• Οικονομία

    Σοκ με τα νέα φορολογικά μέτρα-Τι αλλάζει σε τεκμήρια διαβίωσης, αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ

    gladiator


    Νέα φορολογικά μέτρα με ανατροπές στους φόρους εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ φέρνουν μεταξύ άλλων τα 82 προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα και να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, δηλαδή η φορολογία των Ι.Χ., ακινήτων και σκαφών αναψυχής, και το νέο ποινολόγιο σε όσους υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις.

    Ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές με στόχο τον εντοπισμό και τη φορολόγηση εισοδημάτων που αποκρύπτονται. Στην ίδια λίστα με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης περιλαμβάνεται και η δέσμευση του οικονομικού επιτελείου έναντι των δανειστών ότι δεν υπάρξουν άλλες νέες χαριστικές ρυθμίσεις ή άλλα μέτρα αμνήστευσης για όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο. Να σημειωθεί ότι από φέτος σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός για τους οφειλέτες αφού με σχετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Παράλληλα θα πρέπει να ρυθμιστούν και οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές και στη συνέχεια να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

    Η λίστα με φορολογικά προαπαιτούμενα του 2018 έχει ως εξής:

    1. Αξιολόγηση της πιθανής αύξησης του κατώτατου ορίου ακαθαρίστων εσόδων για την επιβολή του ΦΠΑ. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα στα 10.000 ευρώ και εξετάζεται να ανέβει στα 25.000 ευρώ.

    2. Επανεξέταση των κινήτρων στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και τις φορολογικές απαλλαγές, εξαλείφοντας τις διατάξεις που θεωρούνται αναποτελεσματικές ή άδικες.

    3. Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους και σύσταση εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων και ένα μόνιμο πληροφοριακό σύστημα για την αναθεώρηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων.

    4. Νομοθεσία για την προσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αν κριθεί αναγκαίο προκειμένου, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, να προκύψει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Ιούλιο/Αύγουστο του 2018.

    5. Επανεξέταση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    6. Τεχνική επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή τους, προκειμένου να προσδιορίσει τα προβλήματα και τα «παραθυράκια» στην εφαρμογή τους και να υποβάλουν προτάσεις τροποποιήσεων για τη αποσαφήνιση και βελτίωσή τους και την εξάλειψη των αντικρουόμενων ρυθμίσεων.

    7. Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και να εξαλειφθούν τα κενά και οι εκκρεμότητες.

    8. Επανεξέταση του νομοθετικού καθεστώτος για την επιβολή τόκων εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

    9. Επανεξέταση των διατάξεων για τα τέλη χαρτοσήμου με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίησή τους. Επανεξέταση του συστήματος τεκμαρτού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος και νομοθέτηση αλλαγών αν κριθεί αναγκαίο.

    Τσακαλώτος
    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο μέτωπο στην αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΕΝΑΕ για τον Σκαραμαγκά: Το Δημόσιο ζητά ακύρωση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπέτυ Μπαζιάνα: Κάθε 5η Ιουλίου κλαίω για το «αριστερό» μνημόνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: HSBC για Ελλάδα: Αδύνατο το «clean exit» χωρίς ελάφρυνση του χρέους



    ΣΧΟΛΙΑ