• Γιατί αργεί και θα αργήσει η απάντηση HSBC στην πρόταση Χρήστου Μεγάλου, τι ψάχνει στην τραπεζική αγορά ο Γρηγόρης Δημητριάδης, με ποιο βουνό συμμάχησε ο Στέγγος και η αβάσταχτη μοναξιά του Χαράλαμπου Βουρλιώτη

    Με κομμένη την ανάσα περίμενε την προηγούμενη Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, ο κατασκευαστικός κλάδος την ανακοίνωση των σχημάτων για το mega-διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ αξίας 4,7 δισ. ευρώ.

    image

    Γιοφύρι της Άρτας η πώληση της HSBC

    Μάλλον δεν άρεσε στους Λονδρέζους μάνατζερς, η πρόταση του Χρήστου Μεγάλου για την απόκτηση του δικτύου και των εργασιών της HSBC Ελλάδος.

    Στα μεγάλα γραφεία του Πάρκου στο City του Λονδίνου κατάλαβαν ότι η πρόταση του έμπειρου τραπεζίτη Χρήστου Μεγάλου, αποσκοπεί στο να προσθέσει αξία και όχι προβλήματα στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

    Γι’ αυτό το σχέδιό του προβλέπει ότι το κόστος των αποζημιώσεων του πορφυρογέννητου top management της Αθήνας θα πληρωθεί εξ ολοκλήρου από το Λονδίνο όπως επίσης και τα όποια προβληματικά στοιχεία του Ενεργητικού της Τράπεζας.

    Ο Noel Quinn Group CEO της HSBC συνειδητοποιεί τώρα ότι η αποχώρηση από την Ελλάδα δεν θα γίνει με κέρδος, αλλά θα πρέπει να αναλάβει ένα μέρος της ζημιάς.

    Γι’ αυτό καθυστερεί να απαντήσει κι απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα θα καθυστερήσει αρκετά, παρά τα όσα ψιθυρίζονται, λέγονται και γράφονται.

     

    Τι λέει η Goldman για το αλουμίνιο

    Φίλοι αναγνώστες, στις 11 Γενάρη η Goldman αναβάθμισε την εκτίμησή της για το αλουμίνιο στις 3,500 $/t με ορίζοντα το τέλος του 2022.

    Με καινούργιο της report που βγήκε στις 17 Ιανουαρίου, δίνει τις εκτιμήσεις της (βλ. πίνακα παρακάτω) για την μέση τιμή του αλουμινίου για τα χρόνια που έρχονται. Καθίστε γιατί δεν θα αντέξετε τις προβλέψεις της Goldman Sachs.

    Για το 2022 η Goldman προβλέπει ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ για το αλουμίνιο τα 3,250 $/t, για το 2023 τα 3,500 $/t, για το 2024 τα 3,750 $/t και για το 2025 τα 4,000 $/t. Πραγματική σκοτοδίνη φίλοι αναγνώστες.

    Καλύτερο δώρο δεν θα μπορούσε να έχει ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος και οι μέτοχοι της MYTILINEOS.

    Η MYTILINEOS θα γίνει μακράν η Νο 1 μηχανή παραγωγής μετρητών του ελληνικού χρηματιστηρίου λόγω της 100% θυγατρικής της Αλουμίνιο της Ελλάδος.

     

    Τι ψάχνει ο Γρηγόρης Δημητριάδης στην Τραπεζική αγορά;

    Eίναι γνωστό ότι ο επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας γνωστής και ως «Υπερταμείο», Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης εργάζεται συστηματικά και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τη σταδιακή μετεξέλιξη της ΕΕΣΥΠ σε «Public Wealth Fund», δηλαδή έναν φορέα που θα διαχειρίζεται ενεργητικά, τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία με στόχο την μεγιστοποίηση των εσόδων τους και την προσέλκυση νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό.

    Σιγά-σιγά ο Γρηγόρης Δημητριάδης «χτίζει την ομάδα» που θα μπορεί να διαχειρίζεται, αλλά και να επικοινωνεί σταθερά με τους ξένους επενδυτές.

    Τώρα τελευταία μαθαίνω ότι ο κ. Δημητριάδης έχει βγει στην αγορά και αναζητά ένα έμπειρο τραπεζικό στέλεχος που να έχει ειδίκευση στην ανάλυση και διαχείριση κινδύνων.

    Έναν risk officer, δηλαδή, που να μπορεί να αξιολογεί τις προτάσεις και τις ενδεχόμενες συνεργασίες…

    Περιττό να σας πω ότι παρά τον σωρό των βιογραφικών που βρίσκονται πάνω στο γραφείο του κ. Δημητριάδη, τέτοιο στέλεχος δύσκολα βρίσκεται πλέον στην αγορά μας…

     

    Οι νέες δουλειές της οικογένειας Στέγγου με τα «κόκκινα δάνεια»

    Όταν δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ πάει ο Μωάμεθ στο βουνό.

    Η Τεχνική Ολυμπιακή του κ. Στέγγου αφού δεν βρίσκει ακίνητα να διαχειριστεί αποφάσισε να συμμαχήσει με το … «Βουνό» για τη διαχείριση κόκκινων ενυπόθηκων δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο Όμιλος Mount Street είναι μια μεγάλη παγκόσμια εταιρεία εξυπηρέτησης δανείων και διαχείρισης πιστωτικών περιουσιακών στοιχείων από τρίτους.

    Πήρε άδεια από τον Γιάννη Στουρνάρα και την Τράπεζα της Ελλάδος για να συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ως όμιλος ακινήτων, κατασκευών, ναυτιλίας και επενδύσεων.

    Η νέα κοινοπραξία, θα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχει ενσωματώσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ («NPL») μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας της.

    Η συνεργασία, πραγματοποιείται μέσω της θυγατρικής της Τεχνικής Ολυμπιακής, PFC Premier Finance Corporation Ltd (στην Κύπρο), έχει ως στόχο την από κοινού αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στα «κόκκινα» δάνεια στους τομείς των ακινήτων, της ναυτιλίας, των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ξενοδοχείων.

    Στην πρώτη φάση η νέα κοινή εταιρεία Mount Street Hellas SAMRLC διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια με συνολική ακαθάριστη λογιστική αξία πάνω από 33 εκατ. ευρώ…

     

    Δεν παίζεται ο Παπαδημούλης

    Είπα ακίνητα και θυμήθηκα τον Παπαδημούλη. Οι μοναχοί των Βρυξελλών που πίνουν τις εύγευστες μοναστηριακές μπύρες είχαν τελικά δίκιο.

    Σας έγραφα χθες για τον αναπάντεχα σκληρό αγώνα του Παπαδημούλη να εκλεγεί αντιπρόεδρος στην Ευρωβουλή.

    Ο λίαν επιθετικός αριστερός gladiator, ο όποιος όταν δεν κονταροχτυπιέται με τις διεθνείς αγορές, όταν δεν ξεσκεπάζει την ευρωπαϊκή υποκρισία, όταν δεν αγωνίζεται για το καθεστώς Μαδούρο, είναι απασχολημένος με την αγορά ακίνητων και την πώληση ηθικού πλεονεκτήματος στην Ελλάδα, έζησε χθες ένα οδυνηρό και πολύωρο θρίλερ!

    Μετά την αποτυχία του, να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ήρθε και η αποτυχία στον δεύτερο.

    Ούτε στον δεύτερο γύρο κατάφερε να ξεπεράσει το όριο ψήφων που απαιτούνταν. Έτσι, αναγκάστηκε να πάει στον τρίτο γύρο.

    Εκεί οποίο δεν υπήρχε όριο εκλογής, αλλά μόνο η σειρά για την πλήρωση των δύο εναπομεινασών θέσεων (κάτι σαν τη β’ κατανομή που λέγαμε στην Ελλάδα)… Ευτυχώς προτιμήθηκε από έναν άλλο, ανεξάρτητο υποψήφιο και… κέρδισε. Τι κέρδισε;

    Μια αντιπροεδρία, μια ωραιότατη σύνταξη -δεκαετούς πλέον- θητείας αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, μια ακόμη υποψηφιότητα με τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες ευρωεκλογές και -από εμένα- το βραβείο του καλύτερου Revolution Worker της χρονιάς!

     

    Ο Γιάννης Οικονόμου, το Μαξίμου και τα… λάθη του Γραφείου Τύπου

    Έχουν γίνει πολλά και καθημερινά γίνονται περισσότερα, τα λάθη του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

    Πιο πρόσφατο, αυτό το ενθουσιώδες, προπαγανδιστικό κομματικό βίντεο που παρουσίαζε την απόκτηση των Rafale με τα λεφτά του Ελληνικού λαού ως… έργο της Νέας Δημοκρατίας.

    Μόλις το video είδε το φως της δημοσιότητας στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός.

    Δόθηκε εντολή στον… συνήθη πυροσβέστη… στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να πάρει σβάρνα τα κανάλια και τα ραδιόφωνα, να δίνει ολημερίς και ολονυκτίς συνεντεύξεις για να τονίσει την εθνική προσπάθεια, τις θυσίες του ελληνικού λαού και την μονίμως αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και να καλύψει την γκάφα του Γραφείου Τύπου…

     

    Η αβάσταχτη μοναξιά του Χαράλαμπου Βουρλιώτη

    Σ’ έναν άλλο τομέα που δεν τα πάει καλά η κυβέρνηση είναι στο θέμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

    Ο Υπουργός δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας καθυστερεί (επίτηδες;) να ορίσει έναν συνεργάτη για να διευκολύνει τον επικεφαλής Χαράλαμπο Βουρλιώτη στη δουλειά του.

    Η περιβόητη Α’ Μονάδα Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Αρχής Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, έχει ένα βουνό από καταγγελίες και αναφορές που πρέπει να εξιχνιάσει.

    Οι ελάχιστοι υπάλληλοι και στελέχη εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς  και ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο επί τιμή Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μένει κάθε βράδυ μέχρι πολύ αργά στο γραφείο του προσπαθώντας να βγάλει άκρη.

    Χθες για παράδειγμα, η Ολομέλεια της Αρχής συνεδρίαζε έξι ολόκληρες ώρες προκειμένου να καλύψει όλες τις υποθέσεις που έχουν προκύψει από τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Γιατί συσσωρεύθηκαν τόσες πολλές υποχρεώσεις ;

    Διότι – μεταξύ άλλων- ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δεν έχει προτείνει ακόμη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το πρόσωπο που θα αναπληρώνει τον κ. Βουρλιώτη και θα συγκαλεί την ολομέλεια όταν ο επικεφαλής δεν παρίσταται.

    Και αυτή η «ολιγωρία» κρατά πλέον από τον προηγούμενο Ιούλιο, οπότε παύει να θεωρείται ολιγωρία…

     

    Μαύρο χρήμα και στον Τουρισμό

    Pecunia non olet έλεγε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορα Βεσπασιανός (69-79 μ.Χ.) που ήταν ο πρώτος που επέβαλε φόρο στα δημόσια αποχωρητήρια με το δόγμα «το Χρήμα δεν έχει οσμή».

    Οι καιροί όμως άλλαξαν και το βρώμικο χρήμα όχι μόνον έχει οσμή αλλά αφήνει και ίχνη.

    Δύο τουλάχιστον τράπεζες έχουν το τελευταίο διάστημα στείλει στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (Suspicious Activity Report – SARs) που σχετίζονται με ξένους επενδυτές που επενδύουν στην ελληνική τουριστική αγορά.

    Τα «ελεγχόμενα» κεφάλαια των εν λόγω επενδυτών , οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν διπλή υπηκοότητα και φορολογική έδρα διαφορετική της χώρας ιθαγένειας, έχουν έλθει στην Ελλάδα, από την Κύπρο, από την Ολλανδία, από το Ισραήλ, κ.α..

    Οι αναφορές ύποπτης δραστηριότητας από τις τράπεζες έγιναν διότι κάποιοι εκ των επενδυτών αυτών έχουν βρεθεί προσφάτως στις «μαύρες λίστες» του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

    Για ποιο λόγο;

    Κυρίως γιατί παραβίασαν το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε κάποιες χώρες. Θα αναρωτηθείτε τι δουλειά έχει το εμπόριο βαρέων όπλων στην Αφρική με ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα.

    Την ίδια απορία έχουν και οι AML/CFT compliance officers των τραπεζών που έστειλαν τις αναφορές τους στην Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

     

    Η Lamda τρέχει και δεν προλαβαίνει…

    Για να προχωρήσει το έργο του Marina Tower πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες και ιδιαίτερα απαιτητικές υποδομές. Για να γίνουν οι υποδομές πρέπει να επιλεγεί ανάδοχος. Για να επιλεγεί ανάδοχος γίνονται παρουσιάσεις από τους ενδιαφερόμενους.

    Πριν από μια βδομάδα ξεκίνησε τις παρουσιάσει με την κοινοπραξία ΑΒΑΞ. Την Τρίτη εμφανίστηκε ο Άκτωρας με την Αρχιρόδον.

    Τετάρτη η ΤΕΡΝΑ. Πέμπτη η Intrakat με τηWade Adams (υπεργολάβος η Mytilineos).

    Μέχρι σήμερα η Lamda δεν έχει ζητήσει περαιτέρω διευκρινήσεις και αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση επείγεται να προχωρήσει στην επιλογή ανάδοχου σύντομα, πιθανότατα στην επόμενη εβδομάδα.

    Αφού κλείσει το θέμα των υποδομών θα ακολουθήσει η παρουσίαση για το Μarina Τower, η οποία έχει καθυστερήσει.

     

    Αναβολή στο παρά 5’ για την ΕΡΓΟΣΕ

    Με κομμένη την ανάσα περίμενε την προηγούμενη Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, ο κατασκευαστικός κλάδος την ανακοίνωση των σχημάτων για το mega-διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ αξίας 4,7 δισ. ευρώ.

    Πρόκειται για 6 «χρυσές» συμβάσεις για τα έργα που αφορούν στη διασύνδεση των λιμένων με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Στις 10:00 ακριβώς  έληγε η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών φακέλων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

    Τα σχήματα των ενδιαφερομένων είχαν ήδη διαρρεύσει στον Τύπο.

    Ωστόσο, σε μία κάπως αναπάντεχη τροπή των εξελίξεων, η ΕΡΓΟΣΕ  έδωσε παράταση μίας εβδομάδας για την υποβολή των φακέλων.

    Αυτό δεν συνέβη μέσα σε κλίμα ηρεμίας. Οι άνθρωποι του φορέα βρισκόταν με τους χαρτοκόπτες στα χέρια (ή καλύτερα τα ποντίκια των υπολογιστών τους, αφού μιλάμε για ηλεκτρονικές προσφορές).

    Τι συνέβη; Γιατί οδηγήθηκε έτσι απότομα στην παράταση αυτή και ποιος παράγοντας συνετέλεσε σε αυτή την απόφαση που ανακοινώθηκε ανήμερα της λήξης της προθεσμίας;

    Στο εξομολογητήριο του απογεύματος μου είπαν πως η ΕΡΓΟΣΕ «υπό το φόβο των Ιουδαίων» και με την ανάγκη να «ρίξει ακόμη μία ματιά στους όρους του διαγωνισμού» γνωστοποίησε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την απόφασή της για να «μελετήσει» τους φακέλους μερικές ημέρες.

    Αυτό έγινε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, αλλά η δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην ιστοσελίδα της Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που θα επικύρωνε την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ, έγινε όχι μόνο ανήμερα της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φακέλων, αλλά και πέντε λεπτά (09:55) πριν παρέλθει η επίσημη προθεσμία.

    Καταλαβαίνετε το άγχος των ανθρώπων της ΕΡΓΟΣΕ αν η απόφαση ανέβαινε στην εν λόγω ιστοσελίδα γινόταν 10 λεπτά αργότερα, καθώς τότε θα ήταν αναγκασμένοι να ανοίξουν τους φακέλους και να γνωστοποιήσουν στο κοινό τα ενδιαφερόμενα σχήματα…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.