Τάκης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Ανάπτυξης
Περιεχόμενα
Συναντήσεις με όλους τους φορείς της αγοράς αλλά και βιομηχανίες τροφίμων θα έχει στις επόμενες ημέρες ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
«Θα ζητήσουμε από τη βιομηχανία τροφίμων να βάλει πλάτη για τον πληθωρισμό» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος στην πρώτη συνάντηση με δημοσιογράφους λίγη ώρα αργότερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργείο Ανάπτυξης.
«Παρατείνονται όλα τα μέτρα που ίσχυαν, πρόκειται για σκληρά μέτρα και επιμένουμε στην εφαρμογή τους γιατί πιστεύουμε ότι έχουν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των τιμών αλλά παράλληλα ζητάμε από την υγιή επιχειρηματικότητα, σούπερ μάρκετ και βιομηχανία τροφίμων να βάλουν πλάτη».
Με τροπολογία θα παραταθεί το σύνολο των έκτακτων μέτρων έως τον Δεκέμβριο του 2024. Ειδικά για το πλαφόν το βρεφικό γάλα, το οποίο ίσχυε στο διενεκές, μετατίθεται έως το τέλος Δεκεμβρίου. «Κάποια από τα μέτρα όπως το μπλόκο στις προσφορές ή και το μέτρο του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι σκληρά μέτρα που πονάνε» είπε ο υπουργός ωστόσο θα συνεχίσουν να ισχύουν.
Συνένωση δυνάμεων για την πτώση των τιμών στα ράφια
«Το να πέσουν οι τιμές από βασικά προϊόντα που καταναλώνουμε όλα τα νοικοκυριά είναι μια υπόθεση που πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Το κράτος και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά πρέπει να συμβάλει και η υγιής επιχειρηματική κοινότητα. Στην κατεύθυνση αυτή θα γίνουν συναντήσεις θεσμικού χαρακτήρα με Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και ΣΕΒΤ αλλά και με συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Παράλληλα θα γίνουν συναντήσεις με καταναλωτικές οργανώσεις, τον Συνήγορο του Καταναλωτή, την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Όλοι έχουν ρόλο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Στη συνένωση δυνάμεων υπολογίζεται και το καταναλωτικό κοινό. Ο ενημερωμένος πολίτης έχει δύναμη. Η γνώση είναι δύναμη και μέσα από το e katanalotis μπορεί να βοηθήσει. Αλλά το υπουργείο έχει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση του διαθέσιμου εισοδήματος».
Εντατικοποιήση των ελέγχων στην αγορά
Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει μεγάλη βαρύτητα στους ελέγχους για την εφαρμογή της νομιμότητας. Όπως είπε ο υπουργός, η ΔΙΜΕΑ θα ενισχυθεί από 1η Ιουλίου με 30 άτομα επιπλέον προσωπικό ενώ η συνεργασία με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς τους κράτους είναι βαρύνουσας σημασίας για τον υπουργό ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
«Είναι προτεραιότητα να εντείνουμε τα μέτρα και των ελέγχων για την εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά ώστε να έχουμε τη δική μας συμβολή στην αποκλιμάκωση των τιμών» είπε.
Οι προτεραιότητες του υπουργείου
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, ο ρόλος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι κομβικός για την υλοποίηση των βασικών κυβερνητικών στόχων συνολικά. Δηλαδή «στην υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με βιώσιμη ανάπτυξη και καλύτερα εισοδήματα για τους Ελληνες. Το υπουργείο Ανάπτυξης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την υλοποίηση αυτών των στόχων. Στις πολιτικές που κάνουμε είναι η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία, της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας και η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων που ανοίγουν νέες προοπτικές και αναπτύσσουν την αγορά εργασίας» τόνισε. Και πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή το ΥΠΑΝ υλοποιεί προοπτικές που δημιουργούν θετικό αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία, όπως:
– Εργα αναβάθμισης σε 20 βιομηχανικά πάρκα εκ των οποίων δύο καινούργια, στον Βόλο και στην Κόρινθο.
-Η έγκριση 75 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ και την ψηφιοποιήση της οικονομικής τους δραστηριότητας
-Το πρόγραμμα Ερευνώ και Καινοτομώ προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη
-Η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων όπου όπως είπε το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση για το ποιες από αυτές που έχουν εξετασθεί θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε επίσης
Κομισιόν: Θετική η εικόνα για την Ελλάδα – Έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε 7 χώρες
Νίκος Παπαθανάσης: 200 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση του νέου Ταμείου Συμμετοχών EQUIFUND II