• Business

    Chevron: Βουτιά 42% στα κέρδη τριμήνου – Τι υπόσχεται ο CEO

    • Bloomberg

    Μάικ Βιρτ, Διευθύνων σύμβουλος, Chevron Corporation


    Αποτελέσματα κάτω των προσδοκιών ανακοίνωσε η Chevron, εν μέσω χαμηλών αποδόσεων από τα υπερπόντια διυλιστήρια της, καθώς ο πετρελαϊκός γίγαντας πλησιάζει σε εξαγορά 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων της φημισμένης ανταγωνιστικής Hess.

    Η εταιρεία κέρδισε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 3,48 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια ή 5,78 δολάρια ανά μετοχή, την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Η μείωση αυτή είναι της τάξεως του 42%.

    Τα προσαρμοσμένα κέρδη τρίτου τριμήνου ύψους 3,05 δολαρίων ανά μετοχή υστερούσαν κατά 66 σεντς από την εκτίμηση του Bloomberg Consensus.

    Το αποτέλεσμα ακολούθησε την ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας ότι η Chevron σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμα του επόμενου έτους κατά 8% και να ενισχύσει τις ετήσιες αγορές μετοχών κατά 14% στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Τα υπερπόντια διυλιστήρια της Chevron δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες, αποδίδοντας περίπου το ήμισυ των κερδών που προέβλεπαν οι αναλυτές.

    Μετά τις ανακοινώσεις η μετοχή της Chevron σημειώνει απώλειες 2,42% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

    Η έκθεση κερδών είναι πιθανό να επισκιάσει τη μεγάλη συμφωνία για την Hess, η οποία ακολουθεί μετά τη συμφωνία 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Exxon Mobil για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources.

    Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Mike Wirth, προσπάθησε να αμβλύνει την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την υψηλή τιμή της Hess, δεσμευόμενος να αυξήσει τα μερίσματα και τις εξαγορές.

    Ο συνδυασμός  αυτός, έχει ως στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι η Chevron εξαρτάται υπερβολικά από δύο μόνο περιοχές – τη λεκάνη Permian των ΗΠΑ και το Καζακστάν – για να επιτύχει τους μελλοντικούς στόχους παραγωγής.

    Σημειώνεται ότι ο Wirth και ο CFO της εταιρείας, Pierre Breber, έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές στις 11 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης.

    Διαβάστε επίσης: 

    Exxon Mobil: Κέρδη και έσοδα κάτω των αναμενομένων στο γ’ τρίμηνο

    ΔΕΛΤΑ: Αύξηση τζίρου κατά 15,8% και οριακά θετικά λειτουργικά αποτελέσματα το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ