• Οικονομία

    Πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης – Σταθερά κάτω από το ιταλικό το ελληνικό δεκαετές

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Μικρή αποκλιμάκωση σημείωναν την Παρασκευή οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη που βρέθηκαν όμως αυτή την εβδομάδα σε νέα υψηλά, καθώς διατηρείται η πίεση στην αγορά υπό το βάρος της προσδοκίας πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Την ίδια στιγμή και ενώ η Ισπανική Προεδρία φαίνεται πως προσπαθεί να επιταχύνει τη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, εντείνεται ο προβληματισμός για τη δημοσιονομική ευρωστία της Ιταλίας, που αναθεώρησε ήδη το στόχο για το έλλειμμα ανοδικά στο 5,3% για φέτος καθιστώντας σαφές πως δεν προβλέπεται να το μειώσει κάτω από το 3% πριν το 2026 αλλά και της Γαλλίας που έχει θέσει υπέρμετρα φιλόδοξους στόχους για τη διόρθωση των δημοσιονομικών της.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς βρέθηκε την Πέμπτη σχεδόν στο 5% (στο 6% η Ελλάδα είχε αποκλειστεί σχεδόν από τις αγορές στις αρχές της δημοσιονομικής κρίσης το 2010) ενώ χθες υποχωρούσε στη ζώνη του 3,7% – 3,8%. Πιέσεις ασκήθηκαν και στο ελληνικό δεκαετές που διατήρησε όμως την απόσταση του από το ιταλικό.

    Αργά το απόγευμα της Παρασκευής το ελληνικό δεκαετές έβλεπε την απόδοση του μεταξύ 4,3% – 4,5% ενώ το αντίστοιχο ισπανικό προσέγγιζε το 4% εν αναμονή κατάθεσης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού υπό το βάρος των έκτακτων δαπανών που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες κακοκαιρίες στη χώρα.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν το κλίμα σχετικά με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, υπό το βάρος και των αυξημένων τιμών στα καύσιμα, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι και για τις προοπτικές εξασθένισης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

    Σημειώνεται πως χθες η DBRS αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη της για ύφεση στη Γερμανία στο – 0,3% από το οριακό -0,1% που προέβλεπε τον Ιούνιο, προβλέποντας ασθενική ανάκαμψη στο 0,8% το 2024.

    Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε 10 μονάδες στο 2,87% μετά από άλμα 13,5 μονάδων βάσης την προηγούμενη μέρα. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τα σκληρά μηνύματα από την πλευρά της ΕΚΤ ως προς το ότι μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

    Να σημειωθεί πως το spread της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το γερμανικό Bund διαμορφωνόταν χθες στις 147 μονάδες βάσης ενώ το αντίστοιχο spread του ιταλικού δεκαετούς με το αντίστοιχο γερμανικό ήταν στις 193 μονάδες έχοντας φθάσει την Πέμπτη και τις 200.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της τιτλοποίησης Astir I στην AB CarVal

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ο Μιχάλης Γουρζής αγόρασε 200.000 μετοχές αξίας 2,636 εκατ. ευρώ

    Κ. Χατζηδάκης: Θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ