• Οικονομία

    Πότε οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται μόνο ψηφιακά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Υπουργείο Εργασίας: Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου

    Υπουργείο Εργασίας: Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου


    Από τον Ιούλιο, και με ένα μήνα καθυστέρηση, θα ξεκινήσει αποκλειστικά ηλεκτρονικά η έκδοση των νέων συντάξεων αναπηρίας και των συντάξεων των ασφαλισμένων του π. ΤΣΑΥ (υγειονομικοί).

    Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), οι νέοι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων και υγειονομικών θα ενταχθούν εντός Ιουλίου στο σύστημα ψηφιακής έκδοσης συντάξεων μέσω του συστήματος «Άτλας».

    Έως το τέλος του επόμενου μήνα θα προστεθούν και οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης για το σύνολο των μισθωτών, δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων.  Οι αιτήσεις των υποψήφιων συνταξιούχων  υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

    Το σύστημα «Άτλας» με την ψηφιακή απονομή των συντάξεων τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2020 και ήδη έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά 32.282 αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Mononews», έχουν αποδοθεί 6.930 συντάξεις γήρατος αγροτών και 25.352 συντάξεις χηρείας.

    Στην συνέχεια, θα εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις και των μηχανικών, ενώ το Νοέμβριο θα ενταχθούν στο σύστημα οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των υπόλοιπων Ταμείων. Στόχος είναι έως το τέλος του έτους να αποδίδονται ψηφιακά και οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή των ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ.

    Η υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας» στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και στην απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους συνταξιούχους.

    Σε κάθε μία από τις επόμενες φάσεις περιλαμβάνονται τα εξής στάδια:

    -του σχεδιασμού και της ανάπτυξης,

    -της 3μηνης πιλοτικής λειτουργίας,

    -της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας

    -και της ένταξης του μέγιστου δυνατού όγκου των εκκρεμών υποθέσεων για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων.

    Έτσι όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα ενημερώνονται μέσω email χωρίς κανένα δικαιολογητικό, καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

    Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.

    Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί την χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών. Αποτέλεσμα θα είναι η σταδιακή κατάργηση της αναμονής έξω από τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη παρέμβαση.

    Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης ΆΤΛΑΣ στο gov.gr. Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

    Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως βάλουν τους κωδικούς TAXIS, στην συνέχεια βάζουν το ΑΜΚΑ τους και το email. Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα με το είδος του αιτήματος της αίτησης και προχωρούν στην υποβολή.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μπορεί να συμβάλει ποικιλοτρόπως στην αποδοτικότερη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από: α) την ολοκλήρωση της ενοποίησης των κατακερματισμένων λειτουργιών των ασφαλιστικών φορέων, β) τον προσδιορισμό περιπτώσεων υψηλού κινδύνου για εισφοροδιαφυγή, γ) την ταχύτερη ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας και εν τέλει δ) την άμβλυνση των αναντιστοιχιών μεταξύ του επιπέδου εισφορών και παρεχόμενων υπηρεσιών των διαφορετικών ασφαλιστικών φορέων, τομέων ή κλάδων.

    Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι σταδιακά έως το τέλος του χρόνου, όλες οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης να υποβάλλονται και να εκδίδονται μόνο ψηφιακά. Και το υπόλοιπο 20% που αφορά για παράδειγμα διεθνείς συντάξεις και συντάξεις από το ΝΑΤ να λαμβάνει κατόπιν ψηφιακής αίτησης την προσωρινή σύνταξη, η οποία είναι ίση με την εθνική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

    Η απονομή σύνταξης ηλεκτρονικά, όπως τονίζουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, δεν αφορά παλιά συνταξιοδοτικά αιτήματα αλλά νέα αιτήματα που θα κατατεθούν τους επόμενους μήνες και εφόσον θα έχει εφαρμοστεί βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος για κάθε κατηγορία η ηλεκτρονική απονομή. Όσοι από τους ψηφιακά αιτούντες σύνταξη έχουν πλήρη δικαιολογητικά και δεν έχουν διαδοχική ασφάλιση, θα λάβουν οριστική σύνταξη σε 2 μήνες από τη στιγμή της υποβολής αίτησης. Σημειώνεται ότι η προαναφερθείσα διαδικασία δεν σχετίζεται με τις άλλες διαδικασίες έκδοσης συντάξεων, αφενός της προκαταβολής και αφετέρου της προσωρινής.

    Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που θα καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης τον Ιούλιο θα μπορεί να την καταθέσει ηλεκτρονικά και η απονομή της οριστικής σύνταξης θα ολοκληρωθεί ψηφιακά εντός 2 μηνών.

    Διαβάστε επίσης:

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά σε 15 ερωτοαπαντήσεις

    Συντάξεις: Με ατομικό κουμπαρά η νέα επικουρική ασφάλιση από το 2022 – Πόσο και πότε θα αυξηθούν οι επικουρικές – Όλο το σχέδιο

    Πώς μπαίνουν στο «παιχνίδι» έκδοσης συντάξεων δικηγόροι και λογιστές

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ