• Οικονομία

    Στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2021 ο δομικός δείκτης πληθωρισμού που προτιμά η Fed

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2021 υποχώρησε ο δομικός δείκτης για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, τον δείκτη πληθωρισμού που προτιμά η Fed τον μήνα Σεπτέμβριο σε επίπεδο έτους.

    Ο δομικός δείκτης (Core PCE Index) άγγιξε το 3,7% από το 3,8% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη των αναλυτών. Ωστόσο, σε επίπεδο μήνα ο δομικός δείκτης παρουσίασε άνοδο στο 0,3% από το 0,1%.

    Την ίδια ώρα ο γενικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE Index) σε επίπεδο μήνα παρέμεινε σταθερός τον Σεπτέμβριο στο 3,4% σε επίπεδο έτους. Σε επίπεδο μήνα ο γενικός δείκτης παρέμεινε σταθερός στο 0,4% ανατρέποντας την πρόβλεψη των αναλυτών περί υποχώρησης στο 0,3%.

    Όσον αφορά τα προσωπικά εισοδήματα σε επίπεδο μήνα υποχώρησαν στο 0,3% από το 0,4%, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν από το 0,4% στο 0,7%, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των αναλυτών, οι οποίοι πίστευαν ότι θα αγγίξουν το 0,5%.

    Πλέον μας χωρίζουν λίγες ημέρες από την επόμενη συνεδρίαση της FOMC της Fed, με τον επενδυτικό κόσμο να εξετάζει με προσοχή τα μακροοικονομικά δεδομένα που μαρτυρούν την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, ήδη είναι γνωστό ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της μέχρι τα τέλη του 2023.

    Αυτό που προκαλεί άγχος στις αγορές είναι το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση των βασικών τους επιτοκίων, κάτι που όπως φαίνεται θα αργήσει δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει στην τιμή στόχο του 2%. Άλλωστε, στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, η επικεφαλής της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

    Πίσω στην Αμερική, το βλέμμα παραμένει στραμμένο στη Fed. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το εργαλείο Fed Watch της CME Group, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου κατά 97,4% η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά από 5,25%-5,50%, ενώ κατά 2,6% τα επιτόκιά της θα κυμανθούν από 5,5-5,75%.

    Παράλληλα, για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το Fed Watch αναφέρει ότι κατά 83,3% από 5,25-5,50%, ενώ υπάρχει μία μερίδα αναλυτών που αντιστοιχεί στο 16,3% και υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,50-5,75%. Tέλος, ελάχιστοι αναλυτές υποστηρίζουν κατά 0,4% ότι τα επιτόκια θα κυμανθούν από 5,75%-6,00%.

    Διαβάστε επίσης:
    Στ. Κασσελάκης: Συνάντηση με τη νεοεκλεγείσα δήμαρχο Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου

    Όλα τα θέματα της ελληνικής ακτοπλοΐας συζήτησαν Στυλιανίδης και προεδρείο ΣΕΕΝ

    Chevron: Βουτιά 42% στα κέρδη τριμήνου – Τι υπόσχεται ο CEO



    ΣΧΟΛΙΑ