• Οικονομία

    Επιτυχία των εργαζομένων στον τουρισμό – Υπεγράφη η νέα Σ.Σ.Ε

    Αχτσιόγλου

    Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας


    Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), σχετικά με την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που αφορά στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, με την υπογραφή της από την Υπουργό Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου.

    Η Συνομοσπονδία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει σχετικά με τους όρους της νέας σύμβασης. Όπως αναφέρεται, η νέα Σ.Σ.Ε διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, είναι μονοετούς ισχύος και εξασφαλίζει τη μισθολογική υπεράσπιση των εργαζομένων στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όλης της χώρας, λειτουργώντας ως «ασπίδα προστασίας» για τους εργαζόμενους, αλλά και συνολικά για την εργασιακή «ειρήνη» στον κλάδο.

    Παράλληλα, η κλαδική σύμβαση εργασίας εξασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τους επιχειρηματίες του κλάδου, περιορίζοντας το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, αφού οι όροι αμοιβής των εργαζομένων στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Η νέα σύμβαση προέκυψε μετά από δημιουργικό διάλογο μεταξύ της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Όπως έγινε γνωστό, οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, κυμαίνονται από 711 ευρώ έως 771 ευρώ, ενώ τα ημερομίσθια υπολογίζονται από 28,44 έως 30,84 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο εργαζόμενος.

    Η ΣΕΤΚΕ χαιρετίζει την υπογραφή της επέκτασης ισχύος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου, τόσο για τους εργαζόμενους στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, όσο και για τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου στο σύνολό του.

    Η πρώτη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου υιοθετεί τις καλύτερες μισθολογικές προοπτικές για τους εργαζόμενους στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καλύπτει περί τις 39.000 επιχειρήσεις, αλλά και τους πλέον ευνοϊκούς όρους για τους επιχειρηματίες του κλάδου, αναφέρει η ΣΕΤΚΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ