Οικονομία

Πρακτικά ΕΚΤ: Εξαιρετικά υψηλός ο πληθωρισμός

  • NewsRoom


Ο πληθωρισμός παρέμεινε εξαιρετικά υψηλός και αναμένεται πλέον ότι θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα εκτός του στόχου, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου που αποφάσισε γιγαντιαία αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης (+0,75%).

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ο κ.Λέιν επισήμανε ότι προβολές της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2022 έδειξαν σημαντική αναθεώρηση του πληθωρισμού προς τα πάνω κατά την περίοδο έως το τρίτο τρίμηνο του 2023, αλλά όχι πέρα από αυτό το χρονικό σημείο.

Τι πρότεινε ο Φίλιπ Λέιν

Κάτι που αποδίδεται μεν στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των βασικών διατροφικών προϊόντων, αλλά την ίδια ώρα παρατηρήθηκε ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που εξαιρεί αυτά τα δύο μεγέθη – συνεισέφερε επίσης κατά 1% στην ανοδική αναθεώρηση. Σύμφωνα με τον Φίλιπ Λέιν, πρόκειται για κάτι που δείχνει ταχύτερη μετάδοση του πληθωρισμού ενέργειας και τροφίμων στον δομικό πληθωρισμό.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωτράπεζας πρότεινε το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων να είναι στις 75 μονάδες βάσης, προκειμένου να γίνει εμπροσθοβαρώς η μετάβαση από ένα εξαιρετικά διευκολυντικό επίπεδο των επιτοκίων σε επίπεδα που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Πρότεινε επίσης να κοινοποιηθεί ότι, με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση, κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις τα επιτόκια αναμένονταν να αυξηθούν περαιτέρω για να περιορίσουν τη ζήτηση και να περιορίσουν τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Πολλά μέλη συμφωνούν με την πρόταση Λέιν

Όπως αναφέρουν τα πρακτικά, ένας πολύ μεγάλος αριθμός μελών, ήταν ευθυγραμμισμένος με την πρόταση του κ. Λέιν, εκφράζοντας την προτίμηση για αύξηση των 75 μονάδων βάσης.= Την ίδια ώρα, το μέγεθος της ανοδικής αναθεώρησης στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό προσωπικού για το 2024 δεν κρίθηκε αρκετά μεγάλο ώστε να απαιτήσει πιο επιθετικές κινήσεις.

Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που αναμένεται στην ευρωζώνη δεν θα ήταν επαρκής για σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού. Επιπλέον, χωρίς έγκαιρο περιορισμό της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί η υποτίμηση του ευρώ θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.

Διαβάστε επίσης

95.000 πολίτες «ράμπο» στη μάχη των αποδείξεων

Άδωνις Γεωργιάδης: Θέμα αλλαγής ωραρίου των καταστημάτων δεν υπήρξε για το υπουργείο, και δεν θα υπάρξει

Κικίλιας: Τουρισμός μαζί με Πολιτισμό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για το 2023ΣΧΟΛΙΑ