• Ποιον θα διαγράψει ο Μητσοτάκης, οι δύσκολες ερωτήσεις στον Ηλία Λιανό της Αρχιρόδον, σε ποιους πρέπει να τηλεφωνήσει η Ξ. Καζόλη της ΕΧΑΕ και γιατί μπήκε στον γύψο ο Θεόδωρος Καλαντώνης

    Οι μοναχοί των Βρυξελλών που πίνουν τις ωραίες μοναστηριακές μπύρες με πληροφόρησαν και γι’ άλλα σημαντικά θέματα… «Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Παπαδημούλης!!!» μου λένε…

    image

    Το νέο πρόσωπο της ΕΧΑΕ και η κ. Καζόλη

    Ένα από τα υποψήφια πρόσωπα που «παίζουν» για την θέση του CEO της ΕΧΑΕ (πιθανολογείται ότι είναι 3) λέγεται από συνάδελφους του που τον έχουν συναναστραφεί, ότι είναι ιδιαίτερα δύστροπος χαρακτήρας.

    Μιλάει απαξιωτικά, καρφώνει άλλους συνάδελφους του στα αφεντικά και προτείνει ποιοι πρέπει να απολυθούν. Γενικά είναι τύπος «έλα μωρέ ποιος είσαι εσύ που μιλάς».

    Εάν τον προσλάβουν, προβλέπω ότι σε 6 μήνες θα έχουν φύγει από τα παράθυρα όλοι οι υπάλληλοι της ΕΧΑΕ.

    Εάν θέλουν έναν τέτοιο τύπο στην ΕΧΑΕ τότε… άντε γεια.

    Για την κ. Πολυξένη (Ξένια) Καζόλη,  προφανώς είναι 3 τηλέφωνα προκειμένου να μάθει τον χαρακτήρα του καθενός.

    Η νομικός κ. Καζόλη είναι μέλος της επιτροπής της ΕΧΑΕ που θα προτείνει το πρόσωπο που θα γίνει ο νέος CEO της ΕΧΑΕ.

     

    Γιατί η Premiaεξαφάνισε” τον Αστυφίδη;

    Με μικρά αλλά σταθερά βήματα η Ambrosia Capital φαίνεται να χτίζει ένα καλό PROFILE και στην Ελλάδα.

    Τον Μάρτιο του 2021 «Ambrosia Capital Hellas ΑΕΠΕΥ» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.

    Η συγκεκριμένη ιδιωτική χρηματιστηριακή τύπου… boutique, όπως χαρακτηριστικά λένε για την Ambrosia Capital στην αγορά, με έδρα το Λονδίνο και με ελληνικό προσανατολισμό, το 2021 ήταν ιδιαίτερα κινητική στα εγχώρια δρώμενα, υπό τη διοίκηση των κυρίων Τάσου Αστυφίδη και Σταύρου Ανάγνου.

    Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα.

    Η αγορά έχει αιφνιδιαστεί από το εξής γεγονός.

    Η Ambrosia Capital ήταν ο μοναδικός κύριος ανάδοχος όταν η εισηγμένη εταιρεία ακίνητων PREMIA προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2021.

    Η αμοιβή της ανήλθε στα 945.000 ευρώ.

    Όμως τώρα που η PREMIA που εξέδωσε το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ η AMBROSIA εξαφανίστηκε από “προσώπου γης”.

    Πουθενά οι κ. Αστυφίδης και Ανάγνου.

    Τι συνέβη και η PREMIA δεν εμπιστεύτηκε αυτή την φορά τους δυο χρηματιστές και την AMBROSIA;

    Συνέβη κάτι σοβαρό η ήταν τυχαίο;

    Δεν έκαναν καλή δουλειά το 2021 κατά την διάρκεια της ΑΜΚ;

    Ερωτήματα που απασχολούν τους προσεκτικούς παίκτες της αγοράς.

    Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, η Premia χτίζει με προσοχή το χαρτοφυλάκιό της, με τρόπο που να της διασφαλίζει σταθερά έσοδα και μείωση των κινδύνων.

    Δεν στηρίζεται σε ένα μεγάλο μισθωτή και δεν είναι μισθωτής κάποιος από τους βασικούς μετόχους.

    Υπάρχει μεγάλη διασπορά μισθωμάτων.

    Ο Ηλίας Γεωργιάδης και ο Κωνσταντίνος Μαρκάζος δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εταιρική διακυβέρνηση.

    Με σωστές δομές, σεβόμενη τους μετόχους της προσπαθεί να παράξει αξία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου της… κατακόρυφα.

     

    Ο Πόλεμος στην Ελλάκτωρ και ο Εξάρχου

    «Δεν προσβλέπουμε σε ευκαιριακά χρηματιστηριακά κέρδη, αλλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάκτωρ να κρατηθεί όρθια και να αναπτυχθεί. Και έχουμε σχέδια για την εταιρεία. Σχέδια να μεγαλώσει και να έχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τη θέση που της αρμόζει».

    Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ημερήσια εφημερίδα ο Αλέξανδρος Εξάρχου, διευθυντής των Greenhill και Kiloman συμφερόντων των κ. Μπάκου και Καϋμενάκη, βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την άλλη μεγαλομέτοχο Reggeborgh, η οποία και ελέγχει τη διοίκηση της εισηγμένης.

    Αυτό που επισημαίνει είναι ότι «Αν επιτυγχανόταν ο τερματισμός της μετοχικής διένεξης θα μπορούσε, κατά τη γνώμη μου, να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της εταιρείας με τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός απαραίτητο για να επανέλθει η Ελλάκτωρ στην ανταγωνιστική θέση που είχε».

    Προσθέτει μάλιστα πως όταν αποκτήσουν λόγο στη διοίκηση θα συνεχίσουν, εφόσον απαιτείται, να βάζουν χρήματα.

     

    Ο Λιανός και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    Ποιο είναι το πόθεν έσχες του κ. Ηλία Λιανού του  Managing Director της Αρχιρόδον;

    Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θα θέσουν σύντομα από την Υπερεισαγγελία Διαφθοράς και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ο κ. Λιανός πρέπει να είναι προετοιμασμένος να απαντήσει στις εξής ερωτήσεις και στις δυο αρχές;

    Στα Pandora papers έχει κρυμμένους λογαριασμούς;

    Έχει κρυμμένα εισοδήματα;

    Αγόρασε ή όχι ο κ. Λιανός της Αρχιρόδον μετοχές της Ελλάκτωρ μέσω της Κύπρου;

    Βρισκότανε πίσω από την συμμετοχή της Astrobank στην Ελλάκτωρ;

    Αρχικά ο κ. Λιανός είχε αρνηθεί σε ερώτηση της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι ο κ. Λιανός ήταν ο μέτοχος πίσω από την Astrobank.

    Οι κυπριακές αρχές, όμως, διαβεβαίωσαν για το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να ζητάει εκ νέου εξηγήσεις.

    Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι μετοχές της Astrobank, όπως και της Barclays, ψήφιζαν σταθερά υπέρ των θέσεων της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ.

    Και οι μετοχές αυτές ήταν που πουλήθηκαν στους Βέλγους, οι οποίοι ελέγχονται σήμερα για συντονισμένη δράση με τους Ολλανδούς της Reggeborgh.

    Το ένα θέμα είναι αν ο κ. Λιανός αγόρασε μετοχές.

    Το άλλο θέμα είναι με τι χρήματα αγόρασε τις μετοχές, αν αποδειχτεί, τελικά, ότι τις αγόρασε.

    Αν διευκολύνθηκε οικονομικά για αυτό τον σκοπό με κάποιο τρόπο και αν ναι από ποιόν!

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ψάχνει το θέμα και για αυτόν τον λόγο έχει καλέσει τον κ. Λιανό σε απολογία.

    Δύσκολος χειμώνας για τον κ. Λιανό.

     

    Η επόμενη ηχηρή διαγραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη

    Στο ιερό εξομολογητήριο της Μονής ακούω τις προσωπικές ιστορίες πολλών σεβάσμιων και σημαντικών ανθρώπων.

    Είναι λογικό κάθε πολιτικός, εκτός από την ιδεολογία να πρέπει να υπηρετεί και τις ιδιαίτερες προσωπικές του στρατηγικές.

    Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος δείχνει από καιρό ότι τραβά τον δικό του δρόμο που περνά μέσα από την συνέχιση της παραμονής του στις Βρυξέλλες.

    Οι συχνές διαφοροποιήσεις, η σκληρή αλλά χωρίς έρμα κριτική στην κυβέρνηση, η απροκάλυπτη στήριξη στον Κώστα Βαξεβάνη και η αποφυγή υιοθέτησης των κεντρικών επιλογών του κόμματος που τον έκανε ευρωβουλευτή, αποτελούν επιλογές που υπηρετούν άλλου είδους πολιτικές στοχεύσεις.

    Η χθεσινή αυστηρή αλλά και διακριτική αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου «όλοι καταλαβαίνουμε τις προθέσεις του» ήταν η τελευταία προειδοποίηση.

    Όπως μου λένε όλοι όσοι έρχονται και προσεύχονται στην Μονή, την επόμενη φορά που ο Γιώργος Κύρτσος θα δώσει αφορμή, θα διαγραφεί από την Ευρω-κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

    Αυτή ίσως και να είναι η πρόθεση του ιδίου αφού έχει ανοίξει για αλλού πλέον τα φτερά του…

     

    O Παπαδημούλης το φυσάει…

    Οι μοναχοί των Βρυξελλών που πίνουν τις ωραίες μοναστηριακές μπύρες με πληροφόρησαν και γι’ άλλα σημαντικά θέματα… «Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Παπαδημούλης!!!» μου λένε…

    Η Εύα Καϊλή, την οποία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «κάρφωνε» στους ξένους συναδέλφους του – με e-mails  και φωτογραφικά ντοκουμέντα – ότι συμμετείχε στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης για την Μακεδονία, εξελέγη αντιπρόεδρος της ευρωβουλής από τον πρώτο γύρο και με άνεση – 454 ψήφους!

    Κι ενώ η Εύα μπήκε στην πρώτη πεντάδα, παρακαλώ, αυτός… έμεινε πίσω-πίσω και η τύχη του θα κριθεί σήμερα, στο δεύτερο γύρο των εκλογών…

    Ο Παπαδημούλης έχει τόσα νεύρα, που έφθασε στο σημείο να κατηγορεί τον …Μακρόν ότι …τον «κόβει».

    Η ευρω-ομάδα του Γάλλου Προέδρου, θα πρέπει, σύμφωνα με τον Συριζαίο ευρωβουλευτή να του δώσει περί της 100 ψήφους για να εκλεγεί, ώστε να μην «στιγματισθεί» από μία … «άνευ αρχών συνδιαλλαγή» με τους «πολωνούς υπερσυντηρητικούς και αντιευρωπαϊστές», οι οποίοι βέβαια έχουν τον υποψήφιο τους που τον απειλεί εκλογικά.

    Θα μπορούσε να ήταν για γέλια η αντίδραση του Παπαδημούλη, αν δεν ήταν για κλάματα το τί τον περιμένει αν ενημερωθεί σχετικά η πρώην ΑΝΕΛ και στενή συνεργάτης του Πάνου Καμμένου, «συντρόφισσα» ευρωβουλευτής, κ. Κουντουρά…

     

    O Θόδωρος Καλαντώνης στον γύψο…

    Δεν άντεξε άλλο το τρέξιμο και την πίεση ο επικεφαλής της DoValue Greece Θόδωρος Καλαντώνης.

    Υποχρεώθηκε σε μια λεπτή εγχείρηση του αστραγάλου και τώρα είναι υποχρεωμένος να έχει το πόδι στο γύψο για αρκετό καιρό.

    Αυτά όμως είναι κακά νέα για τους στενούς του συνεργάτες.

    Αφού οι μετακινήσεις θα είναι πιο δύσκολες, ο Θόδωρος Καλαντώνης θα πηγαίνει από νωρίς το πρωί στο γραφείο και θα μένει εκεί μέχρι αργά το βράδυ, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τον μηχανισμό της DoValue, για την επίτευξη των εξαιρετικά φιλόδοξων και απαιτητικών στόχων.

    Στην προσπάθεια αυτή έχει προς το παρόν και τη στήριξη των «θεσμών». Οι Ευρωπαίοι επόπτες επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην πιστωτική ασυλία των «κόκκινων δανειοληπτών» (όχι μόνο των φυσικών αλλά κυρίως των νομικών προσώπων) που βρίσκουν πάντα ένα πρόσχημα, ένα πάτημα νόμου για να αποφύγουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους…

     

    Το μυστικό της CENERGY αποκαλύπτεται

    Το χρηματιστηριακό ταμπλό φωνάζει, η αγορά περιμένει με αγωνία τις επίσημες ανακοινώσεις.

    Είναι πλέον θέμα ημερών, αν όχι ωρών, για να δοθούν στη δημοσιότητα οι όροι της συμφωνίας μεταξύ της Cenergy και της Δανέζικης Ørsted για την από κοινού δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array cables») στις Η.Π.Α.

    Με τον τρόπο αυτό, η θυγατρική του Ομίλου Viohalco θα γίνει η δεύτερη  – μετά τον ΤΙΤΑΝα – μεγάλη ελληνική εταιρεία που θα αποκτήσει βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Θα κατασκευάζει υποβρύχια καλώδια διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array cables»).

    Οι Δανοί δεν έχουν μείνει  άπρακτοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

    Χθες, ανακοινώθηκε ότι η Ørsted σε μια κοινοπραξία με την Falck Renewables και BlueFloat Energy θα κατασκευάσουν από κοινού ένα πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος έως και 1GW στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σκωτίας.

    Το έργο θα βρίσκεται έξω από το Caithness, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά του Wick και είναι το πρώτο μεγάλης κλίμακας, πλωτό έργο ανάπτυξης αιολικής ενέργειας της Orsted οπουδήποτε στον κόσμο.

    Μόλις τελειώσουν με τους Σκωτσέζους, οι Δανοί θα ασχοληθούν με τους Έλληνες…

     

    Tα 500 εκατ. ευρώ της Microsoft

    Ο wiseman σας είχε από μήνες αποκαλύψει ότι τα data centers της Microsoft επρόκειτο να δημιουργηθούν στα Σπάτα και το Κορωπί.

    Γιατί λοιπόν καθυστερούσε αυτή η σημαντική επένδυση των 500 εκατ. ευρώ;

    Σημαντική, όχι τόσο ως προς το μέγεθος της, όσο για τη σημασία της στην νέα ψηφιακή εποχή που γεννιέται στην Ελλάδα.

    Η απάντηση δόθηκε χθες.

    Η Microsoft περίμενε την ένταξη της στο ειδικό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων για την κατασκευή τριών data center.

    Τα ακίνητα τα απέκτησε η ελληνική θυγατρική της. Η Microsoft δημιουργεί ένα μεγάλο περιφερειακό hub από data centers στην Ελλάδα κι αυτό είναι το πρωτεύον.

    Η επένδυση για τα κτίρια σε Σπάτα και Κορωπί αναμένεται να ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισμό των 75 εκατ. ευρώ.

    Μετά όμως έρχονται οι servers, ο εξοπλισμός και η υψηλή τεχνογνωσία.

    Τον επενδυτικό φάκελο προς την Enterprise Greece κατέθεσε η εταιρεία ειδικού σκοπού Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A., που συστήθηκε γι’ αυτό το σκοπό.

    Το Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων θα αποτελείται από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers), στο νομό Αττικής, με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.