• Τράπεζες

    Επενδυτική βαθμίδα: Νέα εποχή για τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της –μετά από 13 χρόνια- μία «μαύρη» σελίδα της ιστορίας καθώς η επενδυτική βαθμίδα από την DBRS ανοίγει το δρόμο για ένα ενάρετο κύκλο.

    Τα οφέλη είναι σημαντικά για τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά καθώς εκτός των άλλων «σημαίνει περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας «δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα τις προσπάθειές μας στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών, για να πείθουμε τόσο τους οίκους αξιολόγησης, όσο και τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να επενδύει και να ανοίγει καινούργιες δουλειές. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην πατρίδα μας».

    Η αναβάθμιση ανοίγει νέα σελίδα για τις τράπεζες, καθώς δημιουργούνται οι συνθήκες για αύξηση της κερδοφορίας τους, αύξηση της αξίας των ομολόγων που διακρατούν, καλύτερους όρους στην έκδοση ομολόγων MREL, χαμηλότερο κόστος άντλησης χρηματοδότησης και κατ΄επέκταση διευκόλυνση  στην αποπληρωμή των μακροπρόθεσμων δανείων (TLTROs) που έχουν λάβει από την Ευρωτράπεζα. Η ανάκτηση  του investment grade, φέρνει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα, που σημαίνει ότι θα υλοποιηθούν περισσότερα project που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

    Σημαντικό θα είναι το όφελος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν δάνεια με ευνοϊκότερη τιμολόγηση,  αμβλύνοντας σημαντικά την επίδραση της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στο κόστος δανεισμού, ενισχύοντας έτσι την πιστωτική επέκταση.

    Στην έκθεση της η DBRS κάνει αναφορά την κομβική σημασία του προγράμματος «Ηρακλής»  για την εξυγίανση των τραπεζών, καθώς  ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στο 8,8% το πρώτο τρίμηνο 2023,  από 12,1% το πρώτο  τρίμηνο 2021, και κατά 40,3 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωση των ΜΕΑ τον Ιούνιο του 2017. Η DBRS σημειώνει επίσης ότι 11,7 δισ. ευρώ –από τα δάνεια που θα αντλήσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF)- θα διοχετευθούν μέσω των τραπεζών.

    Η αναβάθμιση φέρνει μία σειρά από οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες καθώς:

    -Το κόστος χρηματοδότησής τους από τις αγορές θα μειωθεί  σημαντικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρόκειται για μία  μείωση της τάξης του 30% – 40%. Αυτό θα επιτρέψει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες  να προχωρήσουν με καλύτερους όρους σε εκδόσεις ομολόγων MREL (Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων). Σήμερα  οι ελληνικές τράπεζες «χρεώνονται» με 5,5% – 7% για την άντληση κεφαλαίων  MREL,  ενώ οι εκδόσεις ομολόγων Tier II κοστίζουν από 7,50% μέχρι 14,50%. Για παράδειγμα, εάν η πτώση τους φτάσει τις 100 μονάδες βάσης, το ετήσιο όφελος θα διαμορφωθεί στα 80 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας σημαντικά τα αποτελέσματά τους.

    -Θα βελτιωθεί η ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων σε κρατικά ομόλογα που είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ, βελτιώνοντας τους όρους χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα και κατ επέκταση  θα διευκολυνθούν οι συστημικές τράπεζες  στην αποπληρωμή των μακροπρόθεσμων δανείων (TLTROs) που έχουν λάβει από την Ευρωτράπεζα.

    -Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ισχυρών ξένων επενδυτών, εξέλιξη που έχει βαρύνουσα σημασία  ενόψει της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες.

    -Όφελος θα έχουν και από την αναβάθμιση των senior ομολόγων που διακρατούν από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή». Και ενόψει της ενεργοποίησης του Ηρακλή 3, η λήψη κρατικών εγγυήσεων θα έχει χαμηλότερο κόστος.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ