• Οικονομία

    Philip Lane (ΕΚΤ): Βέβαιος ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει στην κορύφωση

    • Bloomberg
    Philip Lane

    Philip Lane, οικονομολόγος ΕΚΤ


    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, δήλωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι πιθανώς κοντά στο ζενίθ της, ωστόσο υποστήριξε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί ξανά.

    «Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να κάνουμε την εκτίμηση» εάν ο πληθωρισμός κορυφώνεται, «αλλά θα ήμουν αρκετά σίγουρος να πω ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του», δήλωσε ο Lane στην εφημερίδα Milano Finanza σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

    Ωστόσο διευκρίνισε, «αλλά αν αυτό είναι ήδη η κορύφωση ή αν θα φτάσει στις αρχές του 2023, είναι ακόμα αβέβαιο».

    Μιάμιση εβδομάδα πριν η ΕΚΤ πάρει αποφάσεις για τα επιτόκια, οι ενδείξεις από αξιωματούχους είναι ότι μπορεί να υπάρξει επιβράδυνση του πρόσφατου ρυθμού των αυξήσεων.

    Ο Ιρλανδός Gabriel Makhlouf δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια κίνηση μισής μονάδας — μετά από διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης — είναι το πιο πιθανό σενάριο.

    «Περιμένουμε ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά έχουν ήδη γίνει πολλά», δήλωσε ο Lane. «Το σημείο εκκίνησης είναι διαφορετικό τώρα. Έχουμε ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης», τόνισε. «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κλίμακα αυτού που έχουμε ήδη κάνει».

    «Μόλις περάσουμε τους πρώτους μήνες του 2023, αργότερα εντός του 2023 — την άνοιξη ή το καλοκαίρι — θα δούμε μια σημαντική πτώση του ρυθμού πληθωρισμού. Τούτου λεχθέντος, το ταξίδι του πληθωρισμού από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα πίσω στο 2% θα πάρει χρόνο», υποστήριξε.

    Ερωτηθείς εάν ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί στο 6%-7% το 2023, είπε ότι «η πρώτη μείωση από τα σημερινά εξαιρετικά υψηλά θα είναι περίπου σε αυτό το επίπεδο» και θα ακολουθήσει περαιτέρω πτώση.

    Ωστόσο, «πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος πληθωρισμού», υποστήριξε ο Lane, επισημαίνοντας τις μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις στους μισθούς τα επόμενα τρία χρόνια.

    «Γι’ αυτό θα χρειαστεί λίγος χρόνος προκειμένου να επιστρέψουμε στο στόχο του 2%. Έτσι οι επιπτώσεις του δεύτερου γύρου θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό το επόμενο έτος και το 2024», ανέφερε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τζεντιλόνι: Η Ευρώπη μπαίνει σε ύφεση τον χειμώνα

    Κριστίν Λαγκάρντ: Το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας



    ΣΧΟΛΙΑ