• Οικονομία

    Λαγκάρντ-Μπέιλι: Όλα τα σενάρια για τα επιτόκια-Οι σκληρές δηλώσεις και η αντίδραση των αγορών

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Άντριου Μπέιλι (Τράπεζα της Αγγλίας)


    Αύξηση κατά 0,50 στα επιτόκια αναμένεται να ανακοινώσουν οι δύο κεντρικές τράπεζές σε Αγγλία και Ευρώπη σήμερα.

    Με τους επενδυτές να βρίσκονται σε ένα ενθαρρυντικό ράλι στις ευρωαγορές, αναζητώντας μηνύματα για παύση του κύκλου αυξήσεων και υποχώρηση των επιτοκίων εντός του έτους, Λαγκάρντ και Μπέιλι αναμένεται να στείλουν ένα σκληρό μήνυμα για να επαναφέρουν την αγορά στην πραγματικότητα.

    Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού σε Ευρώπη και Αγγλία, ο στόχος του 2% παραμένει μακριά για τους κεντρικούς τραπεζίτες, που μέχρι στιγμής δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν τον κύκλο σύσφιξης, ωθούμενοι και από την μέχρι στιγμής ανθεκτική οικονομία.

    Λαγκάρντ εναντίον αγορών

    Σε κάθε ευκαιρία, οι ευρωπαίοι τραπεζίτες στέλνουν μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, διατηρώντας τα σε υψηλά επίπεδα μέχρι να περιοριστεί στο 2% ο πληθωρισμός.

    Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει κατά 0,5 τα επιτόκια, με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης να φτάνει στο 3%. Σύμφωνα με το Bloomberg, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ανέβει στο 3,75%.

    Από την άλλη, τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού και οι επενδυτές ήδη έχουν μπει σε ένα ράλι στις ευρωαγορές, το οποίο φαίνεται να έχει δυναμική.

    Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σίγουρα μια μάχη μεταξύ της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και των αγορών, οι οποίες φαίνεται να μην πιστεύουν τις επιθετικές προθέσεις της πρώτης.

    Κι ενώ πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν σε δηλώσεις τους για δύο αυξήσεις κατά 0,5 τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι traders, σύμφωνα με το Bloomberg, βλέπουν μόλις 70% πιθανότητα για άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, ενώ έχουν αρχίσει και τα στοιχήματα για μείωση του βασικού επιτοκίου τον Σεπτέμβριο.

    Τα στοιχεία της ΕΚΤ βέβαια καταγράφουν μια διαφορετική κατάσταση, με τα όσα δημοσίευσε τον περασμένο Δεκέμβριο να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2%, το 2025, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο θα μείνει για αρκετό καιρό σε υψηλά επίπεδα.

    Στο Νταβός πριν λίγες εβδομάδες, η Λαγκάρντ κάλεσε τους traders που ποντάρουν σε ένα χαμηλότερο επιτόκιο να αναθεωρήσουν τη θέση τους. «Καλό θα ήταν να το πράξουν», ανέφερε.

    Σε αυτό έχει σύμμαχο και τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία αποδείχθηκε ανθεκτική παρά τις αλματώδεις αυξήσεις των 250 μονάδων βάσης μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις.

    Οι νέες αυξήσεις και τα στοιχήματα για μείωση εντός του 2023

    H Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε μία ακόμη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο από το 3,5% στο 4%.

    Παράλληλα θα δημοσιεύσει και τα πρακτικά της συνεδρίασης όπως και την Έκθεση της Νομισματικής Πολιτικής.

    Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων για την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία προχώρησε μέσα στο 2022 σε ένα άλμα 325 μονάδων βάσης, εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

    Παρά την επιθετική πολιτική, οι γενικοί δείκτες του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να καταγράφουν ανθεκτική την οικονομία του, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% τον Νοέμβριο, διαψεύδοντας όσους είχαν εκτιμήσει ότι θα πέσει σε ύφεση τους τελευταίους μήνες του 2022.

    Αντίθετα η επιχειρηματική δραστηριότητα παρουσιάζει σημάδια κινδύνου για μία επερχόμενη ύφεση. Και σε αυτά τα στοιχεία ποντάρουν οι επενδυτές, που εκτιμούν ότι μια μείωση στα επιτόκια βρίσκεται στα σχέδια της κεντρικής τράπεζας εντός του έτους.

    Ο διχασμός μεταξύ των Άγγλων τραπεζιτών στην ψηφοφορία για την αύξηση των επιτοκίων είναι αυτός που θα υποδείξει το πού το πάει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, με το τέλος των αυξήσεων να φαίνεται ακόμα μακριά, καθώς η Αγγλία με πληθωρισμό κοντά στο 6%, βρίσκεται ακόμα μακριά από το 2% που έχει θέσει ως στόχο.

    Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων στο 4,25% τον Μάρτιο, ενώ οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο να φτάνει στο 4,50% μέχρι τα μέσα του 2023.

    Στο κλίμα αυτό, ο αγγλικός δείκτης FTSE παρουσιάζει μια σταθερή ανάκαμψη τους τελευταίους μήνες της τάξης του 4%, με τις τιμές στις μετοχές του να είναι αρκετά «φθηνές», ώστε οι επενδυτές να βλέπουν ευκαιρίες για να μπουν στο ράλι.

    Διαβάστε επίσης:

    FED: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. – Αναμένει «συνεχείς αυξήσεις»



    ΣΧΟΛΙΑ