• Οικονομία

    Τα «κλειστά» σπίτια μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ


    Ένα νέο «σαφάρι» ελέγχων σε ακίνητα ξεκινά η ΑΑΔΕ, αυτή τη φορά σε όσα έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους ως «κλειστές κατοικίες».

    Στόχος είναι να εντοπιστούν όσοι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει στο Taxisnet ότι στα σπίτια τους δεν διαμένει κανείς και το έχουν κλειστό, αλλά την ίδια ώρα τα νοικιάζουν κρυφά είτε σε πλατφόρμες τύπου Airbnb είτε σε μακροχρόνιες μισθώσεις χωρίς να δηλώνονται τα εισοδήματα.

    Σε πρώτη φάση οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα στραφούν σε τουριστικές περιοχές και σε εκείνες που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Μάλιστα, στο στόχαστρο θα μπουν ακόμα και οι λογαριασμοί ρεύματος, καθώς ένα κλειστό σπίτι δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει υψηλές καταναλώσεις, ενώ θα ελεγχθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών.

    Εφόσον εντοπιστούν παραβάτες, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, ενώ θα τους επιβληθούν ακόμα και προσαυξήσεις με βάση τους αναλογούντες φόρους που απέφυγαν. Ο υπολογισμός θα γίνει κατ’ εκτίμηση επί των ενοικίων που εισέπραξαν χωρίς να δηλωθούν στις φορολογικές αρχές, τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής.

    Όλα αυτά την ώρα που σε πολλές περιοχές της χώρας και δη τουριστικές, η πληρότητα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αγγίζουν ακόμα και το 100%.

    Εφόσον ένας ιδιοκτήτης διαπιστωθεί ότι δεν έχει δηλώσει το ακίνητό του στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είτε το ακίνητο αναρτήθηκε σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους.

    Ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Για τους παραβάτες, το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

    Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

    Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ επιβάτες αεροπλάνου με αδήλωτα χρήματα χιλιάδων ευρώ
     



    ΣΧΟΛΙΑ