• Οικονομία

    Πώς μπαίνουν στο «παιχνίδι» έκδοσης συντάξεων δικηγόροι και λογιστές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τέλος Οκτωβρίου «σηκώνουν τα μανίκια» δικηγόροι και λογιστές για την έκδοση συντάξεων

    Παναγιώτης Δουφεξής, διοικητής στον e-ΕΦΚΑ


    Μέχρι τις 25 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η εκπαίδευση των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών, προκειμένου να πιστοποιηθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου και αμέσως μετά να αναλάβουν την έκδοση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του νέου διοικητή του e- ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή είναι να εκδοθούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες. Αυτή τη στιγμή, παραμένουν σε εκκρεμότητα περίπου 300.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, κύριας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται σε αναμονή έως και τέσσερα χρόνια.

    Κάθε υπόθεση που θα χρεώνεται σε ιδιώτη θα πληρώνεται από τον e-ΕΦΚΑ με το ποσό των 150 ευρώ, χωρίς να υπάρχει διαβάθμιση του ποσού ανάλογα με το αν η σύνταξη προέρχεται από έναν φορέα ή αφορά περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης. Η αποζημίωση που θα καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ  θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη και δεν θα υπόκειται σε κανενός είδους φόρο και εισφορά. Όμως ο ιδιώτης δικηγόρος ή λογιστής θα έχει την δυνατότητα να ζητήσει επιπλέον χρήματα από τον ασφαλισμένο, εφόσον εκτιμά ότι η αμοιβή του με βάση την εργασία του είναι υψηλότερη, τα οποία ο ασφαλισμένος θα πρέπει να τα καταβάλει ή να επιλέξει άλλον πιστοποιημένο, του οποίου η αμοιβή δεν θα ξεπερνά τα 150 ευρώ.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ δεν έχουν ξεκαθαρίσει εάν και ποιο θα είναι το πλαφόν των υποθέσεων που θα μπορεί να διαχειριστεί ένας πιστοποιημένος δικηγόρος ή λογιστής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ως φορέας επιμόρφωσης και πιστοποίησης των επαγγελματιών θα οριστεί e-ΕΦΚΑ. Για την πραγματοποίηση της επιμόρφωσης ο e-ΕΦΚΑ θα συνεργαστεί με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, καθώς και με άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που έχουν εξειδίκευση και εμπειρία στον σχεδιασμό και υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων.

    Η πιστοποίηση γίνεται από πενταμελή επιτροπή που ορίζεται με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ. Ένα μέλος της Επιτροπής προτείνεται από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και ένα μέλος προτείνεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

    Υποβολή αιτημάτων

    Σύμφωνα με την απόφαση για τη διαδικασία πιστοποίησης, η έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή αιτημάτων θα γίνει με ταυτόχρονη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στην ανακοίνωση θα προσδιορίζεται η έναρξη και η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτημάτων και τονίζεται ότι τηρείται σειρά χρονικής προτεραιότητας στα αιτήματα.

    Επίσης, θα προσδιορίζεται ο αριθμός των επαγγελματιών που μπορούν να επιμορφώνονται ανά κύκλο επιμόρφωσης. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες olomeleia.gr και oe-e.gr  δέχονται αιτήματα από τους ενδιαφερομένους από την προσδιορισθείσα έναρξη της προθεσμίας μέχρι την προσδιορισθείσα λήξη αυτής. Τηρείται σειρά χρονικής προτεραιότητας στα αιτήματα. Όταν ο αριθμός των αιτημάτων υπερβεί τον αριθμό των επαγγελματιών που μπορούν να επιμορφωθούν κατά τον προκηρυσσόμενο κύκλο επιμόρφωσης, τα αιτήματα θα παραμένουν για τον αμέσως επόμενο διαθέσιμο χρονικά κύκλο επιμόρφωσης.

    Μετά από κάθε κύκλο επιμόρφωσης θα διενεργούνται εξετάσεις εξ’ αποστάσεως σε ημέρα και ώρα που καθορίζει ο φορέας πιστοποίησης. Η βαθμολόγηση των υποψηφίων γίνεται αυτοματοποιημένα  και εξάγεται βαθμός αμέσως μετά τη λήξη της διάρκειας των εξετάσεων. Δεν θα μπορεί να πιστοποιηθεί εξεταζόμενος, του οποίου η συνολική βαθμολογία υπολείπεται του 70% της μέγιστης βαθμολογίας.

    Η ύλη, στην οποία επιμορφώνονται οι επαγγελματίες που πρόκειται να πιστοποιηθούν αφορά τα εξής: νομοθεσία θεμελίωσης σύνταξης και νομιμοποίησης χρόνου ασφάλισης και χρήσης του στην απονομή σύνταξης, υπολογισμός της σύνταξης σύμφωνα με τους νόμους 4387/2016 και 4670/2020, απαιτούμενα δικαιολογητικά, περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ψηφιακή απονομή σύνταξης, εκπαίδευση και χρήση εφαρμογών και μηχανογραφικών συστημάτων.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου εκπαίδευσης, οι επιτυχόντες δικηγόροι και λογιστές θα εγγράφονται στο ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών.

    Εντός καλοκαιριού οι πρώτες αναθέσεις

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο ασφαλισμένος που θα υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή βρίσκεται ήδη εν αναμονή θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει, εφόσον το επιθυμεί, τον ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή για την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ.

    Όλοι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα είναι καταγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο που θα τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, μπαίνοντας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr). Οι πιστοποιημένοι συνεργάτες του ΕΦΚΑ θα:

    α) διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και εκδίδουν σχετική βεβαίωση

    β) διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλομένων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία και εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση

    γ) υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση

    δ) εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση

    ε) συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού

    στ) Εκδίδουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης

    Οι υπάλληλοι του e- ΕΦΚΑ θα εκδίδουν βάσει των βεβαιώσεων των πιστοποιημένων επαγγελματιών  τις αποφάσεις απονομής της σύνταξης (προσωρινής/οριστικής, κύριας/επικουρικής, εφάπαξ).

    Στην περίπτωση που οι  πιστοποιημένοι επαγγελματιών συντάξουν σχέδια προσωρινής ή οριστικής σύνταξης, οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ απλώς το επικυρώνουν. Εάν δεν έχει γίνει αυτή η επικύρωση εντός 30 ημερών, το σχέδιο θεωρείται ότι έχει εγκριθεί και η σύνταξη απονέμεται σύμφωνα με αυτό.

    Η αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ θα πραγματοποιεί υποχρεωτικά κάθε μήνα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των πράξεων απονομής σύνταξης που εκδόθηκαν βάσει βεβαιώσεων πιστοποιημένων επαγγελματιών τον προηγούμενο μήνα. Εάν προκύψει ότι βεβαιώσεις ή σχέδια αποφάσεων με βάση τις οποίες χορηγήθηκε η σύνταξη είναι εσφαλμένα ή ελλιπή, η απόφαση απονομής σύνταξης θα ανακαλείται ή και θα αλλάζει. Μάλιστα, το όριο για αυτή την αλλαγή ορίζεται στη 10ετία από την έκδοση της πράξης απονομής της σύνταξης. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δόλος ή βαρεία αμέλεια προβλέπεται και πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε εσφαλμένη βεβαίωση.

    Διαβάστε επίσης:

    Ηχηρό μήνυμα Δουφεξή στους υπαλλήλους για την εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ

    ΑΤΛΑΣ: Αύξηση στον ρυθμό απονομής συντάξεων και σημαντική μείωση των εκκρεμών αιτημάτων

    Προσαυξήσεις και αναδρομικά σε 100.000 συνταξιούχους

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ