• Οικονομία

    Γεωργιάδης για ξεπάγωμα τριετιών: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Βασίλης Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου και οι γενικοί γραμματείς Άννα Στρατινάκη και Νίκος Μηλαπίδης συμμετέχουν σε συνέντευξη Τύπου με κεντρικό θέμα το «ξεπάγωμα» των τριετιών, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, οι υφυπουργοί Βασίλης Σπανάκης και Πάνος Τσακλόγλου και οι γενικοί γραμματείς Άννα Στρατινάκη και Νίκος Μηλαπίδης συμμετέχουν σε συνέντευξη Τύπου με κεντρικό θέμα το «ξεπάγωμα» των τριετιών, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας, που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    «Πολλοί θα σταθείτε στην αναδρομικότητα. Η πράξη υπουργικού συμβουλίου του 2012 προχώρησε σε αναστολή της εφαρμογής των τριετών έως ότου η οικονομία θα επέτρεπε αυτή την άρση της αναστολής. Ουδέποτε η αναστολή δημιουργεί ζητήματα αναδρομικότητας γιατί δεν θα είχε νόημα» ξεκαθάρισε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη τύπου μαζί με τους υφυπουργούς Βασίλη Σπανάκη, Πάνο Τσακλόγλου και τους γενικούς γραμματείς Άννα Στρατινάκη και Νίκο Μηλαπίδη.

    «Υπάρχει όμως και ένα ουσιαστικό ζήτημα. Ο λόγος που μπορούμε να δίνουμε αυξήσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους από την 1η Ιανουαρίου 2024 ή στους δημοσίους υπαλλήλους είναι γιατί η οικονομία έχει μπει σε μια τάξη» πρόσθεσε.

    «Θα ήταν μεγάλη ανοησία εκ μέρους του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας εάν τινάζαμε την καλή πορεία αυτή για να ακουστούμε ευχάριστοι σήμερα. Η ρύθμιση είναι ισορροπημένη, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αλλά λαμβάνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της ιδιωτικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

    Όπως εξήγγειλε, μάλιστα, «Η ρύθμιση αυτή θα ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα μαζί με το εργασιακό νομοσχέδιο έως το τέλος της εβδομάδας»

    Εξηγώντας πώς ελήφθη η απόφαση αυτή ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η ανεργία βαίνει μειούμενη με ταχείς ρυθμούς. Έχουμε ρεκόρ μείωσης της ανεργίας» προσθέτοντας ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότί η πορεία πτώσης της ανεργίας θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες».

    Όπως τόνισε με την απόφαση αυτή «η κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές σήμα προς όλους ότι η προεκλογική δέσμευση δεν ήταν έπεα πτερόεντα αλλά πολιτική βούληση».

    «Σε συνδυασμό με το εργασιακό νομοσχέδιο που θα είναι νόμος του κράτους μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, πιστεύω ότι κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα» κατέληξε στην εισαγωγή του ο υπουργός Εργασίας.

    Εξηγώντας τι αλλάζει η ΓΓ του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, είπε ότι «αυτοί που είχαν προσληφθεί πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 είχαν τρέξει ένα μέρος ή ολοκληρωμένα ίσως την προυπηρεσία σε έναν εργοδότη. Αυτή έρχεται και ξεπαγώνει και έρχετια να τρέξει ο χρόνος από την 1η Ιανουαρίου 2024».

    «Αν είχαμε εργαζόμενο που είχε προσληφθεί πριν τις 14/2/2012 και είχε συμπληρωμένες για παράδειγμα 2,5 τριετίες, σημαίνει ότι θα έρθει στο σήμερα και θα ξεκινά να συμπληρώσει τον χρόνο που του υπολείπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Άρα έρχεται και τακτοποιείται χωρίς ενδιάμεσο υπολογισμό από 13/2/2012 έως 31/12/2023 έρχεται και τακτοποιείται ο ομαλός χρόνος προυπηρεσίας».

    «Για όσους είχαν προσληφθεί μετά τις 14/2/2012 έρχονται πλέον και θα το χτίσουν για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2024. Όταν πάγωσε αυτή η διαδικασία υπήρξαν ερωτήματα για την έννομη συνέπεια: Από εκεί που το επίδομα ωριμάνσεων εκεί που ήταν υποχρεωτικά, να γίνουν μια οικεία παροχή του εργοδότη εφόσον και αν το ήθελε. Άρα ο χρόνος από τη μια δεν έτρεχε, υπήρξαν όμως και αρκετοί εργοδότες που έδιναν αυτό το συγκεκριμένο επίδομα είτε γιατί το ήθελαν δια των ατομικών συμβάσεων είτε γιατί το είχαν συμφωνήσει σε συλλογικές συμβάσεις.»

    «Η επαναφορά σημαίνει ότι υποχρεώνεται ο εργοδότης να το καταβάλλει το συγκεκριμένο επίδομα. Η υποχρέωση του εργοδότη έρχεται εμπροσθοβαρώς για τους νεοπροσληθφέντες μετά την 14η Φεβρουαρίου του 2012», είπε και πρόσθεσε:

    «Εάν έχουμε συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ τώρα και μετά την 1/1/2024, γιατί αυτό είναι και το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς βλέπε επισιτισμό, ξενοδοχεία, λιανεμπόριο, έρχονται και καλύπτονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση.

    Αν ο εργοδότης είναι μέρος και μέλος της οργάνωσης της συνδικαλιστι΄κης που έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας αυτόματα θα πρέπει να καταταχθεί σε αντίστοιχο κλιμάκιο προυπηρεσίας ο εργαζόμενος και να καταβάλλονται ό,τι προβλέπονται. Αν έχει επεκταθεί η συλλογική σύμβαση αφορά όλους τους εργοδότες του κλάδου.

    Όσον αφορά στις συλλογικές συμβάσεις που έχουν ανασταλεί και άρα οδηγούμαστε στην ατομική σύμβαση μπορούμε αν η ατομική σύμβαση είναι γενναία, έχουν απορροφηθεί δηλαδή προσαυξήσεις που είναι σημαντικές και απορροφώντας την προυπηρεσία, θα συμψηφιστεί με τον κατώτατο.

    Αν κάποιος βρεθεί σε τέτοιο περιβάλλον θα πρέπει να δουμε με τον νομοθετημένο κατώτατο και την προυπηρεσία πού θα ήταν την 1/1/2024. Εάν έχουμε καταβαλλόμενα που μπορούν να δώσουν πλεόνασμα μπορούμε να μιλήσουμε για συμψηφιστική διαδικασία που είτε ο εργοδότης θα τα καταβάλλει είτε θα έχει ήδη καταβληθεί οπότε θα είναι μηδενικό αποτέλεσμα».

    Σημειώνεται ότι η επαναφορά των τριετιών αφορά όλους τους εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Η προσμέτρηση ανοίγει από 1/1/24 και αφορά όλων των ειδών τις προσαυξήσεις της προϋπηρεσίας, δηλαδή 3ετιες στον κατώτατο, 5ετιες ή άλλες κλίμακες που ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι με την ΠΥΣ 6/2012 είχαν ανασταλεί, άρα δεν έτρεχαν και δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%.

    Διαβάστε επίσης:

    Άδωνις Γεωργιάδης στο mononews: Δυο χρόνια νωρίτερα το ξεπάγωμα των τριετιών – Οι νέοι μισθοί από 1/1/2024 στον ιδιωτικό τομέα

    ΑΑΔΕ: Επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας με Airbnb, Booking και Vrbo

    Τι αλλάζει από 1/1/2024 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – MyDATA, POS και μετρητά κάτω από €500



    ΣΧΟΛΙΑ