• Οικονομία

    Τα hedge funds σορτάρουν το ευρώ ενόψει των αποφάσεων της ΕΚΤ

    • NewsRoom


    Μαζικά τα hedge funds κλείνουν τις θέσεις long στο ευρώ, λόγω του σεναρίου μιας πιθανής παύσης στην αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

    Με τα στοιχήματα για μία παύση, εν μέσω δεδομένων που δείχνουν υποχώρηση στην ανάπτυξη της ευρωζώνης και τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία να μπαίνει σε ύφεση, επικρατούν σε ποσοστό 60% έναντι του 40% για μία αύξηση κατά 0,25.

    Οι traders σύμφωνα με το Bloomberg έχουν αυξήσει τις short θέσεις τους εν μέσω  ενός επιβαρυμένου κλίματος για το ευρώ, το οποίο ανεστράφη απότομα μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

    «Ο στασιμοπληθωρισμός στην Ευρώπη είναι ένας πραγματικός κίνδυνος», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay Asset Management, ο οποίος έχει θέση long στο δολάριο έναντι του ευρώ. «Η ανάπτυξη είναι απογοητευτική, αλλά σημειώνεται περιορισμένη πρόοδος στη μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού».

    Το ευρώ έχει χάσει πάνω από 4% της αξίας από τα υψηλά του Ιουλίου, με σχεδόν το 90% των hedge funds με θέση long στο ευρώ, να την κλείνουν μέσα στον Αύγουστο.

    Οι προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι δυσοίωνες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωράει σε πτωτική αναθεώρηση τη Δευτέρα για τις προβλέψεις της στην ανάπτυξη με τη νέα εκτίμησή της να βλέπει ανάπτυξη κατά 0,8% το 2023, έναντι 1,1%.Η πρόβλεψη για το επόμενο έτος μειώθηκε κατά το ίδιο ποσό, στο 1,3%.

    «Η όποια ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι βραχύβια», δήλωσε ο Francesco Pesole, στρατηγικός αναλυτής της ING Groep NV.

    Οι ΗΠΑ την Τετάρτη αναμένουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό εν μέσω μίας περιόδου όπου η οικονομία έχει αποδειχτεί αρκετά ανθεκτική. Αντίθετα, η ΕΚΤ εμφανίζεται διχασμένη καθώς η οικονομία της έχει δείξει τα πρώτα ισχυρά σημάδια αδυναμίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Πατέλης στο Bloomberg: Δεν θα επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους οι φυσικές καταστροφές

    Επενδυτική βαθμίδα: Νέα εποχή για τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά

    Επιτόκια: Αμφίρροπη η συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη – Οι δύο γραμμές στο Διοικητικό Συμβούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ