• Οικονομία

    Στα «μανταλάκια» οι μεγάλοι οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου – Η πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια και η «αποκάλυψη» του ονόματος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    «Όπως ορίζει ο νόμος» θα γίνει η ανάρτηση της λίστας με τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου, που χρωστούν στο κράτος πάνω από 150.000 ευρώ έκαστος, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Με βάση το πλαίσιο, η δημοσιοποίηση των ονομάτων και των διευθύνσεων των μεγαλοφειλετών θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.

    Η λίστα δεν έχει ανανεωθεί από το 2019, καθώς ξέσπασε πρώτα η υγειονομική και έπειτα η ενεργειακή κρίση, ενώ πέρυσι αναβλήθηκε η ανάρτησή της κυριολεκτικά στο… και 5. Γι’ αυτό το λόγο, οι αρμόδιες υπηρεσίες επικαιροποιούν τις λίστες των οφειλετών, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023.

    Όπως έχει γράψει το mononews, οι οφειλέτες του δημοσίου θα λάβουν τα τελευταία ενημερωτικά σημειώματα από την ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με τα οποία θα τους γίνεται υπενθύμιση ότι χρωστούν και θα πρέπει να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν άμεσα τα χρέη τους, εκτός αν φυσικά, θέλουν να εμφανιστεί το όνομα και η διεύθυνσή τους σε… δημόσια θέα.

    Αυτό σημαίνει πως αντίστοιχο ενημερωτικό σημείωμα θα λάβουν πασίγνωστοι επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες και μέλη εταιρειών που χρωστούν τεράστια ποσά στο κράτος και δεν έχουν εμφανιστεί καν για να τα τακτοποιήσουν.

    Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς, πως ακόμα και αν ένας οφειλέτης έχει “φεσώσει” το κράτος με εκατομμύρια ευρώ και έχει αδιαφορήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, το όνομά του δεν είναι δημοσιοποιήσιμο μέχρι να αναρτηθεί η λίστα των μεγαλοφειλετών από την ΑΑΔΕ. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια, στην οποία ανήκει ένα τεράστιο ληξιπρόθεσμο χρέος που εμφανίστηκε στα βιβλία της ΑΑΔΕ, ύψους 800 εκατ. τον Φεβρουάριο του 2022.

    Φυσικά, η ανάρτηση των ονομάτων των φυσικών προσώπων αλλά και των επιχειρήσεων δεν έχει ως στόχο το… “κουτσομπολιό”, αλλά την ενημέρωση των πολιτών για το προφίλ των συγκεκριμένων οφειλετών.

    Το προφίλ της πασίγνωστης επιχείρησης

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση του ονόματος της πασίγνωστης επιχείρησης, που δραστηριοποιούνταν στο λιανεμπόριο και το φαρμακευτικό κλάδο, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε η αιτία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου κατά επιπλέον 800 εκατομμυρίων ευρώ.

    Μάλιστα, επειδή το “κανόνι” που βάρεσε ήταν ιλιγγιώδες, ενώ όπως σημείωναν τότε αρμόδιες πηγές, το αποτέλεσμα του ελέγχου έχει και… συνέχεια, καθώς έλεγαν πως εκκρεμεί να προστεθεί στα βιβλία της ΑΑΔΕ ένα ακόμα ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει εμφανιστεί κανένα επιπλέον ληξιπρόθεσμο ποσό τέτοιου ύψους, καθώς λογίζεται ως “ακραία τιμή” στον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Μάλιστα, από τον έλεγχο της Εφορίας Ανώνυμων Εταιρειών που διενήργησε τον έλεγχο της συγκεκριμένης επιχείρησης, προέκυψαν πρόστιμα, αλλά και η μη καταβολή φόρου εισοδήματος, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και ΦΠΑ.

    Από το «σκάσιμο» της επιχείρησης το 2016 στη λίστα των μεγαλοφειλετών

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία παλιά υπόθεση και συγκεκριμένα από μια θηριώδη οικογενειακή επιχείρηση, η οποία είχε απασχολήσει ιδιαίτερα το ελληνικό επιχειρείν την περίοδο 2015-2016, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε οδήγησαν στην -ηχηρή- κατάρρευσή της.

    Η εν λόγω επιχείρηση δραστηριοποιούνταν τόσο στο λιανεμπόριο όσο και τον φαρμακευτικό κλάδο επί δεκαετίες. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως η συγκεκριμένη οικογένεια ήταν (και είναι) για σχεδόν 50 χρόνια από τις 100 πιο πλούσιες στην χώρα, καθώς “μεσουρανούσε” στο ελληνικό επιχειρείν από το 1960.

    Την περίοδο του 2016 μάλιστα, υπήρξαν και συσκέψεις σε Υπουργεία αλλά και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για τις επιπτώσεις κατάρρευσης της επιχείρησης, ενώ στη συνέχεια απαιτήθηκαν καίριες παρεμβάσεις διάσωσης από μεγάλο όμιλο, ώστε να περιοριστεί το ντόμινο των εξελίξεων στην ελληνική αγορά.

    Διαβάστε επίσης

    15 μέρες διορία για την πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια να ρυθμίσει τα χρέη της – Έρχεται η λίστα με τους μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου

    Πασίγνωστη οικογένεια πίσω από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 800 εκατ. προς το Δημόσιο που «έσκασαν» τον Φεβρουάριο

    Οι επόμενες κινήσεις για την πασίγνωστη επιχείρηση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 800 εκατ. ευρώ

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ