• Οικονομία

    Ραντεβού τον Ιούλιο με τη Scope – Νέο ομόλογο και Moody’s οι επόμενοι σταθμοί


    Η πολιτική σταθερότητα, η προώθηση μεταρρυθμίσεων, η στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, η ισχυροποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και η ευνοϊκή διάρθρωση του υψηλού, δημοσίου χρέους είναι τα πέντε μεγάλα πλεονεκτήματα που διατηρούν την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα.

    Ωστόσο περιοχές που χρίζουν βελτιώσεων μεταξύ αυτών, η διαχείριση του μεγάλου επενδυτικού κενού, οι σχετικά ασθενείς προοπτικές της ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η υψηλή διαρθρωτική ανεργία, η περαιτέρω θωράκιση των τραπεζών και η χαμηλή πιστωτική επέκταση είναι κλειδιά για την περαιτέρω αναβάθμιση της οικονομίας.

    Αυτές είναι ορισμένες από τις διαπιστώσεις του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope Ratings που διατήρησε χθες αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒΒ-, επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη προσδοκία στην αγορά, ενώ διατήρησε σταθερή και την προοπτική της αξιολόγησης (outlook) τηρώντας στάση αναμονής μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη του έκθεση που αναμένεται στις 12 Ιουλίου. Έναν δηλαδή σχεδόν χρόνο από τότε που ο γερμανικός οίκος έδωσε, πρώτος, την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα.

    Με την ολοκλήρωση της εκκρεμότητας της αξιολόγησης από τη Scope αλλά και της συνεδρίασης της ΕΚΤ, ανοίγει ο δρόμος για το οικονομικό επιτελείο για την έκδοση του πρώτου μεγάλου κοινοπρακτικού ομολόγου για το 2024, που θα μπορούσε πλέον να εκδοθεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον κριθεί πως είναι ανοικτό το κατάλληλο παράθυρο στις αγορές.

    Να σημειωθεί πως η πρώτη έκδοση του χρόνου συνήθως υλοποιείται μέσα στον Ιανουάριο, το πολύ στις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ ήδη στις αγορές έχουν προσφύγει μεγάλοι ευρωπαϊκοί παίκτες. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των FT η Citi προβλέπει ότι αυτό το μήνα θα εκδοθεί κρατικό χρέος ρεκόρ ύψους 165 δισ. ευρώ για την ευρωζώνη, σχεδόν κατά 13% υψηλότερο από τον αντίστοιχο μήνα του 2023 με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή καθώς οι αγορές αναμένουν φέτος μείωση επιτοκίων.

    Η Ισπανία προσέλκυσε το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών για κρατικό ομόλογο που έχει γίνει ποτέ στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η Ιταλία έλαβε 91 δισ. ευρώ σε προσφορές για την πώληση 30ετούς χρέους, το μεγαλύτερο ιταλικό βιβλίο προσφορών της τελευταίας τριετίας.

    Όσον αφορά στην πορεία των αναβαθμίσεων, πλέον η προσοχή της αγοράς στρέφεται στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της χώρας από τη Moody’s τον μεγαλύτερο οίκο παγκοσμίως, που διατηρεί τη βαθμολογία της Ελλάδας πεισματικά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, παρά τη βελτίωση που μας επεφύλαξε το πριν λίγους μήνες.

    Να σημειωθεί πως ο οίκος προχώρησε το Σεπτέμβριο σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, κλείνοντας την ψαλίδα με τους υπόλοιπους οίκους και φέρνοντας την αξιολόγηση του μία βαθμίδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον αμερικανικό οίκο.

    Στην αγορά αλλά και στο οικονομικό επιτελείο οι προσδοκίες για θεαματικές κινήσεις από την Moody’s κατά την προσεχή αξιολόγηση είναι περιορισμένες καθώς κυριαρχεί η αίσθηση πως ο οίκος θα ροκανίσει το χρόνο προτού δώσει, και αυτός, την επενδυτική βαθμίδα.

    Όπως έχει γράψει το Mononews παρά το ότι η χώρα έχει καταφέρει να αποσπάσει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους υπόλοιπους οίκους, η σφραγίδα και από τη Moody’s έχει την δική της σημασία καθώς εκτιμάται πως θα «ξεκλειδώσει» μια πρόσθετη δεξαμενή κεφαλαίων της τάξης των 7 – 10 δισ. ευρώ καθιστώντας ορατούς τους ελληνικούς τίτλους σε νέες ομάδες επενδυτών με πιο μακροπρόθεσμο προφίλ.

    Διαβάστε επίσης:
    ΒΑΡΔΑΣ ΑΕΒΕΕ: Με ρυθμούς χελώνας οι μονάδες επεξεργασίας «πράσινων» αποβλήτων στην περιοχή Ραφήνας- Πικερμίου

    Δίκη Folli Follie: Νέα emails φωτιά καίνε το «δεξί χέρι» της οικογένειας Κουτσολιούτσου

    Πώς ο Σκλαβενίτης μεγάλωσε το online καλάθι των σούπερ μάρκετ



    ΣΧΟΛΙΑ