• Deal Reggeborgh-Αλαφούζου για την ΠΑΕ, ο «φόβος» της Lady G και ποιος είναι ο TheValueInvestor

    Πληροφορούμαι ότι οι Ολλανδοί της Reggeborgh, οι οποίοι όσο πάνε και ριζώνουν στην ελληνική αγορά, έχουν βάλει στο… μάτι την ΠΑΕ Παναθηναϊκός! 

    the wise man
    image
    the wise man

    Οι Ολλανδοί θέλουν την ΠΑΕ

    Καλό μήνα και καλή λευτεριά! 

    Η στήλη σήμερα ξεκινά την εβδομάδα με την πιο «hot» πληροφορία του 2021.

    Η οικογένεια Wessels, της VolkerWessels που ελέγχει την Reggeborgh, είναι η τρίτη πλουσιότερη της Ολλανδίας με περιουσία 3,6 δισ. ευρώ και μεγαλομέτοχοι στην Ελλάκτωρ και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Πληροφορούμαι λοιπόν ότι οι Ολλανδοί της Reggeborgh, οι οποίοι όσο πάνε και ριζώνουν στην ελληνική αγορά, έχουν βάλει στο… μάτι την ΠΑΕ Παναθηναϊκός! 

    Ναι, καλά διαβάσατε, και όπως ακούω οι συζητήσεις με τον Γιάννη Αλαφούζο είναι σε προχωρημένο επίπεδο. Τώρα εαν θα είναι μειοψηφία ή πλειοψηφία αυτό μένει να φανεί από τις συζητήσεις των δύο πλευρών.

    Όλοι του κόσμου οι «πράσινοι» -μαζί σας και ο Wiseman- μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό αύριο (ο καημός κάθε Παναθηναϊκάκια). 

    Λοιπόν, στα του deal μαθαίνω ότι οι Ολλανδοί έχουν βάλει στο τραπέζι περί τα 25 εκατ. ευρώ και η στρατηγική τους δεν εξαντλείται – επιχειρηματικά κυρίως – στον Παναθηναϊκό αλλά έχει επίκεντρο το μεγάλο επενδυτικό project της ανάπλασης του Βοτανικού, μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

    Η ανάπλαση του Βοτανικού αποτελεί προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς το εγχείρημα βαλτώνει εδώ και δεκαετίες στα γνωστά γρανάζια της επιχειρηματικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου. 

    Όσο για τον εφοπλιστή και εκδότη Γιάννη Αλαφούζο στα χέρια του οποίου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εδώ και καιρό αναζητεί έξοδο από την συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα υπό όρους που να καλύπτουν τα συμφέροντά του. 

    Οι Ολλανδοί από την άλλη δείχνουν να έχουν σχέδιο και σαφώς το project του Βοτανικού (κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, μπάσκετ, mall κλπ.) δεν θα τους άφηνε αδιάφορους! 

    Η δύσκολη εξίσωση της ΑΝΕΚ

    «Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη».

    Η παροιμία ταιριάζει γάντι στο σίριαλ που διαδραματίζεται με πρωταγωνιστές: τον Γιάννη Βαρδινογιάννη του Σήφη και ισχυρού άνδρα της ταλαίπωρης ΑΝΕΚ, των πιστωτριών τραπεζών Πειραιώς-Alpha Bank-Attica Bank και του ξένου fund Cross Ocean. 

    Μετά την μερική εξάσκηση του ΜΟΔ οι πιστωτές κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό στην εταιρεία από αυτό της αδελφής του Γιάννη, Αμαλίας, η οποία ελέγχει το 26,62%. Φανταστείτε πως μόνο η Πειραιώς ελέγχει το 24,17% καθώς στα βιβλία της βρίσκεται το μεγαλύτερο, περίπου 100 εκατ. ευρώ, μέρος του δανείου. 

    Ο δανεισμός της ΑΝΕΚ φθάνει τα 270 εκατ ευρώ. 

    Το Cross Ocean βρέθηκε στο μπλοκ των πιστωτών μετά την εξαγορά του δανείου ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. 

    Στο σήμερα.

    Πληροφορούμαι ότι οι πιστωτές που θέλουν να «ξηλώσουν» τη διοίκηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη καθώς εκείνος δεν έχει βάλει το χέρι στην τσέπη βρίσκουν τοίχο! 

    Το πρόβλημα περιπλέκεται, όπως μου λένε, μέρα με την ημέρα και γενικότερα προκαλεί πονοκεφάλους καθώς μιλάμε με γόνο μιας από τις ισχυρότερες επιχειρηματικά οικογένειες της χώρας. 

    Η στήλη πληροφορείται πως η τράπεζα Πειραιώς ως leader πιστώτρια τράπεζα σε μια προσπάθεια να κρατήσει όρθια την εταιρεία προχώρησε τους προηγούμενους μήνες – εξάλλου ελέγχει μεγάλο ποσοστό – σε financial support αλλά ο χρόνος κυλάει και το δάνειο πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

    Πόσο μάλλον ενόψει της εξυγίανσης του ισολογισμού. 

    Το Sunrise της Πειραιώς

    Τα της τράπεζας Πειραιώς τα έχετε διαβάσει κατ` επανάληψη από την στήλη και σας ενημερώνω ότι δεν έχει διαταραχθεί στο παραμικρό η όλη διαδικασία που οδηγεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Λοιπόν, μαθαίνω ότι τα δύο πακέτα τιτλοποίησης που θα γίνουν το ένα τώρα (θα ανακοινωθεί στις 16 Μαρτίου) και το άλλο εντός του 2021 θα φέρουν την κωδική ονομασία «Sunrise»!

    Η σημειολογία του χαρακτηρισμού δεν είναι τυχαία ενόψει της αλλαγής σελίδας.

    Γιατί εκβιάζουν οι θεσμοί

    Η στήλη πληροφορείται ότι οι θεσμοί – πρώην τρόικα – έχουν αρχίσει την παλιά προσφιλή τους τακτική και πιέζουν με μοχλό το πρόγραμμα επιδότησης δανείων «Γέφυρα 2». 

    Μαθαίνω λοιπόν ότι στην σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή μεταξύ των CEOs των τραπεζών και του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του Ζαββού και άλλων συζητήθηκε το αίτημα των τραπεζών για άρση των περιορισμών στις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, διαταγές κλπ κλπ. 

    Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα ανοίξει αυτό το κομμάτι της διαδικασίας – εντάσσεται στο πλαίσιο των πλειστηριασμών αλλά αφορά τις πρότερες πράξεις – καθώς οι θεσμοί διεμήνυσαν στον Σταϊκούρα ότι αν δεν γίνει αυτό, θα αρχίσουν να βάζουν φρένα στο πρόγραμμα Γέφυρα 2. 

    Ο Δασκαλόπουλος ανοίγει πανιά

    Και επειδή οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν πεδίο δόξης λαμπρό, εκτός κι αν στραβώσει για μια ακόμη φορά το κλίμα καθώς έχουμε προϊστορία στο να τα κάνουμε όλα μπάχαλο, τα ελληνικά funds ή εταιρείες private equities, όπως θέλετε το λέτε, οργανώνονται για την επόμενη ημέρα. 

    Έτσι και το fund DECA Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο οποίο ηγείται ο ισχυρός τραπεζίτης Νίκος Νανόπουλος. 

    Επόμενος στόχος της ισχυρής και αθόρυβης επενδυτικής ομάδας οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες μέσω του νέου fund Diorama II. 

    Όλα συνδέονται επίσης και σε αυτή την περίπτωση με το Ταμείο Ανάκαμψης, όχι απαραίτητα ευθέως αλλά έμμεσα σίγουρα.

    Η Lady G και η συνέχεια…

    Η επέτειος για τα 200 χρόνια ίδρυσης του Ελληνικού Κράτους πλησιάζει και η κατάσταση δυσκολεύει τους πανηγυρισμούς λόγω του lockdown. 

    Βέβαια, μετά τις 15 Μαρτίου το εμπόριο θα ανοίξει και τον Απρίλιο ίσως πιούμε έξω κανένα καφέ… 

    Η στήλη πληροφορείται ότι στην επιτροπή Ελλάδα 1821 ετοιμάζονται για τις εκδηλώσεις του θέρους και όπως μου είπε η πηγούλα μου μάλλον θα χρειαστούν και άλλες χορηγίες. 

    Θα το διαβάσουν οι CEOs των τραπεζών και θα τους πιάσει – εκ νέου – σύγκρυο (ανατριχίλα, τρεμούλα, ρίγος) καθώς η Lady G, κατά κόσμο Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη όταν βάζει κάτι στο μυαλό της δεν σταματάει με τίποτα και για κανέναν… 

    Ήδη έχει πάρει από τις τράπεζες 4 εκατ. ευρώ “με το έτσι θέλω”.

    Δηλαδή δεν φτάνει που οι τράπεζες κάνουν εθελούσιες εξόδους γιατί ειναι υπερπλήρεις και ζορίζονται με τα εξοδα τους,  έχουν και τις επερχόμενες “απειλές” της LADY G.  

    Από τα πιο ωραία σπίτια

    Λοιπόν μου λένε οτι μια από τις ωραιότερες μονοκατοικίες των νοτίων προαστίων και, για την ακρίβεια, στη Βάρκιζα φέρεται να ανήκει στη δυναμική επιχειρηματία που είναι και από το καλοκαίρι του 2020 μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, Ντιάνα (Ντενίζ) Τσιμή της ΤΣΙΜΗΣ ΑΕ-Tsimis Printing. 

    Η κατοικία είναι έργο της LL ASSOCIATES που έχει εμπειρία σε καλές περιοχές της Αττικής, όπως το Παλαιό Ψυχικό και η Φιλοθέη. 

    Η ταλαντούχα κ. Τσιμή εκτός απο CEO στην Tsimis Printing είναι και επικεφαλής της Ομάδας Αιγαίου. Επίσης είναι καθηγήτρια στα ΤΕΙ και είναι κάτοχος Διπλώματος Χημικού Μηχανικού Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1981, έχει Master of Science Περιβαλλοντολόγου Μηχανικού του University of Texas, El Passo, Ηνωμένες Πολιτείες, 1984 και είναι Doctor of Philosophy Περιβαλλοντολόγου Μηχανικού του Texas A & M University, College Station, Ηνωμένες Πολιτείες, 1989.

    The Value Investor: Η νέα στήλη του mononews.gr

    Η Άνοιξη λένε κάποιοι ευνοεί τους νέους σχεδιασμούς. Έτσι λοιπόν εμείς σχεδιάσαμε και καθιερώνουμε από σήμερα 1η Μαρτίου του 2020 μια νέα  χρηματιστηριακή στήλη κύρους. Θα λέγεται “The Value Investor”.

    Δύο φορές τον μήνα ένας νέος συνεργάτης του mononews.gr, με τεράστια εμπειρία στις αγορές, θα σας γράφει και θα αναλύει με άποψη και κύρος ότι έχει να κάνει με τις μετοχές ελληνικές και ξένες. Επίσης θα έχει μπόλικο επιχειρηματικό παρασκήνιο.

    Φιλοδοξία μας είναι η νέα στήλη να γίνει από τις πιο διάσημες και πολυδιαβασμένες στα Digital Media.

    Η νέα στήλη μεταξύ άλλων φιλοδοξεί “να αναδεικνύει μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και διεθνώς έχοντας σαν γνώμονα την επενδυτική φιλοσοφία του κορυφαίου επενδυτή στον κόσμο Warren Buffet η περιουσία του οποίου ξεπερνάει σύμφωνα με το Forbes τα 91,8 δισ. δολάρια. Ο Buffet αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές στα 11 του χρόνια“.

    Γιατί άπαντες γνωρίζουν οτι ο  Warren Buffet είναι η επιτομή του value investing δηλαδή του “επενδυτή αξίας”. 

    (πατήστε εδώ για να διαβάσετε τον The Value Investor που για σήμερα έχει τίτλο: Ποιες είναι TΩΡΑ οι 7 Μετοχές που υπόσχονται «υψηλές» αποδόσεις).

    To στενό μαρκάρισμα της ΙΟΝ!!!

    Το πείσμα και την εμμονή του θείου της, Γιάννη Κωτσιόπουλου να μην περάσει ποτέ η εταιρεία σε ξένα χέρια φαίνεται πως κληρονόμησε η Κωνσταντίνα (Τίνα) Κωτσιοπούλου, όπως θα διαβάσετε σε άλλο ρεπορτάζ του mononews.gr

    Η ανιψιά του ανθρώπου που «εκτόξευσε» την ΙΟΝ στα «επιχειρηματικά… ουράνια» παραμένει όπως όλα δείχνουν αταλάντευτα προσηλωμένη στην οικογενειακή… παράδοση, απορρίπτοντας κάθε πρόταση εξαγοράς ανεξαρτήτως του ποσού και των μηδενικών που την συνοδεύει.

    Και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του mononews.gr η CEO της εταιρείας, έχει δεχθεί αρκετές προτάσεις τους τελευταίους μήνες, αφού τουλάχιστον δύο funds μεγάλου βεληνεκούς την έχουν προσεγγίσει, καταθέτοντας ιδιαίτερα δελεαστικές προσφορές…

    “Η ΙΟΝ είναι η μεγάλη αγάπη των Funds. Την θέλουν σαν τρελοί” εξηγεί τραπεζίτης που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    “Όμως η επικεφαλής της αρνείται πεισματικά να πουλήσει” λένε οι ίδιες πηγές.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι πωλήσεις της εταιρείας το 2019 έκλεισαν σε 118,8 εκατ. ευρώ έναντι 113,3 εκατ. ευρώ το 2018 και 113 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 14,2 εκατ. ευρώ από 12,7 εκατ. ευρώ το 2018 και 7,8 εκατ. ευρώ το 2017.

    Μέσα σε μόλις δυο χρόνια πέτυχε να διπλασιάσει σχεδόν (!) την κερδοφορία της.

    Την ίδια στιγμή, κατόρθωσε να μειώσει το βάρος των συνολικών υποχρεώσεων από 74,6 εκατ. ευρώ το 2018 σε 66,5 εκατ. ευρώ το 2019.

    Το τίμημα

    Οι πηγές του mononews.gr δεν αποκαλύπτουν το προσφερόμενο τίμημα αλλά όπως εξηγούν: “Μια τέτοιου μεγέθους εταιρεία εύκολα θα μπορούσε να πουληθεί από 140 έως 180 εκατ. ευρώ.”

    Όμως παρά την απουσία διαδοχής η επικεφαλής της, δεν θέλει να πουλήσει τα ποσοστά που της κληρονόμησε ο θείος της.

    Οπως έπραττε ο αείμνηστος θείος της που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών πριν από περίπου έξι χρόνια αρνείται σταθερά, καθώς θέλει να διατηρήσει την εταιρεία ελληνική.

    Η άγνωστη Φιλάνθρωπος 

    Βέβαια παρά το γεγονός ότι διατηρεί χαμηλό προφίλ, εν τούτοις το καλοκαίρι του 2020 η κ. Κωνσταντίνα (Τίνα) Κωτσιοπούλου της ΙΟΝ έγινε μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ μαζί με τις Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, Δανάη Βιτουλαδίτου της «ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής», Νίκη Γιαβρόγλου της «Ελληνικά Εκλεκτά Ελαια», Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου από τον Ελληνικό Κόσμο, Αικατερίνη Λαλαούνη της Greek Gold, Μαριάννα Πολιτοπούλου της ασφαλιστικής ΝΝ Ελλάδος, Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου της «Μύλοι Θράκης», Ολγα Παναγοπούλου της ΚΟΝΕΞ Α.Ε. και Ντενίζ Τσιμή της ΤΣΙΜΗΣ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΥΚΑΜΠΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.

    Επιπρόσθετα το 2020  η κ. Τίνα Κωτσιοπούλου δώρισε ένα σεβαστό ποσό για την  κάλυψη όλων των εξόδων για την ανάπτυξη 12 νέων κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

    Η δωρεά ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ήταν από κοινού με τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη και την κ. Αγγελική Φράγκου.

    Αποποίηση Ευθύνης:  Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.  Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.