• Οικονομία

    Σκυλακάκης: Έως €7,9 δισ. φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης

    • Βασίλης Τσεκούρας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών


    Αυξημένες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που μπορούν να φτάσουν φέτος τα 7,7 – 7,9 δισ. ευρώ θα διεκδικήσει η Ελλάδα από την Κομισιόν, όπως ανέφερε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, πρόθεσή του είναι να ενεργοποιήσει έργα προϋπολογισμού 3,8 δις -3,9 δισ. ευρώ, πέραν των 4 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί να λάβει η χώρα μας ως προκαταβολή εντός του 2021.

    «Κλειδί» για την κινητοποίηση των πόρων θα είναι η ταχεία έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Κομισιόν. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως έχει τεθεί ένα άτυπο ορόσημα έως τα μέσα του 2025, προκειμένου να υπάρχει ένα διάστημα 12 μηνών για να αντιμετωπιστούν οι όποιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων του προγράμματος.

    Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως η απορρόφηση των 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου δεν θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2026, όπως προβλέπεται, άλλα νωρίτερα στις 31 Δεκεμβριου 2025. «Αντί δηλαδή να ισχύσει το Ν συν 3 (που ισχύει για το ΕΣΠΑ), τώρα θα ισχύσει ο κανόνας του Ν μείον 1».

    Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει κατά 90% ήδη προσδιορισμένα έργα και ότι προβλέπει την μεγαλύτερη κινητοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των έργων έφερε ως παράδειγμα τη σημερινή έγκριση του έργου για τη ψηφιακή αναμόρφωση των αρχείων του κράτους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να διπλασιάσουμε το ύψος των δημοσίων επενδύσεων το 2022. Δηλαδή πρέπει να αυξηθεί από τα 5 στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που, όπως είπε, «με την παλιά Ελλάδα ήταν αδιανόητο, με την καινούργια Ελλάδα είναι δύσκολα εφικτό».

    Διαβαστε επίσης:

    Νίκος Καραμούζης: Υπάρχει η πολιτική προϋπόθεση για την επίτευξη ταχύτερης ανάπτυξης

    Πρεμ Γουάτσα: Η Ελλάδα επέστρεψε – Εχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ