• Οικονομία

    Σήμερα το ραντεβού με την DBRS – Στοίχημα η αναβάθμιση στην προοπτική της αξιολόγησης – Περιορισμένες οι προσδοκίες

    DBRS

    DBRS


    Σε κλίμα αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας καθώς ουδείς μπορεί να μετρήσει το αποτύπωμα που θα έχει στην κάλπη το τραγικό συμβάν των Τεμπών, αλλά και ανοδικής τάσης στο κόστος δανεισμού, ο καναδικός οίκος DBRS ανοίγει σήμερα, Παρασκευή, τα χαρτιά του για την ελληνική οικονομία.

    Ο οίκος μας βαθμολογεί μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα με σταθερή προοπτική. Εν αναμονή της σημερινής του έκθεσης οι προσδοκίες στην αγορά είναι πάντως περιορισμένες.

    Μια αναβάθμιση θα σήμαινε μετάβαση στην επενδυτική βαθμίδα, που ούτως ή άλλως θεωρείτο δύσκολο να προκύψει σήμερα και πριν το ατύχημα. Ένα λιγότερο «γενναίο» αλλά πιο ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν οι προοπτικές της αξιολόγησης από σταθερές να ανέβαιναν σε θετικές σήμερα. Έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από τον ίδιο οίκο από το φθινόπωρο και μετά.

    Προ των εξελίξεων, το σενάριο αυτό ήταν για αρκετούς σχετικά ρεαλιστικό, ειδικά αφού ο οίκος έχει αρκετό καιρό να κάνει μια κίνηση στην αξιολόγηση της Ελλάδας αφού τον Σεπτέμβριο την είχε διατηρήσει αμετάβλητη στο ΒΒ, με σταθερή προοπτική και μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί σήμερα.

    Ακόμη όμως και εάν τελικά ο οίκος επιλέξει να μην κάνει σήμερα κάποια κίνηση, περιμένοντας να ξεθολώσει το πολιτικό τοπίο, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκεπτικό και η ρητορική που θα χρησιμοποιήσει παρέχοντας μια σαφή ένδειξη του πως αποτιμά η αγορά τις εξελίξεις στη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως πρόκειται για την πρώτη έκθεση την οποία χωρίζει μια χρονική απόσταση από το ατύχημα, καθώς η Scope δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή σχεδόν αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει έστω οι πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις αλλά και το εύρος των κοινωνικών αντιδράσεων.

    Εκείνο που ενδιαφέρει τους ξένους είναι να δουν πόσο εφικτός είναι ο σχηματισμός μιας ισχυρής και λειτουργικής κυβέρνησης, που θα συνεχίσει να εφαρμόζει δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις, ικανές να θωρακίσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Υπό αυτό το πρίσμα οι επερχόμενες εκλογές, υπό την απειλή αύξησης της αντισυστημικής ψήφου ή/και της αδυναμίας σχηματισμού μιας ισχυρής και πρωτίστως λειτουργικής κυβέρνησης, αποκτούν πλέον μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο μικροσκόπιο των αγορών.

    Το επόμενο ραντεβού με τους οίκους είναι την επόμενη Παρασκευή 17 Μαρτίου με τη «δύσκολη» Moodys που διατηρεί καθηλωμένη την αξιολόγηση της χώρας τρία ολόκληρα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ακολουθεί στις 21 Απριλίου η S&P που μας έχει ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ στις 9 Ιουνίου έχουμε νέα αξιολόγηση από τον διεθνή οίκο Fitch Ratings.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι φόροι που πληρώνουν στην ώρα τους οι φορολογούμενοι – «Χάθηκαν» €4 δισ. φόρων



    ΣΧΟΛΙΑ