• Απολαυστικός Σπύρος Λάτσης με αιχμές σε εχθρούς, γιατί η Μαριάννα Λάτση δεν πάτησε στο Ελληνικό, η επιθεση της εφορίας στον Κυπριώτη και οι νέες δυσκολίες του Σταύρου Τάκη

    Γεμάτη σημειολογικές αναφορές και λεπτές, σχεδόν αδιόρατες αιχμές κατά πολλών ήταν η ομιλία-παρέμβαση του Σπύρου Λάτση στα εγκαίνια του «Ελληνικού», μέσω βιντεοκλήσης από τη Γενεύη.

    The wiseman
    image
    The wiseman

    Σπύρος Λάτσης: Απολαυστικός με αιχμές

    Γεμάτη σημειολογικές αναφορές και λεπτές, σχεδόν αδιόρατες αιχμές κατά πολλών ήταν η ομιλία-παρέμβαση του Σπύρου Λάτση στα εγκαίνια του «Ελληνικού», μέσω βιντεοκλήσης από τη Γενεύη.

    Ο κ. Λάτσης σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στους …εχθρούς του έργου, σε αυτούς που το υπονόμευσαν συστηματικά δηλαδή από την αρχή.

    Μίλησε μάλιστα με ψυχοσωματικούς όρους γι αυτούς και όχι με καθαρά επιχειρηματικούς: «εύχομαι υγεία και ψυχική ηρεμία σε όσους δεν ήθελαν το έργο» προβλέποντας προφανώς ότι κάποιοι θα χρειαστούν ιατρική αγωγή με την εξέλιξη του «Ελληνικού».

    Είχε όμως η ομιλία Σπύρου Λάτση και έντονη οικογενειακή φόρτιση: ευχαρίστησε σε προσωπικό επίπεδο την οικογένειά του, τη μητέρα του, τις αδελφές του, τη σύζυγο και τα παιδιά του που «όταν δίσταζα να αναλάβω ένα έργο τέτοιου μεγέθους και τόσων ετών στην ηλικία που είμαι με παρότρυναν να συνεχίσω».

    Πρόσθεσε όμως με νόημα πως στο πλευρό του από τις αδελφές του στάθηκε κυρίως η κα Μαργαρίτα Λάτση, κάνοντας ξεκάθαρη διαφοροποίηση από την κα  Μαριάννα Λάτση.

    Πλήρης ρήξη Σπύρου και Μαριάννας Λάτση;  

    Όπως είναι γνωστό η κα Μαριάννα έχει αποχωρήσει από την Lamda Development ΛΑΜΔΑ -1,56% 6,92 ,  την εταιρεία δηλαδή που διαχειρίζεται το Ελληνικό, όχι με τις καλύτερες συνθήκες.

    Προ ετών πούλησε την συμμετοχή της με τις φήμες να κάνουν λόγο για πλήρη ρήξη με τον αδελφό της.

    Η ρήξη των δυο πλευρών είχε να κάνει με την διαχείριση του Ελληνικού.

    Στα εγκαίνια πάντως η κα Μαριάννα Λάτση και τα παιδιά της, δεν παρέστησαν, κάτι που επιβεβαιώνει ότι οι δυο πλευρές προφανώς δεν μιλάνε μεταξύ τους.

    Αντίθετα ήταν εκεί η Μαργαρίτα Λάτση και ο dr Γιάννης Λάτσης, γιος του Σπύρου Λάτση.

    Ποιους ευχαρίστησε

    Σε πολιτικό επίπεδο ο Σπύρος Λάτσης, αναφέρθηκε με ευχαριστίες σε  τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Ήταν η αποθέωση της αστικής ευγένειας από την πλευρά του αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ο ένας από τους τρείς αναφερθέντες Πρωθυπουργούς, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας,  όχι μόνο δεν βοήθησε στην εξέλιξη του έργου αλλά άφησε επίτηδες στενούς συνεργάτες του να βάζουν διαρκώς τρικλοποδιές.

    Για να δείξει ότι δεν ξεχνάει κανένα και τίποτα, ο κος Λάτσης αναφέρθηκε και στον  Κώστα Σημίτη που ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός ο οποίος έκανε νομοθετικές ρυθμίσεις πριν 25 χρόνια για να ξεκολλήσει το έργο και να αρχίσει να υλοποιείται.

    Επίσης, σε μία έκρηξη φλεγματικού βρετανικού χιούμορ, ο κος Λάτσης ευχαρίστησε τους κρατικούς λειτουργούς από όλους τους τομείς του κράτους. «Χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ», κατέληξε.

    Ο CEO της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου τόνισε ότι «αυτό το έργο μας γεμίζει με πάθος γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ακουστεί με τον προσήκοντα τρόπο σε όλο τον κόσμο».

    Να σημειωθεί τέλος ότι η εκδήλωση των εγκαινίων ήταν άριστα οργανωμένη.

    Γιάννης Λάτσης
    Απο αριστερά προς τα δεξιά: Μαρέβα Μητσοτάκη, Μαργαρίτα Λάτση, Κυριάκος Μητσοτάκης, John Λάτσης και Οδυσσέας Αθανασίου

    Ο Μιχάλης Σάλλας παίρνει επάνω του την αύξηση της Παγκρήτιας

    Αν θυμάστε ο Wiseman εγκαίρως σας είχε ενημερώσει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας, παρά τις αντίξοες συνθήκες θα πάει καλά.

    Μεσολάβησε η καταληκτική ημερομηνία για την άσκηση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων, όπου ως γνωστόν η Lyctos δεν μπήκε στην αύξηση (και εν μέρει ο εφοπλιστής Μουδρέας), για να ακολουθήσει η δήλωση του Μιχάλη Σάλα με την οποία ενημέρωνε το επενδυτικό κοινό ότι η επενδυτική του εταιρεία (Lyctos) η οποία κατέχει περίπου το 20% της Τράπεζας, τελικά θα συμμετάσχει στην αύξηση.

    Απ ότι φαίνεται  μάλιστα ο ίδιος ο κ. Σάλλας έχει πάρει πλέον πολύ ζεστά το θέμα της αύξησης και για το λόγο αυτό μεταβαίνει αύριο στην Κρήτη προκειμένου να κάνει εκ του σύνεγγυς τις αναγκαίες ζυμώσεις με επιχειρηματίες του νησιού και τοπικούς παράγοντες.

    Ευλόγως λοιπόν όπως θα διαβάσετε και στο σχετικό ρεπορτάζ του mononews στη διοίκηση της Παγκρήτιας πνέει πλέον άνεμος αισιοδοξίας για τη τελική έκβαση του εγχειρήματος.

     

    Σταύρος Τάκη: Αλλάζουν χέρια τα δάνεια του Σφακιανάκη

    Δεν φαίνεται να σταματούν οι μεγάλες δυσκολίες για την Σφακιανάκης ΑΕΒΕ και το αφεντικό της Σταύρο Τάκη.

    Καταρχήν θα αλλάξουν χέρια απαιτήσεις από δάνεια της Σφακιανάκης καθώς συμπεριλαμβάνονται σε χαρτοφυλάκιο, που έχει βγάλει προς πώληση τράπεζα και έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές.

    Η απόκτησή τους από fund ενδέχεται να συμβάλει στην κατεύθυνση αποτελεσματικότερης αναδιάρθρωσης χρέους.

    Πάντως στο τέλος του 2020 η εταιρεία είχε αρνητική καθαρή θέση σε επίπεδο ομίλου, ενώ έλαβε waiver από τις πιστώτριες τράπεζες, για μετάθεση πληρωμής τόκων και δόσεων κεφαλαίου, λόγω Covid-19.

    Waiver έλαβε και η θυγατρική ΣΠΗΝΤΕΞ για μη τήρηση ενός χρηματοοικονομικού δείκτη δανειακής σύμβασης.

    Το σύνολο δανείων ανέρχεται στα 287,5 εκατ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός στα 276,5 εκατ. ευρώ.

    Τα EBITDA 2020 έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ.

    Οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021 δεν έχουν αναρτηθεί σε ΓΕΜΗ, παρ’ ότι ορίστηκε τακτική γενική συνέλευση για την 20η Οκτωβρίου.

     

    Οι γέφυρες Μπακογιάννη στο Ισραήλ

    Ότι οι Ισραηλινοί ξενοδόχοι της Brown έχουν πιστέψει στον τουρισμό της Αθήνας δε μπορούμε να το αμφισβητήσουμε.

    Είναι όμως αλήθεια ότι έχουν και τις ευλογίες του δημάρχου Μπακογιάννη, όπως λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ κι επίσης δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε για τις γέφυρες που ρίχνει ο τελευταίος στο Ισραήλ.

    Πρόκειται εξάλλου για μια win – win «συμφωνία»: οι Ισραηλινοί αγοράζουν όσο – όσο ακίνητα γύρω από την Ομόνοια – που ακόμα δεν έχουν προλάβει να «τσιμπήσουν» – και το αφήγημα Μπακογιάννη για την εξυγίανση του «παρεξηγημένου» κέντρου παίρνει τα πάνω της.

    Το μήνυμα το πέρασε ο δήμαρχος ήδη από πέρσι, όταν έδωσε το παρών στα εγκαίνια του Lighthouse (πρώην Le Mirage) στην πλατεία Ομονοίας κι όπως λέγεται βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τους ιθύνοντες της Brown για τις επόμενες κινήσεις τους.

    Για του λόγου το αληθές όλα τα επερχόμενα ανοίγματα της Brown σε περιοχές που ούτε κατά διάνοια θα πλησίαζαν οι ξενοδόχοι την προηγούμενη δεκαετία, στην Ευριπίδου, στη Λιοσίων, την Πατησίων και στα στενά γύρω από την Ομόνοια.

    Πάντως με αυτά και με αυτά,  η Ισραηλινή αλυσίδα προγραμματίζει να λειτουργήσει ακόμη 9 ξενοδοχειακές μονάδες μέσα στον επόμενο χρόνο, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε δυνατό παίκτη στην αγορά ο οποίος θα διαθέτει 23 μονάδες στο χαρτοφυλάκιο του.

     

    Ξενυχτάνε στο Υπουργείο Υποδομών για τα πράσινα λεωφορεία

    Με εξαντλητικούς ρυθμούς μαθαίνω ότι εργάζονται οι άνθρωποι του Υπουργείου Υποδομών προκειμένου να καταλήξουν εντός φθινοπώρου στους αναδόχους για τον διαγωνισμό αξίας 383 εκατ. Ευρώ για την προμήθεια πράσινων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Το έργο έχει επωμιστεί ο   Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ο οποίος προς τούτο αποφάσισε  την επέκταση των συνεδριάσεων της Επιτροπής Διαγωνισμού και εκτός του ωραρίου του Δημοσίου τομέα, προκειμένου να  καταφθάσουν τα πρώτα λεωφορεία στις δύο πόλεις στις αρχές του 2023.

    Ο εμπλουτισμός του στόλου των λεωφορείων κρίνεται αναγκαίος για την ομαλή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ύστερα από την απόρριψη της παράτασης της σύμβασης του leasing με τα ΚΤΕΛ.

    Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι προσφορές τεσσάρων σχημάτων.

    Οι Ιταλοί της IVECO και Industria Italiana Autobus (στην οποία συμμετέχει η τουρκική Karsan κατά 28,5%), καθώς και οι κινεζικές  Yutong και Build Your Dreams (BYD) που εκπροσωπούνται στη χώρα μας από τον Όμιλο Κοπελούζου και την Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ αντίστοιχα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η προσφορά της τελευταίας, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην Ολλανδία.

    Από τα τέλη του 2020 τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία της κινεζικής εταιρείας προκαλούν ταλαιπωρία στους επιβάτες, ανησυχία στους οδηγούς και αντιδράσεις από το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της χώρας.

    Επιπλέον, η BYD έχει έρθει αντιμέτωπη με έρευνες σχετικά με την επίδραση των εργοστασίων της στην Κίνα για την υγεία των κατοίκων των τριγύρω περιοχών, όπως αναφέρεται σε σχετικό report της Goldman Sachs, που έχει δημοσιεύσει το mononews.

     

    «Μία φορά πρόεδρος, πάντα πρόεδρος»

    Έπρεπε να φύγει από το ΕΒΕΑ ο Γιάννης Μπρατάκος για να γίνει πράξη το αίτημα του της κατάργησης του πλαφόν των δύο θητειών για τους προέδρους των Επιμελητηρίων.

    Με άρθρο στον νόμο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα καταργείται η διάταξη του 2017 που προέβλεπε ότι όσοι έχουν διατελέσει πρόεδροι Επιμελητηρίου τουλάχιστον μία φορά επιτρέπεται να επανεκλεγούν στο ίδιο αξίωμα μόνο μία φορά.

    Η κατάργηση του χρονικού περιορισμού αποτελούσε πάγιο αίτημα της επιμελητηριακής κοινότητας. Θεωρούσαν και ορθά ότι είναι άδικο το «πλαφόν» της διετούς θητείας για τους προέδρους των Επιμελητηρίων από τη στιγμή που για άλλους αιρετούς, όπως για βουλευτές ή για εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει απαγόρευση στην ανανέωση της θητείας.

    Το θέμα είχε θέσει και το περασμένο καλοκαίρι στον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, ο Γιάννης Μπρατάκος, λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του ΕΒΕΑ και να αναλάβει καθήκοντα στο Μαξίμου ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

    Ετσι πλέον ισχύει και για τους προέδρους των Επιμελητηρίων το γνωστό «μία φορά πρόεδρος, πάντα πρόεδρος».

     

    Εύσημα Watsa για την ελληνική οικονομία και στον Μητσοτάκη

    Μπορεί να έχει χάσει πολλά αλλά απ΄ότι φαίνεται παραμένει λάτρης της Ελλάδος.

    Ο λόγος για τον Prem Watsa τον επικεφαλής της Fairfax, βασικού μετόχου της Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02 .

    Μιλώντας χθες στο Τορόντο στο συνέδριο του  Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε  στην δική του ου εμπειρία που αφορά στην οικονομική “μεταμόρφωση” και εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας, η οποία παρά τις “συμπληγάδες” που πέρασε σήμερα είναι σε ένα εξαιρετικά καλό επίπεδο, τέτοιο που αποτελεί μια χώρα με ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον την οποία εμπιστεύονται πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.

    Μάλιστα επεσήμανε ότι η επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενισχύσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και θα δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις.

     

     

    Η εφορία και ο Κυπριώτης

    Όπως ίσως να γνωρίζετε ο επιχειρηματίας ξενοδóχος του νησιού της Κω Κυπριώτης, σχεδóν παρανόμως, έχει επιτύχει συμφωνία πολυετούς εκμίσθωσης των πέντε μονάδων στη Hotel Brain και βάσει αυτής υπήρχε ελπίδα ότι θα μπορούσε να καταλήξει και σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού με την αμερικανική HIG, που έχει αγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου.

    Όμως, στην υπόθεση παρενέβη η εφορία, που προχώρησε σε κατάσχεση εις χείρας τρίτου των εσόδων από τη συμφωνία με τη Hotel Brain, τα οποία θα πρέπει να αποδίδονται στη ΔΟΥ της Ρόδου μέχρι να εξοφληθεί οφειλή του ομίλου προς το Δημόσιο ύψους 3,1 εκατ. ευρώ.

    Τι γίνεται, όμως, με τον βασικό πιστωτή, την αμερικανική HIG;

    Η  συμφωνία με τη Hotel Brain είχε κλείσει χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή του από τη διοίκηση του ξενοδοχειακού ομίλου, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να ακολουθήσουν δικαστικές αποφάσεις για τη δέσμευση των εσόδων από την εκμίσθωση των ξενοδοχείων έναντι άλλων οφειλών της ξενοδοχειακής αλυσίδας.

     

    Κουιζ:

    Ποιον κοινό φίλο και συνεργάτη έχουν ο Παντελής Μαντωνανάκης  του GRAND RESORT LAGONISI και ο τέως επιχειρηματίας των ξενοδοχείων στην Κω, Κυπριώτης;

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.