• Οικονομία

    Συντάξεις ΝΑΤ – Πέντε χρόνια αναμονή για σύνταξη

    Συντάξεις ΝΑΤ - Πέντε χρόνια αναμονή για σύνταξη

    Κωστής Χατζηδάκης


    Ένα από τα πιο προβληματικά ταμεία στην Ευρώπη είναι σήμερα το ΝΑΤ όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ζήτησε από τον νέο Διοικητή του ΝΑΤ, Κώστα Τσαγκαρόπουλο νέες προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ΝΑΤ και την γρήγορη απονομή των συντάξεων.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας κατά την επίσκεψη του σήμερα στο ΝΑΤ «φοβάμαι ότι είναι κι ένα από τα πιο προβληματικά στην Ευρώπη! Για αυτό πήγα ο ίδιος στον Πειραιά στο ιστορικό κτίριο του Ταμείου. Και εξετάσαμε τα προβλήματα μαζί με τον νέο πρόεδρο Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, τη Διοίκηση αλλά και τους υπαλλήλους του Ταμείου».

    «Οι υπάλληλοι κάνουν σοβαρή προσπάθεια που, από όσο αντιλήφθηκα, αναγνωρίζεται από τους ναυτικούς. Υπό αντίξοες όμως συνθήκες. Το κτίριο δεν έχει ανακαινιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Η μηχανοργάνωση δεν έχει προχωρήσει, παρά τις κάποιες εξαιρέσεις (πχ σύγχρονοι servers).

    Και δυστυχώς το πρόβλημα της απονομής των συντάξεων είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Μου είπαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι ότι μέχρι το 2015-2016 οι συντάξεις απονέμονταν σε 4-5 μήνες. Από εκεί και μετά το πράγμα έφτασε στα 4-5 χρόνια! Ο λόγος; Αυτό που συνέβη σε όλα σχεδόν τα τέως ασφαλιστικά ταμεία. Οι φύρδην μίγδην συγχωνεύσεις, χωρίς κανόνες και σύστημα”».

    Σημειώνοντας ότι ο υπουργός ανέφερε στην διοίκηση και στους εργαζόμενους ότι «πέρα από την αναβάθμιση των υποδομών, θα δώσουμε τεράστια σημασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Το σημαντικότερο ζήτημα που προέκυψε από το 2016 και μετά είναι ένα συνεχές πήγαινε-έλα εγγράφων για τις συντάξεις μεταξύ ΝΑΤ, ΕΦΚΑ και Υπουργείου Ναυτιλίας. Έχουμε ήδη μιλήσει με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μαζί το θέμα αυτό με ένα ενιαίο κέντρο έκδοσης συντάξεων, με απλές και γρήγορες διαδικασίες. Δεν γίνεται το 2021 το μισό κράτος να ψηφιοποιείται και το άλλο να είναι με πήγαινε-έλα εγγράφων. Σάμπως είμαστε στο 1950!

    Ζήτησα από τη Διοίκηση να μου φέρει την άλλη εβδομάδα πρακτικές προτάσεις πάνω σε αυτό. Και θα προχωρήσουμε μαζί με το Υπουργείο Ναυτιλίας στη γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Ελλάδα χρειάζεται λύσεις κοινής λογικής!».

    Να σημειωθεί ότι η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στις συντάξεις των ναυτικών αλλά και τα προβλήματα με τον υπολογισμό τους έχουν καταγγελθεί άπειρες φορές στα αρμόδια υπουργεία, εδώ και πολύ καιρό, τόσο από τους συλλόγους των συνταξιούχων του ΝΑΤ όσο και από τα ναυτεργατικά σωματεία. Οι ναυτεργάτες ισχυρίζονται ότι βιώνουν τον Γολγοθά των πολύχρονων καθυστερήσεων σε όλες τις ασφαλιστικές τους παροχές, όπως είναι η κύρια σύνταξη, το επικουρικό, το εφάπαξ και η αναβάθμιση μέσω των εξαγορών που οι περισσότεροι έχουν ήδη πληρώσει και περιμένουν πάνω από 5 χρόνια για να πάρουν την αναβαθμισμένη σύνταξή τους.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ο Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος νέος πρόεδρος του ΝΑΤ

    Συντάξεις: Με νομοθετικές παρεμβάσεις και προσλήψεις η έκδοση 300.000 συντάξεων και εφάπαξ

    Πλακιωτάκης: Ειδικό σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση των εκκρεμών συντάξεων του ΝΑΤ



    ΣΧΟΛΙΑ