Οικονομία

ΣΕΤΕ: «Η μείωση του ΦΠΑ στερείται συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού»

φπα


Τις αντιρρήσεις του σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Οποιαδήποτε κίνηση αποκλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών, παροχής ελαφρύνσεων και κινήτρων οφείλει να υπηρετεί έναν συνολικό σχεδιασμό με μόνιμο χαρακτήρα. Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για το μέλλον της χώρας», αναφέρει συγκεκριμένα ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του, υπενθυμίζοντας οι διαρκείς αλλαγές στον συντελεστή ΦΠΑ την τελευταία 10ετία, από το 8% έως το 24% είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να παρέχει κίνητρα και ελαφρύνσεις αν και αρχικά ενθαρρυντική, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι στερείται συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού. Ο ΣΕΤΕ, εδώ και χρόνια τονίζει και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η υπερφορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, την απασχόληση, τις επενδύσεις και κατ’ επέκταση το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Η νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε στις 07.05.19 και που συμπεριλαμβάνει εξαγγελία για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια (άμεσα) και στη διαμονή (από 01.01.20), είναι εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, πρόκειται για μέτρα με γνωστές θετικές επιδράσεις στον τουριστικό τομέα, που έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και στο παρελθόν. Από την μία πλευρά, η απουσία πρόβλεψης για τον κλάδο των μεταφορών στη δέσμη μέτρων και από την άλλη οι πρόσφατες διευκρινίσεις για την τελικά μερική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, προκαλούν έντονο προβληματισμό», αναγράφεται στην ανακοίνωση των τουριστικών φορέων, οι οποίοι ήδη έχουν στείλει σχετική επιστολή και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.


ΣΧΟΛΙΑ