• Οικονομία

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


    Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε πριν από λίγο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο:

    «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».

    Το νομοσχέδιο θα παραμείνει στη διαβούλευση μέχρι και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023.

    Δείτε εδώ όλο το νομοσχέδιο 

    Οπως έγραψε την Πέμπτη το mononews, xωρίς αλλαγές στο νέο καθεστώς λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης με την επιβολή κλιμακωτή φόρου ανάλογα με τα έτη καταβολής εισφορών αναμένεται να τεθεί πιθανότατα σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Αφορολόγητα θα παραμείνουν μόνο τα ποσά που έχουν ήδη συσσωρεύσει οι ασφαλισμένοι στα ΤΕΑ ανεξάρτητα από το πότε θα επιλέξουν να τα αξιοποιήσουν.

    Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη ασφαλισμένους σε ΤΕΑ, ώστε για τα σωρευμένα ποσά στους ατομικούς λογαριασμούς μέχρι και την ψήφιση του νόμου, να ισχύουν οι σημερινές φορολογικές διατάξεις και οι υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις των ταμείων όσον αφορά στα ηλικιακά όρια. Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου, όσο περισσότερος χρόνος έχει διανυθεί σε ΤΕΑ ή Ομαδικό Ασφαλιστικό Συμβόλαιο, τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής φορολόγησης, ώστε να ενισχύεται η μακροπρόθεσμη αποταμίευση.

    Παράλληλα, παρέχονται επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα για την καταβολή σύνταξης (και όχι εφάπαξ), ώστε να διασφαλίζεται συμπληρωματικό εισόδημα καθ’ όλη τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου. Η κλίμακα έχει ως εξής:

    •  Για 6-15 έτη ασφάλισης, προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη
    • Για 16-25 έτη ασφάλισης, προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη
    • Για 26 έτη ασφάλισης, και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη

    Aναμένεται να υπάρξουν πολλά σχόλια για τα επαγγελματικά ταμεία. Στο Άρθρο 6 του νομοσχεδίου αναφέρεται:

    Σύσταση – Ίδρυση – Σκοπός – Δραστηριότητες – Μητρώο Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης
    (άρθρα 7, 8 και 9 της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2341)

    Συστήνονται νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος και τελούν υπό την εποπτεία της Αρμόδιας Αρχής. Στην επωνυμία τους περιλαμβάνεται η ένδειξη «Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Ν.Π.Ι.Δ».

    Τα Τ.Ε.Α. ιδρύονται προαιρετικά, με βάση μονομερή δικαιοπραξία ή σύμβαση:

    α) μεταξύ ενός εργοδότη (μονοεργοδοτικά Τ.Ε.Α.) ή περισσοτέρων εργοδοτών (πολυεργοδοτικά Τ.Ε.Α.) ή και εργαζομένων ή των αντίστοιχων εκπροσώπων τους, ή

    β) μεταξύ ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών ή των επαγγελματικών τους οργανώσεων,

    χωρίς να απαιτείται επαγγελματική κλαδική συνάφεια των επιχειρήσεων ή των ασφαλισμένων μεταξύ τους.

    Τα Τ.Ε.Α. ιδρύονται ως ξεχωριστή νομική οντότητα από οποιαδήποτε χρηματοδοτούσα επιχείρηση.

    Τα Τ.Ε.Α. έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την άσκηση δραστηριοτήτων που συνδέονται με συνταξιοδοτικές παροχές, καθώς και δραστηριοτήτων που απορρέουν από τις παροχές αυτές, αποκλειόμενης οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας. Χορηγούν συνταξιοδοτικές παροχές ή και συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές σε είδος ή σε χρήμα που καταβάλλονται στους δικαιούχους εφάπαξ ή σε περιοδική βάση ή συνδυασμό αυτών.

    Τα Τ.Ε.Α. λαμβάνουν υπόψη, όπου αρμόζει, την αρχή της δίκαιης κατανομής κινδύνων και οφελών μεταξύ γενεών κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

    Τα Τ.Ε.Α., εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους, δύνανται να παρέχουν περισσότερα του ενός προγράμματα συνταξιοδοτικών παροχών, προκειμένου να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά τα συμφέροντα διακριτών κατηγοριών μελών τους.

    Στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία του παθητικού και τα αντίστοιχα στοιχεία του ενεργητικού που αφορούν σε διαφορετικά προγράμματα συνταξιοδοτικών παροχών τηρούνται χωριστά, σε αυτοτελείς λογαριασμούς, και δεν είναι δυνατή η μεταφορά τους μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων.

    Τα T.E.A. δύνανται να συστήνουν Ενώσεις και Ομοσπονδίες Ενώσεων με άλλα Τ.Ε.Α. ή Ι.Ε.Σ.Π. άλλων κρατών – μελών στην ημεδαπή ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Αρμόδια Αρχή τηρεί μητρώο Τ.Ε.Α.. Το μητρώο περιλαμβάνει και το αρχικό καταστατικό κάθε Τ.Ε.Α. και κάθε τροποποίησή του, καθώς και τα προγράμματα συνταξιοδοτικών παροχών που το Τ.Ε.Α. παρέχει.

    Σε περίπτωση διασυνοριακής δραστηριότητας Τ.Ε.Α., στο μητρώο καταχωρίζονται και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία το Τ.Ε.Α. ασκεί τη δραστηριότητα αυτή.

    Το μητρώο ενημερώνεται εντός εύλογου χρόνου από την επέλευση οποιασδήποτε αλλαγής.

    Το κοινό έχει πρόσβαση στο μητρώο αυτό..

    Η Αρμόδια Αρχή κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων την επωνυμία των Τ.Ε.Α. που περιλαμβάνονται στο μητρώο του παρόντος, καθώς και τις αποφάσεις της σχετικά με τη χορήγηση και την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Τ.Ε.Α.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπό διαβούλευση σήμερα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο – Νέο καθεστώς λειτουργίας στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

    ΤτΕ: Αυξήθηκε στα €2,018 δισ. η αξία του ενεργητικού των επαγγελματικών ταμείων
     



    ΣΧΟΛΙΑ