του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ.

    «Ηχηρή» είναι απουσία των Γερμανών και των Σουηδών από τον διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών για τα 770 πράσινα λεωφορεία, ενώ δυναμικά «πλασσάρονται» οι Κινέζοι, και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί δίνουν το παρόν.

    Αυτό που μου κινεί την περιέργεια, ωστόσο, είναι η στάση της Mercedes και της Volvo.

    Η πρώτη, μάλιστα, ακουγόταν πολύ δυνατά ως υποψήφιος διεκδικητής του έργου, ενώ είχε κινηθεί νομικά «παγώνοντας» το πρώτο από τα πέντε τμήματα του διαγωνισμού.

    Από την άλλη πλευρά η ισπανική Irizar και οι ιταλικές εταιρείες IVECO και Industria Italiana Autobus συμμετέχουν στα περισσότερα μέρη του διαγωνισμού βάζοντας τις μεσογειακές χώρες δυναμικά στην κούρσα της διεκδίκησης.

    Κρατήστε πως το 28,5% των μετοχών της τελευταίας ανήκει στην τουρκική Karsan, η οποία έχει εξοπλίσει με ηλεκτρικά λεωφορεία την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία.

    Από την Άπω Ανατολή σε δύο τμήματα του διαγωνισμού συμμετέχουν οι κινεζικές Yutong, τα λεωφορεία της οποίας φέρνει στην Ελλάδα ο Όμιλος Κοπελούζου, και η Build Your Dreams (BYD)  με εκπρόσωπο την Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ.

     

    Ανεβάζει στροφές ο Χρήστος Βίνης της ΕΡΓΟΣΕ

    Επάνω του έχει πάρει  ο  Χρήστος Βίνης  τον  διαγωνισμό των  4,7 δισ. Ευρώ της ΕΡΓΟΣΕ για τη διασύνδεση λιμένων με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Πρόκειται για τους έξι ξεχωριστούς διαγωνισμούς με μνηστήρες τις Κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat-Siemens, ΑΒΑΞ-Alstom και Ελλάκτωρ-Mytilineos.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ επέλεξε  τον τεχνικό σύμβουλο που θα βοηθήσει τους ανθρώπους της εταιρείας στη δημιουργία των τευχών δημοπράτησης.

    Πρόκειται για τη Μαρία Κοχιαδάκη.

    Σας έχουμε ήδη πει πως η ΕΡΓΟΣΕ είναι σχεδόν έτοιμη να καλέσει τα ενδιαφερόμενα σχήματα στην επόμενη φάση του έργου και δεν αναμένεται να υπάρξουν μετεξεταστέοι.

    Κατά τη διάρκεια αυτής οι ενδιαφερόμενοι θα παρουσιάσουν στην ΕΡΓΟΣΕ τις προτάσεις τους για την υλοποίηση των έξι διασυνδέσεων.

    Το αποτέλεσμα αυτού του «ανταγωνιστικού διαλόγου», όπως ονομάζεται η διαδικασία, θα είναι η δημιουργία έξι συμβάσεων που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2022 και το δίδυμο Καραμανλή-Καραγιάννη έχει τονίσει πως θα έχουμε αναδόχους στις αρχές του 2023.

     

    Η σούπερ χρονιά του Κωνσταντά

    Μια από τις καλύτερες χρονιές ήταν το 2021 για το αφεντικό της Εθνικής Ασφαλιστικής Σταύρο Κωνσταντά .

    Ο έμπειρος manager κατάφερε να βγάλει υψηλά κέρδη για την εταιρεία.

    Για την ακρίβεια τα  κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε €90,5 εκατ. έναντι €85,7 εκατ. το 12μηνο 2020, αυξημένα κατά 5,6%.

    Εξίσου ανοδικά κινήθηκε και η παραγωγή ασφαλίστρων, με τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να ανέρχονται σε €689,6 εκατ. το 2021 έναντι €669,0 το 2020, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 3,1%, με αξιοσημείωτη συμβολή των νέων U/L προϊόντων χωρίς εγγύηση.

    Από το σύνολο της παραγωγής, ποσό €518,6 εκατ. αφορούσε τις ασφαλίσεις Ζωής (2020: €493,8 εκατ.) και ποσό €171,0 εκατ. ασφαλίσεις κατά Ζημιών (2020: €175,2 εκατ.). Το μερίδιο αγοράς της Εταιρείας κατά την 31.12.2021 ανήλθε σε 14,9%.

    Έχω την εντύπωση ότι ο  Σταύρος Κωνσταντάς θα αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο του Αλεξ Φωτακίδη του CVC τώρα που εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική.

     

    Η miss Gucci στην  Macquarie

    Εντύπωση προκαλεί η σαρωτική επανεμφάνιση της δυναμικής Ράνιας Αικατερινάρη, στα οικονομικά πράγματα της χώρας.

    Μετά την απομάκρυνση της από το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η δραστήρια  manager εμφανίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο  του ΔΕΔΔΗΕ.

    Λέγεται  ότι την πρότεινε το αυστραλέζικο Fund Macquarie Asset  Management που κατέχει το 49% της συγκεκριμένης εταιρείας.

    Η Ελληνίδα Miss Gucci (γιατί της αρέσουν τα ντυσίματα της Ιταλικής φίρμας τα οποία δεν τα αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ) πάντως μου λένε ότι ψάχνεται να αναλάβει κάτι πιο hot.

    Για να δούμε εάν οι ισχυρές επιχειρηματικές φίλιες, που λέγεται ότι έχει αναπτύξει τελευταίως, την βοηθήσουν.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές